Kedves Franci!
Te most azt gondolod, hogy hú de jól beolvastam az országútisoknak - ugye? - de megnyugtatlak, hogy csak tájékozatlan vagy...
Csak annyit talán hogy ne hasonlitsunk egy MTB versenyt országutihoz. Mig egy MTB-nél, lejattolsz egy csomo pénzt a természetvédelmi terület "üzembentartojának" , ezen felül a motorok, terepjárok amivel kijelölöd a pályát,majd verseny után lebontod azt..stb,stb. A sok pályabiro a rengeteg erdei keresztezödésben, és a rengeteg menö, szintén terepjárokkal.
Ellenben egy országuti versenyen lejattolod a yardoknak a felvezetést 200km-re, azt kalap.....
off-roaddal sokkalsokkal több a macera, drágább szervezni, ezért ne hasonlitgassunk MTB-t, országitival.
Senki nem hasonlította a Montit az outival, csak én éppen outit rendezek és errõl tudok nyilatkozni.
Míg én szóba sem hoztam egy MTB verseny rendezési nehézségeit, különbözõségeit, csak egy külföldi rendezvény (
ami ennyibõl outi is lehetett volna, csak éppen itt jelent meg az a pár sor amire én reagáltam) nevezési díjáról és a hazai rendezvények nevezési díjáról beszéltem + arról, hogy annyi pénzbõl idehaza is hihetetlen jó rendezvényeket lehetne csinálni - amiben szerintem teljesen igazam van, addig Te teljesen másról írsz és az országúti rendezvényeket mintegy "gyerekjátékot" próbálsz meg feltüntetni.
Én tisztában vagyok MTB és országút versenyek rendezésének feltételeivel, tudom, hogy terepen sem gyerekjáték összehozni és megfelelõen biztosítani a rendezvényeket, de neked - ebbõl látszik, hogy fogalmad sincs egy országúti rendezvény biztosításáról és költségvetésérõl!
Csak megjegyzem, hogy a yardot - már ahogy Te nevezed - az idén 5 rendõrjárõr képviselte és a szerinted lejattolás az nekünk kb.: 500.000,- Ft-ba kerül (még nem kaptuk meg a számlát), amit a Magyar Államkincstárnak fizetünk be. Akkor nem beszélek a 20 fõs motoros rendezõ gárdáról és az összes távra 10 felvezetõ gépkocsiról, a 2 mentõrõl és az egy motoros mentõrõl, záróbuszról, ami összeszedi a kísérõ nélküli résztvevõket, akik bármilyen okból feladták, nem beszélünk a 4 frissítõállomás kitelepítésérõl 4 kisteherrel körbe a Balaton körül (hûtõk, kaja, pia, nõk
) és arról a közel 100 fõ rendezõrõl, akik kb. ugyanolyan feladatokat látnak el egy MTB és outi rendezvényen egyaránt..., nem beszélünk arról, hogy a Balaton körüli fõútra mintegy 400 keresztezõdéssel csatlakoznak utak, a magánbejárókat nem is említve. Nem beszélünk arról, hogy szembejövõ gépjármûforgalomban rendezünk - ami nem mondható el egy MTB versenyen - tele körforgalommal, ahol a körforgalomban lévõnek van elsõbbsége, nem beszélve a forgalomirányító lámpákról, amelyeket az illetékes megyei Közúti Kht.-k központjai technikai okok miatt nem tudtak kikapcsolni a TdP idején, ezrét azoknak a keresztezõdéseknek a biztosítását nekünk kellett megoldani. Nem beszélek arról, hogy a befutó elõtt 2,5 km-re lévõ vasúti átjáró elõtt a vonatot is megállíttatjuk, hogy a versenyzõk szabad utat kapjanak és ne legyen irreális a versenyzés az utolsó 3 km-en. És ez még részletezés nélküli apró felsorolás volt egy outi rendezvény szervezésébõl, rendezésébõl. És ez nem azt jelent, hogy a montinál nincs munka, hanem csak rávilágítok neked, hogy legalább annyi teendõ van minden rendezvénynél, ha azt valaki tisztességgel és a résztvevõk biztonsága érdekében teszi.
És még valami, amit ezek szerint nem tudsz a közúton folyó kerékpáros rendezvény az nem rendeltetéscélú használatnak minõsül és díjköteles. A törvények szerint a fõutak ára 24 órára számolva (ez a legkisebb idõegység) 2.500-5.000,- Ft/m2. Számolj utána a 8 m széles úton a 200 km-nek! Mi a GKM-tõl (akkor még az volt) kaptunk felmentést a díjfizetés alól, de a kisebb (rövidebb és alsóbrendû utakon folyó) rendezvények már nem mind kapnak. Akkor hivatalosan mi a drágább?? Mi egyezkedünk a díjfizetés elkerülése végett, miért nem teszik ezt a Montisok is? (költõi kérdés volt ne válaszolj) - biztos õk is próbálkoznak, csak eddig nem jártak sikerrel.
Szóval el kell rendesen olvasni azt amit ír valaki és arra reagálni, de úgy hogy elõtte tájékozódsz arról amire célzol a mondataiddal, nem pedig az egyébként is -sajnos- meglévõ MTB outi ellentéteket szítani hasonló át nem gondolt írásokkal. Vannak olyanok akiknek tényleg fogalmuk nincs egy rendezvény - legyen az MTB vagy Outi - rendezési nehézségeirõl, arról, hogy mi-mibe kerül csak azokra véleményeket látja, "hallja" amit én v. Te v. bárki más itt leír és ha az nem takarja a valóságot - ugye, akkor félre is vezeti az adott témában tájékozatlan olvasót.
Kedevs McGywer! Én csak a Salz honlapjáról vettem az adatokat, ott az számomra nemderült ki, hogy a nevezõ kap is egy ilyen kezdõcsomagot. Biztos igazad van, akkor abból a 31.500-33.000,- Ft-nyi összegbõl vonjunk le kb. 3.000,- Ft-ot. Ettõl függetlenül én most is tartom azt, hogy itthon MTB v. outi rendezvényt 30.000,- Ft körüli nevezési díjak mellett nem tudnánk megrendezni, mert nem lenne résztvevõnk, de ha mégis, akkor nem volna gond sokkal magasabb színvonalon rendezni. Egyébként már nem nagyon maradunk el a külföldiektõl a rendezés színvonalában, csak a résztvevõi létszámban.