Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Please log in to reply
6413 replies to this topic

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Sztem. ez az OS-os dolog inkább marketing miatt jött ki,bár azt mondják rá h. merevebb de én nem éreztem különbséget.
www.sintesibikes.com

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Kalaius:
A kormány most kitakarja az elsõ tengelyt ha lenézek, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szeretném a kormányt alacsonyabbra tenni úgy hogy továbbra is kitakarja a tengelyt. Kicsit költséges megvásárolt stucnikkal kísérletezni, ezért várom a választ.

Kicsit megkésve a válasz; sztem ez alapján a kitakarós dolog alapján választani stucnit hülyeség. Ezt nem a nagykönyv írta, hanem Thommey anno egy eléggé összecsapott kerékpárbeállítós cikkben.
Ez triálnál, DHnál eszébe se jut senkinek, CC-nél meg outinál meg olyan, h "valszeg nincs annyira messze így a kormány az ideális ponttól, feltéve, hogy minden más is (vázméret, nyeregpozíció, stb) is a helyén van", de ez nem mérvadó önmagában... Minden beállítás kompromisszum, és többek között a felhasználási terület, az egyéni testi adottságok, geometria, stb. függvénye, így képlettel vagy "aranyszabályokkal" nem adható meg, hogy kinek mi lesz jó biztosra...
Ezek alapján, ha azt kényelmesebbnek érzed, tedd alacsonyabbra a stucnit, és sz*rd le, hogy mit takar ki és mit nem.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Az én véleményem a túlméretes kormányos buliról, hogy soha többet. Lock csúszkál rajta, nem fér el rajta semmi, km órát is körülményes volt feltenni, most próbálkozok egy befõttesgumis Sigmával.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Guppy

Guppy

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Hello! Keresnék RITCHEY stucni véget FEKETÉT!! Az enyém ezüst színû, csupán a színöszetétel miatt kellene! Csere is érdekel sõt az lenne a legjobb!!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
ma meggyógyult a fejcsapágyam, és láss csodás, a fékhatásom is drasztikusan nõtt ezzel együtt (nem rezonál, meg rángat az egész szerkezet) :)

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 posts

TREKs Atesz:
Persze az nyilvánvaló, hogy erõsebb, merevebb, de a gyakorlatban van-e jelentõsége, vagy megint csak a gyártói újítási kényszer által gerjesztett "igényrõl" van szó? Vajon hány hagyományos átmérõjû alu xc kormány (az enyém pl. Ritchey Comp) törött el ahhoz, hogy egy új szabvány szükségessé váljon?

A szabványokhoz sajna nem nagyon értek csak valahogy a logika alapján gondolkodtam,nekem még az annó 6 éve a gyárban felrakott Bontrager Crowbar hajlított kormány van rajta 6°-os 80mm-es stucnival.
Nekem anno kb 16 éve tõrt le egy króm bevonatu kormány tõbõl a stucni mellet közvetlen,de az a kormány is volt már akkoriban vagy 10 éves.
A haverral mindig barkácsoltunk valamit a bringáján kisebb nagyob sikerrel,de az már 16 éve volt,saját bringámon még sosem tõrt kormányom így hát viszonyitási pontom sincs.
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

fgabor

fgabor

vendég

• fórumtag
  • 153 posts
TREKs Atesz:
Persze az nyilvánvaló, hogy erõsebb, merevebb, de a gyakorlatban van-e jelentõsége, vagy megint csak a gyártói újítási kényszer által gerjesztett "igényrõl" van szó? Vajon hány hagyományos átmérõjû alu xc kormány (az enyém pl. Ritchey Comp) törött el ahhoz, hogy egy új szabvány szükségessé váljon?

Kalaius:
A kormány most kitakarja az elsõ tengelyt ha lenézek, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szeretném a kormányt alacsonyabbra tenni úgy hogy továbbra is kitakarja a tengelyt. Kicsit költséges megvásárolt stucnikkal kísérletezni, ezért várom a választ.

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 posts

Lehet hogy már volt téma, de a keresésben azonnal nem találtam választ:

• Van gyakorlati haszna a 31,8 kormány / stucni szabványnak a 28,6-hoz képest - biztonságosabb, tartósabb stb.? Érdemes csak úgy 31,8-ra váltani (teljesítmény-orientált túrázás "light all mountain" felhasználás és egyenes kormány)?
  • Ha -6 fokos stucnit -17 fokosra cserélek hosszabb, rövidebb vagy ugyanolyan hosszú stucni kell (minkettõ negatívba -lefelé- fordítva ha az elõjelbõl nem lenne egyértelmû).
A nyereg-kormány távon nem akarok változtatni.

Elõre is köszi

Szerintem az 1.kérdésben ott a válasz is.:chin: 2.kérdés erre inkább válaszoljanak a profik.:)
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
1. sokkal inkább függ az anyagtól, a falvastagságtól, a formától, stb
elvileg merevebb
de elég sok helyen lehetett olvasni a neten, h semmi értelme
2. hol szeretnéd, hogy legyen a kormány a mostani helyzethez képest? mert ettõl függ a dolog
ha mm-re pontosan akarod tudni, akkor számold ki, ezek csak háromszögek :)

fgabor

fgabor

vendég

• fórumtag
  • 153 posts
Lehet hogy már volt téma, de a keresésben azonnal nem találtam választ:
  • Van gyakorlati haszna a 31,8 kormány / stucni szabványnak a 28,6-hoz képest - biztonságosabb, tartósabb stb.? Érdemes csak úgy 31,8-ra váltani (teljesítmény-orientált túrázás "light all mountain" felhasználás és egyenes kormány)?
  • Ha -6 fokos stucnit -17 fokosra cserélek hosszabb, rövidebb vagy ugyanolyan hosszú stucni kell (minkettõ negatívba -lefelé- fordítva ha az elõjelbõl nem lenne egyértelmû).
A nyereg-kormány távon nem akarok változtatni.

Elõre is köszi

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
A mtb-oknál nagyrészt a középcsapágyház közepétõl a nyeregvázcsõ tetejéig adják meg a méretet.

A sebesség mindent megold.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Illetve 2,54-el :)

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts

Nem teljesen ide tartozik,de a vázzal kapcsolatban kérdeznék: mit jelent a vázméret cm-be,minek a mivel távolsága? a kormánytól az üllésig?

a-a
a nyeregvázcsõ hosszát jelöli (felsõcsõ csõközépig)
kétféle jelölés van egy vázméretnél:
- van amikor megadják egybõl centibe (pl 52)
- van amikor collban (pl 18") ezt beszorzod 25,4-el és megkapod a mm értéket

Illetve 2,54-el

és így kapod meg centibe:)

12345678

12345678

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Nem teljesen ide tartozik,de a vázzal kapcsolatban kérdeznék: mit jelent a vázméret cm-be,minek a mivel távolsága? a kormánytól az üllésig?

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 posts

Sziasztok!

Hogy lehet legegyszerûbben felrakni a markolatot matt kormányra? Már lenyuztam a bõrt a kezemrõl, és még csak félig van rajta.. :( Kenjem be vazelinnel? :D

injekcióstûvel nyomjál alá vizet,nekem bejött

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 posts
Vazelinnel ne, mert utána is csúszkálni fog.
Én egy kevés hajlakkot szoktam belefújni a markolatba, és amíg nedves, gyorsan rá a kormányra. Ez egy kicsit meg is ragasztja száradás után, és nem csúszkál-forog. ;)

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 posts
Sziasztok!

Hogy lehet legegyszerûbben felrakni a markolatot matt kormányra? Már lenyuztam a bõrt a kezemrõl, és még csak félig van rajta.. :( Kenjem be vazelinnel? :D

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
No, a csavar a kupakkal együtt a rózsa tetején forgott el, tehát a rózsa egy helyben maradt, a kupakot forgattam. (de mindezt hogy sikerült véghez vinnem, azt nem tudom...)
Kerék ki, csavarhúzó be, kalapáccsal ráb@sz, kupak rózsástul mindenestül kiesik. Szomszédba átmegy, 200-ért vesz rózsát, hazajön, betesz, megcsinál, örül.

Tehát nem volt nagy baj. 5 perc volt megcsinálni.
Köszönöm mindenkinek. :)

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts

És mit nézzek komám, a gumit, ahogy megyen?

- csajhoz mész teszel bele virágot
- ha tekerni mész van a vékonyabb szárított kolbász, na olyat

amúgy szerintem üsd ki belõle úgy ahogy van, aztán tegyél bele újat
ha meg végleg elforog a normál rendszer, akkor dobsz bele egy ilyet:
http://ebike.hu/term...-1l8-coll/4752/

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
CJ, BBB BHP-03 powerhead

-=B.B.B.=-