Nézd , lehet hogy igazad van és irreális volt a gondolatmenetem. Esetleg ellenszenves reakció egy általam hasonlóan ellenszenvesnek vélt hozzáállás miatt.
Szervusztok!
A félreértések elkerülése végett:
1: hogy itt írtam, az maga a csoda már eleve. Elfogadom, hogy vártok gyors/azonnali reakciókat, viszont kérlek méltányoljátok, hogy az MTB sport, még versenybíróként is egy hobby!
Lassan, lassan haladunk a felé, hogy egyáltalán anyagilag meg legyünk becsülve valamennyire. Úgy látom a felé talán még lassabban, hogy emberileg is... Az nagyon nem kötelességünk, de nem is dolgunk, hogy magyarázzuk a "döntéseink". A szabályzat egyértelmű!
Az, hogy én itt megszólaltam EXTRA!
Nem, nem sértődtem meg - nem szokásom
2: Lehet, hogy könnyű azt mondani a bíróra, hogy miért nem volt szíve... igen tudtuk, hogyha megtesszük azt, ami a kötelességünk, amiért fizetnek minket, akkor többen fognak ránk csúnyán nézni, mint szépen. Igen, bevállaltuk! Nem volt könnyű. A versenyzővel is beszéltem, személyesen jeleztem neki miután célba ért, hogy legyen tisztában mi a tette következménye és legyen szíves legközelebb ne hozzon ilyen helyzetbe bírót (tudom, hogy 150 000 Ft-nyi nyereményt legalább bukott!). Viszont nem mi bírók döntöttünk, hanem a versenyző! Úgy döntött, hogy nem jelenik meg a rajtnál mégis befutott a célba...
Nem dolgunk aktívan keresni! (még akkor sem, ha tudtuk, hogy eljött aznap, hiszen kérdeztük a többi versenyzőt, hogy mit tudnak róla) A versenyző dolga megjelenni a startnál, avagy jelezni, ha problémája van: a rajtot ugyanis tudtuk volna tolni, ha szól/üzen, hogy várjuk meg...ott tudtunk volna mérlegelni. Dolgunk lejegyezni, hogy a rajtban nem volt ott valaki! Dolgunk - amennyire csak lehet - elfogulatlannak/pártatlannak lenni!
Amit írok nem magyarázkodásnak írom, mert nincs okom magyarázkodni. A versenyző meg nem tette a dolgát: nem jelent meg a rajtnál :/
3: Hogy ezt miért merte megtenni egy profi élversenyző, akinek a kisujjában kell lennie a versenyszabályzatnak, akár az UCI-snak is? Pontosan azért "merte" megtenni, mert "nem gondolta, hogy kizárják". Mert eddig egy bíró sem vette ehhez a "bátorságot". Igen, ez egy kemény helyzet. Leginkább attól kemény, hogy rendet kell tenni egy olyan helyen, ahol eddig túl sok volt az elnézés, szemethúnyás... Az ilyen rendtétel fájdalmas mindkét félnek :/ Semmi problémám adott versenyzővel. Ez nem személyes. Nem csalt a versenyző, hanem hozott egy döntést, aminek a szabályok szerint ez a következménye.
4: Mert van, amiben tudunk mérlegelni és van, amiben nem. Amikor valaki nincs ott a rajtnál az nem viheti el a fődíjat - ebben én nem óhajtok elnéző lenni...
Vagy mondjam, azt, hogy nem zárom ki, de hátrasorolom úgy, hogy még dobogón maradjon? Mi van, ha a 4. megóvja? Amúgy jogosan... Ha meg nem dobogós, akkor ugyanott van, mint a DNS-el - legalábbis a díjak szempontjából. Jó, pontokat legalább kap....Csak éppen a fentiek bármelyike a "szemethúnyás" folytatása - ami miatt ott tart kishazánkban a sport ahol. Bezzeg, ha egy futball bíró elnéző, akkor az egyből csalás
Köszönöm a figyelmet, részemről a téma lezárva, és mindenkinek, aki MMTBSZSZ által szervezett hivatalos versenyen indul ajánlom az adott évi MTB szabályzat alapos áttanulmányozását és betartását.
Derűs napokat és sportszerű versenyzést kívánok!
u.i.: utólag belegondolva le kellett volna vetetnem azt a mezt, aminek az ujján ott volt a trikolor! A hétvégi EplényXCO-n szóltam, is a csapatvezetőnek, hogy legyenek tisztában azzal, hogy abban a mezben nem indulhatnak versenyen és legközelebb ne ilyet gyártassanak.
A legkeményebb, mikor egy egész versenyt utólag töröltetni kell, mert értékelhetetlen az eredmény a szervezők hibájából... nem kívánom senkinek, hogy megtudja milyen meghozni egy ilyen döntést!