Sz'asztok!
SS helyzetjelentés: begyûjtöttem a Kona vázat, át is szereltem bele a CC gépet, ki is próbáltam, tudja, amit vártam tõle...
Hirtelen felindulásból vettem a Konás sráctól egy Ritchey Pro kormányt stucnival, meg egy garnitúra Avid SD 7.0 féket is. Nem biztos, hogy ez jó húzás volt, mert a Bike+ megfelelõiket olcsóbban megkaphatnám újonnan, mint ezek voltak használtan, és SS-re talán még túlzás is az ilyen cucc... (A vége megint az lesz, hogy nem fogom merni sehol se otthagyni, de most már mindegy.)
A gép elég "mérges" lesz, a Pyxisnek egybõl helyrebillentek a szögei, ahogy megkapta a merevvillát. Csakhogy, ennek a "négyeurós" villának olyan rövid a nyaka, hogy alátét már nem is került rá, a Pro felsõ csavarja is éppenhogy fog valamit... A stucni nem is valami meredek, úgyhogy a kormány vagy öt centivel az ülés szintje alá került, mint az országútimon. Szóval városi közlekedésre nemigen lesz alkalmas, eszeveszett nyomulásra annál inkább... Amíg még rajta volt a hajtómû, meg a hátsófék, visszatettem bele a kerekeket, és a váltókat a véghelyzet-állító csavarokkal egy fix helyzetbe állítva ki is próbáltam. Elég kényelmes, jó az üléshelyzet, passzentos a méret. Felkapni ugyan alig tudom az elejét, annyira elõl van a súlypont, de emelkedõn ez jól fog jönni... (Sajnos a próbálkozás közben sikerült elhagynom a hátsó váltó bowdenleszorító csavarját, nem volt meghúzva, ugye... :-[ )
Megnéztem ezt a FixMeUp-ot, még az is lehet, hogy a lánchosszal szerencsém lesz... A láncvonallal viszont irtó nagy mázlim kell, hogy legyen. Rápróbáltam a racsnit az agyra, gyakorlatilag pontosan befedi a menetet, hézagolni már nincs mit. A láncvonalat tehát egyértelmûen meghatározza az agy és a racsni, a hajtómû meg majd vagy passzol hozzá, vagy nem... Majd még eljátszogatok a rendelkezésemre álló tengelyhosszakkal az agyhoz mérve, a kerekeket megfûzetni asszem, már csak jövõ hónapban fogom... Így is túlléptem már az átalakításra szánt összeget, két Bike+ fékkart azért még vettem hozzá... (Érdekes módon egy zacsiban mindkét kar balos volt, pedig drágább fajtát választottam.)
Az áttételrõl még nem szóltam. Mivel ez nem ugrálós, és nem terepi bicó lesz, viszonylag "haladós" áttételt szánok rá. A követendõ példa a ParasztCsepszonok jól kiforrott áttételezése, ami 46/17*28", ez 46/16*26" lesz, közel ugynaz. Mindenhova fel kell tudnia menni tehát, ahová a PCs felmegy (meg még oda is, ahova nem, mivel könnyebb, és jobb a súlyelosztása). Elvileg egy ilyen gépnek strapabírásban is fel kell érnie egy PCs-al, de elgondoltam, mi lenne, ha odaadnám ex-traktoros nagybátyámnak: elõször az lenne a baja, hogy nem tud kontrázni, aztán szentségelne, amikor a double butted, T-akárhányas alu kormány letörne a krumpliszsák alatt, végül lezúzná az alu hajtókart...