Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

XV. Duna Maraton | Visegrád

- - - - -

• Please log in to reply
3657 replies to this topic

görögdinnye

görögdinnye

törzsvendég

• fórumtag
  • 629 posts

Uramatyám!
Õt hogyhogy nem vitte el a hõguta? :scared:

Na ugye!!! Na ugye!!! Na ugye!!! :D
:toad:Az élet olyan tragikus, az egyik nap még itt van az ember, a másik nap meg szintén.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts

Elsõ DM-om. A Budai várból indult, elõtte havi 150-200 km-t bicajoztam. Ennek a fele volt terep. 91-92 kg voltam, most 72. Már a várból lefelé jövet felütöttem a gumit. Majd jött a HHH, sírtam fölfelé, az aszfalt végén már kistányéron szerencsétlenkedtem. Majd jött a CC lefelé, amit végig toltam. Majd toltam. Majd toltam. A 10-es út keresztezése után feltoltam aszfalton a Köves-bércre, majd jött volna a Kevély oldal, de egy "be nem jelentett" rally miatt felküldtek a Kevély-nyeregbe. Tolás, amíg lehetséges. Majd jött a Hosszú-hegy, ott végre fel tudtam tekerni. Lefelé már persze estem, hiszen nehéz technikás. :D Majd jött a nemtommilyenhegy, tolás-tekerés, felváltva. Prédikálószékre már feltekertem, de utána valami elreccsent bennem. Életem elsõ eléhezése, napszúrással kombinálva. Pap-réten 1 órát hevertem a fûben a frissítõnél. Onnan nagy szenvedés Visegrádig, derékfájás, miegymás, majd tolás a célig. A sípálya alján volt egy kis hupli (azóta is ott van), abban orraestem. A parton már a hosszútáv középmezõnye is a fûzfákba döngölt, de egyszer csak beértem. Nem tudtam magamról, s Lepencén, a strandon tértem magamhoz. Merevváz, merevvilla, pamutpóló, lobogós térdnadrág. Asszem 99, de összemosódnak az évek. 78 km volt a "rövidebb" táv.

Hát ez olyan szép volt, könnyeket csalt a szemembe. Ezek szerint van remény, még ha valaki így kezdi is, lehet belõle hosszútávos :-) Bár a pamutpólót meg a lobogós nadrágot már kinõttem. Most jöhet a teleszpók! :-)

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Végig olvastam a versenyrõl a hozzászólásokat és tök jól szórakoztam, ugyanakkor elárasztott némi nosztalgia is...
Nyolcszor tekertem le a DM hosszú távot (voltam korosztályos senior ötödik is), néha szenvedve, néha örömmel, de soha nem jutott eszembe rövidebben indulni (foly. három mûszak és három gyerek mellett.) Most az olvasottak kapcsán felmerült bennem, hogy vajon miért? Nem tudom a választ, úgy látszik én agyam erre kattant rá.
Tudjátok micsoda "ÜNNEP" volt az elsõ DM a várban?! El se hittük, hogy magyarországon van ilyen, 1000 biciklis egy rendezvényen? Részemrõl sajnálom, hogy ma már nem onnan van a rajt, sajátos fílingje volt a dolognak.
Ja! Az idén nem indultam. Elfogyott a maratonozós lelkesedésem :-(

rozoga

rozoga

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Csak 10? néha többnek érzem :D

A 10% indokolatlanul hülye, a többinek felmentése vagy orvosi papírja van... :D

Hurka

Hurka

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts

Csatlakozom.
az emberiség 10%-a abszolút normálatlan

Csak 10? néha többnek érzem :D

rozoga

rozoga

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

..............Tehát nem lebecsülve és megkérdõjelezve senki dobogós eredményét a kisebb távokon. A MARATON az magyarul = hosszú táv

Az egyéb távokat az utánpótlás nevelés mellett azért hirdették-alkották meg, hogy népszerûsítsék a sportot!

Csatlakozom.
Annak ellenére, hogy hosszút még sosem tekertem le. Általában közepet megyek, csak amikor 0,00 edzettségi szinttel állok egy héttel a rajt elõtt, akkor inkább rövidke... :)
(Ezt is csak azóta tudom megtenni, amióta van rövid. Korábban 50-70 km volt a rövid, de hát akkor idõm is volt készülni rá...)

Ha jól tudom, most már hivatalosan is az az írás, hogy hosszú=maraton, közép=félmaraton, rövid=kismaraton.

Egyébként pedig a maratonnak éppen az a lényege, hogy nem csak licenszes versenyzõk indulhatnak, hanem a "tömeg" is. És az is igaz, hogy az emberiség 10%-a abszolút normálatlan, ez alól a kerékpáros társadalom sem kivétel.
Ergo: tûrni kell kedves sportbarátok! :)

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
na akkor egy teljesen "amatõr" szemével? 3 éve bringázom változó mennyiségben. Eddig rövid távon indultam mindig és már akkor elégedett voltam, ha becsúsztam a mezõny elsõ felébe, valljuk be, nem túl nagy érdem. Hát akkor jöjjön egy középtáv , gondoltam. Nem tudom, hogy milyenek voltak a rövid táv emelkedõi, lejtõi, de az tény, hogy a közép táv lejtõin túl sok pihenésre nemigen volt alkalom. Szerintem maraton szinten baromi technikásra sikerült a pályakijelölés, ha valaki lefelé is haladni akart. Nem egy embert láttam, aki pl. Kisrigó elõtt, vagy Dömörkapu után futva ment lefelé!! ( a Pilisszentlászlónál lévõ frissítõ elõtt, a rendõri útlezárás után külön vicces volt az a néhány kissé sziklás kanyar) Röviden biztosan teljesen más verseny lett volna, középen szenvedtem. ÉS hogy milyen távon indulok következõre? Egyértelmû, közép, mert valóban egy kihívás.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mondjuk sosem fogom megérteni miért nem lehet a 11-es utat háromszor tíz percre lezárni az egyszer harmninc helyett, sok problémát megoldana a külön rajtoltatással... Egyszer Harang kifejthetné már...

Gyere hosszúra és ez a problémád megoldódik (helyette lesznek mások). :)

A sebesség mindent megold.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Olvasd el figyelmesen még egyszer, amit írtam. Senkinek sem az élbollyal és a tényleges amatõrökkel van a baja. Vicces, hogy mégis ez a két véglet kezd el egybõl hörögve felháborodni. A futóversenyes példára egy picit visszatérve, nem tudom, mit szólna a gizda etióp, amikor egy 90 kilós jamaikai sprinter félrelöki 200 méter után.

Halál a verseny közbeni MP3ra amúgy.

OFF A Salzot maximum Ti tartjátok etalonnak. :D

Érintve érzem magam továbbra is mert 1:35-ös idõvel nem érzem magam az élbolyhoz tartozónak sem, és tényleges amatõrnek sem, mondjuk a hörögve felháborodónak sem, és nem is olvastam ilyet a hszek-ben. Nem vitás vannak ilyen figurák 2007-ben Szilváson belém is belém akadt egy az aszfalton, lett is perecelés belõle, most is megvan még a nyoma a könyökemen, de meg nem mondom melyik távon indult az illetõ... Mondjuk sosem fogom megérteni miért nem lehet a 11-es utat háromszor tíz percre lezárni az egyszer harmninc helyett, sok problémát megoldana a külön rajtoltatással... Egyszer Harang kifejthetné már...

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,854 posts

Hát gondolom Fenyvesi Peti aki megnyerte a rövidtávot és a többiek az elejérõl örömmel olvasnák miszerint õk ,,tényleges versenyzésre alkalmatlan hozzá állású emberek volnának" Ha már felhoztad a futóversenyeket példának ott is vannak sprinterek, középtáv futók, és hosszútáv futók, nem hiszem a maratoni futóról, hogy azt gondolná a 100 méteres sprinterrõl, õ tényleges versenyzésre alkalmatlan hozzá állású ember volna... És lehet én ordítottam szombaton az aszfalton fölfelé a túra tempóban haladó rövid-közép-hosszútávosokra, mert elfoglalták kényelmesen az egész utat. És ordítottam, hogy meghallják az MP 3 lejátszójuk ellenére is, hogy tarts jobbra mert balról mennénk el azok akik igaz rövidtávon, de verseny tempóval haladtak. És mondjuk mondhatja még a hosszú eleje is rád azt amit már idéztem tõled, hacsak nem köztük mentél. Személy szerint tisztelem azt aki 1:18 alatt lenyomta a rövidet és mindazokat akik a maguk erejét meghazudtolva teljesítették mer lehet középtávra soha nem mennének el így viszont SPORTOLNAK. Az etalonnak tartott Salzon is van 25-53-110-200 táv. Uff! Én beszéltem.Feltöltött kép

Így olvasva az eszmecserét elég érdekes érvek ellenérvek gyülekeznek.

Csak a pontosság kedvéért az XCM az maraton szakág és pont is csak a maraton táv, hosszú, extrém teljesítése után jár, amelynek a hossza minimum 60km kell legyen. (és meg kell haladja a 3 órát) FFI kategóriában.

(Az utánpótlás nevelés miatt jött létre a rövidebb táv, nem hogy '220' féle korcsoportban és '37' féle távon hirdessenek eredményt)

Csak azt elfelejtjük, hogy Magyarországon össze van keverve, az XCO és az XCM. Ezzel egy a baj, hogy e kettõ két teljesen más versenyforma, ugyan a gyökerek megközelítõen azonosak is.

Kis hazánkban a kvázi maraton versenyeken domináló rövid és közép távos "bajnokok" (és ezen ne sértõdjön meg senki) szinte kivétel nélkül az XCO szakágból jönnek büszkén mondják, hogy megnyerték ezt a maratont is, vagy éppen 2. vagy 3. helyen végeztek. Akik néha etalonnak és szupersztárnak tartják magukat, aztán meg büszkélkednek vele a kenyéradónak ... igen ez is üzlet ...

Természetesen az XCO részlegben könnyebben tanulja meg az ember a versenyszellemet, a lejtõzési technikákat és a helyezkedést, mivel egy ismételt körpályán halad verseny.

Csak azt felejtik el ezek az "versenyzõk", hogy most nem XCO versenyen vagyunk és nem lesz vége 45 perc után, vagy 1,5 óra után a versenyüknek, vagyis nem a 100m vagy az 1000m síkfutást indítják el tömegrajttal!

Tehát nem lebecsülve és megkérdõjelezve senki dobogós eredményét a kisebb távokon. A MARATON az magyarul = hosszú táv

Az egyéb távokat az utánpótlás nevelés mellett azért hirdették-alkották meg, hogy népszerûsítsék a sportot!
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts
Uramatyám!
Õt hogyhogy nem vitte el a hõguta? :scared:

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Szerintem ameddig másokat nem zavar, vagy akadályoz, mindenki azt csinál, annyit tol, pihen, vagy teker és olyan gatyát hord, amilyet csak akar. Kell ennek a sportnak a tömegbázis és ennek bizony ilyen hozadéka is van. Egyébként - megint csak szerintem - ez egy jó és fejlesztendõ jelenség, különben csak egy szûk elit, titkos jelekkel kommunikáló, cinkosan összenézõ gittegyletévé válik.
Talán egy kicsit illik ide: http://igaziturista.hu/ (a fõoldalon szereplõ idézetre gondoltam)
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Olvasd el figyelmesen még egyszer, amit írtam. Senkinek sem az élbollyal és a tényleges amatõrökkel van a baja. Vicces, hogy mégis ez a két véglet kezd el egybõl hörögve felháborodni. A futóversenyes példára egy picit visszatérve, nem tudom, mit szólna a gizda etióp, amikor egy 90 kilós jamaikai sprinter félrelöki 200 méter után.

Halál a verseny közbeni MP3ra amúgy.

OFF A Salzot maximum Ti tartjátok etalonnak. :D
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Peched van, de. :D Viszont nem néz le senki senkit. Viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy rövidtáv régebben nem is volt. Sok országban most sincs. Ez olyan, mintha egy futóversenyen, ami 42 km-rõl szól, a mezõny nagy része 10 km-en menne. Az mtb maraton alapvetõen állóképességi sport, s rövidtávon meg sokszor nem feltétlenül az kezdõk indulnak, hanem a magukat komolynak tartó, ellenben tényleges versenyzésre alkalmatlan hozzáállású emberek. Hányszor hallasz olyat hosszútávon, hogy "kilök", vagy "leordít"? Aki 5-6-7 órát megy, tudja, hogy nem másodperceken múlik az élete. Nekem, személy szerint, semmi bajom a rövid távval, mivel vagy beszólítanak, vagy külön blokkból indulok, ellenben amíg nem volt így, nagyon zavart, hogy sokszázan az elsõ hegyen lökdösõdnek, de a másodikon már nem lehet tõlük haladni. Rövidtávon, vagy amíg a mezõny együtt halad, jellemzõ a túlzott agresszió. Én sokszor alig várom, hogy szétváljanak a távok, onnantól (kevés kivételtõl eltekintve), mintha úriemberek között tekernék. Akik nem nyernek, illõ lenne a korcsoport szerinti kategóriában menni. 17 alatt vagy? Rövid. Lány vagy? Közép. Elmúltál 19? Húzás a hosszúra. Az a "versenytáv". Akkor mondhatod el, hogy "teljesítetted". Ki se merem mondani, hogy nem Duna Maratont, de leginkább Kismaratont vagy Félmaratont mentetek. De túlságosan is az égig van magasztalva ez a hosszútáv dolog - biztos vagyok benne, hogy a rövidesek nagy része simán lenyomná a közepet, s közepesek nagy része simán lenyomná a hosszút. Elfáradnátok? Naná, alig bírnátok megállni a lábatokon. Én nagyon szeretném, ha végre megállna a hosszútáv mezõny fogyása, s az egész egészségesebb arányokat öltene. Azért ez a 800/700/100 (vagy valami hasonló) arány nagyon durva. Miért van az, hogy külföldön ez fele/fele szokott lenni? (közép és hosszú, mert ugye rövid nincs is, az a gyerekverseny, elõzõ nap) Szerintem csak be vagytok rettentve, nem hiszem, hogy eddig lett volna olyan, akit rábeszéltünk volna hosszabb távra, az megbánta volna (nagyon :D) - maximum jobban elfáradt. Nagyon fura ez, s sok olvasata van (például, hogy a hosszúsokat a szervezõk sem igazán értékelik, pl sokszor nem jut kaja, régebben nem jutott póló sem...), s nagyon éles ellenpéldaként felhoznám a futóversenyeket, ahol a 110 kilós fehér pamutpólósok is lenyomják a maratont, csak legfeljebb nem 3 óra alatt, csak 6 óra körül. Kíváncsi vagyok, hogy ez a jelenség Magyarországon miért következett be, s miért csak a montiban. Tömegpszichózis? Vagy csak túlparáztat a média? Vagy "Hobby Hilda" effektus?

Hát gondolom Fenyvesi Peti aki megnyerte a rövidtávot és a többiek az elejérõl örömmel olvasnák miszerint õk ,,tényleges versenyzésre alkalmatlan hozzá állású emberek volnának" Ha már felhoztad a futóversenyeket példának ott is vannak sprinterek, középtáv futók, és hosszútáv futók, nem hiszem a maratoni futóról, hogy azt gondolná a 100 méteres sprinterrõl, õ tényleges versenyzésre alkalmatlan hozzá állású ember volna... És lehet én ordítottam szombaton az aszfalton fölfelé a túra tempóban haladó rövid-közép-hosszútávosokra, mert elfoglalták kényelmesen az egész utat. És ordítottam, hogy meghallják az MP 3 lejátszójuk ellenére is, hogy tarts jobbra mert balról mennénk el azok akik igaz rövidtávon, de verseny tempóval haladtak. És mondjuk mondhatja még a hosszú eleje is rád azt amit már idéztem tõled, hacsak nem köztük mentél. Személy szerint tisztelem azt aki 1:18 alatt lenyomta a rövidet és mindazokat akik a maguk erejét meghazudtolva teljesítették mer lehet középtávra soha nem mennének el így viszont SPORTOLNAK. Az etalonnak tartott Salzon is van 25-53-110-200 táv. Uff! Én beszéltem.Feltöltött kép

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts

Nem lesz szópárbaj, mert nem vagyok ellentétes állásponton.

Fenébe! :)

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Elsõ DM-om. A Budai várból indult, elõtte havi 150-200 km-t bicajoztam. Ennek a fele volt terep. 91-92 kg voltam, most 72. Már a várból lefelé jövet felütöttem a gumit. Majd jött a HHH, sírtam fölfelé, az aszfalt végén már kistányéron szerencsétlenkedtem. Majd jött a CC lefelé, amit végig toltam. Majd toltam. Majd toltam. A 10-es út keresztezése után feltoltam aszfalton a Köves-bércre, majd jött volna a Kevély oldal, de egy "be nem jelentett" rally miatt felküldtek a Kevély-nyeregbe. Tolás, amíg lehetséges. Majd jött a Hosszú-hegy, ott végre fel tudtam tekerni. Lefelé már persze estem, hiszen nehéz technikás. :D Majd jött a nemtommilyenhegy, tolás-tekerés, felváltva. Prédikálószékre már feltekertem, de utána valami elreccsent bennem. Életem elsõ eléhezése, napszúrással kombinálva. Pap-réten 1 órát hevertem a fûben a frissítõnél. Onnan nagy szenvedés Visegrádig, derékfájás, miegymás, majd tolás a célig. A sípálya alján volt egy kis hupli (azóta is ott van), abban orraestem. A parton már a hosszútáv középmezõnye is a fûzfákba döngölt, de egyszer csak beértem. Nem tudtam magamról, s Lepencén, a strandon tértem magamhoz. Merevváz, merevvilla, pamutpóló, lobogós térdnadrág. Asszem 99, de összemosódnak az évek. 78 km volt a "rövidebb" táv.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

amelyik sráccal összekevertelek, végülis hazahoztam (Lesencetomajig), aztán innen még hazaindult bringával - Lentibe... (este 10-kor egy Duna Maraton hosszú táv után) ...

Bringával? Nem gyenge!

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

Komolyan volt ilyen?

komolyan, nem is kevés

-és nem 110 kilós pamutpolós :) -
sõt mázsa fölött se sokan lehettek rajtam kívûl :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

watermiller

watermiller

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
110 kilós pamutpólóban?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Én konkrétan tegnap nagyon megbántam a közepet...

Recsegett a váltód? :D (óbakker, de ugye nem én beszéltelek rá?)