Jelentkezz be Regisztrálj

Házépítés, lakásfelújítás és társai
Írta 2009. november 06. - 13:37

A másik dolog, amirõl nem volt még szó, az a tüzelõanyag. Mi az a faféle, amint nem lehet az ilyesmi kandallókba betenni?
--Trifo
Gyermekeink képekben. Régebbi képek: ITT , pici Hanka itt és pici Ignác itt
Írta 2009. november 06. - 12:10

Írta 2009. november 06. - 11:16

talán belefér ebbe a topicba:
radiátort szeretnék légteleníteni - gázkonvektor a fürdõben, melegvizet + fûtést csinál -, mert gyanúsan hideg néhány szoba.
a kazán alján meg van nyitva 2 bemenõ megnyitott csap is, illetve van ami direktbe van rákötve.
hol bonthatom a rendszert? a legmagasabb pontig, ahol a légtelenítõ szelep van, nem biztos, hogy el tudja kergetni a rendszer a levegõt. a radiátorok kimenõ ágát (alul) gondoltam lazítani...
azért kérdezek elõbb, mert biztos több tapasztalattal rendelkeztek, mint én, aki eddig nagyjából csak cserépkályhával voltam kompatibilis
Ez igy elég sokismeretlenes dolog, de pár dolgot - látatlanban- .
A "gázkonvektor" az valószínûleg egy kombi gázkazán lesz. Ami 3 csapot ott látsz alatta a csöveken, az 1.gáz, a 2.fûtés elõremenõ, a 3.fûtés visszatérõ.
Ezekkel semmi dolgod. Valahol a kazánon kellene hogy legyen egy nyomásmérõ, vagy ha digitális kijelzõs, akkor valami funkciógombal ki lehet iratni az aktuális fûtésrendszer víznyomást. Ennek 1-1,2 bar felett kell lenni hideg víznél.
A vízrendszer feltöltését vagy egy, a fütésrendszerbe épített töltõ-ürítõ csapon keresztül slaggal, vagy közvetlenül a kazán alján lévõ töltõcsapon (kis müanyag fekete, vagy kék 'bigyó'-n) át lehet.
A légtelenítés menete pedig: viznyomás megemel, radiátor felsõ, távolabbi végén a kis légtelenítõcsap megnyit, és mikor már stabilan csak víz jön akkor lezár. Ha netán a radiátoron nincs légtelenítõcsap, akkor se az alsó bemenettel babrálj, hanem felül, mert a levegõ felül van, bár gondolom ezzel nem modtam újat

Egyébként azt hogy levegõ van a rendszerben ált. úgy tudod megállapítani hogy fütés közben a radiátor teteje nem egyenletesen meleg, tehát a bemenetnél jelentõsen melegebb mint a végén. Ill. bugyogó-csobogó hagot hallat.
Igy elsõre ennyi, bár az adott rendszer ismerete nélkül. Lehetnek eltérések.
Írta 2009. november 06. - 08:47

radiátort szeretnék légteleníteni - gázkonvektor a fürdõben, melegvizet + fûtést csinál -, mert gyanúsan hideg néhány szoba.
a kazán alján meg van nyitva 2 bemenõ megnyitott csap is, illetve van ami direktbe van rákötve.
hol bonthatom a rendszert? a legmagasabb pontig, ahol a légtelenítõ szelep van, nem biztos, hogy el tudja kergetni a rendszer a levegõt. a radiátorok kimenõ ágát (alul) gondoltam lazítani...
azért kérdezek elõbb, mert biztos több tapasztalattal rendelkeztek, mint én, aki eddig nagyjából csak cserépkályhával voltam kompatibilis

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
Írta 2009. november 04. - 22:46

Azon kaptam magam, hogy van a ház körül rengeteg fa, a házon belül meg egy kihasználatlan kémény. Namost azt találtam ki, hogy abba bele lehetne kötni pl egy ilyen kandallókályhát fûtés kiegészítés céljából.
Erre tudtok tanácsot adni, hogy mire kell a választásnál különösen odafigyelni? Esetleg konkrét ajánlat...
A szoba, amiben lenne, kb 20m2, a lakásban amúgy radiátoros központi fûtés van, ezért legalább a közelben lévõ radiátorokra tennék thermofejes szelepet.
--Trifo
Ahha.
Az alapok:
- a kandalló, amit kinéztél "nyitott égésterû", tehát biztosítani kell a mûködéséhez levegõt, amit bizony az épületen kívülrõl kell beengedni az üzemeltetési helységbe. /ez van, az égéshez kell a zoxigén!/ Minél nagyobb teljesítményû kandalléó, annál több levegõ kell neki. (A példádban szereplõ kandallóhoz kb. 50-55 köbméter/óra levegõre van szükség)
- 150-es kürtõméretû kéménynél kisebbe ne kösd be!!! Visszatorlódhat az égéstermék, és ezen nincs füstgáz-szenzor!
- gondoskodj róla, hogy a picurok ne tudják megközelíteni a kandallót, mert ennek az oldalai veszettül forrók lesznek, ha tüzeltek benne
Az extra:
- ha adtok az esztétikára, akkor érdemes benézni egy kandalló szaküzletbe, esetleg ott ahol megveszed,és kérni hozzá tisztítószert az üvegajtóra. Azzal kezelve meggátolható az üveglap kormosodása, amit utólag nehéz levakarni az üvegrõl. /SVT szaküzletekben kapni ilyet, de nem tudom a nevét.

- nagyon jól mûködnek az ilyesfajta kis mobil kandallók, viszont érdemes mindenképpen megvenni hozzá a gyári füstcsöveket, mert vastagfalú acélból készülnek, ezek a magas füstgázhõmérsékletet jól tûrik, tartósak
- a radiátorokra a thermoszelep kiváló döntés!
- itt kutakodj: http://www.wamsler.hu/index.php muttimnak is tõlük vettem kandallót egykoron.
Írta 2009. november 02. - 14:13

Nehéz szülés volt!

A tetõtér lesz a következõ projekt?
-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
Írta 2009. november 02. - 14:07

Erre tudtok tanácsot adni, hogy mire kell a választásnál különösen odafigyelni? Esetleg konkrét ajánlat...
A szoba, amiben lenne, kb 20m2, a lakásban amúgy radiátoros központi fûtés van, ezért legalább a közelben lévõ radiátorokra tennék thermofejes szelepet.
--Trifo
Írta 2009. október 11. - 21:33

vendég_Charon_*
Írta 2009. október 11. - 14:50

Írta 2009. október 05. - 18:57

Írta 2009. október 05. - 15:03

--Trifo
Írta 2009. október 03. - 10:39

vendég_Charon_*
Írta 2009. október 02. - 21:39

Charon,nem találom a méreteket.Írd meg privátban!
Akkor már centizek inkább pontosan a hétvégén

Írta 2009. október 02. - 15:46

Írta 2009. október 02. - 13:22

OFF:zOrg: majd bringázás közben elfelejted
--Trifo
Hibbant vagyok már; múlt péntek óta egy métert sem tudtam kerekezni.
Írta 2009. október 02. - 13:04

--Trifo
Írta 2009. október 02. - 12:51

Rég nem - 2002-ben cseréltette az akkori tulaj.Zorg,garanciálisak az ablakok?
Viszont a tegnapi hölgy ma reggel visszahívott, jelezte hogy permoment nincs raktáron a termék, de hétfõnre megrendelte az Alukönigstahltól - és jönnek.
Nagyon úgy hangzik, hogy sínen van a dolog - az más kérdés hogy ez a pénztárcámnak mennyire fog fájni...
Írta 2009. október 02. - 11:50

Zorg,garanciálisak az ablakok?
vendég_Charon_*
Írta 2009. október 02. - 08:52

Írta 2009. október 01. - 18:56

No, megnézték éshátna: ez a Schüco cég szimpatikusan kizárólag saját rendszereivel kompatibilis (nem Roto zár/vasalat van benne, de az sem jó hozzá...)általában egy kis fogaskerék/fogasléc kapcsolat mozgatja a szerkezetet.Az dõlt szét valószínûleg.Nem tudom milyen zár van benne(Roto?),de a pántokat lecsavarozva,kiemelhetõ az ablakszárny.
Nagyjából az törött el, amit írsz, de kinyitni sem volt egyszerû. mert erõsen túlbonyolított a mechanikája, emelésgátlóval ellátott és a tetejébe ugye süllyesztett.
Deviszontellenben: a Schüco Magyarország (aka Alukönigstahl) területi illetékesétõl kapott székesfehérvári cégnél iszonyat segítõkésznek - és abszolút képben levõnek - tûnõ hölggyel sikerült beszélnem még 6 perccel délután 5 elõtt. Ha van raktáron cuccuk akkor holnap, ha nincs akkor jövõ héten szerinte ki tudják cserélni.
Köszönöm a segítséged (és a többiekét is, persze)!