Összességében jók a Shimanok, sok évig használtam XT-t, XTR-t (a régi Trail verzióm volt, szuper fék!), egy időben volt Deore fékszettem is, egészen jó volt.
Az XT M8000-esből viszont volt egy pár, ami a 2016-os Canyon CF SL merevfarúval érkezett, na az nem volt jó. Sőt, rossz volt. Vándorló nyomáspont, méghozzá ijesztően. Egy adott lefelében egyik pillanatban alig húztad a féket és blokkolt a kerék, másik pillanatban meg szinte a kormányig beesik a fékkar. És ezt össze-vissza. Hát mi többet mondhatnék!...
Sokan panaszkodtak erre, a Net tele volt hasonló tapasztalatokkal, még nagy neves újságok tesztjein is említették. Remélem, kijavították már azóta... No itt lett az MT8 szettem még 2016 őszén. Kb. egy XT szett áráért jutottam hozzá - gondoltam, ha olyan vacak, mint a korábbi Magurák, max eladom. Azóta is megvan. 
Ergonómiailag a Shimano sokkal jobb, a fékkar jól kézre áll, támogatja az egyujjas fékezést. A Maguránál a 2-ujjas fékkar verziókat próbáltam, Shimano után egy viccnek tűnik a kialakítása. Gondolom a új Magura egyujjas fékkarok már sokkal jobbak. De meg lehet szokni, nem vészes annyira. A Shimanohoz képest, főleg ha egy ergoWave kialakításúhoz hasonlítom, hát a Magura fékkar nyeklik-nyaklik egy fém pöckön, míg a Shimano gyönyörűen fut.
Valahol próbálj meg mindkettőből. Speciket Magurával szerelik például, ahol bolt tart Specit, nyomogass meg egy Magura fékkart!