Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Please log in to reply
6413 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
nekem volt sárkányom (eregetni való), aminek a rudazata karbon volt, és kb. csomót lehetett kötni rá, annyira hajlékony volt.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

itt szerintem van egy kis kavar.

a karbon kormany nem azert kenyelmes, mert "hajlik" hanem mert elnyeli a rezgeseket, legalabbis jobban mint az aluminium. Ez az anyag tulajdonsagabol, adodik, nem abbol hogy kolbaszol le-fel.

gondoljunk mar bele, hogy vajon miert van a versenycipoknek karbon talpa? azert mert hajlik?

Mert a mûanyagnál merevebb, de az alunál nem. Persze egy vékonyfalú alu kormány már majdnem olyan rugalmas, mint a karbon.

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
itt szerintem van egy kis kavar.

a karbon kormany nem azert kenyelmes, mert "hajlik" hanem mert elnyeli a rezgeseket, legalabbis jobban mint az aluminium. Ez az anyag tulajdonsagabol, adodik, nem abbol hogy kolbaszol le-fel.

gondoljunk mar bele, hogy vajon miert van a versenycipoknek karbon talpa? azert mert hajlik?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Pontosan miért is?

Alapvetõen országúton számít a kormány merevsége és ott nincs rugóút, láttam már sprint közben eltörõ kormányt nagy versenyen, a 31,8as általában erõsebb is. Montin is érezhetõ, hogy mennyire merev a kormány, pl egy 10x10mp-es sprintedzésen érzem ahogy össze-vissza hajlik a kormány (pedig nekem egy jó fajta nem könnyû kormányom van) és persze minden a bringán :) , merevebb kormány nagyobb biztonság érzetet ad, van karbon kormányon, abban van már beépített rugóút is, nagyon sokat hajlik. Egyébként 25,4es kormányom van és az is marad, amíg lehet kapni.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Nem

Pontosan miért is?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

tulajdonképpen mit számít milyen merev a kormány (mármint 2 normális kormány esetében) ha egyszer kiállva tekeréskor cibálod egyedül, de akkor meg elég vicces ezen tipródni, meg hogy mennyi energiát vesz el a az a néhány miliméter amit megmozdulhat, amikor egy 10-12 cm-t mozgó telóval meg 2 cm rugózó gumival nyomjuk

vagy nem?

Nem

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
tulajdonképpen mit számít milyen merev a kormány (mármint 2 normális kormány esetében) ha egyszer kiállva tekeréskor cibálod egyedül, de akkor meg elég vicces ezen tipródni, meg hogy mennyi energiát vesz el a az a néhány miliméter amit megmozdulhat, amikor egy 10-12 cm-t mozgó telóval meg 2 cm rugózó gumival nyomjuk

vagy nem?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nem vagyok tul teljesitmenyorientalt, de semmifele nyulas-hajlast nem vettem eszre a karbon kormanyaimon. pedig az egyenes nem is OS

Yeti ARC F1

Feltöltött kép

Easton Monkeylite SL

Feltöltött kép
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

dzsonhee

dzsonhee

törzsvendég

• fórumtag
  • 687 posts
  • LocationBad Goisern

Kormány vásárlás elõtt állok. Rizer, OS xc-maratonra. Felmerült az elvi lehetõség, hogy carbon legyen. Nem vagyok sznob, csak egyszerûen szeretnék egy könnyû, erõs, kényelmes és tartós kormányt. Csak, hogy monjak egy konkrét darabot pl. Ritchey Wcs (vagy hasonló kategória )tömegen és a májer faktoron kívûl éreztehõ-e különbség egy jó alu kormányhoz képest? Merevség, rezgés elnyelés meg akármi ami eszembe se jut. Gyakorlati tapasztalatok érdekelnének.

mbaction-ban volt egy összehasonlító teszt
karbon lényegesen kényelmesebb elnyeli a rezgést stb. ellenben mászásnál és gyorsításnál "hajlik" és nem elég hatékony
de a karbon kormányok is mások és mások egyik ennek az embernek jobb másik annak
de a lényeget jól gondoltad... ha lesz rá keret én is beszerzek egy karbont tavaszra

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Kormány vásárlás elõtt állok. Rizer, OS xc-maratonra. Felmerült az elvi lehetõség, hogy carbon legyen. Nem vagyok sznob, csak egyszerûen szeretnék egy könnyû, erõs, kényelmes és tartós kormányt. Csak, hogy monjak egy konkrét darabot pl. Ritchey Wcs (vagy hasonló kategória )tömegen és a májer faktoron kívûl éreztehõ-e különbség egy jó alu kormányhoz képest? Merevség, rezgés elnyelés meg akármi ami eszembe se jut. Gyakorlati tapasztalatok érdekelnének.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts

Na ugye. És szerintem ez a kötegelõs dolog elég gagyi. Olcsósításnak tûnik. Ellenben a kötegelõk többségével kompatibilis. :)

Tényleg gagyi ocsítás. Egyetlen elõnye hogy könnyen pótolható és általában stucnira is szerelhetõ így a cucc. Nem tart olyan erõsen mint egy jó bilincs.

Nekem jelenleg a cateye tekerõs bilincse tûnik a legprofibb megoldásnak. Cserébe drága.

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts

a modern órák, és egyéb kiegészítõk kompatibilisek ezekkel a kormányokkal;)

1éves cateye lámpa nem fért el, és nem lehetett hozzá kapni nagy bilincset...

Az újabb órákhoz vagy adnak 31.8-as bilincset is, de ami még jobb: szinte minden gyártó áttért a vezeték kötegelõre.

óra mehet stucnira is, ha hosszabb 80mm-nél

most emiatt sigma befõttesgumis óra van, hát, egy-két ugrás után már a kerékre világít, annyira nem stabil

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Hehe, Ritchey Truegrip markolat, szarv, XT váltókar, Tektro fékkar, egyik oldalt feszt csúszkált az óra, másikon meg a Poploc. De mostmár megoldottam, csak a festés bánta.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Na ugye. És szerintem ez a kötegelõs dolog elég gagyi. Olcsósításnak tûnik. Ellenben a kötegelõk többségével kompatibilis. :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts
Az újabb órákhoz vagy adnak 31.8-as bilincset is, de ami még jobb: szinte minden gyártó áttért a vezeték kötegelõre.

Viszont egy 08 xt dc-vel és egy pushlockkal nagyon megszenvedtem (pedig ez csak két bilincs), alig tudtam felpaszírozni, tényleg kevés a hely...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
a modern órák, és egyéb kiegészítõk kompatibilisek ezekkel a kormányokkal;)
fékkar, váltókar, markolat elfér, na meg az IT, esetleg poploc is - a többi mehet a kövér részre

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
...egészen addig, míg le nem állnak a 25,4-es gyártásával. :) Nekem sem tetszik amúgy. És - fõleg ha vágsz a kormányból - az órának is kevesebb hely marad.

X

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Én lecsinálom mi a marketing avagy sem, de nekem soha nem lesz ilyenem.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sztem. ez az OS-os dolog inkább marketing miatt jött ki,bár azt mondják rá h. merevebb de én nem éreztem különbséget.

Hány kg vagy?
Errõl egy 85kg-s sprintert kellene megkérdezni.

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 posts
Barkácsbolt, matt fekete fújós festék, 3-4 vékony réteg. :)