Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
A rápattintás képletes volt. :)
Miért adtad el az SLX-ed?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.161 hozzászólás
én meg tegnapelõtt adtam el az slx hajómûvet. :)

az eggbeater is csavaros, mint az összes többi. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Na beépült az SLX hajtómû a verdába. Bakker ez 345g-al könnyebb mint a korábbi négyszögtengelyesem. A látvány meg pazar.
Már csak rá kell pattintanom az eggbeater-t és uzsgyi hétvégén tekeregni. :D

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.977 hozzászólás
Valami hajtókar védösapkát nem lehet külön vásárolni? Az alsó részére, amit a pedál fogna oda.
Ha jól emlékszem egy gyártó cserélhetö müanyag védöt húz gyárilag a karbon montis hajtókarokra.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

õõõ, most van az lx-hez otthon két középcsapágy. az egyik hosszabb, ez volt annó hozzá (feltételezem 121-es lehet), de azzal kb semmivel nem lenne jobb, plusz a jobb pedál a váz síkjától kintebb kerül vele mint a bal. a másik, asszem 113-as lehet, mert annyira rövid, hogy a váltó nem tudja kistányérra tenni vele a láncot. gondolom, 1*9 felálláshoz jó volna. a másik, ha marad a 2*9, akkor is egészségesebbnek érezném a keskenyebb láncvonalat, mert mégiscsak mászáskor erölködök legtöbbet, a 36-kónusz annyira nem szempont nálam, lefelé inkább lendületbõl megyek. hm, asszem megnézem pontosan mekkora az otthon lévõ hosszabb tengely.

Jani, a rock ringet láncleesés ellen gondoltad?

Tényleg, az 572 egy elb@szott hajtómû. 126os monoblokkal (50es a láncvonala, mint az xt hajtómûvednek), 121essel (47,5), 113asal (41). Csak 113asnál van egyenlõ távolságra a két hajtókar. Az a gond a 113-mal, hogy a jelenlegi kistányérod helyén lenne a 34-es, ami valószínû, hogy el sem fér a váztól és mindenképpen keresztben áll rajta a lánc a kis lánckerekeken. Ezért mondtam a 118-121-et, azok még használhatók.
A kéttányéros rendszereknél általában ott vannak a tányérok, mint nálad (sõt a gyáriaknál kijjebb) és az ismerõsi körömben senkinek (köztük nekem sem) nem okoz gondot ez a keresztbenfutás, nincs rossz hangja, nem kopik gyorsabban.
Esetleg még felrakhatsz a mostani 36os helyére egy 34est, azzal késõbb kell könnyebb fokozatba váltani.

Igen, erre gondoltam a rockringgel kapcsolatban. Sokkal könnyebben leesik a lánc kifelé, mint befelé, mert olyankor lazább a lánc.

A sebesség mindent megold.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.161 hozzászólás
õõõ, most van az lx-hez otthon két középcsapágy. az egyik hosszabb, ez volt annó hozzá (feltételezem 121-es lehet), de azzal kb semmivel nem lenne jobb, plusz a jobb pedál a váz síkjától kintebb kerül vele mint a bal. a másik, asszem 113-as lehet, mert annyira rövid, hogy a váltó nem tudja kistányérra tenni vele a láncot. gondolom, 1*9 felálláshoz jó volna. a másik, ha marad a 2*9, akkor is egészségesebbnek érezném a keskenyebb láncvonalat, mert mégiscsak mászáskor erölködök legtöbbet, a 36-kónusz annyira nem szempont nálam, lefelé inkább lendületbõl megyek. hm, asszem megnézem pontosan mekkora az otthon lévõ hosszabb tengely.

Jani, a rock ringet láncleesés ellen gondoltad?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Shimano XT FC-M760 hajtómûvet használok, 36/22 lánckerekekkel. általában jó a 36, a 22 csak amolyan "vészhelyzet esetére" megfontolásból van fenn. a gondom, hogy a 36-os lánckerék a hátsó 32-essel kombinálva már nagyon keresztben futó láncot eredményez. 68-as középcsapágyház esetén van valamilyen lehetésõg arra, hogy a lánckerekek beljebb kerüljenek? (nem arra gondolok, hogy az 1+2 alátétezésbõl csináljak 2+1-t :) ) vagy vegyek egy 34-es lánckereket és használjam a régi LX FC-M572 hajtómûvemet rövidebb tengelyû középcsapággyal 1*9 módban? :)

Szerintem még bõven vállalható az a keresztbenfutás. Nincs lehetõség keskenyebb láncvonalra komoly beavatkozás nélkül. Az 572-es lx 118as vagy 121es középcsapággyal használható a 36/22-vel és keskenyebb lesz a láncvonalad, de ehhez már nem árt a rockring.

A sebesség mindent megold.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
én 32/11-34-el mentem egy maratont, azért jó ha van vészcsörlõ....most standard 3 tányér van, de szeretném 36-24-et elõre valami könnyebb rokringel, meg hommade terelõvel...

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.161 hozzászólás
Shimano XT FC-M760 hajtómûvet használok, 36/22 lánckerekekkel. általában jó a 36, a 22 csak amolyan "vészhelyzet esetére" megfontolásból van fenn. a gondom, hogy a 36-os lánckerék a hátsó 32-essel kombinálva már nagyon keresztben futó láncot eredményez. 68-as középcsapágyház esetén van valamilyen lehetésõg arra, hogy a lánckerekek beljebb kerüljenek? (nem arra gondolok, hogy az 1+2 alátétezésbõl csináljak 2+1-t :) ) vagy vegyek egy 34-es lánckereket és használjam a régi LX FC-M572 hajtómûvemet rövidebb tengelyû középcsapággyal 1*9 módban? :)

fabian cancellara

fabian cancellara

törzsvendég

• fórumtag
  • 501 hozzászólás
Nemtudom nekem a régi sram 8 as rendszerel kimentem a világbol 34ezer km beleraktam 1 év alatt utána kapot egy ú láncot és szónélkül ment tovább bene volt szilvásvárad és a többi maraton semi baja nem volt.Néha lemostam egy kis olajat kapot ha nem felejtettem el és kész.
Mostanába elég sitt láncokat csinálnak szeptember végétöl november közepéig 9db láncot szakitotam el és 8 as rendszerel ami elvileg tartósabb.
Láncnyulás enngem nagyon nem érdekel mert a 8 as rendszer nem olyan vészes de általába nálam nincs ideje elkopni a soroknak inkább szétesnek:D
lánccserére megnagynehezen rávetek de azt is csak ritkán :)(kivéve szakadás esetén):D

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Elfelejtettem írni, hogy 2000km-nél cseréltem a láncot. Az utolsó lánc már beleesett a 0.75-be ezért cseréltem, hogy ne koptassa tovább annak reményében, hogy még fogom tudni használni a sort.
"Ride today, heal tomorrow"

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

1 lánccal mentél 4000km-t és utána raktál fel egy új láncot ? Akkor túl sokat vártál, elõbb kellett volna cserélni.
De ha csak kicsit ugrál a lánc, egy kis idõ után még van esély, hogy összekopnak.

én azért a hasraütés helyett inkább egy láncnyúlásmérõt ajánlanék

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Ma kicseréltem a láncot és sajnos hátul a kisebb tányérokon ugrálást tapasztaltam. Teljes erõbõl megtekerve sem mindig ugrik. Bár ezt 2-3 km után vontam le. Kicsit most csalódott vagyok mert ennyit bírna egy XT sor?4000km-t?

1 lánccal mentél 4000km-t és utána raktál fel egy új láncot ? Akkor túl sokat vártál, elõbb kellett volna cserélni.
De ha csak kicsit ugrál a lánc, egy kis idõ után még van esély, hogy összekopnak.
Marci

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] Az is lehet nem hogy egy kicsit hozzá kell kopnia az új lánchoz és talán újra jó lesz?

Ha pártatlan mérést akarsz, lehet: Rohloff AG - HG-IG-CHECK. Ez megmutatja, van-e baj a soroddal.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Na igen. Ha recsegtetném állandóan megérteném, de nem. Pénteken majd elmegyek letesztelem az ígért 12 fokban:D
Az is lehet nem hogy egy kicsit hozzá kell kopnia az új lánchoz és talán újra jó lesz?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Én meg szaggatom a láncokat szép szépen sorban (nem erõbõl:) sarazok és néha keresztbe váltok ) és a hátsó sor még mindig tökéletes és van benne 7.500km.XT.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Terhelés alatt sosem váltottam, tisztítottam, olajoztam a láncot. Nem értem...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
van akinek többet bír.
ha tudod használni, nyilván tovább tart, mintha nem tudod használni.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Ma kicseréltem a láncot és sajnos hátul a kisebb tányérokon ugrálást tapasztaltam. Teljes erõbõl megtekerve sem mindig ugrik. Bár ezt 2-3 km után vontam le. Kicsit most csalódott vagyok mert ennyit bírna egy XT sor?4000km-t?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
lehet:

-koszos a középcsapágy menete
-szar a középrész csapágya
-szar a középrész-hajtókat csatlakozás
-szap a pedálcsapágy
-......stb.

ezer oka lehet, szét kell szedni, kitakarítani, és egyesével kilõni a lehetõségeket....