Jelentkezz be Regisztrálj

Hírek a nagyvilágból
#4721
Írta 2007. július 08. - 11:03

#4722
Írta 2007. július 08. - 08:39

Az hogy a növényi zsír tulajdonképpen olaj (ugyanis folyik), telítetlen szénhidrogén, ami még egészséges is. Ha ezt hidrogénezik (telítik) akkor krémszerû állagú anyagot kapnak, zsírt. Ez a margarin. Minél nagyobb aranyányban telítik a a kettõskötéseket, annál szilárdabb lesz (többnyire).
Az állati zsír alapból sok telített kötést tartalmaz, tehát szilárd, ebben hasonlítanak.
A különbségek az egyes alkotómolekulák oldalláncaiban vannak, ezek szabják meg az egyéb tulajdonságokat.
Az állati azért egészségesebb, mert a szervezet évezredek során szokott hozzá és megfelelõképpen kezelni tudja (lebontani) az emésztés során keletkezõ melléktermékeket. A hidrogénezett, mesterséges zsírok szinte új anyagok az emésztõrendszernek, sok keletkezõ anyaggal nem nagyon tud mit kezdeni, szabad gyökként marad meg ami karcinogén. Ill akár "mérgezõ" bomlástermékek is keletkezhetnek, amit a májnak, epének kell koagulálni, hatástalanítani.
Épp ez a baj a homogénezett tejjel is, mert ebben "összetörik" a tej fehérjemolekuláit -> ezekrõl szintén lehet vitatkozni hogy káros-e vagy nem...
na fasza, köszi, valami ilyesmit vártam, mostmár énis értem.
józan paraszti ésszel énis valahogy így éreztem, csak idegen szavak nélkül

#4723
Írta 2007. július 08. - 01:06

Én a káros hatását akkor fogom elhinni, ha olyan embertõl hallom akit szaktekintélynek tartok, vagy magam látom (magamon/máson). Nem fogok hinni Tóth Béla biozöld kutatómunkatársnak, aki mellesleg ezotériában szenved.
Igaz amúgy, hogy bármilyen kutatást meg lehet hamisítani. Valamennyire mindegyik kutatás, akár bio-reform akár globalizációs-multi, meg van bundázva, valamelyik jobban, másik kevésbé. De hát ilyen a világ, mindenki a maga malmára szeretné hajtani a vizet.
Úgyhogy csakis a szemetekben és a megérzésetekben bízzatok. Azok nem csalnak általában.
#4724
Írta 2007. július 07. - 23:23

oké. de most meg ezt nem értem (komolyan):
a növényi zsírt ha hidrogénezik, akkor sok közös vonása lesz a vajjal?
a legutóbbi kutatások erõsen óvnak minket a hidrogénezett növényi zsírt tartalmazó termékek fogyasztásától (pl növényi zsírból kotyvasztott "tejszínhab"), míg a vaj (állati, természetes zsír) teljesen veszélytelen és egészséges.
akkor mi lehet a közös bennük?
Az hogy a növényi zsír tulajdonképpen olaj (ugyanis folyik), telítetlen szénhidrogén, ami még egészséges is. Ha ezt hidrogénezik (telítik) akkor krémszerû állagú anyagot kapnak, zsírt. Ez a margarin. Minél nagyobb aranyányban telítik a a kettõskötéseket, annál szilárdabb lesz (többnyire).
Az állati zsír alapból sok telített kötést tartalmaz, tehát szilárd, ebben hasonlítanak.
A különbségek az egyes alkotómolekulák oldalláncaiban vannak, ezek szabják meg az egyéb tulajdonságokat.
Az állati azért egészségesebb, mert a szervezet évezredek során szokott hozzá és megfelelõképpen kezelni tudja (lebontani) az emésztés során keletkezõ melléktermékeket. A hidrogénezett, mesterséges zsírok szinte új anyagok az emésztõrendszernek, sok keletkezõ anyaggal nem nagyon tud mit kezdeni, szabad gyökként marad meg ami karcinogén. Ill akár "mérgezõ" bomlástermékek is keletkezhetnek, amit a májnak, epének kell koagulálni, hatástalanítani.
Épp ez a baj a homogénezett tejjel is, mert ebben "összetörik" a tej fehérjemolekuláit -> ezekrõl szintén lehet vitatkozni hogy káros-e vagy nem...
the_d javíts ha valami nem így van, én még nem végeztem

#4725
Írta 2007. július 07. - 23:02

hogy a margarin sosem látott tejet, de miután hidrogénezik a zsírt, azután sok közös vonása lesz a vajjal.
a növényi zsírt ha hidrogénezik, akkor sok közös vonása lesz a vajjal?
a legutóbbi kutatások erõsen óvnak minket a hidrogénezett növényi zsírt tartalmazó termékek fogyasztásától (pl növényi zsírból kotyvasztott "tejszínhab"), míg a vaj (állati, természetes zsír) teljesen veszélytelen és egészséges.
akkor mi lehet a közös bennük?
#4726
Írta 2007. július 07. - 22:41


amúgy annak ellenére hogy margarint eszem, meg light colát is iszom, ittamettem már friss tejet/vajat is, házi sajtot is, és szeretem is õket, nem fintorodom el tõlük. Bár lehet h kivétel vagyok, rmlm nem.
#4727
Írta 2007. július 07. - 21:19

akkor lehet az a baj, hogy a lényeget nem tanították, mert én arra gondoltam, hogy a vaj tejbõl készülNem kell hinned nekem, bár magamba szedtem nemkevés tananyagot egyetemen vegyészként.
Úgy gondolom hogy ennek okán értek is hozzá annyira hogy beszéljek róla. És nem jelent meg a Cocacola képveiselõje szerves órán vagy laboron, hogy lefizessen minket az aszpartámot illetõen. (sajnos)

... tehjez közük nincs, de a vajhoz valami közük van.
#4728
Írta 2007. július 07. - 21:12

Nakéremszépen.hogy mi? ez alapján akkor neked higgyünk?
de egyáltalán manapság, hogy döntsük el, hogy kinek higgyünk - melyik fórum, vagy forrás ír nagyobb baromságot?
Igaz,hogy OFF,de...
Én most fogyasztottam el két szelet vajas kenyeret.
Eredeti házi (tehén) vajjal kenve!
Egy falusi munkatársam hozta,mert egy idõs nénike még mindig foglalkozik ilyenekkel.
(A kecskesajtot már ne is említem.)
Már az illata lehengerlõ volt.
A családban nem kis riadalmat keltettem vele.
;-)
Azt hiszem itt a fórumozók közül elég kevesen vagyunk,akik fogyasztottak efféle terméket,sõt megkockáztatom,hogy frissen fejt tejet is kevesen.
Szóval nagyon megszoktuk már a csíramentesített,homogénezett,hõkezelet és hasonló okosságokkal "manipulált" termékeket.
Lehet,ha természetessel találkoznánk,csak fanyalogva elfintorodnánk.
BLOG OFF
ON:
http://www.mtv.hu/ma...k.php?id=111128
#4729
Írta 2007. július 07. - 15:52

Úgy gondolom hogy ennek okán értek is hozzá annyira hogy beszéljek róla. És nem jelent meg a Cocacola képveiselõje szerves órán vagy laboron, hogy lefizessen minket az aszpartámot illetõen. (sajnos

#4730
Írta 2007. július 07. - 11:24

....tehjez közük nincs, de a vajhoz valami közük van.
hogy mi? ez alapján akkor neked higgyünk?


de egyáltalán manapság, hogy döntsük el, hogy kinek higgyünk - melyik fórum, vagy forrás ír nagyobb baromságot?
#4731
Írta 2007. július 07. - 00:44

olyan tuskok vannak ott, hogy csoda, hogy nem terdepeltek ki a furdonadragjukat.
bar szerintem mar megtortent, csak nem lattam.
/aki megkerdezi hol dolgozom picsan lesz rugva/
mindenfele f.s sz@rt irkalnak olyan minosegben, hogy egne a bor a pofamrol ha az en nevem lenne a cikk vegen.
es ok ezt szerintem komolyan veszik.
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
#4732
Írta 2007. július 07. - 00:11

Tegyük csak rendbe a dolgokat itt.
Aszpartám: Ez a vegyület egy aromás (karika+hatszög) észter. Két aminosav (aszpartámsav és fenil-alanin) metilésztere. Rákkeltõnek nem valószínû h rákkeltõ, eddig senki nem bizonyította. A "fenil-alanin forrás" címû szöveget azért tüntetik fel, mert lebontása során az észter felbomlik (vagyis inkáb hidrolizál), és egy ritka enzimhiány miatt vannak fenilalanin-érzékeny emberek.
A két másik bomlástermék az aszpartámsav (sima aminosav, megtalálható a legtöbb fehérjében, D jellel, gyorsítja az anyagcserét), és metanol (nah, ez itt igaz, a veséd nem örül neki, de amennyit az ember aszpartámot fogyaszt, megbirkózik vele).
Sokan nem bírják az ízét, én szeretem.
E betûs dolgok: minden E betûs dolog egy olyan vegyületet jelöl, aminek szerkezete és tulajdonságai nem függnek attól, hogy milyen alapanyagból állítják elõ õket. Csak arra használják, hogy egységesítsék a vegyületek jelölését élelmiszereken.
E330 pl citromsav, mivel a citromsav az mindig citromsav, tökmindegy hogy Guatemelai vagy Kameruni vagy Kirgiz.
Itt egy hasznos link errõl: http://www.e-szamok.hu/
Sajnos néhány évvel ezelõtt vki a Fraunhofer intézet nevében köremilen indított egy olyat, hogy ezek veszélyesek, fõleg az E330, ami az ételek nagy részében megtalálható.
A margarinok elég mesterséges anyagok, tehjez közük nincs, de a vajhoz valami közük van. Olyan mint amikor gyorsélesztõs sört iszol. Nagyon hasonlít a normál erjesztettre a végtermék, de az alapanyag gyökeresen más.
Néha eltûnõdöm, miért nem képesek az emebrek tájékozódni mielõtt hoaxoknak bedõlnek......pl BOON. Az interneten sokminden van ami hasznos.
#4733
Írta 2007. július 05. - 20:53

mindamellett hogy szerintem undorító íze van nekem pl k......tt gyomorfájásom lesz tõle......-nem bebeszélés, tapasztalat-Charon, riasztás!
Téma, kérdés: Hoax és biosz (kémia)
Vizsgálat tárgya: cikk: http://www.boon.hu/h...070705-09472035
Határidõ: ASAP
Prioritás: 7
Figyelem, ciklámen fokozat!
:-)
edit, aszpartám:
http://www.eum.hu/in...p?akt_menu=3447
http://www.ramazzini...79-385_2006.pdf
vki összefoglalná? :}
Nat.Geo.:
"Az aszpartám egy egyszerû vegyület, amely a béltraktusban a következõ összetevõkre bomlik: aszparaginsavra, fenilalaninre, aminosavakra, valamint metanolra."
Fogyasztása (belsõ égésû motoros) robotoknak erõsen javasolt :-)
úgyhogy én biztos elkerülöm....
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
#4734
Írta 2007. július 05. - 20:35

Szerintem ez egy féligmeddig lerágott csont.
Ahogy lor is hozzászólásában kifejtette: mindig elõhalásznak valami hírfélét.
Mondjuk ezután majd az jön,hogy a margarinfélék sem láttak sohasem tejet és (bármilyen hihetetlen) több közük van a kõolajhoz és a növényekhez.
http://www.weborvos....d=178&cid=80006
Aláírom.
Viszont ahhoz,hogy BIO-életmódot folytassunk,nem kevés pénz kell(ene).
Persze ahol tehetem,én is kerülöm a sok mesterséges (E-betûs cuccok) dolgokat.
Viszont egyáltalán nem fogyasztani ilyeneket képtelenség.
De ha mégis sikerülne,akkor viszont ne vegyetek majd levegõt,ha Miskolcról tartotok Ózd felé.
(Sajóbábony-Kazincbarcika)
edit: ha mégsem sikerülne,akkor sebaj,behoztátok a lemaradást
#4735
Írta 2007. július 05. - 20:16

#4736
Írta 2007. július 05. - 13:47

#4737
Írta 2007. július 05. - 13:34

Téma, kérdés: Hoax és biosz (kémia)
Vizsgálat tárgya: cikk: http://www.boon.hu/h...070705-09472035
Határidõ: ASAP
Prioritás: 7
Figyelem, ciklámen fokozat!
:-)
edit, aszpartám:
http://www.eum.hu/in...p?akt_menu=3447
http://www.ramazzini...79-385_2006.pdf
vki összefoglalná? :}
Nat.Geo.:
"Az aszpartám egy egyszerû vegyület, amely a béltraktusban a következõ összetevõkre bomlik: aszparaginsavra, fenilalaninre, aminosavakra, valamint metanolra."
Fogyasztása (belsõ égésû motoros) robotoknak erõsen javasolt :-)
"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"
#4738
Írta 2007. július 05. - 13:19

http://www.boon.hu/h...070705-09472035
gyorsan végignéztem pár itthon található terméket kb 70 % ban találtam is olyan feliratot, hogy : édesítõszerek:aszpartám...
#4739
Írta 2007. július 02. - 12:14

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
#4740
Írta 2007. július 01. - 22:14
