Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy
Indította
bigtom
, 2002. július 25. 10:51
Írta 2006. július 23. - 11:18

Le lehet szedni, lehet csavarhúzó-kalapács kombóval gányolni, de legjobb az erre kialakított spéci szerszámmal.
A porvédõ tömítés is hiányzik, de attól nem kéne kotyognia.
Régi kormánycsapágy cuccaival nem fogod tudni összebarkácsolni, mert 345 féle alátét létezik sajnos:(
A porvédõ tömítés is hiányzik, de attól nem kéne kotyognia.
Régi kormánycsapágy cuccaival nem fogod tudni összebarkácsolni, mert 345 féle alátét létezik sajnos:(
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.
vendég_nhunor_*
Írta 2006. július 23. - 10:57

1) jól rémlik, hogy ezt a gyûrût le lehet szedni ugye?

csak mert kurvára odaragadt... nemtom már, hogy ezt most rakták rá vagy már rajta volt... itt lehet a probléma.. talán...
2) mintha hiányozna a csapágy aljáról vmi... nem csak ez az ezüst gyûrû kéne a csapágy aljára, hanem vmi lezáró- védõ is mint felül nem?
itt a nyakra felraktam az elõzõ kormánycsapágy egyik részét ami alul volt... de így is kotyog... szal vmi ilyesmi hiányozhat a ritchey csapágyhoz is nem?

rob : a rózsa pont egyszintbe van a nyak végénél.. lehet ez (is) a probléma. ha másik csavart belecsavarok és gumikalapáccsal beljebb ütöm talán jobb lesz :S vagy van más jobb mód erre?

csak mert kurvára odaragadt... nemtom már, hogy ezt most rakták rá vagy már rajta volt... itt lehet a probléma.. talán...
2) mintha hiányozna a csapágy aljáról vmi... nem csak ez az ezüst gyûrû kéne a csapágy aljára, hanem vmi lezáró- védõ is mint felül nem?
itt a nyakra felraktam az elõzõ kormánycsapágy egyik részét ami alul volt... de így is kotyog... szal vmi ilyesmi hiányozhat a ritchey csapágyhoz is nem?

rob : a rózsa pont egyszintbe van a nyak végénél.. lehet ez (is) a probléma. ha másik csavart belecsavarok és gumikalapáccsal beljebb ütöm talán jobb lesz :S vagy van más jobb mód erre?
Írta 2006. július 23. - 10:39

rihi: kérlek csak akkor szólj, ha tényleg elkerülhetetlen. csak azért, hogy több hozzászólásod legyen, azért felesleges hülyeségeket beszélni. hiába van 10.000 hozzászólásod, nekem 2 kattintás, hogy visszasoroljalak ujoncnak és legyen a 10.000-bõl 10, remélem érthetõ.
nhunor: én is az alsó csésze alá rakott alátétre tippelek, a felsõ jónak tûnik. nem tudom ki rakta össze, de elég gány melót végzett.
másik, ami miatt nem tudod max.ra meghúzni: nem lehet, hogy a rózsa nincs elég mélyre beleütve a villanyakba? a villanyak alatt legalább 3 mm-rel kell lennie a rózsa tetejének. persze ha headlock-od van vagy conix, akkor nem szóltam.
nhunor: én is az alsó csésze alá rakott alátétre tippelek, a felsõ jónak tûnik. nem tudom ki rakta össze, de elég gány melót végzett.
másik, ami miatt nem tudod max.ra meghúzni: nem lehet, hogy a rózsa nincs elég mélyre beleütve a villanyakba? a villanyak alatt legalább 3 mm-rel kell lennie a rózsa tetejének. persze ha headlock-od van vagy conix, akkor nem szóltam.
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
vendég_nhunor_*
Írta 2006. július 23. - 10:22

elvileg ez teljesen integrált kormánycsapi...
na megyek és megnézem, megpróbálom rárakni a másik " villanyakra ráütött gyûrût " hátha úgy jó lesz...
na megyek és megnézem, megpróbálom rárakni a másik " villanyakra ráütött gyûrût " hátha úgy jó lesz...
Írta 2006. július 23. - 08:18

Rihi, zöldségeket beszélsz, ez egy félintegrált kormánycsapágy: beleilleszkedik a fejcsõ aljába (és ott is van, látni a képen), viszont az a gyûrû tényleg nem passzol oda. Vagy hiányzik alulról a szmötyivédõ.
Írta 2006. július 23. - 00:07

nhunor:
szerintem az lesz hogy a szervízben nem cserélték ki a villanyakra ráütött gyûrût (bár tudnám a nevét), ami az alsó csapágyhoz illeszkedik.
Szal fennthagyták a régit, az meg más kormánycsapihoz való. Nekem is összehoztak egy ilyet anno, a pofájukba is vágtam szépen...
Azért azt is nézd meg hogy a csapágyat berakták e, de az már ûberpofátlan lenne:)
_rihi_:honnan látod hogy nincs benne csapágy?
válasz: nem látod, hiszen a fejcsõben van
szerintem az lesz hogy a szervízben nem cserélték ki a villanyakra ráütött gyûrût (bár tudnám a nevét), ami az alsó csapágyhoz illeszkedik.
Szal fennthagyták a régit, az meg más kormánycsapihoz való. Nekem is összehoztak egy ilyet anno, a pofájukba is vágtam szépen...
Azért azt is nézd meg hogy a csapágyat berakták e, de az már ûberpofátlan lenne:)
_rihi_:honnan látod hogy nincs benne csapágy?
válasz: nem látod, hiszen a fejcsõben van
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.
Írta 2006. július 22. - 23:15

nhunor!
Nem vagyok biztos benne hogy jól látom, de mintha alulra nem tettél volna csapágyazást?
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
mert vagy nem tettél, vagy a képen még a váz aljába van beleragadva a zsírtól...
Egyébként nem normális az hogy szorul vagy kotyog...
Így ne használd mert még a vázadat is galyravághatja...
Nem vagyok biztos benne hogy jól látom, de mintha alulra nem tettél volna csapágyazást?
mert vagy nem tettél, vagy a képen még a váz aljába van beleragadva a zsírtól...
Egyébként nem normális az hogy szorul vagy kotyog...
Így ne használd mert még a vázadat is galyravághatja...
Az Akadályok Azért Születtek Hogy Legyõzzék Õket!
__________________HoNLaPoM______________________
Gyõzni Tudás: Mást Tenni Mint Amit A Legyõzöttek!
__________________HoNLaPoM______________________
Gyõzni Tudás: Mást Tenni Mint Amit A Legyõzöttek!
vendég_nhunor_*
Írta 2006. július 22. - 20:40

no.
adott gepida karaton váz, Ritchey integrált kormánycsapágy.
most cseréltettem kormánycsapit és kotyog. Azt hittem nem húzták meg - gondoltam itthon megcsinálom de nem sikerült.
Érdekes, hogy az elõzõ kormánycsapit ha meghúztam maxra a kormányt szinte nem is lehetett mozgatni, ezt meg ha maxra meghúzom ugyan olyan jól forog... szóval hiába húztam meg nagyon a kormánycsapágyat, még így is ugyanúgy kotyogott
Így van összerakva:
alul:
felül:

mi lehet a baj? (esetleg rosszul raktak be vmit, vagy hiányzik vmi?)
lehet a kormánycsapi van szétmenve -> újat veszek és jó lesZ?
vagy a kormánycsapi mérete a rossz?
normális az, hogy nem tudom annyira megszorítani, hogy a kormány alig vagy nagyon nehezen tudjon mozogni?
adott gepida karaton váz, Ritchey integrált kormánycsapágy.
most cseréltettem kormánycsapit és kotyog. Azt hittem nem húzták meg - gondoltam itthon megcsinálom de nem sikerült.
Érdekes, hogy az elõzõ kormánycsapit ha meghúztam maxra a kormányt szinte nem is lehetett mozgatni, ezt meg ha maxra meghúzom ugyan olyan jól forog... szóval hiába húztam meg nagyon a kormánycsapágyat, még így is ugyanúgy kotyogott

Így van összerakva:
alul:

felül:

mi lehet a baj? (esetleg rosszul raktak be vmit, vagy hiányzik vmi?)
lehet a kormánycsapi van szétmenve -> újat veszek és jó lesZ?
vagy a kormánycsapi mérete a rossz?
normális az, hogy nem tudom annyira megszorítani, hogy a kormány alig vagy nagyon nehezen tudjon mozogni?
Írta 2006. július 20. - 21:30

nemtudom. a kicsin nekem normál van, a nagyon pedig OS.
a kicsire nem raknék nagyot, nem illik rá, és fordítva is így van.
ki mit szeret. szóval olyan hej de nagy elõnye és hátránya nincsen egyiknek sem, sokkal inkább szimpátia kérdése.
Írta 2006. július 20. - 21:17

olyan, amilyet kérsz.
amúgy asszem a hussefelt van nomrálbefogósban is, csak a holzitól felfelé gyártják csak OS verzióban õket.
szóval a ricsi comp, az sc, az összes roox, stb stb mind nomrálbefogós.
egy a lényeg, csak rendeset végy, semmi "utángyártott" márka.
Aha.
Csak még 1 kérdés...úgy általánosságban...
Os v. sima? Melyik miért jó vagy melyik a jobb?
Egyre többen használnak os-t de sok dh-s még mindig inkább a simát (24,5)
választja...
Pedig az os elvileg jobb.
Na hol akkor az igazság? ( odaát?

Írta 2006. július 20. - 13:36

Érdekes gáz van egy, illetve két 1" kormánycsapival
Szétkaptam a bicó elejét, hogy kormánycsapágyat + stucnit cseréljek (menetesrõl A-headre, a villanyakat Pajti bá már megmûtötte). Kikaptam a csészéket a vázból meg a villáról, és a villanyakon levõ nem klappol.
A régi menetes csapágynak a villára való csészéje (?) 26,5 mm belsõ átmérõjû, ehhez reszelte méretre a bringanti szerelõje a nyakat... Lehet, hogy kár volt. Az új A-head kormánycsapi csészéje 27mm-es, úgyhogy lötyög a nyakon.
Két szabvány létezett?
Ilyenkor mi f@sz van?
Van más megoldás, mint hogy visszarakom a régi kcs alsó részét? Úgy mûködne a cucc, és az legalább tûgörgõs, bár noname, az új Cane Creek meg gagyibb golyókosaras megoldás. Viszont nem vmi szép a régi csapi csészéje, és ezüst színû, az új meg fekete. Grrrrr.
Gondolom, a nagyobb csészét arra a villára már lehetetlen felrakni... Vagy visszarakom a régit, vagy veszek egy harmadik kormánycsapit is, mi?
Edit: Sheldon Brown megmondta a frankót ( http://www.sheldonbr...t-headsets.html ): 26,4mm a legelterjedtebb szabvány, de létezett 27-es is francia, olasz és japán bicókon. Hogy a Cane Creek mi a faszért 27 mm-es, azt nagyon nem tudom, mert Brown papa szerint az a méret rég kihalt.
A kérdés így az: tud vki standard belsõ átmérõjû 1" csapágycsészét ill. csapágyat? Melyik boltot baszogassam ilyen dolgokkal? Talán Luongo...
Szétkaptam a bicó elejét, hogy kormánycsapágyat + stucnit cseréljek (menetesrõl A-headre, a villanyakat Pajti bá már megmûtötte). Kikaptam a csészéket a vázból meg a villáról, és a villanyakon levõ nem klappol.
A régi menetes csapágynak a villára való csészéje (?) 26,5 mm belsõ átmérõjû, ehhez reszelte méretre a bringanti szerelõje a nyakat... Lehet, hogy kár volt. Az új A-head kormánycsapi csészéje 27mm-es, úgyhogy lötyög a nyakon.
Két szabvány létezett?
Ilyenkor mi f@sz van?
Van más megoldás, mint hogy visszarakom a régi kcs alsó részét? Úgy mûködne a cucc, és az legalább tûgörgõs, bár noname, az új Cane Creek meg gagyibb golyókosaras megoldás. Viszont nem vmi szép a régi csapi csészéje, és ezüst színû, az új meg fekete. Grrrrr.
Gondolom, a nagyobb csészét arra a villára már lehetetlen felrakni... Vagy visszarakom a régit, vagy veszek egy harmadik kormánycsapit is, mi?
Edit: Sheldon Brown megmondta a frankót ( http://www.sheldonbr...t-headsets.html ): 26,4mm a legelterjedtebb szabvány, de létezett 27-es is francia, olasz és japán bicókon. Hogy a Cane Creek mi a faszért 27 mm-es, azt nagyon nem tudom, mert Brown papa szerint az a méret rég kihalt.
A kérdés így az: tud vki standard belsõ átmérõjû 1" csapágycsészét ill. csapágyat? Melyik boltot baszogassam ilyen dolgokkal? Talán Luongo...
Írta 2006. július 20. - 12:41

olyan, amilyet kérsz.
amúgy asszem a hussefelt van nomrálbefogósban is, csak a holzitól felfelé gyártják csak OS verzióban õket.
Írta 2006. július 20. - 11:58

Köszi a tanácsokat. Sejtettem h vmi gány lehet a hegesztettnél.
A truvativval 1 a baj : 31,8-as az összes nekem meg 24,5-ös stucnim van.
Most néztem planetX kormányt bájkdiszkónton..az jónak tûnik.
Az a ritchey kormány 24,5-ös?

A truvativval 1 a baj : 31,8-as az összes nekem meg 24,5-ös stucnim van.
Most néztem planetX kormányt bájkdiszkónton..az jónak tûnik.
Az a ritchey kormány 24,5-ös?
Írta 2006. július 20. - 09:18

Írta 2006. július 19. - 23:18

ritchey sc olcsó és jó.
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2006. július 19. - 22:49

se hegesztett, se ilyen "utánygyártott" alkatrészbõl nem érdemes kormányt venni, inkább nagyobb márkákat - ezekre van garancia is(a nemtörésre, nem pedig a törés utáni cserére)
Truvativok nagyon jók, kényelmesek is.
Answerproducts, ez is tökéletes, de drágább.
ha olcsóbb, akkor Ritchey Rizer, pro, comp, amelyik tetszik, amelyik súlyban jó.
esetleg Ritchey SC (severe condition)
Esetleg oldszkúl Azonic kormányok, Funn KILO kormány, de ebbõl is csak a sima húzott csöves, nem pedig a hegesztett
Esetleg Roox torque bar, vagy bomber 4.0
a felsoroltak nagyrésze drágább mint a linkeltek, de ki is bírnak nem egy esést, és attól sem kell félned, hogy menet közben elhagyod a felét(elég csúnya dolgokat láttam már ilyen miatt)
érdemes beruházni
(amúgy a hegesztett kormányok szituációja: a hegesztésnél elgyengül az amúgyis húzott anyag, a hõkezeléstõl mégjobban meggyengül, így sokkal kisebb ütéstõl is képes a kormány halomra törni) - rajtavan a hegesztés, mégis sokkal sokkal gyengébb mint a nem merevített társai.
Truvativok nagyon jók, kényelmesek is.
Answerproducts, ez is tökéletes, de drágább.
ha olcsóbb, akkor Ritchey Rizer, pro, comp, amelyik tetszik, amelyik súlyban jó.
esetleg Ritchey SC (severe condition)
Esetleg oldszkúl Azonic kormányok, Funn KILO kormány, de ebbõl is csak a sima húzott csöves, nem pedig a hegesztett
Esetleg Roox torque bar, vagy bomber 4.0
a felsoroltak nagyrésze drágább mint a linkeltek, de ki is bírnak nem egy esést, és attól sem kell félned, hogy menet közben elhagyod a felét(elég csúnya dolgokat láttam már ilyen miatt)
érdemes beruházni
(amúgy a hegesztett kormányok szituációja: a hegesztésnél elgyengül az amúgyis húzott anyag, a hõkezeléstõl mégjobban meggyengül, így sokkal kisebb ütéstõl is képes a kormány halomra törni) - rajtavan a hegesztés, mégis sokkal sokkal gyengébb mint a nem merevített társai.
Írta 2006. július 19. - 22:38

én hanyagolnám a bikepositivet..
helyette mondjuk: ritchey riser sc
helyette mondjuk: ritchey riser sc
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Írta 2006. július 19. - 22:36

Hegesztettet, semmiképp sem szabad venni, nem jó konstrukció durvulásra(sem).
Akár az elsõ Bike+, vagy Truvativ Hussefelt, ha jobban el vagy eresztve akkor Holzfeller, ezekkel sosem lesz gondod.
Akár az elsõ Bike+, vagy Truvativ Hussefelt, ha jobban el vagy eresztve akkor Holzfeller, ezekkel sosem lesz gondod.
Írta 2006. július 19. - 22:32

Kormányvásárlás elõtt állok.
24,5-ös a stucnim, ez a két kormányt találtam ami jó lenne talán (dirt/lightfr-ra kell):

Leírás:
Alu ötvözetbôl készült, hajlított kormány, változó falvastagságú kialakítás.
MTB kerékpárokhoz ajánljuk.
Szélesség: 680mm
Emelkedés: 38mm
Kormány befogófej-méret: 25,4mm
Anyag: Double Butted AL-6061
Tömeg: 375g

Leírás:
Alu ötvözetbôl készült, hegesztett hajlított kormány.
DH, 4X, dirt brngákhoz kerékpárokhoz ajánljuk.
Szélesség: 670mm
Emelkedés: 50mm
Anyag: AL-6061
A hegesztett nekem nagyon bunfordinak tûnik, meg nemis sokan használnak ilyet. De mindenekelõtt egy erõs kormányra van szükségem, nem érdekel a divat különösebben.
szerintetek? Vagy más termék jobban megérné?
24,5-ös a stucnim, ez a két kormányt találtam ami jó lenne talán (dirt/lightfr-ra kell):

Leírás:
Alu ötvözetbôl készült, hajlított kormány, változó falvastagságú kialakítás.
MTB kerékpárokhoz ajánljuk.
Szélesség: 680mm
Emelkedés: 38mm
Anyag: Double Butted AL-6061
Tömeg: 375g

Leírás:
Alu ötvözetbôl készült, hegesztett hajlított kormány.
DH, 4X, dirt brngákhoz kerékpárokhoz ajánljuk.
Szélesség: 670mm
Emelkedés: 50mm
Anyag: AL-6061
A hegesztett nekem nagyon bunfordinak tûnik, meg nemis sokan használnak ilyet. De mindenekelõtt egy erõs kormányra van szükségem, nem érdekel a divat különösebben.
szerintetek? Vagy más termék jobban megérné?
Írta 2006. július 19. - 22:19