Jelentkezz be Regisztrálj
Vázméret, vázméretezés
Írta 2010. február 28. - 21:51
Írta 2010. február 28. - 21:30
Átmozgatott post másik topicból! - VV
a témát azért indítom,hogy segítség legyen mindenkinek. még nem találtam hasonlót. kb 17 éve foglalkozom komolyabban az országuti kerékpározással (a camping-es korszakot nem számolom ide). 3 évet a fradiban is eltöltöttem,Hóbor Lajos felügyelete alatt. szóval vlmit konyítok a vázméretezéshez,és az alkatrészek méreteihez. leginkább a klasszikus olasz vázméretezést veszem alapul,mert ez 1 jól mûködõ dolog. az ejtett felsõcsõ,és a marketing szöveg xart sem ér. talán ennyi elég a szófosásból.
tegnap találtam néhány videót a témával kapcsolatban,és ezeket gyorsan meg is osztom veletek: ez sztem 1 elég jó kis film. használható,érthetõ,bár nem a legpontosabb. itt 1 másik is: na ez 1 kicsit komolyabb. ez 1 kalkulátor segéd videója. a kalkulátort innen lehet elérni: http://www.competitivecyclist.com/ a számológépet kipróbáltam,és elég jó. nekem a stucnit 1 cm-vel rövidebbre írta annál,mint amit használok. mondjuk én nekem ez így jó,ahogy van. így némileg sportosabb. a vázméret az pontosan meg1ezett a jelenlegivel. hozzáteszem: a vázamat 10 éve,méretre készítettem.
ja. ezt majdnem elfelejtettem. az oldal nem csak országutival foglalkozik,hanem mtb-vel is. ehhez sajna nem annyira tudok hozzászólni. nem nagyon volt terepezõs bringám.
végszó: a jól beállított méretû kerékpár hasonlatos 1 méretre készült armani öltönyhöz. az tutira kényelmes,és élmény viselni.
a vázméret megegyezett, de melyik? mert 3at ad: competitive, eddy, french fit.
Írta 2010. február 28. - 14:00
Írta 2010. február 28. - 10:20
a témát azért indítom,hogy segítség legyen mindenkinek. még nem találtam hasonlót. kb 17 éve foglalkozom komolyabban az országuti kerékpározással (a camping-es korszakot nem számolom ide). 3 évet a fradiban is eltöltöttem,Hóbor Lajos felügyelete alatt. szóval vlmit konyítok a vázméretezéshez,és az alkatrészek méreteihez. leginkább a klasszikus olasz vázméretezést veszem alapul,mert ez 1 jól mûködõ dolog. az ejtett felsõcsõ,és a marketing szöveg xart sem ér. talán ennyi elég a szófosásból.
tegnap találtam néhány videót a témával kapcsolatban,és ezeket gyorsan meg is osztom veletek: ez sztem 1 elég jó kis film. használható,érthetõ,bár nem a legpontosabb. itt 1 másik is: na ez 1 kicsit komolyabb. ez 1 kalkulátor segéd videója. a kalkulátort innen lehet elérni: http://www.competitivecyclist.com/ a számológépet kipróbáltam,és elég jó. nekem a stucnit 1 cm-vel rövidebbre írta annál,mint amit használok. mondjuk én nekem ez így jó,ahogy van. így némileg sportosabb. a vázméret az pontosan meg1ezett a jelenlegivel. hozzáteszem: a vázamat 10 éve,méretre készítettem.
ja. ezt majdnem elfelejtettem. az oldal nem csak országutival foglalkozik,hanem mtb-vel is. ehhez sajna nem annyira tudok hozzászólni. nem nagyon volt terepezõs bringám.
végszó: a jól beállított méretû kerékpár hasonlatos 1 méretre készült armani öltönyhöz. az tutira kényelmes,és élmény viselni.
Írta 2009. november 07. - 12:10
segítséget kérnék abban hogy milyen vázat vegyek dirt dh 4x és street felhasználásra /merev váznak kinéztem egy p3at de nem tudom hogy viselekdik egy drop offal/ fogadja a p3 a 130mmes telót vagy csak a 100assal mûködne? ha nem menne így milyen vázat vegyek, most egy polarxem van S-es és kezdem kinvögetni a 185 centimmel és hát zavar az hogy a stucnit térdelem minden kanyarban.
kösz az infókat elõre is és, plíz e-mailban várom a válaszokat.
Írta 2009. október 30. - 21:36
magasságra jelenleg 173cm vagyok, de még növésben (és reménykedek is benne, hogy lesz ez több ). belsõ lábszárhossz 80cm körüli.
találtam ilyen irányadó méretezést:
"170-175 cm->53-55 cm 175-180 cm->55-57 cm"
mekkora vázat lenne érdemes venni?
Írta 2009. október 26. - 21:48
a ktm-et nem vágomOK, meg vagyok gyõzve! (pedig jó ajánlat volt a 21"-osé...)
Ahogy elnézem egyes márkák (trek, kona, speci ) tipikusan "hosszúvázasok", mások rövidebbek (ktm, cube). Az említett hármon kívül melyek még hosszúvázasak?
a cube és a kona inkább az átlagos(a cube drágább modelljei leginkább) a trek és a specialized a hosszabb vázak, illetve többé kevésbé a merida. az újabb giantek szintén speckósan hosszúak ellenben a régiek kifejezetten rövidek.
a régi magellna pixis vázak szintén nagyon hosszúak az újabbak átlagosak.
igy nálunk forgalomban lévõ átlagosnáé hoszabb most nem igazán jut eszembe
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2009. október 26. - 00:43
de akkor már jó a nyeregpoziciód és egészésges hosszú stucnid van...lehet nem is kell több
és az a 625 sem épp rövid váz amúgy
OK, meg vagyok gyõzve! (pedig jó ajánlat volt a 21"-osé...)
Ahogy elnézem egyes márkák (trek, kona, speci ) tipikusan "hosszúvázasok", mások rövidebbek (ktm, cube). Az említett hármon kívül melyek még hosszúvázasak?
Írta 2009. október 24. - 14:39
Írta 2009. október 24. - 13:03
de akkor már jó a nyeregpoziciód és egészésges hosszú stucnid van...lehet nem is kell többEz oké, de az ülést mindenképp vissza szeretném tolni normál helyzetbe (néha érzi a térdem) tehát -10mm (nyeregcsõszög azonos), és talán a 120-as stucni is tulzás (szükség vitt rá annó) esetleg cseréném majd vissza egy "normál" 100-asra, tehát még -20mm, és így már csak +3mm-nél járok (a 33mm helyett) a mostani ülés-kormány távhoz képest!
Vagy rosszul gondolkozom?
és az a 625 sem épp rövid váz amúgy
Írta 2009. október 24. - 12:47
A 21,5" az nagyon nagy, én a helyedben maradnék a 19,5"-nál, az 33mm-el hosszabb mint a mostani vázad, pont jó lesz.
Ez oké, de az ülést mindenképp vissza szeretném tolni normál helyzetbe (néha érzi a térdem) tehát -10mm (nyeregcsõszög azonos), és talán a 120-as stucni is tulzás (szükség vitt rá annó) esetleg cseréném majd vissza egy "normál" 100-asra, tehát még -20mm, és így már csak +3mm-nél járok (a 33mm helyett) a mostani ülés-kormány távhoz képest!
Vagy rosszul gondolkozom?
Írta 2009. október 24. - 12:32
Sziasztok!
Viszonylag jó áron hozzá tudnék jutni egy új '09 21.5"-os Trek 8500 vázhoz. A gond ott van hogy nem tudom kipróbálni (se ezt se kisebbet) és nem vagyok benne bitos hogy nem e lesz nagy.
186cm magas vagyok, a jelenlegi vázam egy '08 KTM ultra flite 19", 592mm vizszintes felsõcsõhosszal, amit 120mm-es stucnival és 1cm-t hátratolt nyereggel használok (emiatt nincs is függõben a térd és a pedáltengely..) de még így is eléggé KICSINEK érzem.
A 21.5"-os Trek felsõcsõhossza 641mm. Megvegyem-e ezt "akciósan" és szükség esetén stucni csere ksiebbre,
vagy válasszam az eggyel kisebb 19.5"-t a 625mm felsõcsõhosszával bolti áron?
http://trek.hu/images/pdf/mtb_geo.pdf
Nagy a dilema , és fejbe is verem magam ha a mostani alulméretezett vázam helyett egy felülméretezett veszek..
Elõre is Köszi!
mayor
A 21,5" az nagyon nagy, én a helyedben maradnék a 19,5"-nál, az 33mm-el hosszabb mint a mostani vázad, pont jó lesz.
Írta 2009. október 24. - 12:32
szerintm az borzasztó hosszú lenneSziasztok!
Viszonylag jó áron hozzá tudnék jutni egy új '09 21.5"-os Trek 8500 vázhoz. A gond ott van hogy nem tudom kipróbálni (se ezt se kisebbet) és nem vagyok benne bitos hogy nem e lesz nagy.
186cm magas vagyok, a jelenlegi vázam egy '08 KTM ultra flite 19", 592mm vizszintes felsõcsõhosszal, amit 120mm-es stucnival és 1cm-t hátratolt nyereggel használok (emiatt nincs is függõben a térd és a pedáltengely..) de még így is eléggé KICSINEK érzem.
A 21.5"-os Trek felsõcsõhossza 641mm. Megvegyem-e ezt "akciósan" és szükség esetén stucni csere ksiebbre,
Nagy a dilema , és fejbe is verem magam ha a mostani alulméretezett vázam helyett egy felülméretezett veszek..
Elõre is Köszi!
mayor
Írta 2009. október 24. - 12:04
Elõre is Köszi!
mayor
Írta 2009. október 06. - 12:57
a canyon -minden erénye mllett - elég beteg vázméretekkel dolgozik. legalábbis fulliban, nálam ezért is esett ki. merevben mondjuk tetszik a 16,5-es geója.a canyon pedig m-es, és mégsem adja. stumpi nem lenne rossz, csak valószínûleg nem szeretné a vanillát(bár ha nem így van, egyezkedhetünk:)) amit semmiesetre sem szeretnék elpasszolni.. és mivel rövidebbre sem lehet hekkelni az útját, kb a villához választok vázat:/
lehet hogy túl sok elhamarkodott döntést hoztam az elmúlt 2évben..?
én próbálgattam a stumpit 140-re eresztett talassal, teljesen jó. persze 15% fölötti emelkedõn emelgeti az orrát, de ott minden 140-essel szerelt emelgtni fogja. ettõl független nem akarlak rábeszélni.
faktornál most jó árban van a dawgma. abból 17-es sztem tökéletes geó. mondjuk tag elég fos, de ilyen szempontból a faktor elég rugalmas.próbálgattam tavalyi dawg-ot az finom volt.
Írta 2009. október 05. - 23:18
szerintem kicsi lesz. mint ahogy a canyon meg nagy
esetleg egy M-es stumpi ?
a canyon pedig m-es, és mégsem adja. stumpi nem lenne rossz, csak valószínûleg nem szeretné a vanillát(bár ha nem így van, egyezkedhetünk:)) amit semmiesetre sem szeretnék elpasszolni.. és mivel rövidebbre sem lehet hekkelni az útját, kb a villához választok vázat:/
lehet hogy túl sok elhamarkodott döntést hoztam az elmúlt 2évben..?
Írta 2009. október 05. - 23:02
szerintem kicsi lesz. mint ahogy a canyon meg nagyadott egy 600mm-es vízszintes felsõcsõhosszal megáldott 18.5"-os magasságú váz(canyon), ami 70es stucnival, elõretolt nyereggel nyújtózkodós, éppen nem halálkényelmetlen.
lehetne alternatíva 560as felsõcsõvel egy merida one-five-o(s-es, 15.5, apróból) mondjuk 100as stucnival, hosszú nyeregcsõvel?
178centi vagyok, arányos felépítéssel. najó talán kicsit vékony a 66kilóval, de se nem nyakigláb, és ha a viszket a térdem, hajolnom kell.
felhasználásnak változatlanul az am-túra, jövõre hobbiszinten maratonozós középtávos felhasználást lõném be.
10-e után jön az új nyeregcsõ, aztán ha azzal a variációval sem javul a helyzet, akkor végleg elkötelezem magam egy új váz mellett(csak ne lenne olyan szép..).
esetleg egy M-es stumpi ?
Írta 2009. október 05. - 22:58
lehetne alternatíva 560as felsõcsõvel egy merida one-five-o(s-es, 15.5, apróból) mondjuk 100as stucnival, hosszú nyeregcsõvel?
178centi vagyok, arányos felépítéssel. najó talán kicsit vékony a 66kilóval, de se nem nyakigláb, és ha a viszket a térdem, hajolnom kell.
felhasználásnak változatlanul az am-túra, jövõre hobbiszinten maratonozós középtávos felhasználást lõném be.
10-e után jön az új nyeregcsõ, aztán ha azzal a variációval sem javul a helyzet, akkor végleg elkötelezem magam egy új váz mellett(csak ne lenne olyan szép..).
Írta 2009. október 05. - 21:54
mivel gyárilag többnyire gyatyavédõs 48-assal vannak az 50es még biztos elfér. aztán lehet gyártója válogatja azt is.Természetesen cross-t.
A váz gyártmányát még nem választottam, van választék bõven úgyhogy még dönteni kell.
Mit kell figyelni akkor? Vagy honnan tudom, hogy rámegy-e az 50-52-es?
Írta 2009. október 05. - 21:25
az attól függ melyik cég gyártmánya .
eleve trekking, cross vagy fitness bringát szeretnél ?
Természetesen cross-t.
A váz gyártmányát még nem választottam, van választék bõven úgyhogy még dönteni kell.
Mit kell figyelni akkor? Vagy honnan tudom, hogy rámegy-e az 50-52-es?