Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Házépítés, lakásfelújítás és társai

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
965 hozzászólás a témában

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Zsizsi: köszi... Nem egyszerû kérdés ez így. Elsõsorban két helyiséget kellene melegen tartani, egy 25m2-es gyerekszobát, sok külsõ fallal, valamint egy 20m2-es apaanyaszobáját, aminek viszont viszonylag kevés a külsõ fala. A kémény a kettõt elválasztó tartófalban van, nyílás perpill a gyerekszoba irányában, de gondolom, hogy ez azért orvosolható.

A másik dolog, amirõl nem volt még szó, az a tüzelõanyag. Mi az a faféle, amint nem lehet az ilyesmi kandallókba betenni?

--Trifo

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Kandalló üvegének tisztítására nálunk a Komfort tûzhelytisztító vált be a legjobban. Valami 500 HUF mindössze, és ha hagyod a habot állni, akkor szivaccsal letörölhetõ, még az egyhetes égés is. Mondjuk jó büdös, olyan ammóiás, vagy milyen a hab. Egy spéci kandallóüveg tisztító ennek a többszöröse, és nem jobb. Tescoban lehet kapni.

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 hozzászólás

talán belefér ebbe a topicba:
radiátort szeretnék légteleníteni - gázkonvektor a fürdõben, melegvizet + fûtést csinál -, mert gyanúsan hideg néhány szoba.
a kazán alján meg van nyitva 2 bemenõ megnyitott csap is, illetve van ami direktbe van rákötve.
hol bonthatom a rendszert? a legmagasabb pontig, ahol a légtelenítõ szelep van, nem biztos, hogy el tudja kergetni a rendszer a levegõt. a radiátorok kimenõ ágát (alul) gondoltam lazítani...
azért kérdezek elõbb, mert biztos több tapasztalattal rendelkeztek, mint én, aki eddig nagyjából csak cserépkályhával voltam kompatibilis :)

Ez igy elég sokismeretlenes dolog, de pár dolgot - látatlanban- .
A "gázkonvektor" az valószínûleg egy kombi gázkazán lesz. Ami 3 csapot ott látsz alatta a csöveken, az 1.gáz, a 2.fûtés elõremenõ, a 3.fûtés visszatérõ.
Ezekkel semmi dolgod. Valahol a kazánon kellene hogy legyen egy nyomásmérõ, vagy ha digitális kijelzõs, akkor valami funkciógombal ki lehet iratni az aktuális fûtésrendszer víznyomást. Ennek 1-1,2 bar felett kell lenni hideg víznél.
A vízrendszer feltöltését vagy egy, a fütésrendszerbe épített töltõ-ürítõ csapon keresztül slaggal, vagy közvetlenül a kazán alján lévõ töltõcsapon (kis müanyag fekete, vagy kék 'bigyó'-n) át lehet.
A légtelenítés menete pedig: viznyomás megemel, radiátor felsõ, távolabbi végén a kis légtelenítõcsap megnyit, és mikor már stabilan csak víz jön akkor lezár. Ha netán a radiátoron nincs légtelenítõcsap, akkor se az alsó bemenettel babrálj, hanem felül, mert a levegõ felül van, bár gondolom ezzel nem modtam újat :)
Egyébként azt hogy levegõ van a rendszerben ált. úgy tudod megállapítani hogy fütés közben a radiátor teteje nem egyenletesen meleg, tehát a bemenetnél jelentõsen melegebb mint a végén. Ill. bugyogó-csobogó hagot hallat.
Igy elsõre ennyi, bár az adott rendszer ismerete nélkül. Lehetnek eltérések.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
talán belefér ebbe a topicba:
radiátort szeretnék légteleníteni - gázkonvektor a fürdõben, melegvizet + fûtést csinál -, mert gyanúsan hideg néhány szoba.
a kazán alján meg van nyitva 2 bemenõ megnyitott csap is, illetve van ami direktbe van rákötve.
hol bonthatom a rendszert? a legmagasabb pontig, ahol a légtelenítõ szelep van, nem biztos, hogy el tudja kergetni a rendszer a levegõt. a radiátorok kimenõ ágát (alul) gondoltam lazítani...
azért kérdezek elõbb, mert biztos több tapasztalattal rendelkeztek, mint én, aki eddig nagyjából csak cserépkályhával voltam kompatibilis :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás

Azon kaptam magam, hogy van a ház körül rengeteg fa, a házon belül meg egy kihasználatlan kémény. Namost azt találtam ki, hogy abba bele lehetne kötni pl egy ilyen kandallókályhát fûtés kiegészítés céljából.

Erre tudtok tanácsot adni, hogy mire kell a választásnál különösen odafigyelni? Esetleg konkrét ajánlat...

A szoba, amiben lenne, kb 20m2, a lakásban amúgy radiátoros központi fûtés van, ezért legalább a közelben lévõ radiátorokra tennék thermofejes szelepet.

--Trifo

Ahha.
Az alapok:
- a kandalló, amit kinéztél "nyitott égésterû", tehát biztosítani kell a mûködéséhez levegõt, amit bizony az épületen kívülrõl kell beengedni az üzemeltetési helységbe. /ez van, az égéshez kell a zoxigén!/ Minél nagyobb teljesítményû kandalléó, annál több levegõ kell neki. (A példádban szereplõ kandallóhoz kb. 50-55 köbméter/óra levegõre van szükség)
- 150-es kürtõméretû kéménynél kisebbe ne kösd be!!! Visszatorlódhat az égéstermék, és ezen nincs füstgáz-szenzor!
- gondoskodj róla, hogy a picurok ne tudják megközelíteni a kandallót, mert ennek az oldalai veszettül forrók lesznek, ha tüzeltek benne

Az extra:
- ha adtok az esztétikára, akkor érdemes benézni egy kandalló szaküzletbe, esetleg ott ahol megveszed,és kérni hozzá tisztítószert az üvegajtóra. Azzal kezelve meggátolható az üveglap kormosodása, amit utólag nehéz levakarni az üvegrõl. /SVT szaküzletekben kapni ilyet, de nem tudom a nevét.:( /
- nagyon jól mûködnek az ilyesfajta kis mobil kandallók, viszont érdemes mindenképpen megvenni hozzá a gyári füstcsöveket, mert vastagfalú acélból készülnek, ezek a magas füstgázhõmérsékletet jól tûrik, tartósak
- a radiátorokra a thermoszelep kiváló döntés!
- itt kutakodj: http://www.wamsler.hu/index.php muttimnak is tõlük vettem kandallót egykoron.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9.190 hozzászólás

Azt hiszem, hogy még nem mutattam képet a teraszról.
Íme:

Feltöltött kép

Feltöltött kép

Nehéz szülés volt! :)
A tetõtér lesz a következõ projekt?

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Azon kaptam magam, hogy van a ház körül rengeteg fa, a házon belül meg egy kihasználatlan kémény. Namost azt találtam ki, hogy abba bele lehetne kötni pl egy ilyen kandallókályhát fûtés kiegészítés céljából.

Erre tudtok tanácsot adni, hogy mire kell a választásnál különösen odafigyelni? Esetleg konkrét ajánlat...

A szoba, amiben lenne, kb 20m2, a lakásban amúgy radiátoros központi fûtés van, ezért legalább a közelben lévõ radiátorokra tennék thermofejes szelepet.

--Trifo

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
jó lett.Te csináltad?

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Azt hiszem, hogy még nem mutattam képet a teraszról.
Íme:

Feltöltött kép

Feltöltött kép

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
Igen.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Dózer: Te megcsinálod ezeket felületkezelve készre szerelve, hõszigeteléshez illesztve (!), redõnytokostul mindenestül?

--Trifo

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
a készítendõ ablak tokjának külsõ méreteit add meg!Meg hogy egy adott nyílást hány szárnyúra szeretnéd,és milyen nyitási lehetõséggel:sima nyíló,vagy bukó-nyíló.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

Charon,nem találom a méreteket.Írd meg privátban!

Akkor már centizek inkább pontosan a hétvégén :)

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
A zárért szerintem elkérnek egy Államalapítót,a szerelésért meg legalább egy Legnagyobb Magyart.De majd írd meg,mennyi lett.Nem bírt ki túl sokat az a zár.

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

zOrg: majd bringázás közben elfelejted :)

--Trifo

OFF:
Hibbant vagyok már; múlt péntek óta egy métert sem tudtam kerekezni.
"In idem flumen bis non descendimus"

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
zOrg: majd bringázás közben elfelejted :)

--Trifo

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

Zorg,garanciálisak az ablakok?

Rég nem - 2002-ben cseréltette az akkori tulaj.
Viszont a tegnapi hölgy ma reggel visszahívott, jelezte hogy permoment nincs raktáron a termék, de hétfõnre megrendelte az Alukönigstahltól - és jönnek.
Nagyon úgy hangzik, hogy sínen van a dolog - az más kérdés hogy ez a pénztárcámnak mennyire fog fájni...

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
Charon,nem találom a méreteket.Írd meg privátban!

Zorg,garanciálisak az ablakok?

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

Készítek/szerelek.

Nekunk is adhatsz arajanlatot. Meretek lasd fentebb. :)

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

általában egy kis fogaskerék/fogasléc kapcsolat mozgatja a szerkezetet.Az dõlt szét valószínûleg.Nem tudom milyen zár van benne(Roto?),de a pántokat lecsavarozva,kiemelhetõ az ablakszárny.

No, megnézték éshátna: ez a Schüco cég szimpatikusan kizárólag saját rendszereivel kompatibilis (nem Roto zár/vasalat van benne, de az sem jó hozzá...)

Nagyjából az törött el, amit írsz, de kinyitni sem volt egyszerû. mert erõsen túlbonyolított a mechanikája, emelésgátlóval ellátott és a tetejébe ugye süllyesztett.

Deviszontellenben: a Schüco Magyarország (aka Alukönigstahl) területi illetékesétõl kapott székesfehérvári cégnél iszonyat segítõkésznek - és abszolút képben levõnek - tûnõ hölggyel sikerült beszélnem még 6 perccel délután 5 elõtt. Ha van raktáron cuccuk akkor holnap, ha nincs akkor jövõ héten szerinte ki tudják cserélni.

Köszönöm a segítséged (és a többiekét is, persze)!