A mostani maraton kiírásánál nem láttam, hogy az uci szabályzat szerint lenne (javítsatok ki), csak szabadidõ és túra maraton. Az más kérdés, hogy manapság maratonnak szinte bármit lehet nevezni következmények nélkül...
A szövetség által koordinált sorozaton, az az a Magyar Kupa futamokon kell a rendezõnek betartania a szabályzatot. Ezesetben is az MMTBSZSZ szabályzata az irányadó, nem a UCI, ezalól kivételt, ha nemzetközi minõsítést kap a verseny (E2, E1, neadjisten C1), ebben az esetben az UCI szabályzat érvényes.
Egy kupafutam rendezõje szerzõdésben vállalja, hogy megfelel ezeknek a szabályoknak, a Szövetség pedig bírókat delegál, akik a verseny szabályosságát ellenõrzik és segítenek levezényelni a versenyt.
Ami nem MK futam, arra a természetesen nem vonatkozik a szabályzat, nem is lenne, aki ellenõrizze és csak a szervezõn múlik, hogy figyelembe veszi-e mégis, vagy saját szabályok alapján rendez.
A Budamarci nem kupafutam és kb ezer oka van annak, hogy miért nem is lehetne az. Az, hogy ez egy buli maraton, nem magyarázat arra, hogy miért nincs rendesen kijelölve a pálya, miért nincsenek biztosító emberek veszélyes helyeken.