Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Valószínû ez lesz...
Csak jó lett volna tudni ez jó-e...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Mindenekelõtt nem vagyok rutinos kerékpár szerelõ...
Hátsó váltó beállításánál az a gondom, hogy ha a kicsi fogaskerekekhez állítom a bovden feszességét, akkor a nagy fogaskerekeknél már nem igazán passzol. Ha a nagyhoz állítom, akkor lefeleváltásnál a legkisebbekre már nehézkesen teszi le a láncot.
(kicsit olyan, mintha a 8 fokozat helyett mondjuk 7,5 fokozatot fogna át a váltó, és vagy ez a széle vagy az a széle nem passzolna)

Hogyan tudok állítani, mi lehet a gond?

Nem ártana elõször ellenõriztetni egy boltban a váltófület, ha nincs a helyén nagyon megkeseríti a váltó állítást.

'10es Deore (FC-M590)hez a boltos a tiagra középcsapágyát akarja adni (FC-4500), elvileg SM-BB51 a hozzávaló (már az SLX-hez is mást írnak.) 68mm-ig eljutok, de a többi adatot nem tudom hova tenni (más a láncvonal). Jó lehet? (Szombaton maraton, és a boltban csak ez van, csapágy meg beállt.)

Kapd szét a csapágyat zsírozd újra, a hétvégi versenyt tutira kibírja és nyugodtan rendelheted közben a megfelelõt.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Köszi!

És arról tudsz esetleg valamit, hogy a 8 sebességes hajtómûhöz használható-e 9-es lánc?

a lancszelesseg csak a hatso sornal erdekes (a kozok miatt), elol talan a hatos (vagy hetes?) ota ugyanaz.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
pontosan hol kell lancfeszesseget merni? alul a lancfeszito es a hajtomu kozott? felul gyanitom csak inkabb megereszkedik, de a ket fogsor kopottsaga is befolyasolja - ott nem is esik bele, alul viszont igen.

hatso sort milyen gyakran szoktatok cserelni? minden harmadik lanc utan?

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts

Sunrace fosort én tuti nem vennék.

Most én 7/8 KMC Z92 láncot használok, árban az is hasonló, az nekem eddig jobbnak tûnik a HG40-nél (bár az is jó, csak nálam keveset bírt az az egy amit használtam, de lehet csak egyedi eset volt). HG50-nél meg jóval olcsóbb. Tartósságról még nem tudok mit mondani, csak 1 - 1,5 hónapja használom. Ha bírja, akkor én maradok ennél a típusnál.

Köszi!

És arról tudsz esetleg valamit, hogy a 8 sebességes hajtómûhöz használható-e 9-es lánc?

rajnaszil

rajnaszil

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Mindenekelõtt nem vagyok rutinos kerékpár szerelõ...
Hátsó váltó beállításánál az a gondom, hogy ha a kicsi fogaskerekekhez állítom a bovden feszességét, akkor a nagy fogaskerekeknél már nem igazán passzol. Ha a nagyhoz állítom, akkor lefeleváltásnál a legkisebbekre már nehézkesen teszi le a láncot.
(kicsit olyan, mintha a 8 fokozat helyett mondjuk 7,5 fokozatot fogna át a váltó, és vagy ez a széle vagy az a széle nem passzolna)

Hogyan tudok állítani, mi lehet a gond?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Sziasztok!

Shimano Alivio FC-M410 típusú hajtómûvem van. Még nincs meg a hajtás többi része.
Azt írják a hajtómûre, hogy 8 sebességes HG lánckerekek vannak rajta. Ez azt jelenti, hogy 9 sebességes rendszert felejtsem is el?
Mivel új a hajtómû, így nem szívesen cserélném a tányérokat.

Másik kérdés, hogy ez a Sunrace CS-M668 fogsor hogy viszonyul egy HG41 vagy HG51 sorhoz váltási minõségben, és éllettartamban? Van róla tapasztalat?

Utolsó kérdés, hogy a KMC Z82 lánc mennyire jó egy HG40 vagy HG50 lánchoz képest.

Köszi!

Sunrace fosort én tuti nem vennék.

Most én 7/8 KMC Z92 láncot használok, árban az is hasonló, az nekem eddig jobbnak tûnik a HG40-nél (bár az is jó, csak nálam keveset bírt az az egy amit használtam, de lehet csak egyedi eset volt). HG50-nél meg jóval olcsóbb. Tartósságról még nem tudok mit mondani, csak 1 - 1,5 hónapja használom. Ha bírja, akkor én maradok ennél a típusnál.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
'10es Deore (FC-M590)hez a boltos a tiagra középcsapágyát akarja adni (FC-4500), elvileg SM-BB51 a hozzávaló (már az SLX-hez is mást írnak.) 68mm-ig eljutok, de a többi adatot nem tudom hova tenni (más a láncvonal). Jó lehet? (Szombaton maraton, és a boltban csak ez van, csapágy meg beállt.)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts

Tudnátok ajánlani Pesten vagy környékén olyan szakit aki
1. nagyon ért a hajtómûvek szervizeléséhez

Mi romlott el, amit nem tudsz egyedül megjavítani egy hajtómûvön ?
Marci

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Sziasztok!

Shimano Alivio FC-M410 típusú hajtómûvem van. Még nincs meg a hajtás többi része.
Azt írják a hajtómûre, hogy 8 sebességes HG lánckerekek vannak rajta. Ez azt jelenti, hogy 9 sebességes rendszert felejtsem is el?
Mivel új a hajtómû, így nem szívesen cserélném a tányérokat.

Másik kérdés, hogy ez a Sunrace CS-M668 fogsor hogy viszonyul egy HG41 vagy HG51 sorhoz váltási minõségben, és éllettartamban? Van róla tapasztalat?

Utolsó kérdés, hogy a KMC Z82 lánc mennyire jó egy HG40 vagy HG50 lánchoz képest.

Köszi!

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Tudnátok ajánlani Pesten vagy környékén olyan szakit aki
1. nagyon ért a hajtómûvek szervizeléséhez
2. jól és gyorsan dolgozik
3. betartja a bevállalt határidõt?

A mostani szakim is ász, csak nem erõssége a határidõk betartása, amit legutóbb meguntam.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

tehat:a sima keskeny lancnszemnek a csapkozeptol csapkozepig mert tavolsaga hany mm?

1/2"

es a lyukkor alatt mit kell erteni?(gondolom ezt is lyukkozeptol merik)

tengelyközép-lánctányércsavar furatközép x 2

es ezek a csavarok ugyan annyi szogelfordulasra vannak egymastol vagy van elteres?

a legelterjedtebb 4 és 5 csillagosok 90/72°-ban állnak

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
google nem volt a baratom es tudom mar egyszer feltettem de nem talalom a valaszt.

tehat:a sima keskeny lancnszemnek a csapkozeptol csapkozepig mert tavolsaga hany mm?
es a lyukkor alatt mit kell erteni?(gondolom ezt is lyukkozeptol merik)
es ezek a csavarok ugyan annyi szogelfordulasra vannak egymastol vagy van elteres?

bocs a sok hulye kerdesert.de lesz eredmenye a dolognak kb 2 het mulvara.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
UG rendszer, néha egy-egy bringaboltban feltûnik.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
regen ilyenek voltak - nekem suntour volt :) akkor meg azt is japanban gyartottak.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Üdv!

Keresek régi 2x6 sebességes outimhoz, sort vagy záró fogaskereket (ha jól tudom 12T vagy 13T a legkisebb). Annyit kell tudni róla, hogy kazettás, viszont az utolsó fogaskerék a menetes anya is egyben...

Köszi!

Ez valami régi shimano cucc? Mert akkor végre tudom, hogy milyen idióta rendszerû fater régi hátsó agya :D
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 posts
Üdv!

Keresek régi 2x6 sebességes outimhoz, sort vagy záró fogaskereket (ha jól tudom 12T vagy 13T a legkisebb). Annyit kell tudni róla, hogy kazettás, viszont az utolsó fogaskerék a menetes anya is egyben...

Köszi!

gondrom

gondrom

fórumtag

• fórumtag
  • 38 posts

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy a Shimano M361-es hajtõmûvemrõl letört a láncvédõ mûanyag. Felhívtam több környékbeli és fõvárosi boltot, hogy tudnak-e nekem ilyet rendelni, de eddig mindenhol elûztek. Fontos lenne számomra, mert így egyrészt esztétikailag sérül a bringa, másrészt a gatyám szára is :D Tud nekem valaki segíteni abban, hogy honnan tudnék ilyet beszerezni vagy kitõl érdeklõdjek? Egyáltalán lehetséges külön megvenni?

Ezen a linken megtekinthetõ, hogy mirõl van szó:
http://techdocs.shim...69830646648.pdf

A "10"-es számú elem!

Várom a segítséget!

Köszönettel,
Gábor

Hello !

A 10-es az egy csavar, pontosabban négy csavar.
A 11-es láncvédõ viszont kétesélyes. 42 or 48.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy a Shimano M361-es hajtõmûvemrõl letört a láncvédõ mûanyag. Felhívtam több környékbeli és fõvárosi boltot, hogy tudnak-e nekem ilyet rendelni, de eddig mindenhol elûztek. Fontos lenne számomra, mert így egyrészt esztétikailag sérül a bringa, másrészt a gatyám szára is :D Tud nekem valaki segíteni abban, hogy honnan tudnék ilyet beszerezni vagy kitõl érdeklõdjek? Egyáltalán lehetséges külön megvenni?

Ezen a linken megtekinthetõ, hogy mirõl van szó:
http://techdocs.shim...69830646648.pdf

A "10"-es számú elem!

Várom a segítséget!

Köszönettel,
Gábor

hétfõn megnézem, hogy lehet-e rendelni ilyet.

Üdv! Mûszaki kérdésem lenne.

Van egy KTM Country Sport 26" bicajom. ( Íme: Country Sport 26" ) Fõként sík terepen és bicajúton használom és kevésnek találom egyenes haladáskor a nyomatékot. Erõmbõl még futná, de lassúnak találom. Szeretném a bicajt egy kicsit haladósabbá tenni ( ... tudooooom ez nem országúti bicaj, és ha száguldozni akarok azt vegyek... de nagyon megszerettem és eladásával bukni sem akarok rajta túl sokat... ) és elgondolásom szerint elsõ és hátsó lánckerekeket szeretnék cserélni. Elõl ezt : Shimano M131 42-34-24 mit Schutzring erre: Shimano M171 48-38-28 mit Schutzring. Hátul ezt: Shimano MF-TZ37-7 14-34 (Freeewheel) erre:Shimano HG31-8 11-32.

Egyik kérdésem, hogy jó-e az elgondolásom és a 11-32 / 48-38-28 párosítás valóban haladósabbá teszi a bicajt nélkül, hogy kerékméretet váltanék? Jó lesz ez 26"-os kerekekhez?

Másik kérdésem, hogy mást kell-e ehhez cseréljek? Váltók / középagy / hátsó agy, lánc? Lehetnek kompatibilitási problémáim? Ma az a (Freeewheel) a hátsónál?

Várok mindenféle tanácsot, hozzászólást... Elõre is köszi!

a nyolcas HG31-re váltásnál hátul hátsó agyat kell cserélned, elöl meg váltókart ami viszi a 8 sebességet. plusz láncot. ez már kezdésnek biztosan meg fogja tenni, ehhez nem hiszem, hogy kell még a 48-as kar is elõre.
de ha veszel olyat, akkor ahhoz pedig jó eséllyel középrészt (monoblokkot) és biztosan elsõváltót is cserélni kell.
azaz annyit költesz a kerékpárra, hogy olcsóbb eladni, és venni egyet ami eleve 8-as kazettás rendszerrel van szerelve, esetleg egy trekkinget ilyesmi felszereléssel.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

Sziasztok!
Most cseréltem sort és láncot a bringámon ami régebbi (négyszögtengelyes) Truvativ Firex hajtómûvel rendelkezik.
Észrevettem, hogy a középsõ lánctányéron eléggé felkúszik a lánc nagyobb erõ hatására. Gondolom cserélni kellene.
Segítségeteket kérném a választásban. Bármilyen 32 fogas, 4 karos, 104mm-es lyukkör átmérõvel rendelkezõ lánctányér felszerelhetõ (reszelõ segítségével)?
Légyszíves írjátok le milyenre lenne szûkségem ha a tartósság, precíz futás, alacsony ár, jó váltás a cél (ilyen sorrendben).

igen, vehetsz bármit

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/