Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• Please log in to reply
12576 replies to this topic

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

256-os 14-es anyával vagy 258-as 12-es anyával. Ha jó az adat akkor jól számolnak a kalkulátorok, de ennél a felninél nem jó a program ERD adata. Én sem tudom, hogy mennyi a valós, mert nem mértem meg fûzés elõtt (mondjuk eleve nehéz lett volna megmérni a fore anyák miatt), de éppen hogy csak jók lettek a kalkulátor által számított hossznál 2mm-rel rövidebb küllõk.

Köszönöm, igazad lett. 14mm-es küllõanya nem volt, 12mm / 258mm lett a nyerõ. A köcsög FORE anyákon a Parktool otthagyja a nyomot végig. Patentul rámegy, annyira, hogy lehúzni alig lehet, festékkel együtt jön. Mavic kulcsot kellett volna vennem.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

tudja-e valaki, hogy a dt 240s elsõagyba milyen csapágy való?

6902 (15/28 X 7mm)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Építenék egy kereket és ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim. Mavic XM819 felni, ha ezt egy darabig belsõgumi + hajtogatható külsõgumival használom, nem UST-ként, nem árt neki? Nem okoz a belsõ peremen olyan karcokat (portól, stb) a külsõ, hogy késõbb UST üzemmódban nem lesz jó a tömítésem?

XT M756-os elsõ agyat rendeltem, gyárilag úgy van beállítva a kónusz, hogy semmi kottyanása nincs. Ez normális, vagy lazítsak vissza?

A FORE anyáknál muszáj loctite (a leírás szerint igen) és hol tudok ezt venni? Más egyéb, amire figyelnem kell?

min allitsd be az agyat, de szerintem jobb ha szet is szeded es atzsirozod magad. az utobbi ket agynal nalam nagyon ramatyul voltak zsirozva, beallitva. teljesen mashogy forgott utana a kerek.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mekkorát ajánlasz? Elmegyek, megveszem (az általad ajánlott méretre értem), max. bebukok 1200 forintot, ha nem jó.. Ezek a küllõhossz kalkulátorok sokat érnek. :)

256-os 14-es anyával vagy 258-as 12-es anyával. Ha jó az adat akkor jól számolnak a kalkulátorok, de ennél a felninél nem jó a program ERD adata. Én sem tudom, hogy mennyi a valós, mert nem mértem meg fûzés elõtt (mondjuk eleve nehéz lett volna megmérni a fore anyák miatt), de éppen hogy csak jók lettek a kalkulátor által számított hossznál 2mm-rel rövidebb küllõk.

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Szerintem hosszú lesz a 258as 14es anyával.

Mekkorát ajánlasz? Elmegyek, megveszem (az általad ajánlott méretre értem), max. bebukok 1200 forintot, ha nem jó.. Ezek a küllõhossz kalkulátorok sokat érnek. :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Megint vak vagyok (doksiban benne van a hub szélesség) + mértem is, 100mm. A sapim oldalán így "F=0"-val 261mm-es küllõhosszt hoz ki, a DT 259mm-t (kerekítve 258mm-t). Abból adódhat a difi, hogy a küllõanyát a sapim 12mm-esnek számolja alapból? 258mm-es küllõt megvehetem?

Szerintem hosszú lesz a 258as 14es anyával.

A sebesség mindent megold.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts

Nem akarom belsõ nélkül felrakni, semmit nem nyerek. Ahhoz ezeknek a sima gumiknak az oldalfala gyenge, pláne, hogy a gyári minimum nyomás alatt használom (2.5 bar helyett 2 bar). Ha a belsõ miatt okozok a felniben maradandó kárt (hosszú távon, több ezer kilométerre értem), akkor inkább veszek rá UST külsõt, ha nem, akkor elhasználom ezzel.

Még egy kérdés, 16mm-es küllõanyát ajánlanak ehhez, a CRC viszont 14mm-essel rakta össze a kerekem, amelyet õk fûztek. Beszerezhetõ itthon 14mm-es?

A küllõhossz számítással vagyok meglõve.

Itt jól töltöttem ki az adatokat? A küllõlyuk átmérõjét tolómérõvel mértem, amennyire pontosan tudtam, az agy adatait Shimano doksiból néztem, a felnihez pedig õ ajánlotta fel ezt az átmérõt.

Van még ez az oldal. Itt nem tudom az F-hez mit kellene írnom, illetve a nem center-to-flage távolságot kér, hanem a szélétõl számított (Ka, Kb). Itt is 135mm széles az agy (K)?

Nem kell 16 mm-es küllõanya. Mjani fûzött kereket ilyen felnivel, õ talán tudja hogy kell mérni az ERD-t.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
itt vannak a kül. típusaira vonatkozó adatok. úgy látom, hogy elsõ agyból is több verzió van:
http://tunds.com/web...41201162428.pdf

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6,770 posts
tudja-e valaki, hogy a dt 240s elsõagyba milyen csapágy való?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

ha nem log az agy akkor minek akarsz barmit csinalni vele? Loctite nem muszaj, de barmilyen csavarboltban talalsz.

ha nem akarod belso nelkul hasznalni akkor tok foloslegesen fizeted az extra arat a 819 felnire.

Úgy értettem, hogy gyárilag szoros a kónusza. Legjobb tudomásom szerint kell lenni egy kis kotyogásnak, ami a gyorszár ráhúzásával tûnik el. 50%-os áron vettem a felnit (kevesebbért mint a 719 ára) és belsõ nélkül akarom használni, de még van itt egy 95%-os gumim, ami átmenetileg jó és sajnálnám félretenni.

Szerintem a nyár közepéig 1500km nem rossz, csak összecsuktam az elsõ kerekem, azért kell új. Tervben is volt két kerékszett, egy slick gumira, egy terepre.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

XT M756-os elsõ agyat rendeltem, gyárilag úgy van beállítva a kónusz, hogy semmi kottyanása nincs. Ez normális, vagy lazítsak vissza?

A FORE anyáknál muszáj loctite (a leírás szerint igen) és hol tudok ezt venni? Más egyéb, amire figyelnem kell?

ha nem log az agy akkor minek akarsz barmit csinalni vele? Loctite nem muszaj, de barmilyen csavarboltban talalsz.

Nem akarom belsõ nélkül felrakni, semmit nem nyerek. Ahhoz ezeknek a sima gumiknak az oldalfala gyenge, pláne, hogy a gyári minimum nyomás alatt használom (2.5 bar helyett 2 bar). Ha a belsõ miatt okozok a felniben maradandó kárt (hosszú távon, több ezer kilométerre értem), akkor inkább veszek rá UST külsõt, ha nem, akkor elhasználom ezzel.

ha nem akarod belso nelkul hasznalni akkor tok foloslegesen fizeted az extra arat a 819 felnire.

az meg mas kerdes hogy ha igy a nyar kozepen se hasznalod a biciklit mert folyton valami lenyegtelen aprosag miatt b.szogatsz rajta valamit, akkor mikor lesz abban a szerencsetlen kerekszettben tobb ezer kilometer...
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Megint vak vagyok (doksiban benne van a hub szélesség) + mértem is, 100mm. A sapim oldalán így "F=0"-val 261mm-es küllõhosszt hoz ki, a DT 259mm-t (kerekítve 258mm-t). Abból adódhat a difi, hogy a küllõanyát a sapim 12mm-esnek számolja alapból? 258mm-es küllõt megvehetem?

nem

Ok, köszönöm.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Építenék egy kereket és ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim. Mavic XM819 felni, ha ezt egy darabig belsõgumi + hajtogatható külsõgumival használom, nem UST-ként, nem árt neki?

nem
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Még egy kérdés, 16mm-es küllõanyát ajánlanak ehhez, a CRC viszont 14mm-essel rakta össze a kerekem, amelyet õk fûztek. Beszerezhetõ itthon 14mm-es?

A küllõhossz számítással vagyok meglõve.

Itt jól töltöttem ki az adatokat? A küllõlyuk átmérõjét tolómérõvel mértem, amennyire pontosan tudtam, az agy adatait Shimano doksiból néztem, a felnihez pedig õ ajánlotta fel ezt az átmérõt.

Van még ez az oldal. Itt nem tudom az F-hez mit kellene írnom, illetve a nem center-to-flage távolságot kér, hanem a szélétõl számított (Ka, Kb). Itt is 135mm széles az agy (K)?

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Lazítsd vissza. Fejetsd el a Loctite-t. Meg kéne próbálni összerakni a nem UST külsõt UST felnin kicsit több tejjel. Szerintem jó lesz.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Építenék egy kereket és ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim. Mavic XM819 felni, ha ezt egy darabig belsõgumi + hajtogatható külsõgumival használom, nem UST-ként, nem árt neki? Nem okoz a belsõ peremen olyan karcokat (portól, stb) a külsõ, hogy késõbb UST üzemmódban nem lesz jó a tömítésem?

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Ja ez valóban logikus, köszi!

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Kioldás és kitekerés után szimmetrikusan tartja a gyorszárat a tengelyben (könnyebb visszatalálni a papucsokba).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
A gyorszár tengelyén lévõ rugónak van valami gyakorlati haszna?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Már csak kíváncsiságból: Mavic felniben összegyûrõdött a felnivédõ, ami egy kb. fél mm vastagságú, viszonylag kemény mûanyag szalag. Ebbõl következõen, sürgõs cserére szorulna, mert két hét alatt a második belsõmet tette tönkre (kitépte a szelepet mindkettõbõl). De honnan lehet szerezni ilyesmit? Gúgli testvér nem segített, tehát árjegyzékekben nem nagyon van nyoma...
Egyáltalán: szabad mozogni ennek a mûanyag izének, amíg a belsõt a helyére nem teszem?

A szalag nem tud elmozdulni. A külsõd mozdul el a felnin. Vagy nagyon puha gumival jársz vagy a külsõd van megnyúlva. Nekem a B kategóriás Continental külsõm csinált ilyet.
Az öntapadós felniszalag nagyon jó ! Az nem tud elmozdulni de ha a külsõd fordul el, az még mindig tudja bántani a szelepet.
A hintõportól ne várj csodát. A kinyúlt külsõn az nem segít.

Jelenlegi felnim 533mm belsõ átmérõvel rendelkezik, a kiszemelt 542mm. Hosszabb küllõanyával megoldható küllõ csere nélkül? Elvileg 4,5mm-el kéne hosszabb, de a küllõanya csak 4mm-el nagyobb (16mm). Gondolom fél mm-ert nyúltak már.... :P

Nem ! Akkor épül erõs, tartós kerék, ha a küllõ kb. a felni faláig elér vagy egy kicsit belóg a kamrába.
Marci