Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed - SÖR

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
3714 replies to this topic

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts
Na gondoltam írok egy kis júzer rivjút a zõõd csodáról így némi használat után.

Amióta megoldottam a kormány gondokat (feldobtam egy B+ egyenes darabot, meg emberi markolatot) azóta az irányítás és a kényelem is renben van.

Amin legjobban meglepõdtem, azok a keravil-os 1800Ft-os kerekek. Ugye joytech agyak és remerx szimpla felnik valami gagyi küllõvel fûzve. De bazze erõsek, mint állat. A hátsó kis keréknyomáson kapott olyan felütéseket, hogy én is csak figyeltem. 2,5 bar-on az 1,3-as conti külsõ sima óvatos járdázásnál is felütött. És nem ment beléjük nyolcas. riszpekt keravill:)

Az utolsó probléma a láncfeszítés volt. Megpróbálkoztam a pocok féle váltós módszerrel. Sajnos bármit csináltam ugrott a lánc ha jobban megléptem. Nem sikerült kiküszöbölnöm. Szóval adtam egy esélyt a fékmerevítõs változatnak. Volt itthon egy régi kingstone bivaly merevítõm -isten nyugosztalja- elvágtam, felcsavaroztam rá egy görgõt...felszereltem a váltószemre, belõttem a láncvonalra....és voila! zsírul megy, szuper könnyû és még egész pofás is. Persze lehetne rajta még tuningolni, hogy a váltóhoz hasonlóan rugó feszítse lefelé, de egyenlõre így is jó.

itt egy kép róla

Posted Image

ha kell valakinek a másik fele viheti ;D

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 posts
jöttem "kötekedni" ::)

SS agy nem létezik o.utiba...ugyanis nem készitenek 130mm széleset.... max. ki lehet távtartózni egy bmx vagy pálya agyat....

-persze most lehet jönni azzal, hogy mit szarozok már megint ezzel a 135mm-el, de valahogy zavar ha mindenre rámondják, hogy SS agy... mint ahogy sok más torz nézet is zavar a SS-el kapcsolatban (biztos ma szar napom van)-

:-X.............innet' el.............

yvorlpu

yvorlpu

törzsvendég

• fórumtag
  • 328 posts
hali

bocs de nem tudtok 32 yukasban SS agyat (o.utiba)
már megvan miyen felnibe akarom és sayna 32es.
mert a B+ csak 36osban van (hengernek is iyen van)
és yo lenne oyan ~2500Ft ért mint a B+.
szoval tudom biztos iyen surly vagy mi lenne de annyiért nem...

köszi

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Halihó!

Végre én is tudtam venni SS hátsóagyat! :D
B+, sima csapágyas, 14 fogas fixivel 2500 volt az X factorban. Tök jó, minden vázhoz passzol, olyan keskeny az egész. Meg kíváncsi leszek a mindighajtok érzésre.
Ez az agy egy spécibb gépbe fog kerülni.

Lesz mostanában egy DMR is, "ipari" csapágyas, tárcsafékes.

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts

Gyárilag húzó papucsos a váz, vagy utólag lett áthegesztve?

Ahogy elnézem ez egy magellán túra váz, eredeti hi-ten saválló acélcsövekbõl, tig hegesztéssel. áthegesztve, lefestve lematricázva. csak tudnám, mi az a onone. olyan mint a joko ono? ;D

jajde kis offtopik tréfamester vagyok mareggel. huhh. lálá-

jólvanna azóta már kimûvelõdtem a témában ;)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Ahogy elnézem ez egy magellán túra váz, eredeti hi-ten saválló acélcsövekbõl, tig hegesztéssel. áthegesztve, lefestve lematricázva. csak tudnám, mi az a onone. olyan mint a joko ono? ;D

jajde kis offtopik tréfamester vagyok mareggel. huhh. lálá-

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 posts
http://www.on-one.co...index2_old.html

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Az ott dolgozó szomorú srácnak jelentem, hogy nálunk még van egy:) Hugo-Sport:)
Üdv:Thy

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts
fityisz,

nagyon tetszik a géped! Leszámítva a verseny kormányt...de az az én bajom :)

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 posts
Posted Image

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
Sz'asztok!

SS helyzetjelentés: begyûjtöttem a Kona vázat, át is szereltem bele a CC gépet, ki is próbáltam, tudja, amit vártam tõle... :D

Hirtelen felindulásból vettem a Konás sráctól egy Ritchey Pro kormányt stucnival, meg egy garnitúra Avid SD 7.0 féket is. Nem biztos, hogy ez jó húzás volt, mert a Bike+ megfelelõiket olcsóbban megkaphatnám újonnan, mint ezek voltak használtan, és SS-re talán még túlzás is az ilyen cucc... (A vége megint az lesz, hogy nem fogom merni sehol se otthagyni, de most már mindegy.)
A gép elég "mérges" lesz, a Pyxisnek egybõl helyrebillentek a szögei, ahogy megkapta a merevvillát. Csakhogy, ennek a "négyeurós" villának olyan rövid a nyaka, hogy alátét már nem is került rá, a Pro felsõ csavarja is éppenhogy fog valamit... A stucni nem is valami meredek, úgyhogy a kormány vagy öt centivel az ülés szintje alá került, mint az országútimon. Szóval városi közlekedésre nemigen lesz alkalmas, eszeveszett nyomulásra annál inkább... Amíg még rajta volt a hajtómû, meg a hátsófék, visszatettem bele a kerekeket, és a váltókat a véghelyzet-állító csavarokkal egy fix helyzetbe állítva ki is próbáltam. Elég kényelmes, jó az üléshelyzet, passzentos a méret. Felkapni ugyan alig tudom az elejét, annyira elõl van a súlypont, de emelkedõn ez jól fog jönni... (Sajnos a próbálkozás közben sikerült elhagynom a hátsó váltó bowdenleszorító csavarját, nem volt meghúzva, ugye... :-[ )

Megnéztem ezt a FixMeUp-ot, még az is lehet, hogy a lánchosszal szerencsém lesz... A láncvonallal viszont irtó nagy mázlim kell, hogy legyen. Rápróbáltam a racsnit az agyra, gyakorlatilag pontosan befedi a menetet, hézagolni már nincs mit. A láncvonalat tehát egyértelmûen meghatározza az agy és a racsni, a hajtómû meg majd vagy passzol hozzá, vagy nem... Majd még eljátszogatok a rendelkezésemre álló tengelyhosszakkal az agyhoz mérve, a kerekeket megfûzetni asszem, már csak jövõ hónapban fogom... Így is túlléptem már az átalakításra szánt összeget, két Bike+ fékkart azért még vettem hozzá... (Érdekes módon egy zacsiban mindkét kar balos volt, pedig drágább fajtát választottam.)

Az áttételrõl még nem szóltam. Mivel ez nem ugrálós, és nem terepi bicó lesz, viszonylag "haladós" áttételt szánok rá. A követendõ példa a ParasztCsepszonok jól kiforrott áttételezése, ami 46/17*28", ez 46/16*26" lesz, közel ugynaz. Mindenhova fel kell tudnia menni tehát, ahová a PCs felmegy (meg még oda is, ahova nem, mivel könnyebb, és jobb a súlyelosztása). Elvileg egy ilyen gépnek strapabírásban is fel kell érnie egy PCs-al, de elgondoltam, mi lenne, ha odaadnám ex-traktoros nagybátyámnak: elõször az lenne a baja, hogy nem tud kontrázni, aztán szentségelne, amikor a double butted, T-akárhányas alu kormány letörne a krumpliszsák alatt, végül lezúzná az alu hajtókart...

gyigyu

gyigyu

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
Nagyon köszönöm a linket!
gyigyu

ThufirHawat

ThufirHawat

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts
No aztán ezt láttátok-e már?
http://www.fixedgeargallery.com/
8)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
FixMeUp! is software that helps you figure out what gears will fit on your fixed-gear or single-speed bike.

gyigyu

gyigyu

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
Sziasztok!

A kérdésem a következõ:
Tudtok- é arra képletet mondani, hogy adott fogszámok (nem az enyém, a bicóé...) esetén milyen hosszú lánc kell, vagy fordítva, vagyis lánchosszhoz milyen fogszám, hogy ne legyen laza a lánc?
(természetesen a láncvilla hossz is adott..)
Ha valaki tudna ilyet, akkor sok macerától mentene meg!
Köszönettel:
gyigyu

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
Sz'asztok!

Na, ma megtettem az elsõ lépést a saját SS felé: sikerült eljutnom a Luongoba,
és elzsákmányoltam az utolsó B+ menetes, nem tárcsás SS agyat. (Nagy bánatára az
egyik ott dolgozó srácnak, aki a maga számára szerette volna fenntartani, de így
járt... Mint itt, a Vitálban az egyik eladó kiscsaj, aki elõl meg a (már nem is
olyan kicsi) kislányom csaklizta el a jó kis 38-as görkorit...) Racsnit is
vettem hozzá, a Dictát ajánlották, szép, fényes... Arra vonatkozóan is kaptam
tippet, hogy hogyan lehet láncfeszítõt csinálni: Tektro fékmerevítõt kell
elvágni, egyik lyukába - megfelelõ hézagolással - váltógörgõt csavarozni, a
másikat meg felfúrni a váltórögzítõ csavarhoz. (Ha összeállnak ketten, elég egy
fékmerevítõt venni, mert kettõ is kijön belõle... :-)) Van nekem egy kukázott
országúti váltóm, megpróbálok abból feszítõt csinálni (a'la BikerPocok), ha nem
jön be, megpróbálom ezt.

Vázam a jelenlegi Cr-Mo Pyxis lesz, a CC-gépem átköltözik egy Konába, aminek az
elejét remélhetõleg nem fogja felnyomni chopperesre a Hungary:A villa...
Merevvillám van, a múltkor említett 4 Euros... Hajtómûnek egy 46 fogú, agyváltós
bringáról való, szimpla aluhajtómûvet szánok, remélem, találok hozzá megfelelõ
tengelyhosszúságú középcsapágyat. Ha ez nem jön be, ezt a részét újra kell
gondolnom... A többi alkatrészt még eztán kell megvennem, kivéve a nyeregcsövet
meg a kormánycsapágyat, mert azok jönnek a Konával. (Már le van beszélve egy
sráccal innen az Apró rovatból, ma ugyan nem sikerült találkoznunk, de ami
késik, nem múlik...) Lehet, hogy kormányt se veszek, hanem úgy levágok egy
országútit, ahogy korábbi hozzászólásomban írtam, csak az acél... Meg egy feka
elsõ agyat is kell vennem, van ugyan egy ezüst, de ez a SS agy feka... Asszem a
legegyszerûbb az lesz, ha megveszek mindent B+-ból. De mindegy, a többi
cuccot akárhol, akármikor megvehetem, az agy volt a lényeg... (Másik villát a
Hungary:A helyett olyan 60 körül kapnék, és akkor még az se biztos, hogy elég
rövid. A váz 30, a különbségbõl megvan az átépítés, és akkor CC-m IS van, meg
SS-em IS... Szóval ez egyfajta elõre menekülés.)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
Mucoregulator:

Kissé megkésve, de azért beszúrom, amit tegnap írtam: (Nem tudtam belépni erre a ... bikmakkk szerverre, látom, közben a többiek is hasonlókat javasoltak)

Szvsz keress egy olyan helyet, ahol külföldrõl behozott használt bringákat
árulnak. (Régebben ez nagy biznisz volt, de talán még most is akad...) Nézz ki
magadnak valami frankó régi versenybicót, esetleg agyváltósat. Akad köztük olyan
is, aminek egész tisztességes váza van, Reynolds csõbõl... Célszerûen
váltóhibásat, esetleg megzakkant hátsó kerekût keress, azt biztosan olcsón
odaadják. Ha találsz olyat, ami elõl eleve szimpla lánckerekes, azzal se kell
vacakolni... Lehetõleg azért alufelnis legyen, 622 mm-es kerékátmérõre tudsz
venni viszonylag duci külsõket is, amikkel lehet nyugodtan padkázgatni.
Vegyél egy olcsó menetes MTB agyat, meg egy BMX racsnit, és fûz(es)d át a
kereket. Vedd le az agyról a többsebességes racsnihoz való távtartót, tedd fel a
BMX racsnit, és kisebb távtartókkal állítsd be úgy az agyat, hogy a láncvonal
egyenes legyen. Ezután centríroz(tas)d be a kereket a váz középvonalába.
Szedd le a váltókat, váltókarokat, vedd ki a láncból a felesleges szemeket.
(Mivel a váz ferde papucsos, valszeg be tudod állítani a láncfeszességet.) Ha
versenykormány van eredetileg a bringán, azt megfordíthatod, és lefûrészelheted
a szarvait, hogy egy idõfutam-kormányhoz váljon hasonlatossá. Enjoy.
Ha nem ragaszkodsz az SS feelinghez, akár használhatod az ilyen bringát eredeti
állapotában is, ez esetben persze jó állapotút válassz... Ha ez így még mindig
túl drága, kotorj ki valamelyik nagymamád fészerébõl valami kontrás izét, és
tedd rendbe. Az is SS, csak nem "úgy"...

Mucoregulator

Mucoregulator

vendég

• fórumtag
  • 17 posts
Hello!
Elöször is köszönöm a segítséget mindkettõtöknek! Próbálok visszafelé is lapozgatni, de hatalmas az anyag-mennyiség... és az idõm meg nagyon véges.

Mégis, mennyire gondoltad olcsóra?
Mert, ha biztosra akarsz menni, 20-ból épphogy kijön, váz nélkül. De egy csomó cuccot vehetsz használtat.

Max. 30e-m van rá... A használt cuccokat nem bánom lövésem sincs, miket kellene venni és hol...

Bár tudok éppen egy eladót.... ;)

Hmm... Érdekelne.. mondj konkrétumokat... ;)

Kösssszzz

Jah... nem tudom, hogy fog sikerülni ez az idézet... 8)

BikerPocok

BikerPocok

vendég

• fórumtag
  • 66 posts
üdv mucor...a leirtak szerint: sztem ugy kezdd hogy végigzargatsz 1-2 helyet használt gépek után .. veszel egy régi országutit kompletten vagy csak vázat ...ugyis látod a választékot..amit kell kicserélsz..egyenes kormány vagy mittomen a többit meg ha visszaolvasol megtudod...a lényeg ha nem akarod komplikálni életed hogy ne ejtõ hanem csúszpacskeros legyen, ennyi volt ..itt a véger fuss el véle.. oszt rakjad neki GYÁSZ!!!:]

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Muco,
kicsit olvass vissza, ha nem esik nehezedre. Éppen most linkelte be Mohus frissen elkészült best buy gépét. Én is híve vagyok a gazdaságos megoldásoknak. :)

Mégis, mennyire gondoltad olcsóra? Mert, ha biztosra akarsz menni, 20-ból épphogy kijön, váz nélkül. De egy csomó cuccot vehetsz használtat.
Bár tudok éppen egy eladót.... ;)
Vannak kallódó alkatrészeid?

Mohus,
mi van ráírva, meddig szabad? Addig pumpáld. 5-5,5 bar már tökéletes.