Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Grammmmánia - a végletekig

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6538 hozzászólás a témában

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
szobára lányok.... :P

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
kabbe :P akkor csak egy kilót kell híznom és ki leszek gyúrva :D
krvajótól azért messze vagyok, de azért köszi

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Ha kigyúrnád magad, megint plusz súlyt vinnél :)

A könnyítésen sokat gondolkodtam és azt hiszem, most van talán a legnehezebb bringám (~13,5 kg.), ellenben a geometria miatt nem cserélném le egyik könnyebbre sem. Összetett kérdés és nem feltétlenül a legkényelmesebb az, ami a legkönnyebb. Ezt sem árt szem elõtt tartani, pláne ha maratonozik is az ember :) Egy jól eltalált és kényelmes geometria inkább, mint -1 kiló.

Az, hogy MaTT kigyúrja magát, az azt jelenti hogy mondjuk 55kg fölé hízik :D Amúgymeg nem mindegy a súly-teljesítmény arány sem. MaTT kurvajól nyomja az 55kg-jával, de biztos van aki nála is jobban 80kg-al...

Szerk.: körülményekhez képest kurvajól, azért ne bízd el magad :D Én speciel most fogytam 68-ról 64-re, és nem vettem észre...Bár tegnap mintha könnyebben ment volna az a 12km.....futás...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

A könnyítésen sokat gondolkodtam és azt hiszem, most van talán a legnehezebb bringám (~13,5 kg.), ellenben a geometria miatt nem cserélném le egyik könnyebbre sem. Összetett kérdés és nem feltétlenül a legkényelmesebb az, ami a legkönnyebb. Ezt sem árt szem elõtt tartani, pláne ha maratonozik is az ember :) Egy jól eltalált és kényelmes geometria inkább, mint -1 kiló.

nagy igasság -átlag bringásra vetitve persze-
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Matt megmonnya a frankót.... :P de jogos a feltevés bevallom

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
én meg nem csak ülök és tekerek a bringán, hanem szoktam kanyarodni, ugratni meg hasonlók amik a bringázással járnak. könnyebb gépet könnyebben forgatod, emeled, pumpálod stb. nyílván ha lenne olyan technikám, meg kigyúrnám magam, akkor ugyanúgy tudnék menni a nehéz bringával is.

szerintem hülyeség másodpercekben, wattokban számolni a súlycsökkentés hatékonyságát. azt pl hogy számolod ki hogy hány wattal kevesebb szükséges 7%os emelkedõn felfele tekerve egy 14cmes fatörzsön átemelni a 1759grammos elsõvillát, ahhoz képest mintha 341grammal nehezebb lenne a teló.
sehogy. mégis valószínûleg a könyebb bringával többször tudnál feltekerni.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

nem akarok kötekedni, de szerintem azért igenis számít a súly. nem azt mondom, h 100 grammon múlik minden, de azért örülnék, ha nem 11 kilós bringával mehetnék idén is, hanem egy 9 kilóssal. ugye fizika az egész - 2 kilóval többet cipelek...

Andris

Te benne vagy abban a 10 ben

de végigülve néhány tucat bringát 8 kilóstól kb16 kilósig meggyõzödésem hogy ilyen súlyú bringánál -ha az nem forgó tömeg- még egy kilót sem érez meg az átlag bringás. egy 10 kilós montinál egy versenyarc talán észrevesz 200 grammot -más kérdés hogy az itt rendszeresen irogató cca 150 ember közül kb 10 van akinek tán számít- de hogy egy 6"-t mozgó fulli 15,2 vagy 15,5 kiló az kb qrva mindegy. persze jobban mutat a mérleg a fényképen ha negatív éréket mutat :),

.

amúgy meg osztom Kipage véleményét.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

A grammozás elsõsorban nem is a teljesítmény hatékonyság javításáról szól, hanem.....: az arra hajlamos egyén lelkének megnyugtatására.

nem akarok kötekedni, de szerintem azért igenis számít a súly. nem azt mondom, h 100 grammon múlik minden, de azért örülnék, ha nem 11 kilós bringával mehetnék idén is, hanem egy 9 kilóssal. ugye fizika az egész - 2 kilóval többet cipelek...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
A grammozás elsõsorban nem is a teljesítmény hatékonyság javításáról szól, hanem.....: az arra hajlamos egyén lelkének megnyugtatására. Ez olyan mint amikor a csajok vesznek egy táskát a boltban, vagy egy új cipõt. Biztos mindenki ismeri ezt a birtoklási érzést, amikor megvesz egy tip-top alkatrészt. Egy grammmániásnál ez az alkatrész akkor okoz örömöt ha minél könnyebb. Egy fixisnél akkor ha Surly vagy Paul Phil Wood a márkája, a titánguruknak a Moots, nekünk a minél könyebb annál jobb. Ezért adok/unk ki horribilis összegeket egy-egy alkatrészért. (megvettem életem elsõ Tûjét alig várom, hogy kipróbáljam 87g :-) )

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
en nem versenyzek, szerintem mar nem is fogok, nekem tok mindegy melyik emelkedon mennyi ido alatt megyek fel. most 12kilo alatt van a bringam, es elmeny vele menni, ahogy gyorsul, ahogy maszik stb. igy jobb mintha 14kilo lenne. nem azert a 0.04masodperc vagy akarmi miatt, hanem mert jobb erzes.

aki jobb helyezest var egy konnyebb stucnitol az hulye. csak en tok masrol beszelek
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
Bicycle performance - Wikipedia, the free encyclopedia
Akit érdekel, számolja végig, van valami link is egy komolyabb oldalra onnan. Én rászántam az idõt, meg is fogattam hogy soha többet grammozás :)

A lényeg: "Shaving 1 kg off the weight of the bike/rider would save 0.01 m/s at 9 m/s on the flats (1 second in a 25 mph (40 km/h), 25-mile (40 km) TT). Losing 1 kg on a 7% grade would be worth 0.04 m/s (90 kg bike + rider) to 0.07 m/s (65 kg bike + rider). If one climbed for 1 hour, saving 1 lb would gain between 225 and 350 feet (107 m)"

Úgy gondolom hogy ez a bringások 98%-a számára elhanyagolható. Gördülõ tömeggel kicsit más a helyzet, ott szvsz nem hülyeség visszafogni

Szerk: valahol olvastam, hogy a grammozás teljesítménynövelõ hatása sokszor a "placebó hatásnak" köszönhetõ. Lecseréled a kerékszetted: 1. jobban nyomod neki, jobb idõt mész
2. ugyanúgy tekersz, de úgy érzed jobban mész

Csak egy vélemény volt, nem flame ;)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Nem akarlak elkeseríteni, de azért van olyan helyzet, hogy kimutatható a súlycsökkentés hatása. Konkrét példa: feleségem egy útvonalon egy éve 120 perc körüli idõket ment. Nem versenyez, csak örömbringázik. Lecseréltem a 2300 g-os kerékszettjét egy 1500 g-osra. Na attól kezdve 100 perc lett fixen a menetideje.
Ez fele részben hegymenet. Na akkor mit is számít a súly?

Akkor most nézd meg, hogy hány egyéb tényezõ befolyásolhatta még a feleséged idejét, illetve hány hozzávetõleges adat van. És ez csak egy törédeke.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

mert ugye sporolni a bringan fel kilot Xezer forint, egy jo nagyot sz*rni meg ingyen van.

Minden másra ott a MasterCard

POD :D

Amugy egy jó kerékszettel tényleg olyan mintha másik bringán ülnél....de nem azért mert 20 percel jobb idõt :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
en tudom ertelmezni, csak azt mondom hogy ez legalabb annyira sarkitott mint amit en mondok.

mert ugye sporolni a bringan fel kilot Xezer forint, egy jo nagyot sz*rni meg ingyen van, es a bringa+ember ossztomegen ugyanannyit nyertunk.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nem akarlak elkeseríteni, de azért van olyan helyzet, hogy kimutatható a súlycsökkentés hatása. Konkrét példa: feleségem egy útvonalon egy éve 120 perc körüli idõket ment. Nem versenyez, csak örömbringázik. Lecseréltem a 2300 g-os kerékszettjét egy 1500 g-osra. Na attól kezdve 100 perc lett fixen a menetideje.

Remélem nem gondolod komolyan, hogy azért megy 20perccel jobb idõt, mert 800g-mal könnyebbek lettek a kerekei...

Pontosan tudom mennyit jelent a súly. ;) Azért a pár másodperc emelkedõként sokat ér. De csak ennyi, egy hosszútávú maratonon számít 1kg max 1-2percet.

Yasec pusztán a teljesítménnyel, sebességgel, idõvel számol. Nem számol a tereppel, a lábfordulattal és a pszichikai tényezõkkel.

tenyleg. a bringa sulya nem szamit

ezert mennek a Tour-on is 12kilos gepekkel.

Ilyet senki nem mondott. Aki nem tudja értelmezni a táblázatban szereplõ adatokat, az így járt...

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
tenyleg. a bringa sulya nem szamit

ezert mennek a Tour-on is 12kilos gepekkel.

RAUH-Welt
B E G R I F F

CMX

CMX

vendég

• fórumtag
  • 159 hozzászólás

Nem akarlak elkeseríteni, de a valóságban ennyi különbség sincs, mint a táblázatban.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

intro ==> Mûhely ==> A súlycsökkentés
Hát ez elgondolkodtatott.

Nem akarlak elkeseríteni, de a valóságban ennyi különbség sincs, mint a táblázatban.

A sebesség mindent megold.

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.662 hozzászólás
intro ==> Mûhely ==> A súlycsökkentés
Hát ez elgondolkodtatott.