Lassan nagyon átmegyünk offtopic témába itt; szóval, mint aki lassan 13 éve tubeless-szel megy montin, pár éve CX-szel és lassan 2 éve már országútin is, azért - ha csak részben is, de - vitatkoznék az alább leírtakkal.
Országútin magam sem érzem, hogy annyit adna a megbízhatósághoz például. Nekem persze a kényszer szülte: épp nem lehetett kapni Vittoria belsőt, tartalékom nem volt, a szálszakadt külsőt cserélni kellett, ahelyett meg csak a méregdrága tubeless Schwalbe One volt elérhető még webshopban is. Gondoltam, egy próbát megér. Egyelőre jók a tapasztalataim, de se szeg, se (nagyobb) üvegszilánk nem érte még a külsőt.
Igen, láttam ismerősnél, milyen országúti külsőn egy "rendes" lyuk és a nagy nyomás mellett hogyan szökik el az összes szmötyi pár mp alatt és mennyire nem ér semmit. Ezért sem indulok el oútival soha gumihernyó nélkül. Ami szintén nem biztos, hogy megment, mert: ha 0.5-1 bar körülre ereszt a külső a DT felniimen, sajnos leugrik a külső a felniperem mellől és onnantól jöhet a sárga angyal vagy a pótbelső, meg a turkálás nyakig szmötyiben... A Mavic kerekeimmel is használtam tubeless-t egy jó fél évig, ott fennállt ugyanez a probléma. És egy leugrott külsőt nem fújsz fel se CO2-patronnal a helyére vissza, se hordozható kézi pumpával.
Ennyit meg már egy belsős rendszer is tud.
Az MTB teljesen más téma. Az általam használt alacsony, 1.4-1.6 bar nyomás mellett és amellett, hogy töklaposan sem ugrik le a külső a felniperemről (Duke felni rulez!), ott a tubeless egy kiforrott, biztonságos és rendkívül megbízható konstrukció. Ami nagyobb lyukat nem fog meg a szmötyi, a gumihernyó elég. Ha meg az se, akkor arra a lyukra a gumibelső sem lesz megoldás. Ha a külső mégis leugrana a felniperem mellől, például DT felnin, én a kézi minipumpával vissza bírom pattintani. Rengeteget fejlődtek az MTB-s külsők és a felnik is ezen a téren, főleg az utóbbi 5-6 évben.
A mai belsős technikák mellett, köztük a Tubolito és tsai-féle megoldásra (ami kábé egy nemlétező problémára megoldás csak), MTB-n soha nem térnék vissza már belsős rendszerre!
zscs módosította - 2023. május 26. - 10:51