Üdv, nem olyan rég felfedeztem régi bicajomat, akit 3 évig használtam homokban, sárban, forróságban és mínuszokban. Ma már nincs szükségem a bicajra, mint közlekedési eszközre, a talaj is bebetonosodott a környékünkön (vagyis hát lecseréltük a környékünket), úgyhogy gondoltam egyet és szeretném felújítani szegény párát. A váz egy noname, de iszonyúan erõs, mégis könnyû cross country váz, jelenleg egy méhteleprõl való ténylegesen szörnyû elsõ telóval.
Ti, akikértetek a kerékpárokhoz, kérlek segítsetek, hogy mégis hogyan fogjak hozzá a dologhoz! Nem igazán értek a bicajokhoz, nem ismerem a technológiákat, az alkatrészek pontos elnevezéseit, viszont ha adtok egy kis kezdõlökést, hogy mégis mit keressek majd a boltban, akkor már el fogok boldogulni. 
Elsõ lépésben szeretnék rá egy olyan váltót, ami csak elöl vált - mármint hátul csak egy láncfeszítõ, elöl meg 2-3 tárcsás pedál van.
Tehát, létezik egyáltalán ilyen megoldás?
Érdemes ilyet felszerelni, ha a strapabíróság a legfõbb szempont?
Mennyiben fájhat az ilyen váltókból az alsóközépkategóriás kivitel?
Mennyire kompatibilisek egymással a különbözõ váltóalkatrészek?
Elõre is köszönöm a válaszokat! 
Lehet ilyet csinálni, mûködik is (sógornõm bringájába egyszer egysebis kereket raktam hátra, amíg az övé centriroztatni volt, és egész használható volt úgy), de nincs értelme. Elõször is azért, mert a szokványos, egykarú láncfeszítõk csak két fognyi különbséget tudnak felvenni (mint a csúszópapucsok, excentrikus agyak, stb.), annyit semmi esetre sem, mint amennyi a hajtómû lánckerekei közti fogszámkülönbség. Kétkarú láncfeszítõ kéne, akkor meg már inkább egy hátsó váltó, nem? (Sógornõm bringáján az eredeti hátsóváltó maradt fent addig.)
A hátsó papucs kialakítása alapján kéne elindulni. Ha enged valami vízszintes elmozdulást, akkor lehetne egysebis, vagy agyváltós. Ha függõleges papucs, akkor lehetne valami 1*x, vagyis elõl egy tányér, hátul meg x fokozat, _hátsó_ váltóval. X értékét az hatátozza meg, hogy mivel kompatibilis a hátsóagyad. Ha 3 évig használtad homokban-sárban, akkor valszeg úgyis a komplett hajtáslánc cserés. Ilyen alap kategóriás hátsóváltó meg sor nem drága, hajtómû már neccesebb, fõleg, hogy egytányérosat nehezebben kapsz, mint 3 tányérosat...
Tehát elõször is azt nézd meg, hogy milyen kialakítású a papucs, mekkora papucstávolság, a hátsó agyad menetes-e vagy kazettás, és jelenleg hány lánckerékbõl álló lánckerékcsoport van rajta. Ez lesz a kiindulás a leendõ új hajtáslánc kitalálásához. (Nomeg az elképzelt felhasználási terület, mint az elõttem szóló írta.)
Fentieken kívül javasolnám még a méhtelep-szökevény teló cseréjét legalább egy becsületes merevvillára, valamint a gumik cseréjét valami kis gördülési ellenállású kopaszra, amennyiben szilárd burkolat a fõ felhasználási terület. Nem tudom, milyen bringáról van szó, de így látatlanban jóféle városi patkányt lehetne belõle faragni, szerintem...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!