Jelentkezz be Regisztrálj
edzestervem.hu
Írta 2011. június 19. - 11:56
Felteszem, hogy Zsolt kizárólag a pulzusmérõ órák becsült kalóriafelhasználásának kiszámítási módjáról akart írni. Teljesen igazat adok Syssponak, hogy nagyon nem egzakt a pulzusszámra építve becsülni. Nem laboratórumi körülmények között a legjobb becslést szerintem egy wattmérõ (nyilván a pontosabb fajtákból) adata, az eltelt idõ illetve az adott szervezet hatékonysági mutatójának (EFFgross)felhasználásával lehetne kihozni, pl így:
0.00023884589*Pátl*t/EFFgross
A dolog rákfenéje ott van, hogy legalább egyszer laboratóriumban meg kellene mérni akár a bruttó, akár a nettó hatékonyságát az egyes embernek, ami a kutatási eredmények szerint a leadott teljesítmény függvénye, sõt vsz. függhet a külsõ hõmérséklettõl is. Durva közelítéssel én azt mondanám, hogy egy edzett, de nem túl erõs kerékpáros bruttó hatékonysága a 150-250 wattos tartományban úgy 20-22% között lehet (nyilván sok kutatási dokumentumot átnyálaztam már). Ez is mutatja, hogy még így is akár 10%-ot lehet tévedni.
A testfelületbõl elég jó közelítéssel ki lehet számolni (pontosabban meg lehet becsülni) az egynapi alapkalóriafogyasztást (tehát a létezéshez szükségeset, az emésztés nyugalmi állapotban) a mérések szerint a mi éghajlati zónánkban 36-39 kcal/h/m2-t felhasználva, s az is igaz, hogy a testfelületet meg jól lehet közelíteni a magasságból és a tömegbõl.
Viszont a munkavégzésbõl fakadó anyagcserének már kicsivel kevesebb köze van a testfelülethez. Sõt sokkal kevesebb.
Zsolt írta: "Az elégetett kalóriaszám nagyjából 2 dologtól függ. Egyrészt a testfelületttõl, mely a testmagasságból és testsúlyból számol az óra, s ezek meleltt a kor és a nem is befolyásolja. Ide tartozik pár okosabb órának is az a tudása, hogy be lehet írni az edzettségi szintet.
A másik dolog az intenzitás, amit a pulzusszámból számol."
Sysspo írta:"A pulzusszámmal valamennyire igazad van de vannak órák, melyek ennek hiányában is számítják az energiafelhasználást. 2 különbözö óra egyazon edzésre más értéket fog mutatni pulzusmérövel is. Nagyon messze van ez az egész az egzaktságtól. Említed az intenzitást, aminek ugye a max. HF a számítási alapja. Én biztos vagyok benne, hogy az amit max. HF-nek megadnak az nem a max. Az annál jóval magasabb."
Írta 2011. június 16. - 13:16
Lehet az outival (pár oldallal elõrébb már írták).
Köszi! ...hát te kikerülhetetlen vagy
Írta 2011. június 16. - 13:12
Lehet az outival (pár oldallal elõrébb már írták).Sziasztok,
az MTB-s edzéstervekkel kapcsolatban az a kérdésem, hogy ahol országúti edzés van kiírva, ott is a versenyen használandó montival menjek, vagy lehet outival? :confused:
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. június 16. - 12:24
az MTB-s edzéstervekkel kapcsolatban az a kérdésem, hogy ahol országúti edzés van kiírva, ott is a versenyen használandó montival menjek, vagy lehet outival? :confused:
Írta 2011. június 16. - 12:21
Természetesen egyet értek veled, mert a szakkönyvekben is ez szerepel. Azonban!
Amit írtam a nyújtásról az 10 éves válogatott (sprinter) kerékpáros, és 25 éves edzõi tapasztalatom után írtam. Természetesen minden egyedi elbírálást igényel (de ezt írtam is). Igen a szakkönyvekben szerepel a mikrószakadások veszélye, de Én még életemben nem tapasztaltam, hogy egy comb hajlítóban sikerült valakinek mikrószakadást elõidézni, pedig idõnként extra megoldásokat is alkalmaztunk.
Az természetesen igaz, hogy személyre, felépítésre, edzettségre, sõt versenyszámra való tekintettel kell a gyakorlatokat tervezni, és végrehajtani. Ezeket kifejteni teljes mértékben itt nem lehet. Ahány ember annyi megoldás lehetséges. A publikált linkek jók elindulni a kezdõknek, de ez is, mint az edzések végrehajtása ennél sokkal bonyolultabb, hogy általános mindenki számára készült tanácsok kõbe vésetteknek tekintendõk lennének.
Akinek nincs szakszerû segítsége az tényleg legyen óvatos, de ezt már legelõször is írtam!
Maradok õszinte tisztelettel:
Egy valamit még hozzáfüznék a nyújtó gyakorlatokkal kapcsolatosan. Ellentétben áll azzal, amit Illés Bálint írt de én 20 éves edzöi tapasztalatom alapján meg vagyok gyözödve az igazáról. Fájdalmas nyújtás csak kontraproduktív lehet. Mikroszakadásokhoz vezethet. Az optimális nyújtási határ nem a fájdalom küszöb vagy annak túllépése.
Illés Bálint
EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB
Írta 2011. június 15. - 20:59
Írta 2011. június 15. - 10:36
Die besten Dehnübungen für Biker bei mountainbike-magazin.de
Írta 2011. június 15. - 09:51
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy edzés után a nyújtásnak mekkora a jelentõsége, illetve mennyi ideig és hogyan érdemes nyújtani?
Írta 2011. június 14. - 21:31
Az interneten számos lehetõséget lehet találni a stetching címszó alatt. A probléma azonban az, hogy kerékpáros gyakorlatokról nem tudok. Az egyéb sportágak gyakorlatai csak részben, illetve teljesen specializálva alkalmazhatók. Az alábbiakban igyekeztem leírni a vezérlõ elveket, ebbõl kellene kiokoskodni, kipróbálni mi az ami legjobban bejön. Fontos szem elõtt tartani, hogy a kerékpáros izom igénybevétel extrémnek tekinthetõ, ezért kell az általánosan ismert módszereket specializálni. Legközelebb talán az atlétika sprintereinek módszeri állnak igényinkhez a legközelebb.
Üdvözlettel:
Igen segített köszönöm. még annyit meg tudnál mondani h hol tudok utánanézni a gyakorlatoknak?
Illés Bálint
EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB
Írta 2011. június 14. - 13:32
Írta 2011. június 14. - 12:18
Röviden nagy van jelentõsége a nyújtó, lazító gyakorlatoknak. Segíti a regenerációt, és a terhelhetõséget, és megelõzhetõek bizonyos sérülések stb.
Arra, hogy mit, hogyan érdemes csinálni csak a legfontosabb részekre reagálhatok, hiszen a stretching egy önálló edzésformának is tekinthetõ.
Tehát, nagyon jó hatásfokkal lehet alkalmazni terhelés után, még nem kihûlt izomzat esetében.
Minden egyéb alkalommal szükséges a nyújtani kívánt izmokat bemelegíteni.
Kerékpárosoknál a nyaktól, az alsó végtagig valamennyi izomcsoporton alkalmazhatjuk ezt a regenerálódást elõsegítõ kiegészítõ gyakorlatokat.
A lábak amelyek legjobban érintenek minket. Kb. 20'-et minimum szánni kell a lábgyakorlatokra, (bemelegítésen felül) amikor olyan mozgásokat végzünk amelyben a különbözõ izomcsoportok mûködési irányával ellentétes akaratlagos elmozdulást próbálunk elõidézni. A comb hajlító, és feszítõ izmok esetében komoly ellenállásra, és akár fájdalomra kell számítanunk.
Tartsuk be a fokozatosság elvét! Azonban minél gyakorlottabb valaki annál több idõt tölthet nyújtással, ami az 1 órát is elérheti alkalmanként. Gyakorlatból mondhatom, hogy bizonyos masszázs hatásokat is ki lehet váltani nyújtással.
Vannak olyan nézetek, hogy fájdalmat nem szabad érezni a nyújtás során. Nos egy hosszabb verseny, vagy edzés közben érzett, az izmok berövidülése által szerzett fájdalmat, csak fájdalmas nyújtással lehet valamelyest helyre hozni.
Vannak speciális kerékpáros nyújtó gyakorlatok, de erre ezen keretetek között nem tudunk kitérni.
Remélem segített valamit írásom, üdvözlettel:
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy edzés után a nyújtásnak mekkora a jelentõsége, illetve mennyi ideig és hogyan érdemes nyújtani?
Illés Bálint
EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB
Írta 2011. június 14. - 11:46
(egyébként ugyanez fordítva is kérdés, az 1 perces szünet végére ha lement mondjuk pl. 160-ra, és újra jön a brutál 180-190-es 3 perc, akkor elkezdem nyomni, de csak mondjuk fél-1 perc alatt megy fel 180 fölé? persze gondolom itt az számít, hogy mikor kezdem el nyomni, az más kérdés, hogy a szívem mikor pörög fel annyira? szóval, nem az a lényeg, hogy 3 percig végig a tartományban legyek, hanem mondjuk 1 perc amíg felmegy, és 2 perc amíg ott van?)
Írta 2011. június 14. - 10:27
Írta 2011. június 10. - 17:05
[quote name='Alfa']Ok, köszi! Nem kötekedni akartam amúgy! :-)
[quote name='Vinczeffy Zsolt']Szia Alfa!
1. Egyéni edzéstervezés részhez tartozik amit elõször kérdeztél. Ezt már nem fogjuk több infóval ellátni.
2. Hogyan tegyek küllönbséget egy nyíregyházi egy miskolci és egy Bp-i ember közt?[/QUOTE]
Vinczeffy Zsolt "Zerge"
EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB
Írta 2011. június 10. - 16:53
[quote name='Vinczeffy Zsolt']Szia Alfa!
1. Egyéni edzéstervezés részhez tartozik amit elõször kérdeztél. Ezt már nem fogjuk több infóval ellátni.
2. Hogyan tegyek küllönbséget egy nyíregyházi egy miskolci és egy Bp-i ember közt?
Írta 2011. június 10. - 14:48
2. Hogyan tegyek küllönbséget egy nyíregyházi egy miskolci és egy Bp-i ember közt?
A táv az csak és kizárólag azért van megadva, hogy kb tudd mennyit és melyik körre kell kimenned. Ez egyéni erõnléttõl, bringától változhat, mi egy átlagos sebességértéket adunk meg ami az intenzitásnak és a domborzatnak megfelel.
Azaz, ha hegy és országút, akkor tudom, hogy felfelé résztáv közben 22km/ó-val kell számolni, míg visszagurulva ugyanazon útvonalon 35km/ó. Vagy a sík országúton egy regeneráló edzés 25km/ó. Ezek becslések, de az biztos, hogy egy regeneráló edzés nem 20 vagy 30km/ó.
Egyéni útvonaltervek, meredekségek az egyénre vannak bízva az ingyenes terveknél.
Szia Zsolt!
Két kérdést szeretnék feltenni.
1. Lesz esetleg olyan javaslat is, hogy a célnak választott versenyen (ha felkészülés sikeres volt) hogyan (pl. milyen pulzussal, milyen étellel-itallal) érdemes végigmenni? Vagy azt már mindenki tekerheti úgy, ahogy érzi?
2. Ami még szerintem hasznos infó lenne, ha megoldató, hogy egy adott edzéstervnél ne csak az legyen megadva, hogy mondjuk "Dombos országút", hanem ha nem nagy gond, akkor egy összes szintemelkedés is, ami az adott edzésre szerintetek reális. Pl. a csütörtöki edzés: Közepesen erõs edzés, Országúti, 37km, 1:25, Dombos országút... ha ehhez mondjuk még annyi infó lenne, hogy mondjuk 150 méter szint összesen, akkor könnyebb lenne kiválasztani a megfelelõ útvonalat. (Itt Pécsett elég sok a lehetõség). Ez csak abban segítene, hogy a megadott idõ/pulzus betartásával ne legyen lényeges eltérés a megtett kilóméterben, de ennél még fontosabb, hogy ebbõl lehetne tudni, hogy a felkészülés adott szakaszában milyen szintû "hegyeket" érdemes vagy szabad bevállalni.
Köszi,
Alfa
Vinczeffy Zsolt "Zerge"
EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB
Írta 2011. június 10. - 11:20
Két kérdést szeretnék feltenni.
1. Lesz esetleg olyan javaslat is, hogy a célnak választott versenyen (ha felkészülés sikeres volt) hogyan (pl. milyen pulzussal, milyen étellel-itallal) érdemes végigmenni? Vagy azt már mindenki tekerheti úgy, ahogy érzi?
2. Ami még szerintem hasznos infó lenne, ha megoldató, hogy egy adott edzéstervnél ne csak az legyen megadva, hogy mondjuk "Dombos országút", hanem ha nem nagy gond, akkor egy összes szintemelkedés is, ami az adott edzésre szerintetek reális. Pl. a csütörtöki edzés: Közepesen erõs edzés, Országúti, 37km, 1:25, Dombos országút... ha ehhez mondjuk még annyi infó lenne, hogy mondjuk 150 méter szint összesen, akkor könnyebb lenne kiválasztani a megfelelõ útvonalat. (Itt Pécsett elég sok a lehetõség). Ez csak abban segítene, hogy a megadott idõ/pulzus betartásával ne legyen lényeges eltérés a megtett kilóméterben, de ennél még fontosabb, hogy ebbõl lehetne tudni, hogy a felkészülés adott szakaszában milyen szintû "hegyeket" érdemes vagy szabad bevállalni.
Köszi,
Alfa
Írta 2011. június 09. - 23:21
megoldottam, private email is ment!
Szia,
Salzkammergut Trophy C (54km)
A kiválasztott felkészülési idõ: 8 hetes edzésterv ( váltás )
A kiválasztott intenzitás: emelt [heti: 4-5 edzés/ 5-10 óra]
Az edzésterv indulása: 2011. május 23.
A verseny idõpontja: 2011. július 16.
üdv
joe
Vinczeffy Zsolt "Zerge"
EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB
Írta 2011. június 09. - 22:57
Salzkammergut Trophy C (54km)
A kiválasztott felkészülési idõ: 8 hetes edzésterv ( váltás )
A kiválasztott intenzitás: emelt [heti: 4-5 edzés/ 5-10 óra]
Az edzésterv indulása: 2011. május 23.
A verseny idõpontja: 2011. július 16.
üdv
joe
SZia Joe!
Szükségünk lenne az edzésterv nevére.
AZaz: Salz 54km, ??? hetes, alap vagy emelt szint?
Írta 2011. június 09. - 16:08
Szükségünk lenne az edzésterv nevére.
AZaz: Salz 54km, ??? hetes, alap vagy emelt szint?
Csak rendezõdnek a dolgok... Jött az sms, hogy folytathatom.. o.o
Megnéztem az edzéstervem, most már látom az elsõ két hetem, viszont most meg a 3-4. hét tök üres, nem látom a terveket.
Egyéb bug:
- Én a Salzkammergut Trophy C-t választottam az elején, a rendszer azt írja, hogy 54 km, viszont ez a D táv, nem a C!
:: Salzkammergut Mountainbike Trophy
Nem mindegy, ugyan is egy "kicsit" keményebb a C, mint a D. Most akkor melyikre vonatkozik a felkészítés?
Nehogy túlteljesítsem a versenyt 50%-kal, mert még a végén kiraknak a szervezõk!!
A cukrászda jó ötlet! Ha úgy érzed menet közben, hogy túlteljesíted a napi kvótát, akkor nyomd le a stoppert, egyél egy krémest, szundíts egyet és folytathatod!
Vinczeffy Zsolt "Zerge"
EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB