Terveztem, hogy a 24 órásra "lebutítom" az amúgy számomra ideális áttételű 2x10 hajtásom, s előre csak egy lánckereket teszek.
Nem könnyű a bringám, nem is érdekel a tömeg, itt sem a -50 gramm lenne a célom, hanem a hajtás egyszerűsítése, illetve a felesleges első váltások elhagyása. Tavaly ugyanezzel az áttétellel mentem, igaz, akkor még "csak" 26-os kerékkel, az akkori tapasztalatok, illetve egy nagyon okos excel táblázat alapján úgy gondolom, hogy a 38/24-es tányérok helyett egy 28-as kistányérral olyan fokozatokat veszítek, amik nem fognak hiányozni. Este felraktam egy tartalék háromtányéros hajtóművet a 28-as a kistányér helyére ment. Normál esetben csak a bal oldalon van egy hézagoló, most azt a nagyon nagy kistányér miatt át kellett raknom jobbra. Iszonyatosan keresztbe fut a lánc...
A nagyobb tányérok rendben vannak (nem meglepő), de a kicsik halálosan gázak. Főleg akkor látni, mikor visszafelé megy a lánc, csörög mint a fene a fentről következő fogaskerék oldalának dörzsölődve. Mit mondjak, eléggé elriadtam az elsőre remeknek tűnő ötlettől.
Kíváncsi vagyok a hasonló témában már fertőzöttek tapasztalataira, ötleteire.
Most azt hiszem, az 1x10-et elvetettem. Vagy szétbontom a 38/24-et, s lesz belőle 38/28, vagy bé verzió, a 770-esre felrakom a 32-es középtányér alá a 28-at. Persze ehhez meg nem tudom, mit fog szólni a 2s átdobó (a 28-as kistányérral nincs baja)...
Kistányér nem működik egytányéros rendszerben.