az elsõ, hogy vegyélk egy láncnyúlásmérõt, és csak az szerint cserélj, ne hasra ütve...Ha veszek (már pedig fogok), akkor egyszer akarok költeni rá és igazán jót akarok. Park Tool CC-2 láncnyúlás mérõt szeretnék majd, de ez 25 EUR. Shimano HG50 lánc pedig csak 10 EUR. Most kivételesen nem hallgatok rád (rátok). Sok mindent akarok most venni, vagy láncot veszek, vagy semmit, mert a CC-2 most nem fér bele. De késõbb mindenképpen szeretnék egy láncnyúlás mérõt.
...vagy keresztbe váltasz, ami kerülni kell...3/7-ben az elejétõl csinálja, szóval ezt kihúznám. Viszont keresztbe minimálisan szoktam sajnos, mert úgy érzem, hogy muszáj (nincs minden sebességre szabályos fokozat). Bizonyos sebességnél az 1/4-t jobban szeretem, mint a 2/1-et. Elõl a kis fogaskerék, hátul a négyes már szerintem keresztbeváltás (3-ig nem?!). Elõl középen pedig úgy tudom kerülni kéne hátul az elsõ kettõt és az utolsó kettõt. Elõl nagy fogaskerék esetén pedig gondolom csak 5-8 között váltsak hátul.
(tehát elöl nagy, hátul nagy az felejtõs)Ilyen soha nem volt. És fordítva sem. Elõl kicsi, hátul kicsi sem. Egyel feljebb részleteztem, hogy hogy vélekedek a keresztbeváltásról. De lehet túlreagáltam és rosszul tudom az erre vonatkozó szabályokat.
vagy rossz a váltó beállításod...Ez tuti jó. Vagyis elvileg tuti jó. Mindig olyan jól beállítják ahova viszem, hogy álom tekerni, váltani. Kivéve a 3/7, a 3x8-as bringámon. Nem tudnak vele mit csinálni.
...és ami még elõfordulhat, hogy túl sok olajat teszel a láncra és nem törlöd le rendesen...Azóta megpróbálom minél jobban letörölni, amióta egyszer úgy jöttem haza, hogy minden létezõ homok ráragadt és alig bírtam letakarítani. Az elején még a hátsó fogsort is bekentem olajjal (fogkefével). Ilyenkor jövök rá, amikor azt mondják, hogy kezdésnek jó bringa lesz. Egy fél milliós bicót ezek alapján szétcsesznék (ezen már igen drága lenne cserélni az alkatrészeket

). De nem azért, mert nem foglalkozok vele, hanem mert nincs aki elmondja a trükköket, mire figyeljek. Menet közbe persze rájövök, de az pénzbe kerül.
Hogy miért gondolom, hogy valamit már cserélni kellene, egy jó makróval illusztrálom. Szerintem ez már gáz. A láncon az szerintem végig rozsda kívülrõl. Most van letakarítva teljesen.