Írjak agymenést?
Na, jó..
Szóval van nekem egy Shimano kompatibilis középcsapágyam. Csak annál sokkal szebb, méghozzá kék.
Kicsit megázhatott a vázon keresztül, már érezni némi rágást. (szétszedtem, megpucoltam a külső porvédő alá ment kosztól, zsírzás, egy darabig még biztos megy, viszont akarok bele venni új csapágyakat.)
A benne lévő csapágyak, mint a Shimiben is, 25x37x6 mm-esek, a 24mm-re való szűkítést egy műanya betéttel érik el, ami egyben porvédő is.
Nos.. Léteznek 25x37x7 mm-es csapágyak is, sőt, sokkal többen... érdekes módon a Bike24 kínálatában csupa ilyen van. Feltételezem, hogy nem ilyen kialakítású csapágyházakba valók, mert ez a fajta elvileg nem is szerelhető hivatalosan.
Értelemszerűen vagy kijjebb kerül a porvédőm 1-1 mm-t, ha ilyet használnék, vagy nem hasznélnék porvédőt, vagy fene tudja.
Aztán létezik 24x37x7-es is... Igen, ebbe nem kell szűkítő, vélhetően bele tudom nyomni a hajtókaromat direktben, végtére is a BB30 is így működik (azért ettől kicsit tartok, de talán ezeket úgy méretezik, hogy valóban passzolnak). Ebben az esetben elmaradna a porvédő műanyag, ott lenne szabadon a csapágy saját porvédője, de mivel aszfaltos bicikli, talán ez nincs kitéve annyi kosznak.
Bárki mókolt már ezzel valaha?
Egyébként ilyen kiszedőt találtam a csapágyhoz, miután céleszköz nélkül nem akart sikerülni - egyszer régen szedtem már ki Shimanóból beállt csapágyat, az valahogy összejött. És akkor is itthon vett 7mm széleset tettem a helyére, valószínűleg olyat tudtam venni. A Shiminél külön tömítőgyűrű volt még a külső porvédőn belül, ami szintén felvett valamennyit, és emiatt egy kis nyaka is volt a 24mm-re szűkítő résznek, szóval hiába vettem ki az extra tömítést, a porvédő nem takart rá rendesen a csapágyra. Viszont akár ilyet is lehet venni, ennek kevésbé határozott az a belső válla.
Valószínűleg elsőre az eredetivel egyezőt választom...