Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Freddyke. Nem rosszból, de hagyd a pi..ba az egészet. Rakd fel az SLX-t, add el az FSA-t és nyomjad 22/34-el. Ha AKAROD akkor az elmegy bárhol. Hidd el volt nekem 20/36-om is, és csak azért használtam néha mert volt. Amióta 22/32 van ugyan úgy elmegyek azon a nyomvonalon csak taposni kell azt a szaros pedált. Nem az erõnléten múlik az egész, csak akarni kell egy kicsit.

Az FSA-val sincs bajom, sokkal jobb mint amire számítottam, csak nehéz és kicsit kacsáznak a lánctányérok, de elmegy. 194cm magas vagyok hosszú lábakkal, amihez elvileg a 180-as passzolna. A + 3% hatékonyság növekedés nem jelentõs, viszont a komfortérzet javulása már igen. Pl. ha a térdemet kevésbé terheli, mert néha enyhén megfájdul. Most azonnal amúgy sem akartam volna beleugrani, ráér télen is amikor leárazzák. :) De lehet hagyom az egészet, amikor az FSA csereérett lesz, rárakom az SLX-et.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Freddyke. Nem rosszból, de hagyd a pi..ba az egészet. Rakd fel az SLX-t, add el az FSA-t és nyomjad 22/34-el. Ha AKAROD akkor az elmegy bárhol. Hidd el volt nekem 20/36-om is, és csak azért használtam néha mert volt. Amióta 22/32 van ugyan úgy elmegyek azon a nyomvonalon csak taposni kell azt a szaros pedált. Nem az erõnléten múlik az egész, csak akarni kell egy kicsit.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Arról biztosan hallottál már, hogy a 24es lánckerék átcserélhetõ 22 fogasra. Vagy nem ? Mert ha tudod, hogy cserélhetõ, akkor onnantól nem értem, mi lehet a gondod ?? Bagó pénzért veszel egy 22est és boldog vagy. Vagy mi a gond ?

A lánckerék méretezés a kisebbik gond, ez valóban megoldható. Arra szeretnék megerõsítést kérni, hogy az elõzõ hozzászólásomban leírtak helytállóak-e a 9/10 kompatibilitással kapcsolatban.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
Arról biztosan hallottál már, hogy a 24es lánckerék átcserélhetõ 22 fogasra. Vagy nem ? Mert ha tudod, hogy cserélhetõ, akkor onnantól nem értem, mi lehet a gondod ?? Bagó pénzért veszel egy 22est és boldog vagy. Vagy mi a gond ?
Marci

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Googleztam és arra jutottam, 7/8/9/10 sebességes hajtómû lánckerekek szélessége azonos, 2mm. Illetve azt írják a lánckerekek távolsága is azonos. A lánckerekek rámpáiban lehet különbség, de ettõl még váltani fogok tudni. Akár 2 vagy 3 lánckerekes hajtást rakok fel, az elsõ 9 sebességes váltó maradhat, illetve tetszés szerint használhatok 9 vagy 10 sebességes láncot. Ezt meg tudjátok erõsíteni?

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Hmm. Ez a 10es lánctányér 9es lánc dolog engem is roppantmód érdekel, mert kéttányérosítani akarom a hajtómûvemet, s 10esben jobban elérhetõek tányérok.

Próbáltam, gond nélkül ment kilences váltás, lánc 10-es tányérokkal. A 770-es hajtómû ugye tök ugyanaz, ha 9-es, ha 10-es.
Én elég gyenge vagyok, a rendes körömön is van olyan emelkedõ, ahova kell a 24/36 (vagy kellett korábban a 22/34). Kicsit tartok is, mi lesz majd, ha mindehhez nem 26-os, hanem 29-es kerék tartozik, de gondolom valahogy majd megoldom.

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger
Hmm. Ez a 10es lánctányér 9es lánc dolog engem is roppantmód érdekel, mert kéttányérosítani akarom a hajtómûvemet, s 10esben jobban elérhetõek tányérok.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

õõõ, a 9-es/10-es rendszer kislánckerekei között a fogszámon kívül van különbség? vagy mi a gond?

Ezt kérdezem én is. Jó ötlet 10-est használni 9-es lánccal? A szélesebb lánc elfér a keskenyebb lánckeréken, ez ok. De mégis azt írják, csak 10-essel kompatibilis. Marketing okokból vagy van ennek mûszaki oka is?

Ezt mindenki tudta aki ismeri a matematikát. De sebaj legalább erõsödsz.

Erõsödés rámfér.

Tudod mi lesz a különbség , ha elkezded használni a 24-es kistányért?
Mindenkit megelõzöl , aki 22/34-ben 4 km/h-val mókuskerekezik.;)

5-6km/h :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,175 posts
õõõ, a 9-es/10-es rendszer kislánckerekei között a fogszámon kívül van különbség? vagy mi a gond?

Feltöltött kép

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Jó ötletnek tûnt, de mégsem az igazi. A 9 sebességes rendszerhez használt 22-42-44 helyett a 10 sebességes 24-32-42 fogszámú. Mászásnál 22 helyett 24 hátrány, gyakran használom a 22 - 34 (hátul) kombinációt (10 sebességes rendszerben van 36T hátul, ami kompenzálja ezt).

Ezt mindenki tudta aki ismeri a matematikát. De sebaj legalább erõsödsz.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

habda1

habda1

vendég

• fórumtag
  • 227 posts

Jó ötletnek tûnt, de mégsem az igazi. A 9 sebességes rendszerhez használt 22-42-44 helyett a 10 sebességes 24-32-42 fogszámú. Mászásnál 22 helyett 24 hátrány, gyakran használom a 22 - 34 (hátul) kombinációt (10 sebességes rendszerben van 36T hátul, ami kompenzálja ezt).

Tudod mi lesz a különbség , ha elkezded használni a 24-es kistányért?
Mindenkit megelõzöl , aki 22/34-ben 4 km/h-val mókuskerekezik.;)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

habda1

habda1

vendég

• fórumtag
  • 227 posts
Igen , én is úgy használom.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
10-es lánctányér úgy tudom jó a 9-es láncal is.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Két kérdésem lenne meghajtással kapcsolatban:

194cm vagyok, 175-ös helyett egy 180-as hajtómû adna plusszt váltós biciklin? Fórumok szerint 3%-al növeli a hatékonyságot, SS-en sokan érzik a különbséget. Persze hátránya is lehet, elõbb leér a kar, illetve volt akinek nem vált be (hátfájást okozott). Jelenleg 175-ös FSA-t használok, de a polcon van egy vadi új 175-ös SLX. Ez még árában eladható. 180-as (XT) viszont nagyon nehezen szerezhetõ be 9 sebességesben. Megéri a felhajtást?

9-rõl 10 sebességesre érdemes áttérni? Tudom a hátrányait, mindent cserélni kellene. 10 sebességesben viszont könnyû beszerezni 180-as hajtómûvet.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Orange Ms Isle (Rebuilt September 2013) - Page 4 | Retrobike

Aha... Saint meg qr-es Recon :D egészségére :)
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,175 posts
Orange Ms Isle (Rebuilt September 2013) - Page 4 | Retrobike

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Hogy sikerült?
Megfordult már többször a fejemben, hogy vajon mennyire jó (tartós, strapabíró) ez az integrált tengelyes megoldás, de ilyet még nem láttam.

Nekem úgy tûnik mintha valami ugri-bugri szaki hajtómûve volna, magát a hajtómûvet meg nem ilyen szakágra találták ki.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts
Hogy sikerült?
Megfordult már többször a fejemben, hogy vajon mennyire jó (tartós, strapabíró) ez az integrált tengelyes megoldás, de ilyet még nem láttam.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
..elég koszosnak tûnik, vagy Ti nem erre gondoltatok??:D

Ridley Noah Fast