a hosszútávú lakáshitelhez annyit azért hozzátennék, hogy inkább a banknak fizetem az "albérletet" mint valaki másnak. mert akkor elõbb-utóbb legalább az enyém lesz a ház.
bármennyire is egyetértek a "jövõnk elzálogosítása" nézettel.
2008-ig én is elhittem ezt. Mostanra tapasztalatból (!) rájöttem, hogy egy tévedés, egy rajtunk ragadt maradvány szokás.
- Egyrészt a futamidõ alatt aránytalanul sokat, akár 25-30 millát is kifizetek egy 12 milliós kotványért (ez nem újdonság, ezt tudta mindenki).
- A 2008 elõtti devizahitelezés beárazása egy tévedés, egy csalás és ez be is fog bizonyosodni, és soha többé nem lesz ilyen olcsó hitel. A hitelminõsítõket nyakon fogják verni és remélem soha többet nem segítenek senkit 0 Ft önerõvel, valós jövedelem igazolás nélkül hitelhez. A hitelközvetítõket már elkezdték ütni, akik szintén agyatlanul tolták a hiteltermékeket.
- Így már azonban borult a 2008 elõtti állapot, amikor ideiglenesen, a hibás devizahitelek miatt olcsóbb volt sajátot fizetni, mint bérelni.
- Amíg nem vagy tulaj, nem tudod, hogy az milyen váratlan, folyamatos és hihetetlen költségekkel jár (a hiteltörlesztõn felül). Vagyonosodási illeték, lakásbiztosítás, épületbiztosítás, állagromlás, vezetékek, burkolatok, festés. Társasházban szinte kivétel nélküli közös költség problémák, nem fizetõ lakótársak, helyettük te fizetsz, csak a fejfájás örökösen...
- Tulajdonosként nem vagy mobilis, ami gond. Röghöz kötöttek vagyunk, de bármikor kivághatnak a melóhelyrõl és ez csak rosszabb lesz 10-20 éves távlatban is.
- Béreltben SEMMI felelõsség és plusz költség nincs. Ha nem tetszik, ugat a szomszéd kutyája, hangosan dugnak feletted, elmész máshová.
Úgyhogy én azt mondom, ha nem kapsz anyucitól lakást, nem örökölsz, nem vagy lottó nyertes, nem tudod kp kicsengetni, akkor hitelból ne legyél tulajdonos. Mindenkinek ezt ajánlom.
végtörlesztés ügyben tett már valaki lépéseket?
igen. hirdetem a lakást.