Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

De.
Még a testem is Michelint idéz.Ennyire bringa.:)
Az is lehet,hogy nem tudok rendesen biciklizni.
Mindig meglep,hogy van ,aki 7-10 e km-t teker a láncaiba.

Haverom 9-es hg53-as (deore) láncában 5000 km körül van és a 0,75 nem esik bele, de õ csak jó idõben használta.

Én mentem vele esõben, hóban, sárban napi használatban, és a 7-es hg70-esben (lx) már több mint 7200 km van, 6100-nál még a 0,75 nem esett bele. (már igen, csak mivel minden cserélve lesz, ezért végelgyengülésig lesz használva).

Sem én, sem a srác nem mossa zsíroldóval, csak törlés és kenés.

De volt itt, aki írta, hogy alivo rendszert 16000 km-ig használt, és sosem nézte, hogy nyúlt vagy, sem, csak mikor ugrott lecserélte.

Melyiknek? Hatalmas különbségek vannak agyváltó és agyváltó között! :)
További hátrányok;
- kevésbé hatékony hajtás, mint a láncváltós rendszer
- kerékcsere nehézkesebb
-az olcsóbbakat nem ajánlják offroad használatra, gondolom, kevésbé bírják

Nem konkrét típusra gondoltam, de ha már így kérdezed, akkor mondjuk a 8-as nexus, és a 8-as alfine között nagy a különbség?

Az, hogy kevésbé hatékony az mit jelent a valóságban? Ez nagyon érezhetõ, vagy annyira nem számít, hogy ellensúlyozza az elõnyeit?

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
én ha választanék most akor egy alfine bordás szijjal oszt csá

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
1500km alatt nálam a 9es Deore lánc annyit "nyúlt" oúton , mint a 951es Sram terepen. Oúton pörgetve megyek, terepen nem. :)

A 9/10es témához. Ugyanolyan anyagminõség esetén a szélesebb lánc a tartósabb, a fizikát szerencsére nem lehet megb@szni. :)
Más kérdés, hogy mit milyen hulladék minõségû acélból gyártanak...

Én tuti nem váltok 10es rendszerre. Nálam a 2×9 bõven elég, néha még sok is. Nagy dzsuvában pedig elég a singlespeed, csak okosan kell áttételt választani. Ha rámszakadna a bank, akkor pedig rohloff vagy 11es alfine.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
De.
Még a testem is Michelint idéz.Ennyire bringa.:)
Az is lehet,hogy nem tudok rendesen biciklizni.
Mindig meglep,hogy van ,aki 7-10 e km-t teker a láncaiba.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
mer te daggadt vagy :D

én csak saját tapasztalatot irtam le, ettõl függetlenül lehet én vagyok a 100ból az egy akinek birja a dura ace :D

nem ugyanaz, mint az xtr..?

9esben igen dura ace- xtr ua

fuck me, i'm famous!

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
nem ugyanaz, mint az xtr..?

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Nekem a 9-es dura ace lánc semmivel se bírt többet montin,mint a 9-es deore.
Azér montin mer Buruckinak is az volt...

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
csak arra akartam kilyukadni, hogy teljesen mindegy milyet veszel egetrengetõ különbség csak a felsõ kategóriánál jelentkezik

fuck me, i'm famous!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

már leirtam de leirom mágegyszer

eddig ezeket nyúztam hosszab távon SS bicajon, esõben is

Sram: pc1, pc1 nikkel, pc951, 971,991hp
Shimano: hg53, hg73, hg7901
és mindenféle 1,8" os láncokat

namost egy hónapnál egyik sem birta tovább rommá nyúlás nélkül, 1,5-2 cm-t kellett már hátratolnom a kereket, h feszes legyen, mindezt rendszeres tisztitás és kenés mellett.

és most jön a java, melyik lánc van még mindig fent? (több mint 3 hónapja) nem kellett még utána huzni.
hm?....
..
...

.
.
.
.
..
Hg7901, dura ace 10 es, rommá könnyített

Sala bácsi, ez olyan, mint összevetni motorokat meg bringákat :) Nyilván a csóri láncoknak a felületkezelése közelébe sem ér a k. drága Dura Ace-nek...
Szerintem max annyit lehetne mondani, hogy két hasonló lánc közül valószínûleg a kevesebb fokozathoz méretezettnek lesz hosszabb az élettartama.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc

Most ez komoly? Valaki próbálta esetleg?
Egy másik dolog: a láncra térve,régebben 9es soron használtam már 8as láncot,simán elment,igaz zajos volt kicsit hajtás közben. Úgy volt hogy mikor felrakattam az új sort,csak hazagurulok a szerelõtõl. De aztán jött más dolog,közben egy túra is volt,el is felejtettem hogy 8as lánc volt fennt a gépen. Csak akkor lepõdtem meg,és jutott eszembe,hogy nem cseréltem,mikor egyszer leszedtem a láncot takarítás végett. Sok ezer km.ig bírta...

figy kérdeztél, válaszoltam
mondom h jó lesz a váltó
aliviótol felfelé 5-10fokozatig bármeiyliket választhatod

fuck me, i'm famous!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

A kéttányéros felállás nekem is jó volna a q faktor miatt, meg mert amúgy sem használom a 44-es tányért soha.

Amúgy az agyváltóknak a súlyán, illetve súlyeloszlásán kívül van bármilyen hátránya egy középkategóriás (deore, deore lx) láncváltós rendszerhez képest?

Melyiknek? Hatalmas különbségek vannak agyváltó és agyváltó között! :)
További hátrányok;
- kevésbé hatékony hajtás, mint a láncváltós rendszer
- kerékcsere nehézkesebb
-az olcsóbbakat nem ajánlják offroad használatra, gondolom, kevésbé bírják

az áttételi skála és a fokozatok száma ugye eléggé el tud térni, szóval arra nincs általános válasz

de ugye elõnyei is vannak jócskán

Revoke

Revoke

vendég

• fórumtag
  • 45 hozzászólás

simán jó a váltó

Most ez komoly? Valaki próbálta esetleg?
Egy másik dolog: a láncra térve,régebben 9es soron használtam már 8as láncot,simán elment,igaz zajos volt kicsit hajtás közben. Úgy volt hogy mikor felrakattam az új sort,csak hazagurulok a szerelõtõl. De aztán jött más dolog,közben egy túra is volt,el is felejtettem hogy 8as lánc volt fennt a gépen. Csak akkor lepõdtem meg,és jutott eszembe,hogy nem cseréltem,mikor egyszer leszedtem a láncot takarítás végett. Sok ezer km.ig bírta...

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
már leirtam de leirom mágegyszer

eddig ezeket nyúztam hosszab távon SS bicajon, esõben is

Sram: pc1, pc1 nikkel, pc951, 971,991hp
Shimano: hg53, hg73, hg7901
és mindenféle 1,8" os láncokat

namost egy hónapnál egyik sem birta tovább rommá nyúlás nélkül, 1,5-2 cm-t kellett már hátratolnom a kereket, h feszes legyen, mindezt rendszeres tisztitás és kenés mellett.

és most jön a java, melyik lánc van még mindig fent? (több mint 3 hónapja) nem kellett még utána huzni.
hm?....
..
...

.
.
.
.
..
Hg7901, dura ace 10 es, rommá könnyített

fuck me, i'm famous!

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
jah semmi, bocs... :)

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
7-es 8-as rendszer rulez.:)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
simán jó a váltó

fuck me, i'm famous!

Revoke

Revoke

vendég

• fórumtag
  • 45 hozzászólás
Skacok!

Nagyon köszi mindenkinek a véleményét,ezt szerettem volna úgy is,hogy itt a sokat tapasztaltak írjanak véleményt. Így már könnyebb a dolgom kicsit,hogy slx 10 vagy xt 10 legyen.
Egy buta kérdés,és bocs érte hogy ha valakit érzékenyebben érintene: Egy 9es xt váltóval lehet szerintetek 10 soron váltogatni? A váltókar a lényege nem? Hogy mennyi bowdent mozgat,és hogy mozgatja a bowdent. Vagy tévedek?
Azt már itt olvastam,hogy egy 9es hajtómûvel valószínûleg elmegy a 10es lánc,így azzal talán nem lenne problémám!

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás
9-es kontra 10-es témában az a véleményem, hogy már a 9-es redszer is elég érzékeny mindenre. A 7-es rendszer koszos bovdennel, görbe váltóval sárban is simán mûködött, a 9-esnél ha valami kicsit nem OK, akkor már nem vált rendesen. Mivel a 10-es rendszernél még kisebb a lánckerekek közti távolság gyanítom hogy ez fokozottan érezhetõ.
Nem kétlem, hogy ha minden tökéletes, akkor legalább olyan finoman mûködik és közel akkora az élettartama, mint egy 9-esnek, de a hegyen többnyire por van, sár, meg sziklák. Plussz én még vagyok olyan béna hogy néha esek is...
Failure is always an option.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Hát, én olyan híreket olvastam, ami szerint a Shimano 10-es rendszer kevésbé hajlamos a kopásra mint a 9-es. Persze ez csak pletyka, de annak elgondolkodtató.

(Különben meg a kopásról nehéz úgy beszélni, hogy itt a fórumon is vannak emberek akiknek egy lánc 2-3000 kilométert túlél, mások alatt meg 600 km után felmondja a szolgálatot.)

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 hozzászólás

csak találgatsz.

Igen, igy van. Es teljesen igazad van, hogy nem kene ilyeneket leirnom sajat tapasztalat nelkul.

Sokmindent tanultam a lancokrol, tobbek kozott azt is, hogy nem arra talaltak ki, hogy oldaliranyba hajlitgassuk.
A 9-es rendszer eseteben tobben voltak akik tapasztalat alapjan allitottak, hogy a kilences rendszeruk nem tudott annyit futasteljesitmenyben mint az elozo nyolcas. A felhasznalt anyagokrol nem tudok nyilatkozni. Az a baj, hogy nem tudunk semmi konkretat, nem kapunk soha meresi eredmenyeket, csak azt olvassuk, amivel a gyarto megindokol egy-ket ujitast, ami altalaban nem a mernokok keze korul kerul ki.

Ismersz esetleg olyan emberkerol, akinek van hosszutavu tapasztalata 10-es rendszerrel? Erdemes lenne ot is bevonni, mivel itt mindenki csak a noi megerzeseire tud hagyatkozni.