Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,172 posts

Segítsetek plíz!

Van egy FC-470-es deore hajtóművem a bicón. Azt tudom, h az fc-471 az kb ugyanaz. Ez még 4 karos, 48-36-xx lánctányérokkal, octalinkes, bár ez utóbbi nem számít. Lyukkört hogyan kell érteni? Lukak közepének a távolságát egymástól? Tavaly ehhez sikerült vennem nagy lánctányért, most a középsőn lenne sor. Hol keressek? Ebikeon konkrétan ilyet, ehhez nem lelek.

Ehun van-é pár kép róla:

http://s262.photobuc...120034.jpg.html

http://s262.photobuc...120047.jpg.html

http://s262.photobuc...120024.jpg.html

ha nem tévedek, ez jó lehet:

http://ebike.hu/term...ros-lanctanyer/

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Segítsetek plíz!

Van egy FC-470-es deore hajtóművem a bicón. Azt tudom, h az fc-471 az kb ugyanaz. Ez még 4 karos, 48-36-xx lánctányérokkal, octalinkes, bár ez utóbbi nem számít. Lyukkört hogyan kell érteni? Lukak közepének a távolságát egymástól? Tavaly ehhez sikerült vennem nagy lánctányért, most a középsőn lenne sor. Hol keressek? Ebikeon konkrétan ilyet, ehhez nem lelek.

Ehun van-é pár kép róla:

http://s262.photobuc...120034.jpg.html

http://s262.photobuc...120047.jpg.html

http://s262.photobuc...120024.jpg.html

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Ezt jackbacsi is említette, és gondoltam, hogy egyértelmű :}

Ok, de az nem egyértelmű, h megveszed mondjuk az x gyártó 7/8 sebességes patentszemét, és a meglévő 7s láncra nem rakható fel, mert keskeny. Asszonyéval így jártam plö, ott az sram patentszem nem megy fel a shimano láncra. Szóval, gúglizni kell.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

A szélessége a nem mindegy. De én is így használom, sram 9s patentszem a shimano 9s dura ace láncon. Perfekt. :)

Ezt jackbacsi is említette, és gondoltam, hogy egyértelmű :}

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Bringaboltban mondta nekem egy eladó, hogy nem kell aggódni a patentszem miatt, a SRAM-ét használta Shimanoval, KMC-vel, meg még nem tudom én, mivel.
Nekem jelenleg nincs tapasztalatom vegyítésről.

A szélessége a nem mindegy. De én is így használom, sram 9s patentszem a shimano 9s dura ace láncon. Perfekt. :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Bringaboltban mondta nekem egy eladó, hogy nem kell aggódni a patentszem miatt, a SRAM-ét használta Shimanoval, KMC-vel, meg még nem tudom én, mivel.
Nekem jelenleg nincs tapasztalatom vegyítésről.

jackbacsi87

jackbacsi87

fórumtag

• fórumtag
  • 60 posts

Ha lánchoz szeretnék patentszemet venni, mire kell figyelni? Csak arra, hogy x sebességes lánchoz sebességben megfelelő patentszemet vegyek, vagy kialakításban is van közöttük különbség? 
Általánosságban is érdekel a dolog, meg konkrétan is:
Vettem oútira hg40-es láncokat, hozzá ug-51 patentszemeket, ami nehezen bontható.
Városba mászkálósra úgyis kell lánc (kmc-30), amihez ajándékba van kmc cl-571 patentszem, és akkor ezeket megcserélném. kmc-30-ra menne az ug-51, hg-40-re meg a cl-571
Ez így kompatibilis?

Előre is köszi!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

t25 a tárcsáé, a lánctányéré nagyobb, ami valóban t30-as.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Shimano torx-os lanctanyercsavarja mekkora meret? T30?

T25 asszem

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Shimano torx-os lanctanyercsavarja mekkora meret? T30?

Edited by Maggi, 2014. March 03. - 11:09.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Valaki tudna segíteni kommunikációban? :\ Talán az én angolom érthetetlen, de most ez meglepett:

"I'd like to inquire whether I can fit a Miche 8spd cassette onto a Miche Primato Syntesi or Racing Box2 rear hub? Probably the spline pattern is different, but still a good question whether the setup will be reliable.

Or do you have any idea how to convert a cassette into 8spd campagnolo spacing? Ie.: using a shimano splined  8spd cassette with the appropriate spacers on a shimano splined FH body?"

erre válaszba ezt kaptam:

"M  miche  8 speeds cassette  work in primato and racing  hubs.

2' question :  impossible to fir  compatibility  campy  with shimano hubs, it is not compatible.
More :  8 speeds  cassette  are  so old that it is impossible  to find  compatible spare parts!"

Most ezt én nem értem, vagy mi? Nem azt kérdeztem, hogy egy campy lánckeréksort rá lehet-e barkácsolni shimano agyra, hanem azt, hogy egy sh lánckeréksor áthézagolható-e egyáltalán? (Oké, szegecseket ki kell venni, hacsak nem külön lánckerekekből áll a sor, plusz a legkisebb lánckeréknek beépített hézagolója van, ami tovább bonyolítja a dolgot, valamint ahhoz képest, hogy "túlhaladott" a rendszer, elég sok helyen lehet ám még kapni 8s lánckeréksorokat. Egy ismerős mondjuk váltig állítja, hogy az életben nem fér el egy áthézagolt shimano 8s sor egy sztenderd 10s shimano hátsó agyon, de szerintem ez nettó hülyeség. :\ :\  

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Úgy tudom az RD-771-ben a felső kerámia, az alsó nem kerámia. Nem gondolom, hogy ez sok energiát elvesz, csak azért mert nem lehet megpörgetni. Ha finoman megy, nem szorul, nem kotyog, akkor jó. Régebben bennem is felmerültek ugyenezek a kérdések, azóta beletettem 5000km-el többet a váltóba és semmi baja. Kár ezen morfondírozni.

Ezt én is így gondolom. De persze, biztosan le lehet cserélni jól pörgősre. :)

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Ne hagyd már, hogy a közönség csalódjon benned! :-D

Úgy tudom az RD-771-ben a felső kerámia, az alsó nem kerámia. Nem gondolom, hogy ez sok energiát elvesz, csak azért mert nem lehet megpörgetni. Ha finoman megy, nem szorul, nem kotyog, akkor jó. Régebben bennem is felmerültek ugyenezek a kérdések, azóta beletettem 5000km-el többet a váltóba és semmi baja. Kár ezen morfondírozni.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

A gagyi shimano sima perselyes két acél porvédő között, de ne várjatok nagy csodát egy 5 grammos keréktől ami 40 mm átmérőjű nem értem miért kellene úgy pörögnie mint egy keréknek? A drágágg shimano felül kerámia perselyes ami nagyon finoman fut viszont a speciális gumi porvédő fogja kicsit alul pedig zárt mélyhornyú golyóscsapágy van aminek a tömítése szintén fogja a csapágyat.

Az enyémben ez lehet (a kerámia legalábbis stimmel)

Azt gondoltam, hogy ennek kb így kellene pörögnie, mert így az az érzésem, hogy elég sok energia elmegy csak a hátsó láncterelőn.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

A gagyi shimano sima perselyes két acél porvédő között, de ne várjatok nagy csodát egy 5 grammos keréktől ami 40 mm átmérőjű nem értem miért kellene úgy pörögnie mint egy keréknek? A drágágg shimano felül kerámia perselyes ami nagyon finoman fut viszont a speciális gumi porvédő fogja kicsit alul pedig zárt mélyhornyú golyóscsapágy van aminek a tömítése szintén fogja a csapágyat.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

A vadonat új váltóban is ellenállása van a felső görgőnek. Szerintem ez így van rendjén. Szétszedés, tisztítás és újrazsírzás után is pont ugyanolyan lesz. Nem mondom hogy árt neki, de ha nincs ok rá, felesleges túráztatni.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Köszi, lehet. Youtube-on láttam ilyen "szorulóst", meg jól pörgőst is.

Én sem tudom megpörgetni, talán ha forog 1-et, mindezt frissen pucolva. El tudom képzelni, h van olyan minőségű váltó, aminél csapágyazott a görgő, az szépen pöröghet.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Igen, nagyon gyakran okozhat kattogást.

A csapágyház szélességre (68/73) és a tengelyhosszra kéne figyelni.

Thx. :) Kicsit elfelejtettem, h kérdeztem. Ma levettem a két hajtókart, lemértem a monoblokk hosszát, és a csapágyházat is. Kitakarítottam őket, benzinben kipucoltam, kiáztattam, majd bezsíroztam kicsit a tengelyt, és úgy tettem össze. Érdekesség volt, h eddíg csak négyszög tengelyes cuccot szedtem szét, az ocalink belül üreges, így egy 10-es menetes szárból kellett flexelni hozzá egy adaptert, h le tudjam venni a karokat. Nyilván a monoblokkot nem tudtam kivenni, lévén sajna nincs hozzá szerszámom, de tavaly vittem bicajos szakihoz, szintén időnkénti kattogás miatt, akkor szerinte nem ez okozta. Ma nem mentem a bicajjal, jövő héten még adok neki esélyt. Ebikeon láttam a méreteknek megfelelő shimano mittoménmármilyen monoblokkot, 9900 pénzt, ha kattog, cserélem. Körbefényképeztem rendesen, veszek hozzá leszedőt is.

Coldi: én nem nyomaték kulcsozok. Elég szép darab vagyok, úgyhogy érzéssel karajból meghúzom, h azért még ne szakadjon bele, Az tuti, h nálam nem azért kattog, mert picit lötyög. :)

RelakS: mivel a váltó görők nem csapágyazottak, ezért nem forog úgy, mint a kerék. Viszont érezhető ellenállást sem kellene tanúsítania. A váltó kanalat szét lehet kapni, egy-egy görgőt ellentétes oldalról tart 1-1 imbuszos csavar, ami tulajdonképp a tengelye is. Ezt kitekered, és már szét is jött, mehet a benzinbe. Én zsírozni szoktam a forgórészeket, de ez izlés kérdése, láttam már olajozást is.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Azt gondolom ez szándékosan van így.

Köszi, lehet. Youtube-on láttam ilyen "szorulóst", meg jól pörgőst is.