Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Üzenőfal

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
37912 hozzászólás a témában

tekeyagd

tekeyagd

törzsvendég

• fórumtag
  • 264 hozzászólás

Ezt már kérdeztem, de az lehet, hogy én nem vagyok magánnyugdíjpénztári tag? 2001-ben kezdtem dolgozni, elvileg kötelezõen be kellett, hogy lépjek, de ennek semmi nyoma sehol. Az évek alatt pl. soha nem kaptam semmit senkitõl, gondolok itt értesítõkre, egyenlegekre, most épp reálhozam értesítõre. Megnéztem a fizetési papírjaimat visszamenõleg, és ott csak az van, hogy TB nyugdíjárulék 9,4% (2009-ben pl.), és a bruttó bérem 9,4%-a ment is a TB nyugdíj alapba. Ezek alapján arra kell gondolnom, hogy nem voltam mnyp tag, de ez hogy lehet? Persze hétfõn megkérdezem a munkaügyön, csak azért mégiscsak furcsa rendszeren kívülinek lenni. :)

én is ekkor kezdtem el dolgozni,ugyanígy nem voltam/vagyok tag mint Te. engem mondjuk nem zavar... :D

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás

Mi is arra jutottunk, hogy sokkal könnyebb vmeik, a szakterületen tevékenykedõ kollégának elmélyítenie az angol nyelvtudását, mint egy felsõfokú angol nyelvvizsgával rendelkezõnek megtanítani a repülés szakmai, technológiai részét. :)

Na do könyörgöm, az ilyen miért nem használ Wikipediát a fordításhoz? Már sok éve adott a lehetõség. A Google meg még régebb óta segít.

Trifónak üzenem teli a levelese, ürítse mert hétfõn tudom betolni a fejesek elé.

Töröltem. Basszus, 2-3 évente van ilyen, hogy betelik, most akkor pont nem jókor volt.

Ha valakit érdekel, az ALDIban 4k egy átmeneti bringáskabát. Oldala és a kar alja olyan, mint a kerékpáros nadrágok anyaga, a többi vízhatlannak tûnik. Hátul zippes zseb, a karja lezippelhetõ szintén.
Nem tudom meddig van, nekem bejött.

Maga meg merre is járt egész napra? Kár, hogy pont nem tudtam menni.

--Trifo

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Ha valakit érdekel, az ALDIban 4k egy átmeneti bringáskabát. Oldala és a kar alja olyan, mint a kerékpáros nadrágok anyaga, a többi vízhatlannak tûnik. Hátul zippes zseb, a karja lezippelhetõ szintén.
Nem tudom meddig van, nekem bejött.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

egy júniusi origós hír pedig 19-et mond. vajon mi az igazság? :-)

Egyszer biztos. :)

A sebesség mindent megold.

pézsé

pézsé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.333 hozzászólás
Trifónak üzenem teli a levelese, ürítse mert hétfõn tudom betolni a fejesek elé.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
egy júniusi origós hír pedig 19-et mond. vajon mi az igazság? :-)

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
várhatóan 24-én fejezik be. bár ez egy két hónapos közlemény a honlapon.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
Srácok, mikortól lehet metrózni a Köki és a Határ út közt?

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.328 hozzászólás

Ezt már kérdeztem, de az lehet, hogy én nem vagyok magánnyugdíjpénztári tag? 2001-ben kezdtem dolgozni, elvileg kötelezõen be kellett, hogy lépjek, de ennek semmi nyoma sehol. Az évek alatt pl. soha nem kaptam semmit senkitõl, gondolok itt értesítõkre, egyenlegekre, most épp reálhozam értesítõre. Megnéztem a fizetési papírjaimat visszamenõleg, és ott csak az van, hogy TB nyugdíjárulék 9,4% (2009-ben pl.), és a bruttó bérem 9,4%-a ment is a TB nyugdíj alapba. Ezek alapján arra kell gondolnom, hogy nem voltam mnyp tag, de ez hogy lehet? Persze hétfõn megkérdezem a munkaügyön, csak azért mégiscsak furcsa rendszeren kívülinek lenni. :)

A kötelezõ belépéshez hozzátartozott az általad kiválasztott MNYP nevére, saját kézzel kitöltött és aláírt, könyvelésnek átadott belépési nyilatkozat is. Ennek hiányában érthetõ, hogy semmi papírt nem kaptál az évek alatt, mert nem is voltál tag? Ha a könyvelésnél nincs MNYP belépési nyilatkozat részedrõl (rajta az MNYP adataid, tagszámod stb., hogy tudják tag vagy és utaljanak), akkor õk mindent az államiba nyomtak - ahogy írod a 9,4%-ot - nem megosztva ide is, oda is.

Emlékeim szerint a munkáltató feladata volt, hogy tájékoztassa alkalmazottait az új rendszerrõl. Nálunk megvolt az összeülés, elmondták mi, hogy lesz, ajánlottak pénztárakat, aztán választhattál...

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

mongy, nem kell messze menni, elég egy angol/német szakaszavakkal közepes mértérkben tûzdelt bringateszt lefordítására szépen megkérni egy, az adott nyelvet egyébként magas fokon bíró -persze nem bringás - ismerõst, és máris lesznek -számunkra- vicces, érdekes kifejezések :)

TV mûsorokban, filmekben is nagyon durva fordítási hibákat hallani. A számtalan ismeretterjesztõ csatornán futószalagon készülhetnek a fordítások, óriási blõdségekkel teletûzdelve. A fordításhoz kéne némi iq, meg általános mûveltség is.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Mi is arra jutottunk, hogy sokkal könnyebb vmeik, a szakterületen tevékenykedõ kollégának elmélyítenie az angol nyelvtudását, mint egy felsõfokú angol nyelvvizsgával rendelkezõnek megtanítani a repülés szakmai, technológiai részét. :)

mongy, nem kell messze menni, elég egy angol/német szakaszavakkal közepes mértérkben tûzdelt bringateszt lefordítására szépen megkérni egy, az adott nyelvet egyébként magas fokon bíró -persze nem bringás - ismerõst, és máris lesznek -számunkra- vicces, érdekes kifejezések :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás

Ha erre jár egy bölcsész, esetleg írhatna pár sort, mit is csinál egy bölcsész, ha épp dolgozik.

jelenleg itthon van a kiscsajjal egyébként meg callcenteres :)
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás

Ha nyelvszakon végzett, akkor lehet, fordít is, igen, bár ahhoz kell némi írói véna is, feltételezem. A fordítással egyébként az a gond, hogy ha nem szakmai, akkor úgy hallottam, nem fizet túl jól. Persze, ha mi szeretnénk szakmai (értsd: légközlekedési) szövegeket fordítani olyan majmok jönnek, hogy valami hihetetlen. Már gyûjtjük az aranyköpéseiket. Rendkívül derûs, amikor szakkifejezéseket szótárból próbálnak lefordíttatni, és a thrust reversal-ból sugárfék helyett döfés fordítás lesz. :)

Egyébként alapvetõen érdekes dolgokat tanulnak, ahogy elnézem, de ezek inkább olyan dolgok, amiket az ember, ha van egy jó vagy elfogadható állása, akkor önszorgalomból, vagy autodidakta módon megtanul, esetleg üres óráiban bejár egyetemi elõadásokra érdekességképpen. Nem látom be, hogy tud megélni mondjuk egy esztétika szakon végzett diplomás.

Leginkább sehogy, ahogy én látom jogászoknál is sok esetben szeretik házon belül, a fordításokat is jogászokkal elvégeztetni az általad fent említett problémák miatt.

Tig: Van ismerõsöm, most kezdi a másoddiplomát, mert szabad bölcsészként nincs perspektíva.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Ha nyelvszakon végzett, akkor lehet, fordít is, igen, bár ahhoz kell némi írói véna is, feltételezem. A fordítással egyébként az a gond, hogy ha nem szakmai, akkor úgy hallottam, nem fizet túl jól. Persze, ha mi szeretnénk szakmai (értsd: légközlekedési) szövegeket fordíttatni olyan majmok jönnek, hogy valami hihetetlen. Már gyûjtjük az aranyköpéseiket. Rendkívül derûs, amikor szakkifejezéseket szótárból próbálnak lefordíttatni, és a thrust reversal-ból sugárfék helyett döfés fordítás lesz. :)

Egyébként alapvetõen érdekes dolgokat tanulnak, ahogy elnézem, de ezek inkább olyan dolgok, amiket az ember, ha van egy jó vagy elfogadható állása, akkor önszorgalomból, vagy autodidakta módon megtanul, esetleg üres óráiban bejár egyetemi elõadásokra érdekességképpen. Nem látom be, hogy tud megélni mondjuk egy esztétika szakon végzett diplomás.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
és pl a "szabad bölcsész " (elvileg van ilyen szak) az mit csinál ? vagy az olyan lehet, mint a gépszerkesztõ volt anno nálunk. picit mindent tanul és a végén pont nem ért semmihez.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás

Egy bölcsész mit csinál, amikor a szakmájában dolgozik?

Fordít? Vagy az már túl gyakorlatias bölcsészet? Nem tudom, mit csinálnak általában a bölcsészek, amikor dolgoznak, én bölcsészi végzettséggel mûszaki fordító vagyok.

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
Én nem látom, hogy pontosan mit is csinálnak. Nálunk az egyetemen õk tartják a latint, meg némi szaknyelvet, ja meg õk nyomják le a torkunkon az elsõ évben a filozófiát.

btw

A csajszi akivel hetente egy órát beszélgetek angolul vagy németül, õ is bölcsész, de zseniális, nem tudok olyat kérdezni,amit ne tudna fejbõl. ( egyedül a habarcsot nem tudta, de azt magyarul sem tudta, hogy mi :) ) Mondjuk ritka,aki tényleg ilyen jó, õ mondjuk jól is keres.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Tényleg érdekelne, na. :)
Ezeket találtam:
Bölcsész - IKM - LohereWiki
A legtöbb bölcsész pályaelhagyó lesz
Állás, állások, munka, munkalehetõség, karrier, fizetés | jobpilot.hu
http://www.mohaonlin...seszhallgatonak

Ha erre jár egy bölcsész, esetleg írhatna pár sort, mit is csinál egy bölcsész, ha épp dolgozik.

A dolog apropója, hogy nemrég jelentkezett hozzánk egy bölcsész srác felvételre (totál homály lehetett, mivel alapból mûszaki felsõfokú végzettséget kérünk, de gondolom, õ elküldte millió helyre, a HR meg hát behívta, hátha), és amikor ugyanezt megkérdeztem tõle, akkor azt mondta, hogy õ esztétika szakon végzett, és így nagyon jól tud lírai mûveket, festményeket elemezni, tehát lehetne esztéta is, de abból 3 kell egy országba. Mondom, akkor mi vitte erre a "pályára"? Aszongya nem jutott jobb eszébe. :)