Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Házépítés, lakásfelújítás és társai

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
965 hozzászólás a témában

Tyito

Tyito

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.067 hozzászólás

a nagy radiátor jóság bizony, mert a nagyobb hõleadó felülettel alacsonyabb hõmérsékletû vízzel is jól melegíted a szobát, valamint a nagyobb térfogatú víz, ha egyszer felmelegedett jobban is tartja a hõt (nagyobb a tehetetlensége a rendszernek)

engem is meg lehet kövezni, ha hülyeséget mondok :)

@trifo: Hajrá! Láttad a Pénznyelõ címû filmet? (lakásfelújítás elõtti must see :D)

Nem igazán értek egyet!
Elmélet, biztos így van, de a hidegebb vízzel azt éred el, hogy a NAAGY radiátorod fele, állandóan hideg lesz (hátakkó, miééé a nyagy?) mivel, ha jóféle radiátorod van, leadja a hõt már az elején.
Így jártam én is. Kicseréltem a 22K-s radiátorunkat a gyerekszobában 33K-s ra és a fentebb említett problémával szembesültem. Még soha nem tudtam átmelegíteni rendesen. A kazán, mivel ez van a legmesszebb, állandóan fûti a vizet, ahelyett, hogy a langyit tovább cirkulálná.

Lehet, hogy ez is hülyeség, de én ezt tapasztaltam!

Üdv.: tyito a nem hegylakó! Peace ;)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Na, urak, jön nélunk a haddelhadd. Kellene techikai/technológiai segítség két témában:

1) adott egy fürdõszoba, amiben volt egyszer egy csõtörés, amit megjavítottak, de megsüllyedt a padló, úgy 2 centit, de lehet, hogy többet is. Most a járólapos padló így kád alakú és a kád mellett is lehet fürdeni :) Ezt szeretném megszüntetni, mondjuk úgy, hogy az egész padlót kihozom szintbe és ráteszek egy másik réteg járólapot. Mivel lehet ekkora részt feltölteni? Egyéltalán meg lehet-e úszni a lent lévõ lap felszedését, vagy ebben ne is gondolkozzak? Önterülõ aljzatkiegyenlítõbõl ilyen vastagságot meg lehet csinálni?

2) PVC padlót kell leraknak, nem sokat, nem is bonyolult mintában, de le akarom ragasztani. Anyag megvan már, de még sose csináltam ilyet. Errõl kellene valami how-to féle.

--Trifo

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Charon: már látta építész a házat, és határozottan állította, hogy statikailag rendben van. Mivel az egészet kb telekárban vettük, ennél sokkal többet nem is lehet várni tõle. Mindazonáltal még így is határozottan jobb, mint amilyen a mostani volt a vásárlás idején.

Pénznyelés meg amúgy is lesz, nagy tételben, ha majd nekilátunk rendbe tenni.

--Trifo

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
a nagy radiátor jóság bizony, mert a nagyobb hõleadó felülettel alacsonyabb hõmérsékletû vízzel is jól melegíted a szobát, valamint a nagyobb térfogatú víz, ha egyszer felmelegedett jobban is tartja a hõt (nagyobb a tehetetlensége a rendszernek)

engem is meg lehet kövezni, ha hülyeséget mondok :)

@trifo: Hajrá! Láttad a Pénznyelõ címû filmet? (lakásfelújítás elõtti must see :D)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Aztán majd jön Zsizsi, vagy valamelyik másik képzett meber és mondja, hogy "trifo ökörségeket írkál összevissza..."

Dévai

Dévai

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Köszönöm szépen a választ!
Megerõsítem, a "bringások jó arcok" :)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Charon: ugyanabban az utcában, úgy 200m-rel északra. Kétszer akkora telek (702m2), icipicivel nagyobb lakótér - de az legalább egy szinten, beépíthetõ tetõtér. Nagy kaland lesz, mert full felújítandó, de most egyben szeretnénk az egészet megcsináltatni.

Dévai: ne vedd a lelkedre, de tényleg fura, hogy minden bicajos hozzászólás nélkül bicajos fórumba regisztráltál. Persze ha csak itt van az infó amire szükséged van, akkor ebbõl is látszik, hogy a bringások jó arcok :)

Nade a kérdésre: én éppen azt tervezem, hogy viszonylag alacson elõremenõ vízhõmérsékletet tartsak, amennyire csak radiátoros fûtéssel lehetséges. Mindezt azért, mert kondenzációs gázkészüléket szeretnék venni, ami akkor mûködik jól - gazdaságosan - ha nem kell nagyon megmelegítenie a vizet. Ehhez pedig nagy radiátor felület kell. Bizonyos esetekben - pl szegélyfûtés - ehhez még ventilátoros rásegítés is van.

Szoval, ha a radiátorok alapvetõen jók, és a kazánodnak nem fáj alacsonyabb (40-50fokos) hõmérsékletû vizet elõállítani, akkor jó lesz.

--Trifo

Dévai

Dévai

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Kedves Kosina Szilárd! A radiátorcsere nem a "Házépítés, lakásfelújítás és társai" témakörbe tartozik?
Ha valamit elrontottam, akor bocs.

Kosina Szilárd

Kosina Szilárd

bentlakó

• fórumtag
  • 7.603 hozzászólás
off
bicajos fórumra regelni ilyen kérdéssel :D:lol1:
on
"...nem kurva Õ, csak megadatott neki minden pasi...":)

Dévai

Dévai

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok!

Mostanában vettem családi házat. Minden szobában minden ablak alatt van egy dulpasoros, óriási nagy radiátor. Egy ismerõsöm azt ajánlotta, hogy ott, ahol 2 is van, ott szedjem le az egyiket, ahol meg csak egy van, ott cseréljem le kisebbre, mert így túl nagy a felület, amin keresztül a melegvíz leadja a hõt.
A víz hamar lehül, többet kell fûteni.
Tulajdonképpen van benne logika...
Máshol meg azt hallottam, hogy minél nagyobb a radiátor annál jobb.
Van valakinek ebben tapasztalata?
Én eddig olyan házban laktam, ahol nem radiátorral fûtöttünk.

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás

Valaki rakott már le közületek térkövet? Nehéz? Mi kell alá?

Térkõ, durva dolog, megcsinálni nem nehéz, de szépen és fõleg jól kivitelezni nagyon.
Függ a lerakás a térkõ fajtájától, az igénybevételtõl, és még sok minden egyébtõl.

Ha sima kocka alakú térkövet akarsz lerakni akkor:
- rajzot kell készíteni lehetõ legpontosabban papíron, minden egyes kockának tudd a helyét még mielõtt leraknád
- alap kiás
- beszintez
- legalulra kavics (5 cm)
- tömörít
- föléje rostált kavics ( 2-3 cm)
- megtömöríteni mint az állat (ha béka van jó, ha nem akkor szépen taposással)
- térkõ lerak
- homok a résekbe söpör
- örül

Amennyiben autó is közlekedik rajta érdemes a kavics alá 6-7 cm betonréteget rakni

Ha gyephézagos térkõ kell akkor:
(egyébként a hosszanti csíkos jobb mint a négylyukas)
- rajz
- alap kiás
- kiásott föld megrostál (fontos, mert ez kerül vissza a lyukakba)
- beszintez
- kavics
- tömörít
- rostált kavics
- tömörít
- lerak
- a lyukakban is tömörít valamilyen karóval
- rostált föld beleszórás a lyukakba
- tömörítés
- rostált föld megint lyukakba szórás
- füvesít
- örül

A módszer kipróbált és jó. Érdekes módon mellettünk lévõ mesterek által lerakott térkövek össze-vissza süllyednek, billegnek, amit mi házilagos módszerrel leraktunk még mindig úgy néz ki mintha új lenne.

Arra pedig, hogy hogyan kell a szélét a másik tereptárgyhoz passzítani, ki kell találni valami rendes megoldást, beton beöntés nem jó.

Érdemes egyszer rendesen megcsinálni a térkövezést, nem csak úgy felébe-harmadába, nincs rosszabb, mint a már lerakott térkövet felszedni. Tapasztalat.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Valaki rakott már le közületek térkövet? Nehéz? Mi kell alá?

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
birkastoreban festékosztályon is van
most csekkoltam

(trifo hova-mibe költöztök? Ennyire megtetszett a felújítás? ;) :D)

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás

Ja, és még egy: lötyögõs parketta javítására konkrét technika érdekelne - házilagos kivitelezhetõség elõnyben. Van valami olyan, hogy csiszolat port kell összekeverni valami matériával és azt melekenegetni a hézagokba, de nem sikerült kideríteni, hogy konkrétan mit. Mûgyanta talán?
--Trifo

Csiszolatport lakkal kell összekeverni.De lehet készen is venni,azt folyékony fának,fatapasznak nevezik.Vagy van direkt kinyomópisztolyos parketta fugázó,abból a Hanno márkanevût szeretem.Obiban is kapható.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Tuti festõ száma:
Balázs Ignác: 20/5339183
Nagyon jó árban dolgozik, és gyönyörûen, gyorsan. Nálunk is õ volt még egy emberrel. Jó színeket ajánlott, és tisztán dolgoztak. Az elsõ melós, aki megkérdezte, hogy dohányozhat-e a házban. Ha hívod hivatkozz ránk, hogy a Pilisszentlélekiek adták a számot:)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás

No, elérkezett az állapot, amikor két házunk van. A jelenlegit eladtuk, de még lakunk benne, a másikra meg leszerzõtünk. Az új ház totál felújítandó, az a jövõ évi móka lesz fõleg.

Namost. Én szeretnék a házba alacson hõmérsékletû fûtést, amihez viszonylag jobban használható egy kondenzációs kazán, kisegítõ napkollektor, hõszivattyú, vagy ilyesmi. Asszony meg nagyon nem szeretne padlófûtést. Kérdésem, hogy lehet-e viszonylag alacsonyabb elõremenõ vízhõmérséklettel úgy fûteni, hogy ordas nagy radiátorokat teszek a szobákba? Nyerek-e egyáltalán ezzel bármit? Mennyire lehet lemenni elõremenõ vizhõfokkal egyáltalán radiátoros fûtés esetén?

Másik kérdés: tud valaki valahol extra akciós laminált padlót?

--Trifo

A laminált padló témát ejteném. :)

Radiátoros fûtés estén sem kell lemondani a kondenzációról, még 70/50-es hõlépcsõ esetében sem. A fûtési szezon túlnyomó részében +5 fok az átlag hõmérséklet, a fûtési rendszereket meg -13, vagy -15 fokos külsõ hõmérsékletre méretezik.
Röviden, elég annyit tenned, hogy a 70/50-es hõlépcsõre méretezett radiátorokat kb. 30-35%-al nagyobbra méretezed. Így az átmeneti idõszakban nagyon alacsony elõremenõvel tudtok fûteni, amit szeretnek a kondenzációs masinák.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
No, elérkezett az állapot, amikor két házunk van. A jelenlegit eladtuk, de még lakunk benne, a másikra meg leszerzõtünk. Az új ház totál felújítandó, az a jövõ évi móka lesz fõleg.

Namost. Én szeretnék a házba alacson hõmérsékletû fûtést, amihez viszonylag jobban használható egy kondenzációs kazán, kisegítõ napkollektor, hõszivattyú, vagy ilyesmi. Asszony meg nagyon nem szeretne padlófûtést. Kérdésem, hogy lehet-e viszonylag alacsonyabb elõremenõ vízhõmérséklettel úgy fûteni, hogy ordas nagy radiátorokat teszek a szobákba? Nyerek-e egyáltalán ezzel bármit? Mennyire lehet lemenni elõremenõ vizhõfokkal egyáltalán radiátoros fûtés esetén?

Másik kérdés: tud valaki valahol extra akciós laminált padlót?

--Trifo

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

Más. Zsugorcsövet a villanyszerelõk szoktak használni?

Igen, legfõképp õk. szóval villamossági boltban keress ilyet..:)

ingatlan.com-ot megnézzük...

Trueman

Trueman

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.302 hozzászólás
Ingatlan.com nem rossz dolog! Hidd el trifo, ami munkát az ingatlanügynökök végeznek...nem is tudom. Én hosszú hónapok keresõmunkáján vagyok túl, és míg élek nem akarok ingatlanossal találkozni!

Szobafestõ lehet, hogy engem is érdekelne. Kis felület, mondjuk egy szoba (10m2) kifestése kb mennyibe kerül, leszámítva a kiszállási díjat? (pesten)

Más. Zsugorcsövet a villanyszerelõk szoktak használni?

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Játszanak azok is, de a keresgélõk legnagyobb része az ingatlan.com-on kezd a vadászathoz, a tetejébe azt is "Csak fényképes hirdetések" opcióval, jellemzõen. De ne mondd már, hogy egy rendesebb - látogatottabb - specifikus hirdetési felület nem ér meg párezer forintot...

Persze lehet tolni expresszen, aproneten, meg még ezer helyen. Minél több, annál jobb.

Bevált - és nem aranyárban dolgozó - szobafestõje van valakinek?

Ja, és még egy: lötyögõs parketta javítására konkrét technika érdekelne - házilagos kivitelezhetõség elõnyben. Van valami olyan, hogy csiszolat port kell összekeverni valami matériával és azt melekenegetni a hézagokba, de nem sikerült kideríteni, hogy konkrétan mit. Mûgyanta talán?

--Trifo