Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6424 hozzászólás a témában

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Kormány vásárlás elõtt állok. Rizer, OS xc-maratonra. Felmerült az elvi lehetõség, hogy carbon legyen. Nem vagyok sznob, csak egyszerûen szeretnék egy könnyû, erõs, kényelmes és tartós kormányt. Csak, hogy monjak egy konkrét darabot pl. Ritchey Wcs (vagy hasonló kategória )tömegen és a májer faktoron kívûl éreztehõ-e különbség egy jó alu kormányhoz képest? Merevség, rezgés elnyelés meg akármi ami eszembe se jut. Gyakorlati tapasztalatok érdekelnének.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás

Na ugye. És szerintem ez a kötegelõs dolog elég gagyi. Olcsósításnak tûnik. Ellenben a kötegelõk többségével kompatibilis. :)

Tényleg gagyi ocsítás. Egyetlen elõnye hogy könnyen pótolható és általában stucnira is szerelhetõ így a cucc. Nem tart olyan erõsen mint egy jó bilincs.

Nekem jelenleg a cateye tekerõs bilincse tûnik a legprofibb megoldásnak. Cserébe drága.

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.387 hozzászólás

a modern órák, és egyéb kiegészítõk kompatibilisek ezekkel a kormányokkal;)

1éves cateye lámpa nem fért el, és nem lehetett hozzá kapni nagy bilincset...

Az újabb órákhoz vagy adnak 31.8-as bilincset is, de ami még jobb: szinte minden gyártó áttért a vezeték kötegelõre.

óra mehet stucnira is, ha hosszabb 80mm-nél

most emiatt sigma befõttesgumis óra van, hát, egy-két ugrás után már a kerékre világít, annyira nem stabil

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Hehe, Ritchey Truegrip markolat, szarv, XT váltókar, Tektro fékkar, egyik oldalt feszt csúszkált az óra, másikon meg a Poploc. De mostmár megoldottam, csak a festés bánta.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Na ugye. És szerintem ez a kötegelõs dolog elég gagyi. Olcsósításnak tûnik. Ellenben a kötegelõk többségével kompatibilis. :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás
Az újabb órákhoz vagy adnak 31.8-as bilincset is, de ami még jobb: szinte minden gyártó áttért a vezeték kötegelõre.

Viszont egy 08 xt dc-vel és egy pushlockkal nagyon megszenvedtem (pedig ez csak két bilincs), alig tudtam felpaszírozni, tényleg kevés a hely...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
a modern órák, és egyéb kiegészítõk kompatibilisek ezekkel a kormányokkal;)
fékkar, váltókar, markolat elfér, na meg az IT, esetleg poploc is - a többi mehet a kövér részre

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
...egészen addig, míg le nem állnak a 25,4-es gyártásával. :) Nekem sem tetszik amúgy. És - fõleg ha vágsz a kormányból - az órának is kevesebb hely marad.

X

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Én lecsinálom mi a marketing avagy sem, de nekem soha nem lesz ilyenem.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sztem. ez az OS-os dolog inkább marketing miatt jött ki,bár azt mondják rá h. merevebb de én nem éreztem különbséget.

Hány kg vagy?
Errõl egy 85kg-s sprintert kellene megkérdezni.

A sebesség mindent megold.

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 hozzászólás
Barkácsbolt, matt fekete fújós festék, 3-4 vékony réteg. :)

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Sztem. ez az OS-os dolog inkább marketing miatt jött ki,bár azt mondják rá h. merevebb de én nem éreztem különbséget.
www.sintesibikes.com

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Kalaius:
A kormány most kitakarja az elsõ tengelyt ha lenézek, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szeretném a kormányt alacsonyabbra tenni úgy hogy továbbra is kitakarja a tengelyt. Kicsit költséges megvásárolt stucnikkal kísérletezni, ezért várom a választ.

Kicsit megkésve a válasz; sztem ez alapján a kitakarós dolog alapján választani stucnit hülyeség. Ezt nem a nagykönyv írta, hanem Thommey anno egy eléggé összecsapott kerékpárbeállítós cikkben.
Ez triálnál, DHnál eszébe se jut senkinek, CC-nél meg outinál meg olyan, h "valszeg nincs annyira messze így a kormány az ideális ponttól, feltéve, hogy minden más is (vázméret, nyeregpozíció, stb) is a helyén van", de ez nem mérvadó önmagában... Minden beállítás kompromisszum, és többek között a felhasználási terület, az egyéni testi adottságok, geometria, stb. függvénye, így képlettel vagy "aranyszabályokkal" nem adható meg, hogy kinek mi lesz jó biztosra...
Ezek alapján, ha azt kényelmesebbnek érzed, tedd alacsonyabbra a stucnit, és sz*rd le, hogy mit takar ki és mit nem.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Az én véleményem a túlméretes kormányos buliról, hogy soha többet. Lock csúszkál rajta, nem fér el rajta semmi, km órát is körülményes volt feltenni, most próbálkozok egy befõttesgumis Sigmával.

Guppy

Guppy

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
Hello! Keresnék RITCHEY stucni véget FEKETÉT!! Az enyém ezüst színû, csupán a színöszetétel miatt kellene! Csere is érdekel sõt az lenne a legjobb!!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
ma meggyógyult a fejcsapágyam, és láss csodás, a fékhatásom is drasztikusan nõtt ezzel együtt (nem rezonál, meg rángat az egész szerkezet) :)

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás

TREKs Atesz:
Persze az nyilvánvaló, hogy erõsebb, merevebb, de a gyakorlatban van-e jelentõsége, vagy megint csak a gyártói újítási kényszer által gerjesztett "igényrõl" van szó? Vajon hány hagyományos átmérõjû alu xc kormány (az enyém pl. Ritchey Comp) törött el ahhoz, hogy egy új szabvány szükségessé váljon?

A szabványokhoz sajna nem nagyon értek csak valahogy a logika alapján gondolkodtam,nekem még az annó 6 éve a gyárban felrakott Bontrager Crowbar hajlított kormány van rajta 6°-os 80mm-es stucnival.
Nekem anno kb 16 éve tõrt le egy króm bevonatu kormány tõbõl a stucni mellet közvetlen,de az a kormány is volt már akkoriban vagy 10 éves.
A haverral mindig barkácsoltunk valamit a bringáján kisebb nagyob sikerrel,de az már 16 éve volt,saját bringámon még sosem tõrt kormányom így hát viszonyitási pontom sincs.
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

fgabor

fgabor

vendég

• fórumtag
  • 153 hozzászólás
TREKs Atesz:
Persze az nyilvánvaló, hogy erõsebb, merevebb, de a gyakorlatban van-e jelentõsége, vagy megint csak a gyártói újítási kényszer által gerjesztett "igényrõl" van szó? Vajon hány hagyományos átmérõjû alu xc kormány (az enyém pl. Ritchey Comp) törött el ahhoz, hogy egy új szabvány szükségessé váljon?

Kalaius:
A kormány most kitakarja az elsõ tengelyt ha lenézek, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szeretném a kormányt alacsonyabbra tenni úgy hogy továbbra is kitakarja a tengelyt. Kicsit költséges megvásárolt stucnikkal kísérletezni, ezért várom a választ.

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás

Lehet hogy már volt téma, de a keresésben azonnal nem találtam választ:

• Van gyakorlati haszna a 31,8 kormány / stucni szabványnak a 28,6-hoz képest - biztonságosabb, tartósabb stb.? Érdemes csak úgy 31,8-ra váltani (teljesítmény-orientált túrázás "light all mountain" felhasználás és egyenes kormány)?
  • Ha -6 fokos stucnit -17 fokosra cserélek hosszabb, rövidebb vagy ugyanolyan hosszú stucni kell (minkettõ negatívba -lefelé- fordítva ha az elõjelbõl nem lenne egyértelmû).
A nyereg-kormány távon nem akarok változtatni.

Elõre is köszi

Szerintem az 1.kérdésben ott a válasz is.:chin: 2.kérdés erre inkább válaszoljanak a profik.:)
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
1. sokkal inkább függ az anyagtól, a falvastagságtól, a formától, stb
elvileg merevebb
de elég sok helyen lehetett olvasni a neten, h semmi értelme
2. hol szeretnéd, hogy legyen a kormány a mostani helyzethez képest? mert ettõl függ a dolog
ha mm-re pontosan akarod tudni, akkor számold ki, ezek csak háromszögek :)