Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Nekem is a dry van, bikediscount.hu-n rendeltem, egy nap alatt meg jött.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
TF2-vel nekem is ugyanez volt a tapasztalatom (egész pontosan TF2+ Dry), a simát nem próbáltam, az talán jobb. Porban 15 km után súrlódó hangot adott a lánc. Motorex Dryt szeretném kipróbálni, még nem tudtam beszerezni. Jelenleg Finish Line Wet-et használok (az idõjárás is indokolja), azonnal bejut a kenési pontokra, kevésbé dzsuvás és könnyebb lemosni. Ez eddig minden körülények között (por, víz, sár) a láncom maradt, hosszú távon is.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
makita 1L/900Ft :o

félreértés ne essék, én is toltam motorexszel és TF2-vel is, de nincs az az isten, hogy behozza az elõbbi a 20x-os árát...

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
TF2 lánc olajjal nekem borzasztó rossz tapasztalataim vannak... Nyugodt szívvel kb 15-20 km-t lehet vele menni, utána totál száraz már a lánc és zajos. Én motorex-re váltottam. Teljesen meg vagyok elégedve, nagyon sokáig bírja, csendes, a koszt egy ecsettel simán kiszeded a fogaskoszorúból.... Igaz nem 600 Ft 300ml, hanem 1800 a 100ml. de simán megéri...

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Szia! Köszi a tippet. Úgy érzem, hogy inkább intenzívebb tekerésnél reprodukálható a hiba fokozattól független. Hátsó kerekeket megemelve a legnagyobb sebességben nem sikerült a hibát elõidézni talán mert nem tudtam úgy kézzel meghajtani.

Elég annyira tekerni, ahogy az úton is tekernéd, de szerintem lassan is elõ kellene jöjjön ha a lánc. Esetleg próbáld meg elsõ körben a láncot ronggyal letörölni és újra kezelni, hogy erre megszûnik-e. Sok minden kattoghat. Ahogy bloke írta a nyeregcsõ is, ha mostad. Nálam konkrétan egy hónapos korában a hajtásom lazult ki és az kattogott, de ez elég egyedi eset.

Szerk.: Terhelést úgy tudsz szimulálni ha lassú tekerés közben gyengén fékezel (állványon), terhelés alatt néha máshogy viselkednek a dolgok, ha hajtás akkor talán elõjön.

kiki84

kiki84

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

Nem rossz a TF2, csak gyakran kell újra kezelni vele. Azt vettem észre ha a láncban van kosz és úgy van lekezelve, elkezd tõle ropogni a szemek között. Mivel nem tart ki sokáig vagy vizet kapott és ha valahol már nincs kenés, az ki tud adni súrlódó, nyikorgó, stb. hangokat. Ez veszélyes, mert szárazon fut a lánc. Ha nem szeretnél sokat foglalkozni ezzel, a Rohloff sokáig kitart vagy Finish Line wet. Ha mosod, akkor legolcsóbb folyékony szappanos vízzel, kefével átmosnám a láncot. Nem mossa mélyen, a kenési pontokon a sûrû olaj bentmarad tõle. (Láncmosóval csinálom ugyanezt.)

Ha állványon (vagy a hátsó kereket megemelve) tekered, akkor is kattog?

Szia! Köszi a tippet. Úgy érzem, hogy inkább intenzívebb tekerésnél reprodukálható a hiba fokozattól független. Hátsó kerekeket megemelve a legnagyobb sebességben nem sikerült a hibát elõidézni talán mert nem tudtam úgy kézzel meghajtani.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Sztem a 28-as fogaskerés elöl bõven elég nekem.

Félreolvastam, a hátsó fogaskeréksorra gondoltam az elõzõ válaszomban, sorry. Nekem 22-es a legkisebb, 28-as tényleg határeset ha nagy emelkedõk vannak.

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts

Azt írtad, néha mennél terepre is. Akkor ne akarjál 28as kistányérú vagy országúti hajtómûvet, mert emelkedõkön nagyon nehéz lesz felmenned.
Legkönnyebben kormányra szerelhetõ váltókart fogsz kapni. Kényelmesebb is, mint lenyúlkálni az alsócsõhöz.

Köszi szépen a választ! :)
Sztem a 28-as fogaskerés elöl bõven elég nekem. Enyhe terep alatt azt értem, hogy haza is mennék vele néha szüleimhez, ahova nagyon rossz földút vezet, és nedveseb idõben sok a sár.
A hátsó fogsoron még gondolkodom, lehet, hogy egy nagyobb átfogásút választok, mert az SS váltó úgyis ugrott a 28-48-as hajtókar miatt.
Üdv: Bici

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Szia sala!

köszönöm a választ! Hogyan tudnám visszafordítani? milyen zsírt javasolnál illetve lehet-e nagyobb baj, ha így használom? TF2-t több helyen ajánlották :(

Nem rossz a TF2, csak gyakran kell újra kezelni vele. Azt vettem észre ha a láncban van kosz és úgy van lekezelve, elkezd tõle ropogni a szemek között. Mivel nem tart ki sokáig vagy vizet kapott és ha valahol már nincs kenés, az ki tud adni súrlódó, nyikorgó, stb. hangokat. Ez veszélyes, mert szárazon fut a lánc. Ha nem szeretnél sokat foglalkozni ezzel, a Rohloff sokáig kitart vagy Finish Line wet. Ha mosod, akkor legolcsóbb folyékony szappanos vízzel, kefével átmosnám a láncot. Nem mossa mélyen, a kenési pontokon a sûrû olaj bentmarad tõle. (Láncmosóval csinálom ugyanezt.)

Ha állványon (vagy a hátsó kereket megemelve) tekered, akkor is kattog?

kiki84

kiki84

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

Nem tudod visszafordítani. De a lánc nem mikroprocesszor, hogy így aggaszd magad ez miatt.

Nem aggasztom csak szimplán zavar a kattogása tekerés közben. Akkor ezt meg lehet szüntetni valahogy "házilag" vagy vigyem be a szervizbe?

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Szia sala!

köszönöm a választ! Hogyan tudnám visszafordítani? milyen zsírt javasolnál illetve lehet-e nagyobb baj, ha így használom? TF2-t több helyen ajánlották :(

Nem tudod visszafordítani. De a lánc nem mikroprocesszor, hogy így aggaszd magad ez miatt.

kiki84

kiki84

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

már ne haragudj de egy hónapos láncból miért mosod ki a gyári zsirt?

Szia sala!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Errõl jut eszembe. Konzerváló szer van az SRAM láncokon vagy gyári kenõzsír? Mindenki mást mond ezzel kapcsolatban. Legutóbb üzletben azt mondták csak konzerváló szer, mindegy hogy rajta hagyom vagy lemosom, de kenni emellett kell.

arpo77

arpo77

vendég

• fórumtag
  • 31 posts

semmit. a menetes racsnik ilyenek.
ha majd leamortizálod pár év múlva az egész rendszert és akarod a bringát fejleszteni válts kazettásra (agy, kazetta, lánccsere a minimum hozzá)
amúgy nem érdemes hozzányúlni.

ez a a csörgés ami akkor ezek szerint az imbolygás miatt van a váltót nem teheti tönkre?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Most, hogy mondod lehet, hogy imbolyog az agyon...

Minimális imbolygás nálam is van alivio agy racsniján, ez eddig nem okozott nálam váltási problémát. Ez is az olcsó hús persze.. Az furcsa, hogy csak azon egy fogaskeréken súrlódik.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Sziasztok!

Tudna valaki abban segíteni, hogy pár napja TF2-vel kezeltem a láncot és azóta tekerés közben kattogást hallok. Mitõl lehet? A bringa kb 1 hónapos és a kattogás pont a TF2 után jelentkezett. Gurulás közben nem hallható.
Elõre is köszönöm!

Nem biztos, hogy köze van a lánchoz. Elötte lemostad a bringát? Lehet, hogy bejutott valahova a víztõl felhigult kosz (leginkább nyeregcsõ).

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
semmit. a menetes racsnik ilyenek.
ha majd leamortizálod pár év múlva az egész rendszert és akarod a bringát fejleszteni válts kazettásra (agy, kazetta, lánccsere a minimum hozzá)
amúgy nem érdemes hozzányúlni.

arpo77

arpo77

vendég

• fórumtag
  • 31 posts

ferde váltófül, ferde váltó, rossz beállítás, vagy ezek kombinációja.
illetve az mftz racsni "imbolyog" az agyon, elég megforgatni, és látszik. ez az "olcsó húsnak.." szindróma. emiatt is beleérhet a lánc a lánckerékbe.

Most, hogy mondod lehet, hogy imbolyog az agyon... a többi verzió kizárt. És ezzel az imbolygással mit tudok kezdeni? Mit kell hozzá cserélni? Ja és van valami alternatívád erre a racsnira?

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

kiki84

kiki84

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!

Tudna valaki abban segíteni, hogy pár napja TF2-vel kezeltem a láncot és azóta tekerés közben kattogást hallok. Mitõl lehet? A bringa kb 1 hónapos és a kattogás pont a TF2 után jelentkezett. Gurulás közben nem hallható.
Elõre is köszönöm!