Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Ilyen kell Neked: ecobike.hu/szerszamok/shimano_tl_fc21_lanckerek_anya_kormos_kulcs

meg egy kis zsír a menetre.

Miert kene zsir a menetre?

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

BB30-pf30 adapter csapágycsésze zsírzásához mit ajánlanátok? Sima litiumos zsírral kentem eddig, de kb. 2 alkalom után már recseg, legszívesebben lecserélném a vázat pressfitesre, de adok még neki esélyt. Van ahol carbon zsírt ajánlanak, máshol shimano anti-seize, tudom a legjobb megoldás egy praxis csapágy beszerzése lenne, de gondolom itthon nem kapható, vagy ha van valakinek tapasztalata vele, vagy eladó, akkor mindenképp érdekel. Gondolkoztam a BSA adapteren is, de csak 42 mm-t találtam, nekem 46x73 mm

Nem zsirt tennek ilyen helyre, inkabb valami nem tul eros rogzitot, ami me'g konnyebben oldhato, nem csak eros melegitessel. De biztos, hogy a csesze es a vaz recseg? Nem pedig maga a csapagy? Nekem shimano pressfites csapagya csinalta ezt, kiszedve forgatva egesz szepen forgott, de a vazban osszenyomodik a muanyag haz, nagyobb a nyomas a csapagyon. Szetszedtem teljesen a kiszedett cseszet, s jo retkes volt. Persze ugy van megcsinalva, hogy csak roncsolva lehessen szetszedni.

7619_img_4110.thumb.jpg

Esetleg ezek? Bar mar reg elvesztettem a fonalat a kozepcsapagy meretek kozt... wheelsmfg.com/bottom-brackets/pf30.html

aliexpress.com/item/ZTTO-PF30sh-PF30-24-Adapter-bicycle-Press-Fit-Bottom-Brackets-Axis-for-MTB-Road-bike-Shimano/32829211436.html

aliexpress.com/wholesale?SearchText=pf30+adapter
  • kimy likes this

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 posts
BB30-pf30 adapter csapágycsésze zsírzásához mit ajánlanátok? Sima litiumos zsírral kentem eddig, de kb. 2 alkalom után már recseg, legszívesebben lecserélném a vázat pressfitesre, de adok még neki esélyt. Van ahol carbon zsírt ajánlanak, máshol shimano anti-seize, tudom a legjobb megoldás egy praxis csapágy beszerzése lenne, de gondolom itthon nem kapható, vagy ha van valakinek tapasztalata vele, vagy eladó, akkor mindenképp érdekel. Gondolkoztam a BSA adapteren is, de csak 42mm-t találtam, nekem 46x73mm😣

Edited by kimy, 2018. September 30. - 11:11.

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts

nekem montin és országúton is 10 sebis ultegra lánc teljesít, sok sok km óta. montin 1x10, bírja.

10-es láncból mit érdemes venni? hajlok a hg54 felé, de akár a sunrace cn10a-t is kipróbálnám, ha nem nagyon sz@r.... javaslat?

(hg95 van, de annyira nem vagyok lenyűgözve, két szezont bírt, ami az én km adagjaimat és azt figyelembevéve, hogy tavasz óta inkább az egysebit tekertem, elég kevéske... :( a unit láncán meg is látszik a használat, fél év után cserélnem kellett azt is... )

• Vejne likes this

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

auh. az a baj, hogy nekem az xt(95 és 93 is..) egy nagyon tartós-jó láncnak bizonyult, sőt, még a "sajt" DA7901 is. Így a saját használatú láncokat semmiképp' sem ajánlom, mert elvileg ezekkel "csak a baj van" (bár én nem így tapasztaltam)

Elvileg a HG54 jó lehet, úgy tippelem, tiagra-ekvivalens, azok meg sokat bírnak igénytelen használat mellett. És óccsó

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Vejne, köszi a tippet, de inkább maradnék a 10-es vonalon, lehetőleg a minél_olcsóbban_elfogadható_megoldás variációnál. több okból is.

egyrészt, a chorus árából veszek 3 db hg54-et.

másrészt ezt írja az általad linkelt cikk:

"What we have noticed are several things,

(1) chain life is not so much of a function of lube unless you use wax which greatly decreases chain life, therefore, any high quality lube will work even Mobil 1 engine oil,

(2) chain life depends on riding environment,

(3) chain life depends on how clean you keep your chain,

(4) chain life depends on how much chain deflection and how often you ride with extreme chain deflection,

(5) chain life depends on how many watts you are putting through it – this is probably the factor which impacts chain life the most."

nos, nálam kb így néz ki a képlet:

1. olajozok, de a lehető "legbunkóbb" módon: sokszor különösebb tisztítás nélkül "rálocsolok". 

2. riding environtment: errefelé mindenhol van homok. mindenhol.

3. höhöhö... :D (időnként azért takarítok is, persze. a legviccesebb, hogy minden várakozás ellenére nincs a láncon olajsár.)

4. 1x10...

5. a wattok száma nem valami sok, cserébe inkább taposok, mint pörgetek, ráadásul szorgosan gyakorolom az egykerekezést, ami alapból egy "rúgással" indul....

szóval olcsó kell. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

10-es rendszerrel ajánlott 11-es láncot használni?

Teljes mértékben. 

http://biketestrevie...10-speed-group/

a chorus11s már bizonyított, a potenza11-s-ről meg csak hallottam "mendemondákat", hogy tartósságban semmivel sem rosszabb, sőt..

Edited by Vejne, 2018. September 25. - 05:42.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
  • LocationKelenföld

11s chorust vagy potenzat .11s lánc jobb lehet. Tartósabb, csendesebb, toleransabb

10-es rendszerrel ajánlott 11-es láncot használni?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

10-es láncból mit érdemes venni? hajlok a hg54 felé, de akár a sunrace cn10a-t is kipróbálnám, ha nem nagyon sz@r.... javaslat?

(hg95 van, de annyira nem vagyok lenyűgözve, két szezont bírt, ami az én km adagjaimat és azt figyelembevéve, hogy tavasz óta inkább az egysebit tekertem, elég kevéske... :( a unit láncán meg is látszik a használat, fél év után cserélnem kellett azt is... )

11s chorust vagy potenzat .11s lánc jobb lehet. Tartósabb, csendesebb, toleransabb

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 posts

Sziasztok!

3 lánctányéros hajtóműről levettem a nagytányért, mert amúgy sem bírom meghajtani.

Vettem megfelelő rövid alu lánctányér rögzítő csavarokat.

De nem tudom meghúzni, mert az anya része folyton elforog a lánctányérban.
Ellentartani sem tudok neki semmivel, mert olyan szerencsétlen kialakítású.

Tipp? Esetleg acél csavar kellene?

Ilyen kell Neked: https://www.ecobike....ya_kormos_kulcs

Shimano-TL-FC21-Chainring-Nut-Wrench-Cra

meg egy kis zsír a menetre. 

Edited by Mars, 2018. September 17. - 14:11.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Sziasztok!

3 lánctányéros hajtóműről levettem a nagytányért, mert amúgy sem bírom meghajtani.

Vettem megfelelő rövid alu lánctányér rögzítő csavarokat.

De nem tudom meghúzni, mert az anya része folyton elforog a lánctányérban.
Ellentartani sem tudok neki semmivel, mert olyan szerencsétlen kialakítású.

Tipp? Esetleg acél csavar kellene?

djbahool

djbahool

vendég

• fórumtag
  • 115 posts

Sziasztok!

SRAM-os kérdés:

11-es hajtóműre (pl. GX-1000) tehetek-e 12-es GX láncot? Vagyis azt tudom, hogy a külső szélessége kisebb a 12es láncnak, de csak a külső lemezek vastagával variáltak, vagy a belső szélessége (is) kisebb, mert akkor ugye nem lesz jó a 11-es tányérra?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Hat ez a osszeragasztani a lanckereket es hajtomuvet, de me'g varni egy napot a szaradasra... Szoval megint jo sok elonye lett ennek a direct mount lanctanyerrogzitesnek :DD Amugy hasznalhatnanak nagy szilardsagu csavarrogzitot is, ugyanugy megfogna,ha megszaradt...

Fixing 1X Chainring Noise - Tech Tuesday #114 Park Tool

Az ezerves Csepel Camping-nek milyen meretu a kozepcsapagyhaza? Ugye BSA? Bele lehet tenni valami negyszoges monoblokkot?

Simán csak zsír kell oda.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts
Hat ez a osszeragasztani a lanckereket es hajtomuvet, de me'g varni egy napot a szaradasra... Szoval megint jo sok elonye lett ennek a direct mount lanctanyerrogzitesnek :DD Amugy hasznalhatnanak nagy szilardsagu csavarrogzitot is, ugyanugy megfogna,ha megszaradt...

Fixing 1X Chainring Noise - Tech Tuesday #114 Park Tool

Az ezerves Csepel Camping-nek milyen meretu a kozepcsapagyhaza? Ugye BSA? Bele lehet tenni valami negyszoges monoblokkot?

Edited by blash, 2018. September 06. - 04:29.

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 posts
Sziasztok!

Hátha nem egyedul vagyok vele, enhye kotyogast/kopogast erzek az slx hajtokarnal tekeres kozben, pressfit csapagy vadonatúj, lehetseges, hogy a tengely kopott? (pedalok nem kotyognak) Az a muanyag zaroanya rendesen meg van húzva bal oldalon, kezzel oldaliranyba mozgatva nem erzek semmit. Arrol nem is beszelve, hogy aki ezt a pressfit adapteres megoldast kitalalta, nem volt normalis https://shop.fullspe...pf30-73mm-frame

Hiaba celszerszammal, bezsirozva nyomod be a vazba, 2 tekeres utan elkezd recsegni, nagyon remelem hogy nem ez a csesze kotyog a vazban.😕😣

Edited by kimy, 2018. August 31. - 09:50.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

SRAM-os kérdés:

néznék új sort, 10s. 12-27 lenne pöpec, bár a sramból 12-28 is tökéletes (a 16t a varázsszó)

A PG-1050 és PG-1070 közt alig van különbség most árban. Tartósság-futásteljesítmény-minőség-tisztántarthatóságban hogy viszonyulnak egymáshoz? :)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Ez már végképp hülyeség, de megszokhattátok, és meg kell kérdeznem: mi az esélye annak, hogy egy XD agyas/soros 11sebis kereket bepattintok egy Shimano 11s helyére, és nem kell állítanom a (Sram GX) váltót? Egy Fulcrum iparis és Shimano kónuszos cserélne ugye helyet, valahogy úgy érzem, két kónuszos vagy két iparis esetén is necces lenne, tehát nem tudom, ez a méret, ami a gyorszár (ja, igen, az van benne) felfekvési felület és a lánckerekek között van, mennyire egyforma. De közben az is világos, hogy túl nagy játéktér sincs itt, hiszen el kell férniük a dolgoknak, nem lehet millimétereket pazarolni.

Nos? :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Unalmas leszek, de ismét ezt citálom:

732campagnolo_chain_info.jpg

tudom, országút =/= egyéb felhasználási területek, és, ez a 132.60 kicsit "túlzásnak" tűnhet (nagyjából 0.45-0.5%-nek felel meg, vagy durván a "0.75 félig már belemegy" állapotnak). De úgy vettem észre, hogy ezen túl már kifejezetten zajos és sokszor hezitálós a lánc. 

Ehhez csak egy tolómérő kell.. :)

Edited by Vejne, 2018. August 03. - 08:48.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Láncnyúlásmérővel az 1% azt jelentené, hogy 100 szemnél egy szemnyit nyúlt a lánc gondolom. Belemegy már a 0,75%-os, levettem, felakasztottam egymás mellé a használtat és az újjat és kb 2-3mm az eltérés a 100-ik szemnél. Mik a vélemények? Lehet, hogy rossz szerszámot vettem?

ezen sosem gondolkodtam, de rákerestem a témára: https://www.bikerada...xplained-46015/

“Roller movement can dramatically affect readings," he says. "Some tools that can’t differentiate between pin wear and roller movement can lead to brand-new chains reading as worn. 

• Vejne likes this