Rövid esetleg a lánc? Olyan képet nem találtam, ahol fönn lett volna a lánc, de ez volt az elsõ tippem, s ha így lett volna, a túlzott igénybevétel pl. keresztbeváltáskor (nagy elsõ, nagy hátsó lánckerék) könnyen elõfordulhatott (volna). Szokott-e így váltani - pl. egyre meredekebbé válik az út, nagytányéron van, s egyre nagyobb hátsó lánckerekekre megy föl (ahelyett, hogy egy pár hátsó fölfele váltás után elöl is lejjebb váltana)?
Már mondták a hátsó váltó hibás beállítását: pl ha a „szögbeállító” csavar nincs eléggé (helyesebben pont jól) becsavarva, a váltó erõltetné a legnagyobb fogaskerékre, de az nem engedi.
Melyik oldala tört a láncoknak, a külsõ-e avagy a kerék fele lévõ? Mindig ugyanaz, vagy ez is, az is? Ebbõl következtethetsz a helyzetre, ahol a rá ható erõ a legnagyobb.
Jól (tökéletesen) vált-e állványon mindkét irányban (kétszer két...)? Láncvonal rendben - szemre, millliméterre?
A lánchossz rendben, elõl hátul legnagyobb fogaskeréken, váltókból kifûzve, és két szemet hagytam rajta, ahogy a Shimano ajánlja.
Nem vált keresztbe, szerintem teljesen jól vált, persze ritkán elõfordul olyan, hogy váltás közben tapossa, de ez tényleg nagyon ritka, ami szerintem minden amatõrrel néha elõfordul.
Kb úgy vált, hogy ha elõl kistányéron van, akkor a hátsó sor felsõ felét használja, ha a középsõ tányéron van, akkor a sor középsõ 5 fogaskerekét, ha nagytányéron van, akkor a sor alsó felét használja.
A szögállítás is rendben van, Shimano ajánlata szerint. Felsõ és alsó fogaskeréken hátrafelé tekerve, olyan közel van a váltó felsõ fogaskereke, a sor fogaskerekéhez, hogy épp ne érjenek össze.
Mindkét fele tört mindkét láncnak, állványon is jól vált.
Láncvonalat hamarosan megnézem.
A beállításokat ugyanúgy csináltam, mint a saját bringámon, és ott nincsenek ilyen repedések.
És tényleg ami a legfurcsább, hogy nagyon max 150 km van benne, két-három kisebb túra, közben nem használta a bringát, és kb 2 hónapja vettem a láncot. Ennyi idõ alatt szerintem sokat kellett volna durván váltania, hogy így elrepedezzenek a szemek, ezért gondolok inkább valami hibára, ami a folyamatos tekerés és megfelelõ váltás mellett is ezt eredményezi.