Jelentkezz be Regisztrálj
Vázméret, vázméretezés
Írta 2011. május 21. - 09:32
Kinéztem magamnak egy Kross level A2 bringát ami 2011 es modell.
Én 173cm magas vagyok.
Az átlépési magasságom 81 cm
Melyik méret lenne jó szerintetek?
17 vagy 19?
Sajnos a közelben nincs bringa bolt ahol lenne kross márka sajnos.
Kb két hét múlva ígérnek csak
Többen azt mondják akik felhasználók hogy 17 es legyen, a bringa boltos meg az hogy milyen kicsi a 17es nekem.
Õ 19 est választana.
Szép napot köszönöm a válaszokat
Írta 2011. május 12. - 20:48
Nincs szabály. Vázkialakítás függõ.Van egy 52-es vázméretû 2009-es évjáratú ktm strada 3000-esem is. A váz nagyobb számozású a merida speeder t1-nél és a gyakorlatban mégis sokkal kisebb. Elég csak ránézni a nyergvázcsõ felsõcsõ háromszögre. A strada-á-n a kulacstartó mellet épp, hogy elfér a váztáska a meridán viszont bõven van hely mindkettõnek. Ez a kis vázas bicaj sokkal robbanékonyabb. Kiállásoknál meg fõleg. A meridán a váz földtõl számított magassága mindenhol jó 3-5 cm-vel nagyobb, mint az outin. Kevésbé sportos és sokkal lomhábbnak érzem. Van egy 90-es évekbeli specialized crossroad acélvázas gépem is. Hát annak tökéletes a vázgeometriája. Hosszú és alacsony váz. Úgy érzem ez a stílusom. Legalább 14 kilós, de iszonyú jól eszi a lapot. Nagyon jól átveszi az izomerõt. Nyeregbõl kiállva szuper jól lehet vele "billegtetni".A magas építésû merida egy papa bicaj a specializedhez képest, pedig a súlyát , a könyöktámasz ellenére 10,5 kilósra szorítottam. Úgy hogy nem a súly a lényeg. Hát ezért gondolom, hogy melléfogtam a vázválasztásnál.
Ha kiállok a nyeregbõl milyen magasságban kell lenni a váznak? Van erre valami szabály? Combközép magasságában vagy inkább térdközelben?
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. május 12. - 16:05
Kb. úgy hogy veszel egy másik vázat, ezt meg megpróbálod eladni. De szerintem ez a te méreted, nem az átlépési magasság határozza meg egy aszfaltra termett bringánál, hogy jó-e (persze ha leszálláskor erõsen megüt kényes helyen akkor nem szóltam ), hanem amikor ülsz rajta. A kisebb váz még rövidebb lesz.
Van egy 52-es vázméretû 2009-es évjáratú ktm strada 3000-esem is. A váz nagyobb számozású a merida speeder t1-nél és a gyakorlatban mégis sokkal kisebb. Elég csak ránézni a nyergvázcsõ felsõcsõ háromszögre. A strada-á-n a kulacstartó mellet épp, hogy elfér a váztáska a meridán viszont bõven van hely mindkettõnek. Ez a kis vázas bicaj sokkal robbanékonyabb. Kiállásoknál meg fõleg. A meridán a váz földtõl számított magassága mindenhol jó 3-5 cm-vel nagyobb, mint az outin. Kevésbé sportos és sokkal lomhábbnak érzem. Van egy 90-es évekbeli specialized crossroad acélvázas gépem is. Hát annak tökéletes a vázgeometriája. Hosszú és alacsony váz. Úgy érzem ez a stílusom. Legalább 14 kilós, de iszonyú jól eszi a lapot. Nagyon jól átveszi az izomerõt. Nyeregbõl kiállva szuper jól lehet vele "billegtetni".A magas építésû merida egy papa bicaj a specializedhez képest, pedig a súlyát , a könyöktámasz ellenére 10,5 kilósra szorítottam. Úgy hogy nem a súly a lényeg. Hát ezért gondolom, hogy melléfogtam a vázválasztásnál.
Ha kiállok a nyeregbõl milyen magasságban kell lenni a váznak? Van erre valami szabály? Combközép magasságában vagy inkább térdközelben?
Írta 2011. május 11. - 12:00
Kb. úgy hogy veszel egy másik vázat, ezt meg megpróbálod eladni. De szerintem ez a te méreted, nem az átlépési magasság határozza meg egy aszfaltra termett bringánál, hogy jó-e (persze ha leszálláskor erõsen megüt kényes helyen akkor nem szóltam ), hanem amikor ülsz rajta. A kisebb váz még rövidebb lesz.Sziasztok!
Kb másfél éve egy üzletben vettem egy vadonat új Merida t1 speeder fitnesz bicajt. Idõrõl idõre fejlesztettem egy kicsit rajta. Most már a lista ár háromszorosát éri. Nem keveset feccoltam bele. Sajnos erõsödik bennem az érzés, hogy melléfogtam a vázmérettel, ugyanis meridáék méretezése meglehetõsen egyedi. 51-est választottam, ami normál esetben pont illik a 170 centimhez, de speeder váz átlépési magassága nekem túl nagy. Szóval egy mérettel kisebb vázra lenne szükségem. Nem sok reményt fûzök hogy bárkivel is csereberélni tudok. az üzletben, ahol vettem még fel sem mertem vetni a problémámat. Van valakinek ötlete, hogy hol lehet az ilyen kínos ügyeket lebonyolítani?
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. május 11. - 11:29
Kb másfél éve egy üzletben vettem egy vadonat új Merida t1 speeder fitnesz bicajt. Idõrõl idõre fejlesztettem egy kicsit rajta. Most már a lista ár háromszorosát éri. Nem keveset feccoltam bele. Sajnos erõsödik bennem az érzés, hogy melléfogtam a vázmérettel, ugyanis meridáék méretezése meglehetõsen egyedi. 51-est választottam, ami normál esetben pont illik a 170 centimhez, de speeder váz átlépési magassága nekem túl nagy. Szóval egy mérettel kisebb vázra lenne szükségem. Nem sok reményt fûzök hogy bárkivel is csereberélni tudok. az üzletben, ahol vettem még fel sem mertem vetni a problémámat. Van valakinek ötlete, hogy hol lehet az ilyen kínos ügyeket lebonyolítani?
Írta 2011. április 18. - 06:35
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Írta 2011. április 17. - 22:26
Tiggrincs eddig nekem és Rékánál és még pár embernél ill meglévõ bringáknl is számolgattam nagyon bejött, ebben legalább külön van a ffi, nõi,treking, idõfutam, mtb, fully mtb .ill idõfuti/outi
http://media1.roseve...save/bk_930.pdf
ez akkor lenne használható ha az összes gyártó egy féle méretû vázat gyártana
de pl egy átlag 18-as monti 580-585mm vizszintes felsõcsõ hosszal bír addig pl speci 600 (amig volt 18-as) a kona 610. pedig egyforma a nyeregvázxsõ hosszuk. az 2,5-3 centi pedig q. sok .
nem beszélve a fullira is ugyanezt a képletet adja holott pl pont az emlitette 2 cég is úgy méretez hogy a fulliból 1"-al kisebb olyan hosszú mint a merevbõl. szal az is csúnyát szopna aki ez alapján venne pl egy stumpi fsr-t.
cross/trekking vázakról már nem is beszélve, ott még nagyobb a kavalkád a cégek különféle méretezései közt.
nem köteked, csak ez kb olyan mint amikor a boltos még azt mondta hogy emeld meg és ha 10-15 centit emelkedik az eleje amig a felsõcsõ zacsit paskol, akkor jó lesz az.
mellelsleg az az ülésmagasság az inseam x0,885 sem igazán gyere be nekem. az alapján pl nekem 70 centin kéne ülnöm, úgy meg rohadtul nem bírok tekerni kb 3 métert sem.
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2011. április 17. - 21:47
http://media1.roseve...save/bk_930.pdf
Írta 2011. április 17. - 21:27
átlag testalkathoz annak tökéletesnek kéne lennie. meridát én pl 175 entimhay is inkább 16-os t vennék, mint 18-ast.
Zoli, ezt a képletet meg inkább ne terjesszük
az alapján nekem 18-as. és mondjuk azért igen nagyot szopnék egy 18-as specivel, vagy idei 18-as konával.
Köszi a Választ!
Mondjuk nekem a belsõ lábméretem 72 cm tehát akkor tényleg megállja a helyét a 16-os váz?) legalább nem húz annyira a gravitació Még a kolléga számolási technikájával is 16.27-re jön ki.Mminden szempontból akkor 16-os váz a nyerõ?
Üdv:
SafhauseN
Írta 2011. április 17. - 21:12
Sziasztok !
Olvasgattam a fórumban és ha minden igaz a 170 cm-es magasságomhoz( cipõ nélkül ) tökéletes a 16-os váz Nõni már nem fogok még a 70-es generációhoz tartozom:)
Mégis ha tekerek rajta kicsit rövidnek érzem, de lehet hogy csak megszokás kérdése?( A bringát kb egy hónapja vettem használtan)
Egy Merida Matts Special Edition(2009) vázam van 565mmm felsõ csõ és 41 cm-es nyeregcsõ mérettel.
Lehet hogy 18-as vázzal kellett volna választanom? A kormány stücni fejcsapágy középtõl kormány közepéig 120mm.
A segítséget elõre is köszönöm.
átlag testalkathoz annak tökéletesnek kéne lennie. meridát én pl 175 entimhay is inkább 16-os t vennék, mint 18-ast.
Zoli, ezt a képletet meg inkább ne terjesszük
az alapján nekem 18-as. és mondjuk azért igen nagyot szopnék egy 18-as specivel, vagy idei 18-as konával.
Írta 2011. április 17. - 20:58
Írta 2011. április 17. - 19:45
Olvasgattam a fórumban és ha minden igaz a 170 cm-es magasságomhoz( cipõ nélkül ) tökéletes a 16-os váz Nõni már nem fogok még a 70-es generációhoz tartozom:)
Mégis ha tekerek rajta kicsit rövidnek érzem, de lehet hogy csak megszokás kérdése?( A bringát kb egy hónapja vettem használtan)
Egy Merida Matts Special Edition(2009) vázam van 565mmm felsõ csõ és 41 cm-es nyeregcsõ mérettel.
Lehet hogy 18-as vázzal kellett volna választanom? A kormány stücni fejcsapágy középtõl kormány közepéig 120mm.
A segítséget elõre is köszönöm.
Írta 2011. április 14. - 22:32
nekem 175höz olyan 570 körül lenne igazán jó, 90-es stucnival.
Írta 2011. április 14. - 20:58
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."
Írta 2011. április 11. - 23:50
Sziasztok!
182 cm magassághoz, trekking bicóból milyen vázméret a megfelelõ?
Köszi!
milyen gyártmány ?
merida pl sztem 52
kelliz 19 tán 21
cube 54
speci m/l (olyan q hosszú, de lehet az m ami 17-es már alacsony)
már ha ilyen cross/trekking a cél (bár soxor azonos a váz)
Írta 2011. április 11. - 22:45
182 cm magassághoz, trekking bicóból milyen vázméret a megfelelõ?
Köszi!
Írta 2011. április 06. - 23:21
Írta 2011. április 06. - 23:14
specialied pl 2002-ig, más gyártóknál csak az aktuális vagy 1-2 év
pl kona
2010-es caldera (detailed spec fül, lap alja)
konaworld
általában a vizszintes felsõcsõhosszt adják meg . így
egy átlag 21,5-22"-os váznál ez 63-64 centi, ami csõmentén is legalább 60-61, azért tûnik rövidnek az a váz amit említettél.
Írta 2011. április 06. - 23:09
Írta 2011. április 06. - 23:01
Neked meg gyártófüggõ 18- 19-es kellhet, pld régebbi (értsd nem idei) konából 19, specibõl 18