Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts

Nem tudjátok,h a 2 tányéros xt hajtómûnek a láncvonala más mint a 3 tányérosé? Vagy a kar ugyanaz a kettõnél csak kevesebb tányér van rajta?
Azért érdekelne,mert elöl szerettem volna 40/28-ra váltani,de középen nem fér el a 40-es tányér,de még a 38 is necces nagyon.

Ami igazán izgivé teszi az az, hogy a két tányér távolsága egymástól is más. Ergo egy 2X10 es XT elsõ váltó nem lesz jó egy 3X10 es ajtómûre. (ugyanis ugyanakkora bovdenhúzásra nagyobbat emel, gyakorlatilag összehozhatatlan )

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
teljesen rendben van a muanyag csesze ha jol be van rakva. Kevesbe hajamos berohadasra.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
Régen az XT is mûanyag csészés volt. Elvileg nincs azzal baj, bár nekem egyszer szétrepedt a mûanyag csésze.
Marci

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Jól látom,hogy az UN26 csészéje mûanyag?

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nem tudjátok,h a 2 tányéros xt hajtómûnek a láncvonala más mint a 3 tányérosé? Vagy a kar ugyanaz a kettõnél csak kevesebb tányér van rajta?
Azért érdekelne,mert elöl szerettem volna 40/28-ra váltani,de középen nem fér el a 40-es tányér,de még a 38 is necces nagyon.

2013-as FC-M780 láncvonala 50.0, amit úgy kell értelmezni, hogy a középsõ tányér hosszanti metszetének az egyenesével számolt. Az FC-M785-ös láncvonala 48.8mm, ami a két tányér távolságának felezõ merõlegesével számolt láncvonal. Ha egy háromtányéros hajtómûvet kéttányérosítasz, a láncvonalat onnantól kezdve utóbbi módon kell számítanod, ha jól emlékezem, így 46.8mm lesz. Ebbõl következik, hogy a kéttányéros rendszerek a hagyományos távolságokkal mivel beleérnének a legtöbb vázba a nagyobb tányérokkal, így a gyártók az eleve kéttányéros hajtómûveknél a láncvonalat valamivel kijjebb tolták.
XT esetén nem tudom, hajtókarok különbözõek-e (valószínûleg igen), XTR például különbözik.
Csak érdekességképp, az FC-M985-ös eleve kéttányéros XTR Q-Faktora viszont jobb, mint az FC-M980 háromtányéros modellé (vagy az ebbõl is létezõ, 46.8-as láncvonalú kéttányéros trail verziójé), ~6mm-rel.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

szerintem más a láncvonal.
nálam ugyanez van a 980-as XTR-rel :(

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
Nem sok különbség van. Annyi, hogy a drágábbak néhány grammal könnyebbek, már végig ki van fúrva a tengely. Tömítettségben nem hiszem, hogy nagy lenne a különbség.
Szerintem vedd az 54/55-öst, nem sokkal drágábbak !
Marci

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Négyszögtengelyes monoblokkok közt van minõség beli különbség vagy mindegy milyet vesz az ember?Például Shimano UN26,UN54,UN55 között van különbség trekking-cross felhasználásnál téli-nyári körülmények esetén?

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,146 posts

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
gondolom az elado nincs tisztaban vele hogy amig a shimano 8-9-10 ugyanazt a bordazast hasznalja addig a Campa 8 nem kompatibilis a Campa 9/10-zel.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts
Campagnolo Mavic MA 2 Fir 36 Spoke Wheel Set 8 9 10 Speed Road Bike Wheels | eBay van ez..

a kazettatest mintha a régi 8s campy lenne, az eladó ír valamit, amiben kételkedem. (9-10?) Egyáltalán van valami õrült, aki próbált már 8s campa agyra mást is tenni, esetleg megpróbálta a 8s koszorút rátenni egy modern kazettatestre? Nem vág bele a kazettatest anyagába a fogaskoszorú, mert hogy a koszorún a bordák "sekélykék", míg magán a kazettatesten a hornyok elég mélyek? Vagy ennek csak akkor van jelentõsége, ha alu kazettatestes campy agyra próbálja valaki ezt eljátszani, acél kazettatest bírja a kiképzést?

Érdekességképp.. : )

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts
Adott egy pressfit-es váz,nem 30.Ha a normál hajtómûvet beleteszem,hosszabb a tengelye.Létezik erre valami csapágymegoldás?Gondolom mivel nem 30-as,esélytelen

utinni

utinni

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
köszönöm a segítséget mindenkinek, probléma megoldva ! :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

üdv, szereltem már bringát vagy 50x, de a hajtással még sosem volt dolgom, mivel eddig nem volt vele gond :S ha lehet magam szeretném csinálni mert elég csóró vagyok a szerelõ meg sokat kér. persze ha ennyire rossz a helyzet ahogy mondod el kell vinnem :(

Eleve kell néhány speciális szerszám mindegy milyen hajtómûved van. Elõször ezt kéne megvenned aztán kéne a tudás hogy használd ezeket, mivel azt sem tudod milyen hajtómûved van ezért eddig 2-bõl 2 hiba pont, ergó nem drága a szerelõ.
+ Hova küldjünk jó szerelõhöz? Mivel azt az infót sem osztottad meg hol laksz.
Csak azoknak tudunk segíteni akik információkat szolgáltatnak magukról és a gondjuk pontos miben létérõl.
Ennyi infóval amennyit te osztasz meg velünk max a TV-s telejósdában kapsz segítséget.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

wolf80

wolf80

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

Sziasztok!

Szeretnék új hajtókart és középrészt venni a bringámhoz, mert a mostanit eltörtem. Sajnos nincs sok tapasztalatom szerelés terén, de szeretném magam csinálni, ha nem feltétlenül szükséges szerelõ a melóhoz. Azt szeretném kérdezni hogy ezek az alkatrészek méretre szabottan kaphatóak-e, ez esetben milyen hajtókar passzol milyen középrészhez és a vázban lévõ helyhez. Vagy ez mérettõl független? Ha nem az hogy tudom meg hogy a bringámba milyen való?

Nem tudjuk milyen típusú a hajtómûved, ill milyenre akarod cserélni, ezért így tényleg nehéz lesz...
Addig is:
Csináld magad-Középcsapágy csere - Bringa.hu

Hajtómûvek szerelése, karbantartása

Bringaszerelési videósorozat 3. rész - A hajtómû - YouTube

utinni

utinni

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
üdv, szereltem már bringát vagy 50x, de a hajtással még sosem volt dolgom, mivel eddig nem volt vele gond :S ha lehet magam szeretném csinálni mert elég csóró vagyok a szerelõ meg sokat kér. persze ha ennyire rossz a helyzet ahogy mondod el kell vinnem :(

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy ezek az alkatrészek méretre szabottan kaphatóak-e, ez esetben milyen hajtókar passzol milyen középrészhez és a vázban lévõ helyhez. Vagy ez mérettõl független? Ha nem az hogy tudom meg hogy a bringámba milyen való?

Szia.
Ennyi(nem)tudással biztos hogy magad akarod csinálni?Bocs,de ebbõl annyi jön le,hogy 70%-os biztonsággal felismersz egy kerékpárt,ha vékony a váza és nincsen benne motor.

utinni

utinni

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!

Szeretnék új hajtókart és középrészt venni a bringámhoz, mert a mostanit eltörtem. Sajnos nincs sok tapasztalatom szerelés terén, de szeretném magam csinálni, ha nem feltétlenül szükséges szerelõ a melóhoz. Azt szeretném kérdezni hogy ezek az alkatrészek méretre szabottan kaphatóak-e, ez esetben milyen hajtókar passzol milyen középrészhez és a vázban lévõ helyhez. Vagy ez mérettõl független? Ha nem az hogy tudom meg hogy a bringámba milyen való?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
elvileg a shimano monoblokkok nem bonthatoak. Vagyis de, csak akkor meg osszerakni nem fogd tudni

RAUH-Welt
B E G R I F F

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
Sziasztok!

Van egy shimi BB-UN26-os monoblokkom. Szerintetek ezt szét lehet szedni újrazsírozni, vagy kuka? Az egyik oldalát sikerült szétbontani és hozzáfértem a golyókhoz, de a másik oldal elég necces.

Ridley Noah Fast