Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Vitee

Vitee

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

nekem úgy tûnik, alapvetõen nem csak nincs középen a kerék, hanem keresztbe is áll (a váz és a kerék síkja nem párhuzamos). ezen sokat nem fog segíteni a centrírozás. én nem nagyon ölnék pénzt ebbe a vázba.

Es ez a vaz hibaja lenne? Nem azert mert rosszul van benne a kerek? Csavarodas miatt lehet, hogy ilyen rossz? Vagy mi lehet a megoldas? Nem szeretnem azert kidobni az egeszet. Esetleg uj kereket venni, vagy mit kellene csinalni?

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Majd megpróbálom a hátsó kerék beállítást, meg akkor rápillantok a váltótartó fülre is. Ez utóbbi elferdülhetett, mert estem már, de sztem közvetlen ütést nem kapott, de ez se biztos, mert esés közben kisebb bajom is nagyobb volt annál, hogy a váltót nézegessem! :D

Nekem egy egyszerû oldalra dõlés (sima aszfalton) során is sikerült odaütnöm a deore xt shadow (!!!) váltót úgy, hogy picit görbült a fül és rögtön nem vett 1-2 fokozatot rendesen. Szóval nem lenne meglepõ.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Wolfman8

Wolfman8

vendég

• fórumtag
  • 121 posts
Majd megpróbálom a hátsó kerék beállítást, meg akkor rápillantok a váltótartó fülre is. Ez utóbbi elferdülhetett, mert estem már, de sztem közvetlen ütést nem kapott, de ez se biztos, mert esés közben kisebb bajom is nagyobb volt annál, hogy a váltót nézegessem! :D

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,175 posts
nekem úgy tûnik, alapvetõen nem csak nincs középen a kerék, hanem keresztbe is áll (a váz és a kerék síkja nem párhuzamos). ezen sokat nem fog segíteni a centrírozás. én nem nagyon ölnék pénzt ebbe a vázba.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Ezt a kereket nem ehhez a vázhoz fûzték. Vidd be egy szervizbe és átfûzik a kerekedet középre, még mielõtt elkezdesz hézagolni és vázat csavargatni.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Vitee

Vitee

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Nos regen igy vettem a vazat, hogy van benne egy kis csavarodas. Olcso is volt persze. Eddig is zavart (megvan vagy 6 eve), de annyira soha hogy erdekeljen is. Most, hogy fel akarom ujigatni elkezdett idegesiteni. Csatolok egy kepet. Feltöltött képEz lenne az. Latni hogy az egesz jobbra van. Hezagoloval lehet ki lehetne jatszani, hogy kozepre essen csak mivel tarcsa van fent es balra kellene rakni kicsit nem lehet. De szerintem hatulrol leszedem a feket es csak elso lesz. Szerintetek ez a hezagolos dolog hulyeseg? Vagy mit tehetnek? Gondolom a csavarodas a kanyarodasban kormanyozhatosagban latszik meg, nem egy sikon fut a 2 kerek. Nem akarok ugratni durvulni csak varosba erdobe meloba jarni. Otletek, tanacsok? Azt is tanacsoltak, hogy centiroztassam a vazhoz a hatso kereket. Tudnak ezen enyhiteni? Ha nem is teljesen helyrehozni de legalabb ne legyen ennyire gaz.

Elore is koszi!

h_geri

h_geri

törzsvendég

• fórumtag
  • 459 posts

10s XT és Ultegra lánc között van difi? Kéne pár szem a láncomba, és ultegrát már találtam.

ugyan az

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
10s XT és Ultegra lánc között van difi? Kéne pár szem a láncomba, és ultegrát már találtam.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts
eto_demerze: #14830 :-)

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 posts

Sziasztok!

Szerelésben elég jata vagyok, ezért is kérdezlek titeket. Van egy új Kross Evado 3.0 bringám. Ragyogóan muzsikál, egy kivételtõl eltekintve: ha a hátsó váltóval a legkisebb vagy a második lánckerékre váltok (az elsõ középen vagy a nagy lánckeréken van), akkor furcsa "darálós" érzésem van a pedálokon. Leginkább a számítógép egér görgõjéhez tudom hasonlítani. Ez más sebességfokozatoknál nem jelentkezik. Elõször arra gondoltam, hogy a súlyommal van probléma, de ha leszállok a bringáról és kézzel hajtom meg, vagy ha csak hátrafelé tekerem a pedált, ugyanez a helyzet. Lenne valakinek ötlete, hogy mi okozhatja? Köszi

Nekem ugyanez a szitu csak elõl a kis lánckeréknél hátul meg a két nagynál :)

h_geri

h_geri

törzsvendég

• fórumtag
  • 459 posts
Sziasztok!

Van valakinek raceface press fit-es széthullott csapágya?
Race Face 2013
Az egyik belsõ mûanyag porvédõt eltörtem. Csere darabot keresek. Hátha valaki kikukázott ilyet.

eto_demerzel

eto_demerzel

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Sziasztok!

Szerelésben elég jata vagyok, ezért is kérdezlek titeket. Van egy új Kross Evado 3.0 bringám. Ragyogóan muzsikál, egy kivételtõl eltekintve: ha a hátsó váltóval a legkisebb vagy a második lánckerékre váltok (az elsõ középen vagy a nagy lánckeréken van), akkor furcsa "darálós" érzésem van a pedálokon. Leginkább a számítógép egér görgõjéhez tudom hasonlítani. Ez más sebességfokozatoknál nem jelentkezik. Elõször arra gondoltam, hogy a súlyommal van probléma, de ha leszállok a bringáról és kézzel hajtom meg, vagy ha csak hátrafelé tekerem a pedált, ugyanez a helyzet. Lenne valakinek ötlete, hogy mi okozhatja? Köszi

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 posts
Szakik Shimano Hg 40 láncból létezik több méret is? Mert eddig amiket vettem mind jó volt viszont amit vettem patent szemmel abból ki kellett szednem 4 láncszemet. Nem nagy meló csak minden lánccserekor utálatos lesz majd leszámolni szemeket.
Valamint azt jelent valamit hogy a régi láncon volt IL jelölés az új láncon meg JG van. Segítségetek köszönöm.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 posts
Wolf,
nekem is volt ilyen problémám. Kopottság szerintem nem csinál ilyet.
Amikor a szerelõk kivették a kereket váltó vagy fogaskoszorú-csere miatt, mindig elõjött.
Elsõ körben arra tippelnék, hogy ha csak minimálisan is, de nem jól áll a hátsó kerék.
Hasonlót produkálhat, ha a váltó áll ferdén egy elgörbült váltótartó fül miatt. ellenõrizd, hogy a váltó függõlegesen áll-e?
De szerintem az elsõ lesz. :-)

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 posts

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert tanácstalan vagyok mint egy kisközség.
Adva vagyon egy Shimano LX 9-es fogaskoszorú, Shimano XT RD-M761 hátsó váltó, Truvativ hajtómûvel és egy KMC X9 Gols lánc. Általánosságban a hajtómûvön a középsõ fogaskeréken tartom a láncot.
A bajom a cuccal az, hogy a fogaskoszorún az 1-2-3-as fogaskeréken jó minden, de ha ennél nagyobb fogaskerékre váltok akkor recsegni kezd az egész, mintha egy marék homokot szórtak volna a láncra. Van olyan fokozat, ahol elég hangosan hallani is, van ahol csak a talpamban érzem a pedálon keresztül, hogy valami nem ok. Beállítottam már én is meg egy bicószerelõhöz is szoktam vinni, olyan pontosan vált utána mint a fene, de ez a recsegés megmarad. :(
Mondta nekem régebben egy másik szaki, hogy szerinte ez a lánc csak 8-as rendszerekre van, mert neki vastagnak tûnik, így mindig beleér a mellette lévõ fogaskerékbe, ami ellen nem tud csinálni semmit. Szerinte itt már tized miliméter vastagságok is számítanak és csak valami Shimano lánccal lesz jó csak.
Kopottság sem jöhet szóba sztem (de ha gondoljátok csinálok majd képet szemléltetésként), mert a fogaskoszorú és a lánc egy éves, a váltó 2, a hajtókar meg mondjuk már vagy 5-6, de affene se tudja. Én úgy látom ráfekszik a lánc szépen.

Ötletek, kérdés?

Nekem a mai napig csinálja ezt a bringa ha a hátsó soron a két nagy lánckereket használom. Cseréltem láncot minden tiszta mégis csinálja. Szerintem nem kopott össze a lánc és a lánckerék vagy kicsit ferdén megy a lánc és azmiatt. De akkor is csinálja ha elõl a legkisebb lánctányéron van. Tehát nincs keresztben a lánc. Szerintem azért van mert keveset használom azt a pár lánckereket.

Wolfman8

Wolfman8

vendég

• fórumtag
  • 121 posts
Nekem szemrevételezéssel egy picit vastagnak tûnik a 9-es KMC láncom, de mondjuk nem sok 9-eset láttam eddig élõben, de emlékeim szerint lehetne vékonyabb. Affene se tudja. Most veszek nemsoká egy szerelõ készletet otthonra, hogy ne kelljen már minden kis g.ci mûveletért szerelõhöz menjek, aztán majd szétszedem és kitakarítok mindent, mert jelenleg eléggé szutykos (inkább olajos, nem koszos). Volt már ez jóra beállítva, de akkor meg a váltás volt pontatlan. Valahonnan szerzek egy 9-es shimanot aztán majd mondom mi van.

jfekete

jfekete

vendég

• fórumtag
  • 43 posts
Szia!

Azt mondjuk jó lenne tudni, hogy miért akarják a szakik a teljes hajtómûvet kicserélni, mi ment tönkre. Sajnos ezek az ékes zsugorkötések hajlamosak "kiszoposodni" (nem röhög! egy gépész tanártól hallottam a szakkifejezést), és általában nemcsak maga az ék, hanem a csatlakozó összes alkatrész (ék, hajtókar, tengely) deformálódik, kopik.
Ha szerencsés vagy és tényleg csak az egyik hajtókarod kopott ki, akkor is nagy mázlistának kell lenned, hogy egy minden méretben és esztétikailag is megfelelõt találj helyette, egymagában ráadásul, ezért ilyen esetben általában mindkét oldalt cserélik. Jó eséllyel azonban a tengely - ék csatlakozó síkja is tropa, vagyis mindjárt szükséged lesz egy új tengelyre is. Ha meg már új tengely is van, akkor a golyókat is cserélni érdemes (a csészéket én nem bántanám, hacsak nem koptak szét nagyon).
Az új alkatrészek minõségét tekintve jó a megérzésed, én pl. az elmúlt 6 évben nem láttam normális anyagból készül ékes középsõ tengelyt.
Én jártam már úgy, lötyögött a baloldali kar, csak éket cseréltem, mert ránézésre nem láttam kopást se a tengelyen se a kar csatlakozásánál és akármit csináltam pár nap/hét múlva mindig újra elkezdett lötyögni. A vége az lett, hogy megvettem a legolcsóbb négyszögletes végû monoblokkot meg hajtómûvet és azóta hozzá sem kellett nyúlnom (ja és így a gatyám alja sem akad bele az ékbe)

Sziasztok!

Biztos megin meg leszek kövezve, hogy rossz helyre írom a témámat, pedig igyekszem figyelni...A lényeg: nagyjából a 70-es évekbõl származó, francia Motobecane bicajom van, ékes technikájú hajtókarral. A hajtókar biztosan cserére szorul, de az eddig megkérdezett szakemberek szinte mindent kicseréltetnének velem, ami a hajtómûhöz tartozik - erre nemcsak pénzem nincs, hanem az új alkatrész sem jobb biztosan az eredetinél. Az a kérdésem, hogy tudtok-e itt Pesten egy idõsebb szerelõt, aki hajlandó és tud is ékes hajtókarral foglalkozni? Köszi a figyelmetek. Üdvözlettel János

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Mondjuk láttam már 8-as láncot 9-es dobozban.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
Wolfman8 ! Mennyire tiszta a hajtáslánc ? Meg kéne tisztítani a rendszert úgy, mint az állat. Láncot, fogsor, mindent. És én is kipróbálnám a rendszert egy másik lánccal. De 9essel !:) A szakid egy barom, egy Sram vagy KMC lánccal is tökéletesnek kell lennie.
Marci

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,175 posts
Én megpróbálnék egy másik láncot, újat vagy keveset futottat, lehetõleg shimanot.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"