Szia!
Azt mondjuk jó lenne tudni, hogy miért akarják a szakik a teljes hajtómûvet kicserélni, mi ment tönkre. Sajnos ezek az ékes zsugorkötések hajlamosak "kiszoposodni" (nem röhög! egy gépész tanártól hallottam a szakkifejezést), és általában nemcsak maga az ék, hanem a csatlakozó összes alkatrész (ék, hajtókar, tengely) deformálódik, kopik.
Ha szerencsés vagy és tényleg csak az egyik hajtókarod kopott ki, akkor is nagy mázlistának kell lenned, hogy egy minden méretben és esztétikailag is megfelelõt találj helyette, egymagában ráadásul, ezért ilyen esetben általában mindkét oldalt cserélik. Jó eséllyel azonban a tengely - ék csatlakozó síkja is tropa, vagyis mindjárt szükséged lesz egy új tengelyre is. Ha meg már új tengely is van, akkor a golyókat is cserélni érdemes (a csészéket én nem bántanám, hacsak nem koptak szét nagyon).
Az új alkatrészek minõségét tekintve jó a megérzésed, én pl. az elmúlt 6 évben nem láttam normális anyagból készül ékes középsõ tengelyt.
Én jártam már úgy, lötyögött a baloldali kar, csak éket cseréltem, mert ránézésre nem láttam kopást se a tengelyen se a kar csatlakozásánál és akármit csináltam pár nap/hét múlva mindig újra elkezdett lötyögni. A vége az lett, hogy megvettem a legolcsóbb négyszögletes végû monoblokkot meg hajtómûvet és azóta hozzá sem kellett nyúlnom (ja és így a gatyám alja sem akad bele az ékbe)
Sziasztok!
Biztos megin meg leszek kövezve, hogy rossz helyre írom a témámat, pedig igyekszem figyelni...A lényeg: nagyjából a 70-es évekbõl származó, francia Motobecane bicajom van, ékes technikájú hajtókarral. A hajtókar biztosan cserére szorul, de az eddig megkérdezett szakemberek szinte mindent kicseréltetnének velem, ami a hajtómûhöz tartozik - erre nemcsak pénzem nincs, hanem az új alkatrész sem jobb biztosan az eredetinél. Az a kérdésem, hogy tudtok-e itt Pesten egy idõsebb szerelõt, aki hajlandó és tud is ékes hajtókarral foglalkozni? Köszi a figyelmetek. Üdvözlettel János