Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Üzenőfal

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
37913 hozzászólás a témában

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
az. keréképítés topic pls.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9.190 hozzászólás
Konásandris,tacx összekészítve ;) Holnap viszem.Csak még nem tudom mikor indulok.

A Nou Camp gyönyörû;)

Gondolom az a stadion :)

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
Palmi ma az Emirates stadiont latta :) most talalkoztunk vele. kesobb megy a Wembley-be. az se szar :D
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás

Anyám ott van most 4 napig,éppen vmi fc barcelona meccsre tartanak,elõre sajnálom érte.

A zsákot nem nehéz,pl raschelbõl elviszek úgy 1000 db-ot egyszerre ;) :D

A Nou Camp gyönyörû;)

most jöttem meg Bács-Kiskun megyébõl... még mindig nincs közel, no de kezdõdik a szünet:)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Hali!

A Kossúth rádióban van valami nyelvészes mûsor, aminek nem emlékszem a címére. Abban szoktak ilyesmi érdekes morzsákat bemutatni a nyelvünkbõl. Mindig élvezettel hallgatom, amikor véletlenül úgy alakul, hogy hallom.

...persze ha tudnám a címét és venném a fáradságot, akkor hallgathanám az egészet online és akkor, amikor nekem tetszik.

Kisebb második generációs forumtali volt nálunk ma délelõtt.Kicsi Sala játszott együtt a két kicsi Trifóval :) Kicsi Salán olyan body volt, amilyen épp Ignácnak is van, úgyhogy folyton tudathasadás közeli állapotban néztem, hogy egyszerre két helyen van a fiam. De nem, az egyik nem az enyém :)

Aztán Saláék el, az enyémek meg már alszanak, Megint büszke vagyok magamra.

--Trifo

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás
Valamelyik amerindián nyelv beszélõjét megkérték a jenkik, hogy fordítsa le a "fut" szót. Egyszerûen képtelen volt rá. Az õ nyelvében csak az létezett, hogy futni valam ELÕL vagy valami UTÁN. Számára önmagában értelmezhetetlen volt az ige.

Érdekes ez is:
portray (port + ray) = lefest, megjelenít, ábrázol
(trans)port = fuvarozás, "vivés"
ray = fénysugár

Mit csinál, aki "portray"-t készít (azaz fest)? Átviszi a fénysugarat (fényeket) a vászonra...

Az este pedig azért este, mert olyankor esik ránk fentrõl a sötétség.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

(Valószínû, egy busman nem tudja jól kifejezni azt a dühöt, amikor lekési a vonatot, vagy azt az érzést, mikor a kapucsínójába kevés a fahéj.)

"az a rohadtul bosszantó érzés, amikor korog a hasad, rohansz a nyúl után, elrugaszkodsz, és a farkából némi szõr még pont a kezedben marad"

illetve

"amikor csipkebogyó helyett véletlenül nyuszibogyót fõz az asszony a teába"

helyzetek esetén a szavuk járása akár a tükörfordítása lehetne a tiednek, amikor a fentiekkel szembesülsz :D

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás

Jankó, azt írod:

"Én személy szerint le vagyok nyûgözve a magyar nyelvtõl. Kétszer-háromszor gazdagabb a szókincsünk, mint egyes világnyelveké. Ez nem csak arra jó, hogy árnyaltabban fejezhessük ki magunkat, de lehetõvé teszi pl. József Attilát is...."

Nem vagyok nyelvész (sem).
De nekem ezek a nyelvi összehasonlítások nem nagyon hihetõek.
A nyelv érzések, gondolatok közvetítésére való.
Szerintem ha egy népnek vannak bonyolult érzései, gondolatai, akkor annak a népnek a nyelve is alkalmas azoknak az érzéseknek a kifejezésére.
(Valószínû, egy busman nem tudja jól kifejezni azt a dühöt, amikor lekési a vonatot, vagy azt az érzést, mikor a kapucsínójába kevés a fahéj.)
Csak ezeket a nyelvi finomságokat az ember csak anyanyelvén képes érteni,
külföldiként bonyolultan fogalmaz.
Nem hiszem, hogy egy "helyi erõ" nem képes árnyaltan fogalmazni.
Ami nekünk József Attila, nekik esetleg Heine, Byron, Shakespeare...

Én egy kicsit olyan nyelvészféle volnék (vagy legalábbis majdnem az lettem), és pontosan ebbõl fakad a meggyõzõdésem. Ha az ember belemerül az összehasonlító nyelvészetbe, nyelvtörténetbe, poétikába vagy a mûfordításba, nagyon másképp látja utána a dolgokat. (A terület egyébként sokkal izgalmasabb, mint azt a laikusok gondolnák.)

Persze rangsorolni nem akarom a fent említett személyeket, nem is lenne értelme.

Nyelvünk gazdagsága szerintem nem csak abból fakad, hogy a szókincsünk nagyobb, hanem abból is, hogy minden egyes szavunkra sokkal több másodlagos, harmadlagos, stb jelentés rakódott rá története során, mint azon nyelvekére, amelynek beszélõi kevésbé színes történelemmel "büszkélkednek".

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
Trifo: mindjárt indulunk, nem tudtam válaszolni az sms-edre

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Jankó, azt írod:

"Én személy szerint le vagyok nyûgözve a magyar nyelvtõl. Kétszer-háromszor gazdagabb a szókincsünk, mint egyes világnyelveké. Ez nem csak arra jó, hogy árnyaltabban fejezhessük ki magunkat, de lehetõvé teszi pl. József Attilát is...."

Nem vagyok nyelvész (sem).
De nekem ezek a nyelvi összehasonlítások nem nagyon hihetõek.
A nyelv érzések, gondolatok közvetítésére való.
Szerintem ha egy népnek vannak bonyolult érzései, gondolatai, akkor annak a népnek a nyelve is alkalmas azoknak az érzéseknek a kifejezésére.
Csak ezeket a nyelvi finomságokat az ember csak anyanyelvén képes érteni,
külföldiként bonyolultan fogalmaz.
Nem hiszem, hogy egy "helyi erõ" nem képes árnyaltan fogalmazni.
Ami nekünk József Attila, nekik esetleg Heine, Byron, Shakespeare...

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás

Jankó
még a nyelvrõl írtakat kiegészíteném annyival, mégha nem is feltétlen illik az általad írtakba, hogy nem nagyon van nyelv, ahol ennyire változatosan, cifrán tudsz káromkodni, mint a magyarban :)

:lol1:Szentigaz, ba...a meg azt a ritkán mosott sz.rcsimbókos mindenit!!!:lol1:

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
Jankó
még a nyelvrõl írtakat kiegészíteném annyival, mégha nem is feltétlen illik az általad írtakba, hogy nem nagyon van nyelv, ahol ennyire változatosan, cifrán tudsz káromkodni, mint a magyarban :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás

Jankó,
ezt a történetet kifelejtetted az 5 közül.
:P

Csak azért, mert a sporttárs kolléga pozitívumokat akart hallani... (Ha a túraszervezéses off-omra gondolsz.):D

(Amúgy nem bánnám, ha el tudnám már felejteni ezt a történetet.;))

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Jankó,
ezt a történetet kifelejtetted az 5 közül.
:P

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

ezt megerõsítem.
másnap van(márakinek):D

önként jelentkezek "márakinek" :)

"Sose becsüld alá az emberi hülyeség hatalmát!"

hegyi kecske ; zõdcség ; városi vadász

a bringaszállító

Jankó

Jankó

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.030 hozzászólás

Charon, nem hülyeség ám az az eldugott helyre költözés. Sokat viccelõdtök rajtam, de nekem bejött.

Hát nekem sajnos csak egy darabig. Addig mondjuk idilli volt. 4 km-re a saját postaládámtól, reggel õzikék a ház elõtt, stb.

Aztán egyik reggel, a melóból hazaérve már csak az üres ház volt. Este beálltak teherkocsival, leb.szták a rácsot a legnagyobb ablakról, felpakoltak mindent. Aztán gyertyát gyújtottak, felbontottak néhányat a boraimból, majd hajnal felé távoztak.

A Kecskeméti Rendõrség forrómonyos csoportja 4 óra múlva még sehol sem volt. Akkor bementem értük. A helyszínen talált három bûnjelbõl, amit lepecsételtek és szalaggal átkötöttek, kettõt ott felejtettek. Másnap utánuk vittem. A nyomozás nem vezetett eredményre...

Kb. 15 éve történt. Azóta akárhányszor megvágnak trafival, mindig megírom az ügyintézõnek, hogy ugyan kapják mer el a srácokat, és vonják le a speeding bírságomat abból a pár milából, amibe nekem a töketlenségük került.

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.387 hozzászólás
2:59 ->2:00 mókás ezt látni.
most pediglen pizsiosztás.

ha tud valaki 60-ig dvd-s (divx-et is tudó) mikro/minihifit, ami jól szól, akkor ne habozzon szólni. nagy rendszer nem fér el, ilyen kis szarra meg nem költenék többet.
vagy ha van valakinek ilyen, nyilatkozhatna róla: http://avplanet.hu/MCD716#

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Ott menõ a pick-up vidékeken?

nem.

Feltöltött kép

ez Anglia :)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás

akkor ezt nektek

ezt meg nekem:

http://dolog.uw.hu/edge540.jpg

végülis, este 7tõl idáig összeraktam, már csak az elektronika bekötése, és a rudazat felszerelése van hátra... reggelre meg is leszek :)

:love:

holnap be kéne repülni, bár PARA, mivel elsõ balsa repcsi...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás
avagy "messze még a hajnal nulla óra húsz........"
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való