Ezt a 2500Ft-os agyat én is láttam az egyik helyi kerékpárboltban, miután már megvettem az enyémet a Luongóban. (Nem is gondoltam volna, hogy ilyen "extra" dolgokat tartanak ott is.) De nem nagyon sajnáltam a dolgot, mert elég gyengécskének tûnt, míg amit vettem az vastag, ipari csapágyas, brutál.
Inkább a variálhatóság izgatott volna, mármint az áttételek variálhatósága a kerék átfordítása által - ha már úgyis láncfeszítõt kell használnom... De ha csak 130 mm-es papucshoz való, akkor mind1. (Országúti vázra még lehetne vele SS-t építeni - ott legalább nem lenne gond a kellõen kemény áttétel elérésével - csak ott meg már minek az áttétel variálhatósága, ha úgyse vinném terepre... Oda ejtett felsõcsövû váz kéne, hogy ne verjem tökön magam (bár már van két gyerekem, de azért fájna...). (Tudom, hogy van ejtett felsõcsövû országúti váz is, de újonnan q... drága.) Országúti vázra meg csak patkófake-t lehet rakni, a trekking vázak meg megint 135 mm-es papucstávolságúak, ha jól tudom...)
M-a-TT:
Márpedig erre a kis energetikai elõnyre szükségünk van, ha tartani akarjuk a lépést a váltósokkal, akik elvileg mindig a nekik optimális pedálcsapásszám/nyomaték munkaponton dolgozhatnak...
Amúgy, ha jó állapotban van, és jól van beállítva, akkor egy váltós sem zörög, úgyhogy ha csak ezért akarsz SS-t építeni, akkor inkább csinál(tats)d meg a váltósodat rendesen...
Az erõvektorokat kiszámolni most nekem se volt ingerenciám, de nem is kell: egy paralelogrammát csak meg tudsz szerkeszteni? Ha ránézel hátulról egy kerékre, akkor durván egy háromszöget látsz, aminek alapja az agyperemek közti távolság, csúcsa a felni belsõ pereme, ahol a küllõfejek vannak, a szárai meg a küllõk síkja, magassága a kerékátmérõ(nél valamivel kisebb, a felni meg az agyperemek kialakításától függõen).
Támad egy erõ a háromszög csúcsától lefelé, ezt kell felbontani a küllõk síkjában futó vektorokra: vagyis szerkeszteni kell egy paralelogrammát, aminek átlója a terhelés, oldalai meg párhuzamosak a háromszög oldalaival. Ha a háromszög egyenlõ szárú (középre fûzött SS agy), akkor a paralelogramma rombusz lesz, vagyis az erõk egyenletesen oszlanak meg a két oldalon. Ha most beljebb veszed a háromszög egyik szárát (félrefûzött váltós agy), akkor a paralelogramma egyik oldala hosszabb lesz, mint a másik (ezért hívják paralelogrammának) vagyis azon az oldalon nagyobb lesz a terhelés (nagyobb, mint az elõzõ esetben). Ezért szakad el az a kib...ott küllõ mindig a hajtott oldalon, hogy még a racsnit is le kelljen szedni a kicseréléséhez. (Megjegyzem, nekem a váltósomban is olyan Ritchely felni van hátul, ami az asszimmetrikusan elhelyezett küllõfurataival kompenzálni igyekszik ezt az effektust.)
Ha lecsökkented a kerékméretet 24-esre, kevésbé lesznek meredekek a háromszög oldalai, kisebb lesz a terhelés - még az is lehet, hogy félrfûzött aggyal is kisebb, mint az elsõ esetben, ehhez konkrétan ki kéne számolni.
Itt jön azonban az a kérdés, hogy honnan veszel 24"-es vázat. Valami gyerekbiciklirõl?
Tudom, léteznek spéci 24"-es kerékméretû triálvázak, de most melyik a jobb, olcsóbb:
Spéci váz közönséges, félrefûzött kazettás aggyal, vagy közönséges monti váz spéci SS aggyal, meg esetleg egy láncfeszítõvel?