Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Érdekes problémám akadt az asszony bringáján. A bringa általam épített. Az év eleji karbantartásnál a láncmosás után, olajozáskor repedéseket (sok szemen) vettem észre a láncon (képek a lentebbi linken). A lánc (Shimano HG-50), hajtókar lánctányérokkal (Deore négyszöges), 9-es Deore sor, az én 2009-es Merida bringámról lett átpakolva 2010-ben.
Szerintem max 1000km volt bennük ez év elejére. Az asszony 50 kg, és viszonylag ritkán teker, könnyed túra a bringa felhasználása, tehát nincs nagy terhelésnek kitéve, sõt...

Lényeg a lényeg, gondoltam szar volt a lánc, még jó hogy észrevettem, kicseréltem a láncot (csak a láncot) egy új SRAM PC-971 típusra. A mai lánctakarítás után olajozáskor, ismét hasonló repedéseket vettem észre az új láncon, amiben kb 100-150 km van, több szemen is jelentkeztek.

A hozzáértõk segítségét kérném, hogy mi lehet a gond. Azt kizárnám, hogy a barátnõm teker/vált ennyire szarul. Én esetleg arra gondolok, hogy a középcsapágy nem stimmel a hajtókarhoz/lánctányérokhoz, és olyan szöget zár be a lánccal, ami ezt okozza. Persze lehet, hogy hülyeség.
A középcsapágy 68 mm széles, de a tengely hosszát nem mértem meg sajnos. Azt tudom, hogy valamilyen Zoggie, tavaly vettem csak ez volt 68 mm-esbe.

Szóval a hozzáértõket kérdezném, hogy hogyan tudnám megoldani a problémát.

KÉPEK ITT, mindegyik nagy felbontású, egész jól nagyíthatóak a nagyító ikonra kattintva.
Próbáltam a hajtás többi részét is fotózni, hátha segít.

Shimano lánc, régebbi
https://lh5.googleus...40/IMG_5286.JPG

Sram lánc, új
https://lh3.googleus...40/IMG_5297.JPG

Nagyon rossz szöget kéne ahhoz bezárnia, hogy ilyen oldalirányú erõt kapjon... akkor már csörögne, zörögne minden.
Ez tipikusan a rossz váltás miatti szakadás jele. Nem teszi fel hátul õ meg tapossa. Lehet nem csak õ a hibás hanem a sor is rosszul vált és a váltó sincs jól beállítva.

A sebesség mindent megold.

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás
Sziasztok!

Érdekes problémám akadt az asszony bringáján. A bringa általam épített. Az év eleji karbantartásnál a láncmosás után, olajozáskor repedéseket (sok szemen) vettem észre a láncon (képek a lentebbi linken). A lánc (Shimano HG-50), hajtókar lánctányérokkal (Deore négyszöges), 9-es Deore sor, az én 2009-es Merida bringámról lett átpakolva 2010-ben.
Szerintem max 1000km volt bennük ez év elejére. Az asszony 50 kg, és viszonylag ritkán teker, könnyed túra a bringa felhasználása, tehát nincs nagy terhelésnek kitéve, sõt...

Lényeg a lényeg, gondoltam szar volt a lánc, még jó hogy észrevettem, kicseréltem a láncot (csak a láncot) egy új SRAM PC-971 típusra. A mai lánctakarítás után olajozáskor, ismét hasonló repedéseket vettem észre az új láncon, amiben kb 100-150 km van, több szemen is jelentkeztek.

A hozzáértõk segítségét kérném, hogy mi lehet a gond. Azt kizárnám, hogy a barátnõm teker/vált ennyire szarul. Én esetleg arra gondolok, hogy a középcsapágy nem stimmel a hajtókarhoz/lánctányérokhoz, és olyan szöget zár be a lánccal, ami ezt okozza. Persze lehet, hogy hülyeség.
A középcsapágy 68 mm széles, de a tengely hosszát nem mértem meg sajnos. Azt tudom, hogy valamilyen Zoggie, tavaly vettem csak ez volt 68 mm-esbe.

Szóval a hozzáértõket kérdezném, hogy hogyan tudnám megoldani a problémát.

KÉPEK ITT, mindegyik nagy felbontású, egész jól nagyíthatóak a nagyító ikonra kattintva.
Próbáltam a hajtás többi részét is fotózni, hátha segít.

Shimano lánc, régebbi
Posted Image

Sram lánc, új
Posted Image

lacix86

lacix86

vendég

• fórumtag
  • 28 hozzászólás

Össze kell kopnia, pontatlan a nagytányér.

Érdekes, mostanság én is így jártam, új sor, új lánc, viszont régi elsõ tányérok mellett a nagytányéron hangos volt a lánc. Aztán most már kevésbé hangos, viszont mos a kistányérom lett az, pedig korábban totál csendben tette a dolgát :) (pedig azt használom a legkevesebbet...) - a lánc XT és kb. 400km van benne, szal kétlem, hogy az elkopott volna ;)
"When you walk through a storm, hold your head up high.." - na honnan idéztem??? (kulcsszó: loopreviL)

outcast

outcast

vendég

• fórumtag
  • 194 hozzászólás

Értem,köszi.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Kívánok,
érdekes szituációval szembesültem.
Régi hajtómûvön új csapágy(integrált) új nagytányér,új sor,új lánc.Kis és középsõ tányéron semmi gond, de nagytányéron "zajos"(nem tudom körülírni) a hajtás,és nem az elsõ váltó ludas.

Van valakinek tippje mi lehet ez?

outcast

outcast

vendég

• fórumtag
  • 194 hozzászólás

Új nagytányér ugyanolyan, mint a régi volt?

Elvileg igen, ez is deore,ez is 48 fog mint az elõdje.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Új nagytányér ugyanolyan, mint a régi volt?

outcast

outcast

vendég

• fórumtag
  • 194 hozzászólás
Kívánok,
érdekes szituációval szembesültem.
Régi hajtómûvön új csapágy(integrált) új nagytányér,új sor,új lánc.Kis és középsõ tányéron semmi gond, de nagytányéron "zajos"(nem tudom körülírni) a hajtás,és nem az elsõ váltó ludas.

Van valakinek tippje mi lehet ez?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
es megint jon egy writeonly... >_<
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

szegi78

szegi78

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok!

Teljesen új vagyok a hozzászólók között, de már régóta olvasom a fórumot. Most nekem is lenne egy kérdésem. Kattog a kerékpárom és nem tusom kiszûrni, hogy honnan ered. Az is igaz, hogy csak egy bizonyos váltóbeállításánál fordul elõ a kattogás. Elsõ váltó legnagyobb, hátsó váltó negyedik fokozat.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Köszönöm, a cím megtévesztett.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
http://forum.bikemag...dal-vs-spd-602/

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Tamaska: Végignéztem 15 oldalt visszafele, keresõvel rákerestem a címekre, csak egy lezárt pedál topikot találtam.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Szia!

Még egy kérdés a tegnapiakhoz... Esetleg használhatok 9-es láncot a hetes soron? Milyen vastagságúak a fogaskerekek hete illetve kilences soron? Csak a hézagolók között van különbség?

Használhatsz, de nem lesz tökéletes. A hátsó váltónál is szélesebb a görgõ és a soron is nagyobb helyek vannak, így nehezebben vált fel-le a 9-es lánc. A 7-es soron a fogakerekek 1,85mm, a 9-esen 1,78-1,8mm vastagok, szóval elhanyagolható ez a különbség. Igen, nagyrészt a hézagolókban van a különbség, ezért is van az, hogy 9-es sorból lehet 7-es vagy 8-as sort csinálni a hézagolók átpakolásával.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

A 28,6 annyira nem számít, mert lehet hozzá adaptert kapni, de a HG-50 már gondolt jelent. Valamilyen 8-as rendszerhez való monti váltó kellene vagy veszel egy 9-est és kicsit meghajlítgatod fogóval :). Egyébként a mostanival mi a baj?

Szia!

Még egy kérdés a tegnapiakhoz... Esetleg használhatok 9-es láncot a hetes soron? Milyen vastagságúak a fogaskerekek hete illetve kilences soron? Csak a hézagolók között van különbség?

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás

Thx, a hirdetõ Debreceni, így kicsit necces a cucc lejuttatása pestre :S
Azon gondolkodom most éppen, hogy újra legyek spór és vegyek egy BB-ES25-öst, vagy inkább 51... Anyagi lehetõségeim erõsen korlátozottak, viszont nem akarom még egyszer megszívni :S

apropó, mennyit szokott "normálisan" egy ilyen monoblokk kibírni?
és köszi még egyszer a segítséget!

Nekem még csak BBES51 volt octalinkes monoblokkból. A régebbi kb 7-8 éve fut, nem tudom hány 1000km lehet benne, de megszolgált már rendesen. A másik is sok évet kibírt, városi kínzásban. Gondolkodtam én is hogy melyiket vegyem, de szerintem maradok a beváltnál.
Az ES51-et tudm ajánlani.

lacix86

lacix86

vendég

• fórumtag
  • 28 hozzászólás

Jajj sorry ez tényleg Lacix86-nak szólt:D
Itt is van:
Minõségi alkatrészek ! « MTB kerékpár « MOUNTAIN BIKE « Kategóriák tallózása

Thx, a hirdetõ Debreceni, így kicsit necces a cucc lejuttatása pestre :S
Azon gondolkodom most éppen, hogy újra legyek spór és vegyek egy BB-ES25-öst, vagy inkább 51... Anyagi lehetõségeim erõsen korlátozottak, viszont nem akarom még egyszer megszívni :S

apropó, mennyit szokott "normálisan" egy ilyen monoblokk kibírni?
és köszi még egyszer a segítséget!
"When you walk through a storm, hold your head up high.." - na honnan idéztem??? (kulcsszó: loopreviL)

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás
Én is ezt a BB-es51est vettem. Még nem sokat mentem vele, szóval tartósságról nem tudok nyilatkozni, de az meglepõ volt, hogy hajtókar leszerelés visszaszerelés között fémtisztára pucoltam a bordákat, hogy csak tiszta zsír legyen a karok alatt, nehogy ciceregjen. Szóval megfújtam féktisztítóval, ecseteltem kicsit, megint féktisztító majd kompresszorral leszárítottam. Megnyomtam egyik oldalon kb 2-3cm-es távolságról és a tengely másik oldalán megjelent némi zsír a monoból. Hát érdekes dolog volt. Vagy ezek ilyenek?
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

de nem neki van mono problémája. :D

Jajj sorry ez tényleg Lacix86-nak szólt:D
Itt is van:
Minõségi alkatrészek ! « MTB kerékpár « MOUNTAIN BIKE « Kategóriák tallózása

stp1