Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Hírek a nagyvilágból

- - - - -

• Please log in to reply
5267 replies to this topic

hé én

hé én

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
de van minden ami itt is van, csak pl bizonyos utakon sokkal jobban szabályozva van, hogy milyen jármûvek is használhatják. itthon a tengelyterhelés - egykét hallott eset esetén - 15 tonna is lenni szokott(merészebbek). külföldön lehet erre tervezik, de itthon nagyon régota 10re , nem régen pedig 11tonnára terveznek – valahol még ennyire se mégis használják a nyergesek…
( hidd el, csak nehézgépjármûvekre méretezik az utakat - személykocsi meg sem kottyan nekik - emliteném a totalcaros cikket amiben a fuvrosokrol és az általuk használt mellékutakrol volt szo - környezõ országokban ugyanis fizetni kell ezért erre jönnek)

Vannak bizonyos amortizácios szintek. (500m enként minõsítik a szakaszokat – hiába láttál 3at is arrafelé - kátyúbol)

Máshol is kialakul kátyú – esetleg gyorsabban reagálnak rá

Ütõkátyuk – láttunk már ilyet: cask 3ad osztályuvá minõsítik vissz a szakaszt az 5bõl –nemcsak itt más országban is

/igazatok van, lehet hogy szar az út, de majd ha ti irányítotok, jobb lesz/

Kieg: egy boeing is leszállhatna a németeknél a pályara, itthon nem
Amerikai pályához képest a német még mindig 2,5x vastagabb
460000eurot költenek az autobahn minen kilométerének az üzemeltetésére és fenntartására évente!!!
Átlagos forgalom : münchen környékén 140000 átlagba, a pályan 45000autó/nap
BETON alapja van – itthon homok:) - 70centi(hõtágulásra szinte egyált nem reagál)

edit: pénzt inkább olyan helyen kellkeresni, mint a termõföld eladása sunyiba(elvett területekrõl), szokásos gázolaj ide öntöm oda öntöm enyémbe is kicsit..

zokogva borulnék a motorjára, remegve érinteném meg alumínium bõrét, és emlékének szûzlányt áldoznék, akit méregdrága motorolajjal lobbantanék lángra - Rolls Royce Phantom ____>>____Wroom…__>__[FONT="]B&O[/FONT]

tittyman

tittyman

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,950 posts
Van olyan ismerõsöm akinek az a munkája ,hogy ilyen kis lyukakat csinál a pályába, mintavételezés végett....
Nna õ az elején még mondta ,hogy a homok az nagyon sokba kerül.....
:(
:) Tittyman kongashow!! :bananadan:cheers:

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
vagy mikor 2 év múlva kátyuznak:)

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,369 posts
Nem értem. Németországaban az esõ nem esik vagy fagy nincs?

Még a végén kiderül hogy a többi országban szárazság van és jóidõ. :)

hé én

hé én

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
kicsit még hagy hozzam fel az autópályásdit.

egyik környezetünkben lévõ országgal sem érdemes szakmai (és nem pénzügyi) összehasonlitást végezni - kis tulzással.
hazánk éghajlata elé szar ilyen tekintetben. télen nem ritka jelenség a fagyás a nedves útszakaszokon. eleve lehetetlen olyan felsõ aszfaltréteggel boritani az utat ami porozus.(tele van kis folyosokkal - és egyirányba dõl az utpálya oldalra - amin ha jol van keverve(szemcseméret) a legnagyobb zivatarok vizei is gond nélkül átjutnak - ezáltel a pálya vizes marad ugyan, de nem a felszínén folyik el.
emiatt kell a butkolatnak, pl német autopályákkal ellentében sokkal kevésbé rugalmasnak lennie - kopórétegnek. (10tonna tengelyterhelésnél 1mm) és ez elvileg rugalmas pont annyira hogy 1mm-t le majd vissza. gyakorlatban a vissza ugye sose 100% ebbõl nyomvályu lesz, vagy vagy ha vastag az alapréteg akkor csak simán szépen egyben süllyed az utpálya.
talajnedvesség/mozgások és a korábban kialakitott pálya alapja a másik ok ami miatt szar lehet az ut - hiába látjátok hogy 2-3 évente ujraszfaltozzák. el kellene sokszor takaritani az egész utat ugy ahogy van, majd elõlrõl megcsinálni szépen. simán koporéteget leszedni meg felhordani nem sok pénz csak sok idõ.
német pályák vastagsága 80-120centi is lehet helyenként. de valahol csak 20(ahol hullámzik vagy nagy a talajnmozgás). a németeknél amegengdett legnagyobb lejtés 4% lehet max. itthon nem éri meg ennyire sikra csinálni - se távolság nincs se hely ezekre idehaza.
északi országokban meg nem bitumen hanem cement kötésû a dolog. sokkal sokkal többe kerül ugy, és a technika is sokkal precizebb kell hogy legyen. betonkötésû a cuccos ferihegy felé vmeliyk ut. na az az elsõ ilyen és hullámzik is.
edit: a hézag tömítése, mindegy hogy dilatácios [utolag megnézve]nem lehet felfüggeszteni a munkát - ergo nyomják éjjel nappal addig amig a szakasz tart: 500x többe kerül mint a bitumenes aszfaltnál

lehajtók számát tekintve igen, több van, mert itt a távolságok kicsik és az ember ehez szokott. (közlekedéstervezés, nem részletezem)

edit2: a pénz az tény hogy csak ugy elfolyik, de amiket az utóbbi idõben(3-4)éve építenek, bármilyen besorolású ut legyen is az sokkal jobb mint a korábbiak

zokogva borulnék a motorjára, remegve érinteném meg alumínium bõrét, és emlékének szûzlányt áldoznék, akit méregdrága motorolajjal lobbantanék lángra - Rolls Royce Phantom ____>>____Wroom…__>__[FONT="]B&O[/FONT]

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts
meg az adószint "egy kicsit" magasabb, mint itt.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,262 posts

Európa legjob egészség rendszere aszhiszem a svédeknek van. Ott, ha gyereketek születik KÖTELEZÖEN othon kell a férfinak 6 hónapig mardni es az aszonynal segíteni. Természetesen mindent fizetnek. Csak ott az alkohol nagyon drága :cheers:

igen tudom. mondjuk ehhez képest baromi sok alkoholista van náluk. szerencse :), hogy a környezõ országokban nem drága a pia annyira, így van hová menniük utánpótlásért. pl, dániába

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts
tóta w blogjából teccett ez a komment:
"Ha sok lesz a suv , és suv suvval ütközik majd minden nap, akkor kell egy nagyobb, biztonságosabb járgány és végre divatba jön a városi nagyteherautó."

ezt csakúgy azoknak, akik azért vesznek nagyot, mert csak az lehet biztonságos :)

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
a táptopikot csak hagyjuk meg galuska remek receptjeinek (amit mostanában nagyon hiányolok...) és a rendes kajáknak, ne "szemeteljünk" bele :) (itt meg befejezem az off-ot)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

érdekes amúgy, hogy az USA-ban a Mcd-t nagyjából ott kezelik, ahol a helye van, én szinte csak lepukkant, sz.r környéken lévõ boltot láttam, ahol jórészt feketék és mexikóiak ettek, abból is a szegényebb fajta.

a vicc hogy annyi pénzbõl amibõl a szarosban jól tudsz lakni, már simán futná egy önkiszolgáló rendes kajáldára is /fözelékfaló pl/. de hát ez egy ilyen ország. nálunk ugye a wendys befulladt pedig azért a szarosnál 2 nagyságrenddel jobb minsõség volt, igaz drágább is kicsit.
de ez már erõsen off, van táptopik ha jól emléxem
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
érdekes amúgy, hogy az USA-ban a Mcd-t nagyjából ott kezelik, ahol a helye van, én szinte csak lepukkant, sz.r környéken lévõ boltot láttam, ahol jórészt feketék és mexikóiak ettek, abból is a szegényebb fajta.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

igaz, rosszul emlékeztem
igazság persze van benne, de ha kizárólag bécsiszeleten élne valaki hónapokig annak sem lenne túl sok jó hatása... erõsen sarkított, hogy pont a McD-t találta meg az meg szerintem csak az ismertségének köszönhetõ, lehetett volna ugyanezt a filmet bármelyik étteremlánccal (Wendy's, Subway, Pizza Hut...) csinálni, az eredmény ugyanez lett volna

Tökéletesen igaz, hogy bámely mással is meg lehetett volna csinálni, de azért mégis csak a McDonald's a "példakép". Ha érted, mire célzok.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

igaz, rosszul emlékeztem
igazság persze van benne, de ha kizárólag bécsiszeleten élne valaki hónapokig annak sem lenne túl sok jó hatása... erõsen sarkított, hogy pont a McD-t találta meg az meg szerintem csak az ismertségének köszönhetõ, lehetett volna ugyanezt a filmet bármelyik étteremlánccal (Wendy's, Subway, Pizza Hut...) csinálni, az eredmény ugyanez lett volna

ja így igaz, én természetesen az összes junk food-ra értelmeztem......
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
igaz, rosszul emlékeztem

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

a tisztánlátás kedvéért érdemes megnézni a Supersize Me címû "remekmûvét" is, ha ez csak fele annyira demagóg és egyoldalú, már az is elég ahhoz hogy ne sok hitelt adjak neki...
ehhez egy kis olvasnivaló: http://index.hu/kult...itika/moore362/

edit: no amíg írtam jó sokan megelõztetek :)

a super nem az övé, ha jók az emlékeim.....abban egyébként lényegesen több az igazság.....

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
a tisztánlátás kedvéért érdemes megnézni a Supersize Me címû "remekmûvét" is, ha ez csak fele annyira demagóg és egyoldalú, már az is elég ahhoz hogy ne sok hitelt adjak neki...
ehhez egy kis olvasnivaló: http://index.hu/kult...itika/moore362/

edit: no amíg írtam jó sokan megelõztetek :)

exxpert

exxpert

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,288 posts

érdemes megnézni amúgy michael moore legújabb filmjét, a SICKO-t

... és akkor már a kóla, puska, sült krumplit is érdemes

Az meg hogy nem engednek meghalni....
Hát sajnos a mi családunk és elég sok ismerõsöm azt mondja, hogy az egyik budapesti kórházban még lúdtalpbetét sem mernénk csináltatni, mert nem biztos hogy jót tesz az egészségednek!!! Ezt többszörös tapasztalat alapján mondom.

[highlight] The bike way of life [/highlight]

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts
MM filmjeit azért nem kell véresen komolyan venni, kb annyi bennük az igazság mint a magyar nemzetben meg a népszavában együtt....szal valahol fele alatt...néhol kissé viccesek is. egyébként amúgy sem az amerikai rendszer a minta azt mindenki tudja hogy szar.

mellesleg minden egyéb mellett /pártkasszák, völgyhidak etc/ az autópályák itthon attól is drágák, hogy kb sehol nincs ennyi lehajtó meg bekõtõút.....itt nálunk úgy van hogy ha a nyomvonal keresztülmegy bivalybasznád3 külterületén -és valahol keresztülmegy, senkiföldje nincsen- akkor a tanács, csak akkor írja alá az építési engedélyt ha kap lehajtót meg bekötõ utat - lásd még M0-ás híd és köcsög szigetmonostoriak esete a kis híddal- és azok a csomópontok sem olcsók.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
Moore a supersize me-t nézhetné meg, mert a pöcsét már csak tükörbõl nézheti.... aztán Neki sem lesz jó az orvosi lelete

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts
érdemes megnézni amúgy michael moore legújabb filmjét, a SICKO-t

arról szól hogy milyen "fasza" a rendszer amerikában, aki biztosítva van még annak se fizetik ki az ellátást, mindenféle kifogást keresnek, és hagyják meghalni is az embert, mert csak a PROFIT a lényeg.

az az orvos kap prémiumot, aki pénz takarít meg az adott egészségbiztosítónak...szal fasza rendszer...

csak a tisztánlátás végett érdemes megnézni, mert annál még EZ AMI MOST VAN, EZ IS JOBB (pedig elfogadom hogy ez is kritikán aluli, és tudom jól hogy áldatlan állapotok uralkodnak...)

(akinek kell az szóljon adok linket)
Autist Team:)