Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Zajok, rezgések...

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
80 hozzászólás a témában

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Hát ez fölöttébb érdekes. A Michelin Wild Grip'r gumikat kicseréltem dobozos Conti Race Kingre. OK, a 28-30-as tartományban jelentkezõ vibráció megszûnt, erre számítottam is. Arra kevésbé, hogy átköltözik a nyeregrõl a kormányra, a 28-30-as tartományból a 15-18km/h sebességtarományba. :-D
Viszont, ami nagyon meglepett: úgy fest, a másik, rejtélyes zaj is megszûnt ezzel. Miután már két belsõbõl is "kiszakadt" a szelep, kicsit utánaolvastam a témának. Lehet, hogy valóban az történt, amirõl néhányan már beszámoltak, mozgott a külsõ a felnin és vélhetõleg ennek a mozgásnak a zaját hallottam rendszeresen hátulról. Legalábbis a csere óta letekert harmincegynehány kilométeren teljes volt a csend.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
én zajok, meg kattogások ellen walkmant használok :)

nekem is ezernyi dolog recseg a bringán, de pont letojom, nem állok neki havonta szétszedni emiatt a fél bringát, max megnézem, hogy a csavarok nem-e lazultak le, vagy nincs repedve valami, de ennél többet nem vagyok hajlandó foglalkozni vele

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

még mielõtt veszel fölöslegesen egy gumit: az összes olyan ponton ahol a fékcsõ/bowdenház érinkezhet a vázzal, tegyél valamit a váz és a bowden közé ami elnyeli a rezgéseket (pl 1 centi szélese öntapadós csúszásgátló szalagot rácsvarsz a bowdenházra ahol kell).... és igen, minél simább az út annál "szebben" rezeg a bowden... nálam dettó ez volt, párszor atomjaira szedtem emiatt a bringát feleslegesen :)

A gumi már megvan és nem azért vettem, mert zajos tõle a bringa, hanem azért, mert a hátsó már tükörsimára kopott. :-)
(valamiért nem mûködik a többszörös idézet gomb :-( )

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás

Rövidesen kiderül. Remélem, ma el tudok menni az új gumikért.
A vibrátor üzemmód kapcsán szinte biztos, hogy a gumi a bûnös, mert annyira függ az útminõségtõl is, hogy a normál betonon nem csinálja, csak a nagyon jó minõségû, sima betonfelületen. (Bocs, nem beton, de már nem tudom, minek hívják azt, ami az utakon, az aszfalt helyén van :-) )

A másik zaj... háááát... párszor átnéztem a vázat, nem láttam rajta repedést. Ráadásul, ahogy írtam is: a régi bringámnak is volt valami hasonló hangja, pedig az merevseggû, (semi)slick gumis, V fékes, így a féket, a hátsó rugózást és a gumit nyugodtan kizárhattam. Valaki említette a bowdeneket, azt nem tartom elképzelhetetlennek. Esetleg kevés a kenõanyag a hátsóagyban? Na mindegy, egyelõre úgysem tudok menni vele, mert csak egy tartalék belsõm maradt és két defektes gumim van. (ragasztóm meg rég beszáradt)

még mielõtt veszel fölöslegesen egy gumit: az összes olyan ponton ahol a fékcsõ/bowdenház érinkezhet a vázzal, tegyél valamit a váz és a bowden közé ami elnyeli a rezgéseket (pl 1 centi szélese öntapadós csúszásgátló szalagot rácsvarsz a bowdenházra ahol kell).... és igen, minél simább az út annál "szebben" rezeg a bowden... nálam dettó ez volt, párszor atomjaira szedtem emiatt a bringát feleslegesen :)

ritchey p29er custom

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
A csapágyam szinte új tavaly Novemberben cseréltem, az teljesen finoman jár.
Viszont ezt a lánctányér csavart megnézem rá lazítok egy kicsit hátha változik valami, hátha nagyon összeszorítottam.
az elõbb azt nem írtam hogy ezeket a hangokat csak az új középtányéron produkálja a gép a nagyon például nem pedig az már kopottas.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Ezernyi dolog recseghet. Például egy lánctányér tartó csavar. Vagy por került a csillag és a kar közé. Ez hidegsajtolással készül, de egy erõsebb ugrásnál szétnyílhat annyira, hogy porszem férkõzzön oda. A középcsapágy is ropoghat, vagy a hajtókar is, a tengelyfelfekvésen. A csapágyakat lánc nélkül nem tudod megállapítani, mivel terheletlenül a hiba lehetséges, hogy nem jelentkezik. Nekem már rohadtul recseg az XTR középcsapágy 3 év után, de nem cserélem, csak ha már széthullott.

Az is lehet, hogy csak össze kell kopnia, mert például a gyártósor két végérõl való a lánc és a tányér: ez azt jelenti, hogy mondjuk a láncot már az új sablonnal, gépekkel készítették, a tányért meg a régivel, így lehet egy pici különbség méretezésben. (ugyanis, logikusan, a szerszámok és a gyártósor is kopik)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
Sziasztok!

Olyan gondom van cseréltem hátsó fogsort, középsõ lánctányért és láncot mindegyik a Shimano XT 775-ös szériából való alkatrész.
Tehát minden alkatrész új láncot be olajoztam, mégis a lánc a lánctányéron egyfolytában fura klatyogás-pattogás szerû hangot ad.
Ezt a hangot egyszerûen nem tudom megszüntetni, tisztítás után is csinálja és koszosan is ugyan úgy.
Ha leveszem a láncot minden oké, a hajtókar szépen hangtalanul suhan így a csapágyak nem lehetnek ludasak.
ilyenkor mi van mert már az õrületbe kerget ez a vacak!
tiszta ciki paraszt néni elsuhan mellettem teljesen hangtalanul a tanyasi bringán, az én 1/2 millás gépem meg csörög zörög!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ha a hatsoagyad rezonal, akkor szerintem gyorsan szallj le a cangarol :D szedd ki a kereket, es forgasd meg a tengelyt, de szvsz kizart, hogy az csinalja.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Az egyik versenygumim is ezt csinálja, nem is használom soha. :)

A másik lehetõség, s csak félve merem említeni, hogy el van repedve a váz.

Rövidesen kiderül. Remélem, ma el tudok menni az új gumikért.
A vibrátor üzemmód kapcsán szinte biztos, hogy a gumi a bûnös, mert annyira függ az útminõségtõl is, hogy a normál betonon nem csinálja, csak a nagyon jó minõségû, sima betonfelületen. (Bocs, nem beton, de már nem tudom, minek hívják azt, ami az utakon, az aszfalt helyén van :-) )

A másik zaj... háááát... párszor átnéztem a vázat, nem láttam rajta repedést. Ráadásul, ahogy írtam is: a régi bringámnak is volt valami hasonló hangja, pedig az merevseggû, (semi)slick gumis, V fékes, így a féket, a hátsó rugózást és a gumit nyugodtan kizárhattam. Valaki említette a bowdeneket, azt nem tartom elképzelhetetlennek. Esetleg kevés a kenõanyag a hátsóagyban? Na mindegy, egyelõre úgysem tudok menni vele, mert csak egy tartalék belsõm maradt és két defektes gumim van. (ragasztóm meg rég beszáradt)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Az egyik versenygumim is ezt csinálja, nem is használom soha. :)

A másik lehetõség, s csak félve merem említeni, hogy el van repedve a váz.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Akkor tuti a gumi.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Kulacstarto?

Ez a zaj azóta megvan, hogy hazahoztam a bringát, a kulacstartó meg két hónappal késõbb került rá.
(jobban tenném, ha eladnám... :( Ürömig nem bírtam feltekerni, Budakalász felõl :( )

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 hozzászólás
Kulacstarto?

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Bovden, kulacs, pumpa, cipõcsat, stb.

Bovden lehet, erre nem is gondoltam. Kulacs nélkül is zörög, amikor zörög (egyébként jut eszembe: igen, pontosan olyan, mint amikor az alu kulacs kezd rezonálni, csak ez hátulról jön) pumpa a zsákban, csat nincs...

jah az lehet barmilyen apro, kevesbe rogzitett bigyo... de ha az egesz vaz razkodik, akkor lehet az is el fog tunni. gyorstesztnek esetleg: fujd fel vagy ereszd le a gumit, ugy is valtozhat.

Ez a zaj nem változik a guminyomás változásával. A masszírozógép üzemmód igen. Úgy +/- 1km/h eltéréssel szokott megjelenni, attól függõen, milyen kemény a gumi. A másik az nem. Az látszólag független mindentõl.
Még az tûnt fel, hogy ha hosszabb ideig zörög és kicsit megdöntöm a vázat, akkor elhallgat és utána sokáig csendben is marad...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
jah az lehet barmilyen apro, kevesbe rogzitett bigyo... de ha az egesz vaz razkodik, akkor lehet az is el fog tunni. gyorstesztnek esetleg: fujd fel vagy ereszd le a gumit, ugy is valtozhat.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Bovden, kulacs, pumpa, cipõcsat, stb.

A sebesség mindent megold.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

masik gumival is csinalja? lehet a vaz sajat rezgese egybe esik a gumi altal ebben a sebessegtartomanyban keltettel, es az felerositi.

Még nem próbáltam, de ez könnyen lehet. Rövidesen úgyis lecserélem a külsõket, akkor kiderül. :-)
A másik, az a zizegõs hang sokkal zavaróbb. És nem tudom, honnan, miért... ehhhh...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
masik gumival is csinalja? lehet a vaz sajat rezgese egybe esik a gumi altal ebben a sebessegtartomanyban keltettel, es az felerositi.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

add el egy csajnak :D

HüJe! Te még az LY-t sem érdemled meg! :D

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás