Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

edzestervem.hu

- - - - -

• Please log in to reply
430 replies to this topic

Illés Bálint

Illés Bálint

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Helló Boca!
A kérdésed nagyon is komoly kérdés. Évtizedek óta fiziológusok, és pszichológusok keresik a tuti megoldást.
Azt kell mondjam, hogy csak részben találták meg a megoldást.
Ami biztos, és Tomi, és Zerge is utalt rá, a gyakorlat teljesen egyén függõ, két egyforma eset nincs. Sajnos ki kell kísérletezni a legoptimálisabb változatot.
Általában mértékletes önmegtartóztatás a gyakoribb, ugyanakkor nagyon sok múlik a pszichikai beállítottságon. Gondolok itt a vérmérsékletre, és a verseny elõtti koncentrációs gyakorlatra. Én is ezt a gyakorlatot támogatom, sokéves tapasztalataim során a többségnél ez jön be.

Egy másik fontos tényezõ amit nagyon kevesen tartanak fontosnak, illetve nem is tarják lényegesnek. Ez pedig a partner alkalmazkodó készsége mániánkhoz. Nem részletezem, de fontos szerepük van egy sikeres sporttevékenységben.
A szélsõségek mindenképpen kerülendõk!
Mielõbbi sikert és eredményt kívánok minden kísérletezõnek, üdvözlettel:

Lehet, hogy most kiröhögtök, de lenne egy igen hülye kérdésem: mennyire igaz az, hogy verseny elött nyista szex?[/QUOTE]

Illés Bálint

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

Tisztul_A_Visztula

Tisztul_A_Visztula

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Tisztelt Tisztul_A_Visztula!

Nem tudunk megfelelni Önnek, s nem is fogjuk elvállalni az edzéstervezését.

Semmi gond, köszönöm a korrekt hozzáállást.

Vinczeffy Zsolt

Vinczeffy Zsolt

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
Tisztelt Tisztul_A_Visztula!

Nem tudunk megfelelni Önnek, s nem is fogjuk elvállalni az edzéstervezését.

Értsem úgy, hogy az egyéni csomagok sem fedik le az általam kitûzött célt?

Vinczeffy Zsolt "Zerge"

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

Vinczeffy Zsolt

Vinczeffy Zsolt

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
Szia TaV!

Kérdésednek célját nem látom, ezért nem válaszoltam eddig rá.
Ne haragudj ezért.
Javaslom Dubecz József álltalános edzéselmélet és módszertan könyvének 2.4-es fejezetét.
Ha ezen témák ennyire érdekelnek, akkor ez kötelezõ olvasmány.

Szia Sysspo, szia Zsolt!

Felteszem, hogy Zsolt kizárólag a pulzusmérõ órák becsült kalóriafelhasználásának kiszámítási módjáról akart írni. Teljesen igazat adok Syssponak, hogy nagyon nem egzakt a pulzusszámra építve becsülni. Nem laboratórumi körülmények között a legjobb becslést szerintem egy wattmérõ (nyilván a pontosabb fajtákból) adata, az eltelt idõ illetve az adott szervezet hatékonysági mutatójának (EFFgross)felhasználásával lehetne kihozni, pl így:

0.00023884589*Pátl*t/EFFgross

A dolog rákfenéje ott van, hogy legalább egyszer laboratóriumban meg kellene mérni akár a bruttó, akár a nettó hatékonyságát az egyes embernek, ami a kutatási eredmények szerint a leadott teljesítmény függvénye, sõt vsz. függhet a külsõ hõmérséklettõl is. Durva közelítéssel én azt mondanám, hogy egy edzett, de nem túl erõs kerékpáros bruttó hatékonysága a 150-250 wattos tartományban úgy 20-22% között lehet (nyilván sok kutatási dokumentumot átnyálaztam már). Ez is mutatja, hogy még így is akár 10%-ot lehet tévedni.

A testfelületbõl elég jó közelítéssel ki lehet számolni (pontosabban meg lehet becsülni) az egynapi alapkalóriafogyasztást (tehát a létezéshez szükségeset, az emésztés nyugalmi állapotban) a mérések szerint a mi éghajlati zónánkban 36-39 kcal/h/m2-t felhasználva, s az is igaz, hogy a testfelületet meg jól lehet közelíteni a magasságból és a tömegbõl.

Viszont a munkavégzésbõl fakadó anyagcserének már kicsivel kevesebb köze van a testfelülethez. Sõt sokkal kevesebb.

Zsolt írta: "Az elégetett kalóriaszám nagyjából 2 dologtól függ. Egyrészt a testfelületttõl, mely a testmagasságból és testsúlyból számol az óra, s ezek meleltt a kor és a nem is befolyásolja. Ide tartozik pár okosabb órának is az a tudása, hogy be lehet írni az edzettségi szintet.
A másik dolog az intenzitás, amit a pulzusszámból számol."

Sysspo írta:"A pulzusszámmal valamennyire igazad van de vannak órák, melyek ennek hiányában is számítják az energiafelhasználást. 2 különbözö óra egyazon edzésre más értéket fog mutatni pulzusmérövel is. Nagyon messze van ez az egész az egzaktságtól. Említed az intenzitást, aminek ugye a max. HF a számítási alapja. Én biztos vagyok benne, hogy az amit max. HF-nek megadnak az nem a max. Az annál jóval magasabb."

Vinczeffy Zsolt "Zerge"

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

Tisztul_A_Visztula

Tisztul_A_Visztula

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

De hogy elõremutató is legyek, meg nyilvánvalóvá tegyem, hogy elméletbõl erõsebb vagyok, mint a gyakorlatban :-), ezért megkérdezem, hogy olyan típusú egyéni célok elérésére is van támogatásotok, ami pl. így szól: szeretnék 300 km-t letekerni egy nap alatt, mondjuk lehetõleg 12 órán belül?

40 éves vagyok, nem a legjobb fizikai adottságokkal, de nagy küzdelmek árán azt már elértem, hogy azt mondhassam, hogy egy trekkinggel 24 óra alatt megvolt a 200 km. Országútival rosszullét (viszont jelentõsebb pihenõ) nélkül jelenleg olyan 150 km-nél járok, mindig egyedül tekerve, de ezt nemcsak síkon, hanem dombos vidéken is tudom (mondjuk 1000-1300 m szint mellett). Ha ész nélkül elindulnék, talán 200 km-ig eljutnék 7-8 óra alatt, benne azért több negyedórás pihenõvel, de azt látom, hogy a tudatos és jól megtervezett felkészülés nélkül a 300 km az maga lenne a csoda.

Mit ajánlotok?

Értsem úgy, hogy az egyéni csomagok sem fedik le az általam kitûzött célt?

lengyel tamas

lengyel tamas

vendég

• fórumtag
  • 15 posts

Sziasztok!
Lehet, hogy most kiröhögtök, de lenne egy igen hülye kérdésem: mennyire igaz az, hogy verseny elött nyista szex?

Szia!
Ha nem éjszakába nyúló több órás mutatvány, akkor nincs semmiféle hatása. Én anno ezt teszteltem magamon, rajt elõtt, stb, semmiféle összefüggést nem fedeztem fel, max. jót tett az önbizalmamnak plusz stresszoldó.
A hormonális változásokról egy endokrinológust kellene megkérdezni. Én erre vonatkozólag eddig nem találtam olyan kísérletet, ami bármit is kimutatott volna. Pl. Pozzato nem szexelt a VB elõtt egy hónapig, aztán "csak" 4. lett. Én az ilyet szánalmasnak tartom, de ez mindenkinek a saját habitusától függ.
Szerintem a szex legalább olyan fontos (ha nem fontosabb) mint a sportolás(tekintsük ezt is egy fajta sportnak), bármiféle verseny miatt önmegtartóztatni teljesen felesleges. Ha több órás akrobatamutatványokkal fûszerezett feladat várna rád, az esetleg befolyásolhatja a teljesítményedet, ilyenkor érdemes megfontolni.

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

Lengyel Tamás

karolyik

karolyik

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Más...

Nem frissült a "Maros Bike Maraton- Románia 80km
A kiválasztott felkészülési idõ: 16 hetes edzésterv"

Mit tegyek, nem látom ezt a hetet sem?

Elõre is köszönöm!
karolyik

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Saját tapasztalat, elõzõ este egy rövid, nagyon pozitív hatású számomra nem idegeskedem és csodálatosan alszom bár szerintem ezzel semmi újat nem mondtam. :)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Vinczeffy Zsolt

Vinczeffy Zsolt

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
Sziasztok!

A kérdés jó!

Több féle szexrõl beszélhetünk.
Mindegyikre igaz, hogy emaitt ne késd el a rajtot!
De e témában kíváncsi vagyok Bálint és Tamás kommentjére is!

A több órás "fárasztó szex kerülendõ aznap.
Van olyan ember, akinek a szex stresszoldó, s kiegyensúlyozottabb lesz emiatt.
Úgy gondolom, ha verseny napon a szex jár az ember fejében, akkor túl kell esni rajta mihamarabb, hátha utána már a versenyen jár az agyunk.

Sziasztok!
Lehet, hogy most kiröhögtök, de lenne egy igen hülye kérdésem: mennyire igaz az, hogy verseny elött nyista szex?

Vinczeffy Zsolt "Zerge"

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

boca

boca

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,078 posts
Sziasztok!
" A Cube el van vetve! "

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Szia Jani!

ezért írtam mindenkinek, hogy elõre kell lásson +1 hetet.
Meg fogom nézni, de azt csak munkaidõ után tudom frissíteni. Ma megteszem.

Ok, köszi.

A sebesség mindent megold.

Vinczeffy Zsolt

Vinczeffy Zsolt

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
Szia Jani!

ezért írtam mindenkinek, hogy elõre kell lásson +1 hetet.
Meg fogom nézni, de azt csak munkaidõ után tudom frissíteni. Ma megteszem.

A Duna Maraton hosszútáv, 8hetes, emelt nem frissült.

Vinczeffy Zsolt "Zerge"

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
A Duna Maraton hosszútáv, 8hetes, emelt nem frissült.

A sebesség mindent megold.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 posts

12 hetes nem indult mert azt mondtátok hogy utol akarjátok magatokat érni, majd a 10 hetes indul...
Most az se!!!!!! :-(
Egy kicsit csalódott és szomorú vagyok.
Csak azt nem értem hogy a 8 hetes edzésprogramok miért vannak már fent 4 hete, miért nem készült azóta egy se????
Csak be volt ígérve!!!
Megértem hogy csináljátok mellette a többit és az is rengeteg meló, de akkor legalább ne mondjuk azt hogy lesz!!! mert akkor legalább nem számítok rá.

ez igy van!!! :)

ritchey p29er custom

Vinczeffy Zsolt

Vinczeffy Zsolt

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
Ezt címezd Tomikának!
sajnos ebben nem vagyok kompetens.
utánanézek én is.

12 hetes nem indult mert azt mondtátok hogy utol akarjátok magatokat érni, majd a 10 hetes indul...
Csak azt nem értem hogy a 8 hetes edzésprogramok miért vannak már fent 4 hete, miért nem készült azóta egy se????
Csak be volt ígérve!!!
Megértem hogy csináljátok mellette a többit és az is rengeteg meló, de akkor legalább ne mondjuk azt hogy lesz!!! mert akkor legalább nem számítok rá.

Vinczeffy Zsolt "Zerge"

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

szak.zsolt

szak.zsolt

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Csak be volt ígérve!!!

Vinczeffy Zsolt

Vinczeffy Zsolt

vendég

• fórumtag
  • 94 posts
Szia Zsolt!

szerintem nem indul csak 12 és 8 hetes.
10 hetest Tomi írt volna, de nem írt.
Így marad a 8 hetes, ami jelenleg választható.

Üdv!

Nekem az lenne a kérdésem hogy 10 hetes intenzív Mátra középtáv fog e indulni vagy ne is várja rá???
Köszi!

Vinczeffy Zsolt "Zerge"

EDZESTERVEM.HU
MINDEN LÉPÉSSEL ERÕSEBB

szak.zsolt

szak.zsolt

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Üdv!

Nekem az lenne a kérdésem hogy 10 hetes intenzív Mátra középtáv fog e indulni vagy ne is várja rá???
Köszi!

ivancso.isti

ivancso.isti

vendég

• fórumtag
  • 268 posts

én pedig azt szeretném kérdezni, hogy a résztávos edzéseknél, ha a ciklusok között nagyon rövid a szünet (ma pl.: brutális 180-190-es, 3 perces ciklusok között 1 perc pihenõk 110-150-es tartományban), de ezalatt a rövid idõ alatt le se megy annyira a pulzusom, ez nem baj? szóval ez a 110-150 csak annyit akar jelenteni, hogy 1 percig pihenjek (különben meg is haltam volna :) )? vagy kell várni, amíg lemegy 150-ig, akkor 1 perc, és csak utána a következõ ciklus?
(egyébként ugyanez fordítva is kérdés, az 1 perces szünet végére ha lement mondjuk pl. 160-ra, és újra jön a brutál 180-190-es 3 perc, akkor elkezdem nyomni, de csak mondjuk fél-1 perc alatt megy fel 180 fölé? persze gondolom itt az számít, hogy mikor kezdem el nyomni, az más kérdés, hogy a szívem mikor pörög fel annyira? szóval, nem az a lényeg, hogy 3 percig végig a tartományban legyek, hanem mondjuk 1 perc amíg felmegy, és 2 perc amíg ott van?)

Lehet kicsit kacifántosan fogalmaztam, megpróbálom egyszerûbben:
A lényeg, hogy hogy kell értelmezni a résztávozásnál az idõket? Ha mondjuk 3 perc kemény zúzás - 1 perc pihenõ váltakozik, akkor a 3 percbe beszámít az az idõ is, amíg felmegy a pulzus a kellõ tartományba, így csak mondjuk 2 percet töltök ott 3 helyett? Vagy csak onnantól számít a 3 perc, ha már a megadott tartományban ver a szívem?
köszi

Tisztul_A_Visztula

Tisztul_A_Visztula

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
De hogy elõremutató is legyek, meg nyilvánvalóvá tegyem, hogy elméletbõl erõsebb vagyok, mint a gyakorlatban :-), ezért megkérdezem, hogy olyan típusú egyéni célok elérésére is van támogatásotok, ami pl. így szól: szeretnék 300 km-t letekerni egy nap alatt, mondjuk lehetõleg 12 órán belül?

40 éves vagyok, nem a legjobb fizikai adottságokkal, de nagy küzdelmek árán azt már elértem, hogy azt mondhassam, hogy egy trekkinggel 24 óra alatt megvolt a 200 km. Országútival rosszullét (viszont jelentõsebb pihenõ) nélkül jelenleg olyan 150 km-nél járok, mindig egyedül tekerve, de ezt nemcsak síkon, hanem dombos vidéken is tudom (mondjuk 1000-1300 m szint mellett). Ha ész nélkül elindulnék, talán 200 km-ig eljutnék 7-8 óra alatt, benne azért több negyedórás pihenõvel, de azt látom, hogy a tudatos és jól megtervezett felkészülés nélkül a 300 km az maga lenne a csoda.

Mit ajánlotok?