Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Párszor már fel lett hozva a téma, és meg is lett vitatva, hogy mennyire van értelme a dolognak.

Kissé más az igénybevétel montin. A váltogatásnak már csak az is az értelme, hogy ha már cserélsz, akkor már vegytiszta láncot teszel fel, frissen waxolva.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 posts

OKé leesett a tantusz, arról lehet szó, hogy a használt lánc-használt fogaskerék tovább használható, mint az új-használt kombináció.. De igazából ez csak akkor jó ha a végén minden egyszerre kopik el és mindent cserélsz, de ez elérhetõ ??????. A hajtómûtányéroknak és a hátsó sornak nem ugyanannyi az élettartama... (Matematikailag a megoldás egyszerû, x hatómûtányér, y lánc és z hátsó sor cserélgetésével, de a gyakorlatban ez elég bonyolultnak tûnik :-)

Párszor már fel lett hozva a téma, és meg is lett vitatva, hogy mennyire van értelme a dolognak. Nekem az országúti soron a 2. láncom fut, már nem váltogatom a láncokat, kb. 2500 körül elfut nekem egy HG-40 alatti, de az egyszerre elkopáshoz nem tudom, hány láncra lenne szükségem, tekintettel arra, hogy az elsõ lánctányérok acélból vannak :) Emiatt nem is tudom biztosan megmondani, hogy mikor váltogattam, annak volt-e értelme, de feltehetõleg valami értelme csak volt, mert a noname tajvani fogaskoszorúm 4.000 km után is ugyanolyan, pedig kopottak már meg jobban Shimano fogasaim.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts
OKé leesett a tantusz, arról lehet szó, hogy a használt lánc-használt fogaskerék tovább használható, mint az új-használt kombináció.. De igazából ez csak akkor jó ha a végén minden egyszerre kopik el és mindent cserélsz, de ez elérhetõ ??????. A hajtómûtányéroknak és a hátsó sornak nem ugyanannyi az élettartama... (Matematikailag a megoldás egyszerû, x hatómûtányér, y lánc és z hátsó sor cserélgetésével, de a gyakorlatban ez elég bonyolultnak tûnik :-)

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts
Lehet, hogy én lemaradtam valamirõl, de miért jó ha több láncot használsz és cserélgeted? Ha ugyanolyan kopásnál cseréled õket, akkor ugyanolyan terhelés éri a lánctányérokat, csak idõben eltolva....
(Egyébként nekem egy HG-40 es lánc 1100 km, HG-50 kb. 2500 km-t után érte el a 0.75%-ot. )

coffein

coffein

vendég

• fórumtag
  • 129 posts

én úgy gondoltam, hogy 1. 2. 3. lánc, utána megint 1. 2. 3. lánc, stb, ameddig bírja ugrálás nélkül.

az nem pálya, hogy megyek egy lánccal 1000-1500km-t, utána kidobom, csak hogy hosszabb legyen a sor élettartama.

(am. nincs láncnyúlásmérõm, de tolómérõ is megteszi)

szóval olyanok véleményére/tapasztalataira lennék kíváncsi, akik MTB-t használnak, forgatják a láncot(kat)

de azért köszi :)

Igaz nem monti, de egy lánc nálam 4500 km-.t fut.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts

én úgy gondoltam, hogy 1. 2. 3. lánc, utána megint 1. 2. 3. lánc, stb, ameddig bírja ugrálás nélkül.
az nem pálya, hogy megyek egy lánccal 1000-1500km-t, utána kidobom, csak hogy hosszabb legyen a sor élettartama.
szóval olyanok véleményére/tapasztalataira lennék kíváncsi, akik MTB-t használnak, forgatják a láncot(kat)

1. 2. 3. (4. 5.) lánc cserélgetve 5-600 km-enként, persze ha nagyon dzsuvás, tisztítva. (én csak magasnyomásúval tisztítom a láncot, egy 100as elég neki) Spori jól mondja, láncforgatásnál nem kell nyúlást mérni. Minek ?
A közép tányér fogja elõször megadni magát, ha nagyon ugrál, próbálj ki egy másik láncot a forgóból, hátha azon nem ugrik. A kis tányér (nálam) megfordítható, mert teljesen sima, egyenes.
Minimum 10ezret el fog menni így a rendszered.
Marci

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
ossztelosnal en eleve nem tekertem nagyon kiallva, merevnel gyakrabban. nalam igy gyorsabban adta meg magat.

a legutobbi 10es slx (hg74) 3100at birt, vegig pontosan valtott. ez volt az elso 10es lancom, rosszabbra szamitottam, de teljesen elegedett vagyok vele.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
ott szúrjátok el hogy méregetitek :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Biztos? Mennyit megy el nálad egy lánc míg 0,75-öt kopna? Mert nálam 5-8ekm-t. Ezenkívül a shimano xt lánctányér szettemben több, mint 20ekm van és nincs elkopva.

Ráéreztél valamilyen technikára, amirõl mi csak álmodni tudunk. Közel nem vagyunk olyan erõsek, de hiába kenjük agyon a láncokat, hiába nem váltunk keresztbe, sokan álmélkodva olvassuk ezeket az értékeket. Pláne a fully-n, amin nálam 1400-1500 km-t ment el egy lánc a 0.75-ig. Két, különbözõ márkájú és típusú láncnyúlásmérõt használok, egyik olcsó fajta IceToolz, ami beesik 0.75-nél, a másik ParkTool, fokozatmentess méréssel. A két eszköz által mért értékek közt nincs szignifikáns különbség.
Hardtaillel egyértelmûen többet bír egy lánc, ott nálam 2000 km körül SRAM és Shimano lánccal egyaránt. Connex lánc várhatóan többet bír majd, egyelõre 1500 km és 0.4-es nyúlásnál járok. De hogy 5e km-t bírna, hát, erõsen kétlem. Valamit nagyon jól csinálsz! ;-) ...vagy mi rosszul. :-)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A láncnak a hajtási stílusod tökmindegy...

Biztos? Mennyit megy el nálad egy lánc míg 0,75-öt kopna? Mert nálam 5-8ekm-t. Ezenkívül a shimano xt lánctányér szettemben több, mint 20ekm van és nincs elkopva.

A sebesség mindent megold.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Az elv jó. A láncnak a hajtási stílusod tökmindegy, a váltási is. Próbáltam már úgy is, hogy tojtam a láncvonalra, keresztbe váltottam, s ennek ellenére semmi különbség nem volt a kopásban. A 2-3 hét jó, de inkább 20 órát mondanék. Nekem a lánctányérok nagyon (fél évente) kukára koptak, de csak a gyári S gyártmányúak, az utángyártottak tovább bírták.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

tom_

tom_

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

coffein

coffein

vendég

• fórumtag
  • 129 posts

Tudom, már csilliószor felmerült ez a téma, vissza is olvasgattam rendesen a fórumban, csak azért teszem fel, mert idõközben akik így csinálták, több tapasztalatuk van ebben. szóval:

láncokat akarok forgóban használni. 9-es rendszer. sram pc-951-es láncom van, XT hajtómû, egyel lejjebbi sor, nem tudom pontosan, de nem alubakos. xc felhasználás, fõleg hegyek, túlzottan nem finomkodok, inkább pörgetek, de kiállva is szoktam tekerni.

Szerintem a

megközelítésem jó-e,ill. hogy lenne a legjobb?

tervem:
3 lánc összesen, és akkor már mind sram pc-951, 500 km-enként csere (2-3 hét), addig forgatom, ameddig bírja, utána sor, új láncok, meg ha kell, elõre tányér(ok).

jah, és persze kenés ,tisztítás, ápolás.

csak azért, mert sok ilyet olvastam, hogy kb. így csinálják, csak hosszútávú tapasztalatokat nem láttam sehol....

válaszokat köszi elõre is! ;-)

Szerintem a láncforgatás lényege a sor élettartamának , ( persze a láncé is ) növelése. Ha 3 lánc után sort cserélsz az nem igazán eredmény. Ameddig egy lánc még használható ( láncnyúlás mérõ ! ) addig , da csak addig használható. Gondos tisztogatás mellett , ami használati körülményektõl függõen levételt és tisztítást jelent ( pl. benzin ) akkor van értelme, ha egy sor 6-8-10 láncot elvisz. Ez nyílván egyszeri , de jelentõs befektetést igényel, figyelembe véve a több lánc árát. Én most hasonló módon kb. a felénél járok, igaz országúti kerékpárról van szó.

tom_

tom_

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Tudom, már csilliószor felmerült ez a téma, vissza is olvasgattam rendesen a fórumban, csak azért teszem fel, mert idõközben akik így csinálták, több tapasztalatuk van ebben. szóval:

láncokat akarok forgóban használni. 9-es rendszer. sram pc-951-es láncom van, XT hajtómû, egyel lejjebbi sor, nem tudom pontosan, de nem alubakos. xc felhasználás, fõleg hegyek, túlzottan nem finomkodok, inkább pörgetek, de kiállva is szoktam tekerni.

megközelítésem jó-e,ill. hogy lenne a legjobb?

tervem:
3 lánc összesen, és akkor már mind sram pc-951, 500 km-enként csere (2-3 hét), addig forgatom, ameddig bírja, utána sor, új láncok, meg ha kell, elõre tányér(ok).

jah, és persze kenés ,tisztítás, ápolás.

csak azért, mert sok ilyet olvastam, hogy kb. így csinálják, csak hosszútávú tapasztalatokat nem láttam sehol....

válaszokat köszi elõre is! ;-)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

nah, megtisztítottam rendesen, a rögzítõcsavaroknál volt egy adag gané a nagy és középsõ tányér közötti részen, így már nem akad annyira, de elég csúnya hangja van, kibírom azt a 2 hetet, amíg tudok venni.

Amikor nekem ezt csinálja, nyomok két Nagy Kevély kört, s mire befejezem, már jó is, összekopott a rendszer. :D

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

nah, megtisztítottam rendesen, a rögzítõcsavaroknál volt egy adag gané a nagy és középsõ tányér közötti részen, így már nem akad annyira, de elég csúnya hangja van, kibírom azt a 2 hetet, amíg tudok venni.

btw, ezekhez mit szóltok? melyet próbáltátok? legjobb, stb. vélemények.....

-- Bikemarket.hu -- BTS*HC Elite ngy csavaros lnctnyr

-- Bikemarket.hu -- KCNC*Lnckerk 32-38T

-- Bikemarket.hu -- Shimano*FC-M770 XT 32F

Tuti nem vennék bts-t vagy kcnc-t, ha ugyanolyan árban van, mint az eredeti shimano xt. :) Nem logikus, fõleg, hogy szerintem a bts az egytányos hajtómûvekre van kitalálva. itt azt írják, hogy xc/cc felhasználás, de eddig ehhez az néhol 5mm-es fallal rendelkezõ bts-t extrém felhasználáshoz ajánlották.

De amúgy biztos én vagyok a puruttya, de én teljesen meg vagyok elégedve az alivio szintû tányérjaimmal. Oké.. acél, meg nehéz, de jól vált, jó a minõsége, és 10ezerbõl még egy hajtókart is kapsz hozzá :)
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

tom_

tom_

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

btw, ezekhez mit szóltok? melyet próbáltátok? legjobb, stb. vélemények.....

-- Bikemarket.hu -- BTS HC Elite ngy csavaros lnctnyr

-- Bikemarket.hu -- KCNC Lnckerk 32-38T

-- Bikemarket.hu -- Shimano FC-M770 XT 32F

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

a lánc vadi új...

mindegy - szerintem eltunik a jelenseg, ha mindketto uj.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Fogak vege csorba ( kampos) es beleakad a lanc peremebe?

regi/hibas agyvaltokat veszek.

tom_

tom_

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

valszeg befeszul a lancfogak koze a megnyult lanc

a lánc vadi új...