Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Így más a helyzet, de én akkor sem költenék el ennyi pénzt arra, hogy legyen egy edzõbringám. A felébõl már kapsz ugyanilyen használati értékû hajtást.

igen, ebben igazad van, de annyira necces a használt, nem értek hozzá, nem tudom mit kell figyelni, hogy ne vegyek valami széthajtott szart. ezért gondoltam, hogy akkor legyen új, így legalább a Giant is kap új cuccokat. meg az edzõbringát is szeretném tartósra, egész nyáron azzal fogok tekerni.

használtak közül ezt néztem az apróban:

Shimano Deore integrált hajtómû, SLX váltókarok és más « hajtás « MTB ALKATRÉSZ « Kategóriák tallózása

ez ráadásul itt van helyben. ez így tényleg sokkal kevesebbõl kijönne, már csak villa kéne. mondjuk egy merev.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

miért ne? a régi merev vázamból akarok edzõgépet csinálni, mert országútira nincs pénzem és egy darabig nem is lesz. így ezek az új dolgok mennének az anthemre, a régiek meg a Kona vázra. így két bringám lehetne, mert kerekek, kormány, stb van.

Így más a helyzet, de én akkor sem költenék el ennyi pénzt arra, hogy legyen egy edzõbringám. A felébõl már kapsz ugyanilyen használati értékû hajtást.

A sebesség mindent megold.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Ne vegyél semmit.

miért ne? a régi merev vázamból akarok edzõgépet csinálni, mert országútira nincs pénzem és egy darabig nem is lesz. így ezek az új dolgok mennének az anthemre, a régiek meg a Kona vázra. így két bringám lehetne, mert kerekek, kormány, stb van.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Ne vegyél semmit.

A sebesség mindent megold.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts
xt fritzektõl
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts
sziasztok!

egy komplett cserét szeretnék végrehajtani meghajtásban és váltásban. ti melyiket vennétek?

tavalyi xt kb 90ezer plusz posta némethonból

vagy

tavalyi sram x9 110ezerért itthonról?

köszönöm elõre is!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

köszi. én m9 u-36-ot használok. nagyon bili fajta. a régi XT középsõ lánckereke, legendásan hamar kikészül.
most keresgélek 38, esetleg 39 fogú cserét. 26-os kislánckerék + 11-34 sor lesz.

hat arra en sem szamitottam, hogy a 36os alu lesz. azt hittem olyasmi, mint a trekkingtanyerok. az jo, hogy konnyu, de ki tudja meddig tart. bar amennyi idom van mostanaban, ugy orokke fog :)

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 posts
igen, nagysagrendi a kulonbseg, ott mindenkepp kell a lanccserelgetes.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
Országútin jóval nagyobb futásteljesítése van a rendszernek, mint mtb-n. Montin több dzsuvát kap a lánc, por, sár,..., ott talán hatékonyabb a vetésforgózás.
Marci

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 posts
enis gondolkoztam a vetesforgon, de miutan a hajtas elemeit tekintve shimanot hasznalok, egyelore lemondtam rola. sztem, de ez nyilvan csak a sajat velemenyem, ha egy shimano lancot osszeraknak rendes "letoros" stifttel, azt utana nem jo maceralni, se megbontani es ujra osszerakni, se mas markaju patenszemmel hasznalni. ha jo otletnek gondolnak a tervezoi, akkor lenne hozza patentszem..

igy inkabb felrakom az uj lancot uj sorral, es hasznalom 8-10 ezer km-t aztan csere mindketto. persze ez tobbnyire orszaguti es tobbnyire szaraz idojarasban torteno hasznalatnal mukodik (legalabbis eddig mukodott).

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,172 posts
köszi. én m9 u-36-ot használok. nagyon bili fajta. a régi XT középsõ lánckereke, legendásan hamar kikészül.

Feltöltött kép

most keresgélek 38, esetleg 39 fogú cserét. 26-os kislánckerék + 11-34 sor lesz.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
665os alutanyer (36os) - ennek vastagabb a pereme, es laposabb. igy ha keresztbe all a lanc a kis kereken, nem er bele a rampakba, illetve nem fordul elo, hogy nem kapja el a rampa es beesik a ket tanyer koze a lanc. ezzel az atdoboval gyk mindket tanyeron vegigtudom hasznalni mind a 10 attetelt, es a lancvonalam is jobb (46.8), mint a mostani 50es kettanyerosoke.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,172 posts
arn, milyen típus a nagyobbik lánckereked?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
nem - attol kell a legkevesbe tartanod :) masik tanyerral pl a ket tanyer koze dobalta, az sokkal szarabb, mert beszorul a lanc.

penczbike

penczbike

törzsvendég

• fórumtag
  • 281 posts
Értem... Már nézegettem a 667-est én is. Nehéz volt beállítani, hogy ne dobja túl a nagytányéron? Ettõl az egytõl félek.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

26"-os bringára lesz, de nem vagyok egy erõgép...:)
Hátul egyébként csak 28 lesz a legnagyobb, így elõre elkel a 22-es...
44-11-et meg úgyis ritkán használtam.
A gyári 665-öst veszem, tehát a jóféle tányér lesz rajta gyárilag. Az elsõ váltóra leszek kíváncsi, esetleg egy országúti 2 tányéros nem lenne jó? Vagy vegyek konkrét hozzávaló 665/667-es váltót? (nem szívesen költenék még erre, van már jóféle elsõváltóm)

kicsi az eselye, hogy az uj tanyerokkal oda fog esni a lanc vonala, ami az atdobonak megfelelo. egyegy atdobot altalaban egy adott lanckerek kombohoz gyartanak (pl 44-32-22 vagy 42-32-24). tehat be lehet allitani, de elofordulhat, hogy nem tudod olyan szelessegben kihasznalni a hatso atteteleket, vagy valamelyik iranyban bizonytalanabb lesz, esetleg ha nincs rendesen lehatarolva, akkor leesik a lanc. azt is kell nezni, hogy hatul 11es vagy 36os kereken vagy e, mert elol mashova fog esni. az atdobo magassag megtalalasa 665os atdobo es tanyerok eseten sem egyszeru, mert a bashguardhoz allitjak be. en ugy csinaltam, hogy kiszamoltam hogy kb milyen magasan lehet gyarilag es arra allitottam be (ha alacsonyabbra veszed, akkor nehezebben valt felfele).

jelenleg ilyen a mostani
Feltöltött kép

Uploaded with ImageShack.us

MagicOZ

MagicOZ

vendég

• fórumtag
  • 39 posts
Egyébként talán ez elõrelépés az új fogsorban: míg a régi 10es 105-ön egyben volt a felsõ 3, utána egyben a következõ kettõ, és onnantól a többi egyesével, addig az új 105-ön (5700) a felsõ 3 egyben, és onnantól egyesével. több különbözõ használt sorból talán lehet összekombinálni újszerût.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,172 posts

Sanker:
Nem vetésforgóval, én abban nem hiszek, szerintem lehetetlen ugyanúgy megnyújtani két láncot, képzeld el, pl egyikkel sokkal több a hegy, másikkal meg a legtöbbet síkon mentem.
Csak simán kb. 5ezrenként cserélgettem a láncot, és így elhasználódott 4-5db.
A poén az, hogy simán lehetne a sort tovább használni, ha a legkopottabb fogaskereket (19) ki lehetne cserélni, mert a többin alig van kopás.
De ahogy nézem, kétlem hogy az új 105-ös ilyen tartós lenne.

ezt én is nehezményezem. jó lenne, ha lehetne önálló fogaskerekeket, vagy két-három fogaskerékbõl álló fogaskeréksor darabokat kapni.

penczbike

penczbike

törzsvendég

• fórumtag
  • 281 posts

29es canga? ahhoz ajanlanam... amugy inkabb a 38/24est. ha korrekt valtast akarsz 36/22re, akkor a 665os nagytanyerjat es az atdobojat vedd, mert beszukul a valtasod, illetve nem fogja normalisan felkapni, es bele is erhet a szelso kerekeken a nagytanyerba a keresztbe allo lanc (a 665os tanyerja laposabb es magasabb a pereme). en is azt hittem, hogy meguszom egy 36os acel tanyerral, de azota vettem atdobot meg masik tanyert is. igy valt mint a kisangyal... ezek a japok azert nagyon egy konfigra szabnak mindent.

majd irok rola cikket, ha tudok vele menni vegre rendesen tekerni... addig itt van a ket elozmeny:
Plojekt Blájen

26"-os bringára lesz, de nem vagyok egy erõgép...:)
Hátul egyébként csak 28 lesz a legnagyobb, így elõre elkel a 22-es...
44-11-et meg úgyis ritkán használtam.
A gyári 665-öst veszem, tehát a jóféle tányér lesz rajta gyárilag. Az elsõ váltóra leszek kíváncsi, esetleg egy országúti 2 tányéros nem lenne jó? Vagy vegyek konkrét hozzávaló 665/667-es váltót? (nem szívesen költenék még erre, van már jóféle elsõváltóm)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

mert ebben az esetben nem dobod ki a láncot, hanem újra visszarakod X idõ múlva.

akkor kerdezem ugy, hogy a lancra szamitott futasteljesitmeny mennyivel tolodik ki? igy mennyivel bir tobbet egy lanc?
a hajtas szempontjabol meg valamennyire ertem a dolgot, mert mittomen harom lanc egyszerre oregszik a rendszerrel, es hasonlo kopasu lancot kap folyamatosan, nem egyszer egy nyultat, majd egy zsirujat. bar ebben az esetben meg lehet annyira osszekopik a rendszer, hogy tokkal vonoval cserelni kell mindent (tanyerokkal).

mi a tapasztalat?