Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Nyereg, ülés, sámli, fotel etc....

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
2902 hozzászólás a témában

#21
xclajos

xclajos

  vendég

 • fórumtag
 • 136 hozzászólás

Közben nagy nehezen ráleltem a tömegére. Elég dermesztő ! 392 gramm ez a rugó.

Na jó, nem is a grammániás banda a célközönség.#22
xclajos

xclajos

  vendég

 • fórumtag
 • 136 hozzászólás

 
Köszi az ötletet, egy próbát nekem megér. Rendeltem 2 db-ot, feltétel nélküli "örökélet" garancia + 30 napos pénzvisszafizetési opció nem hangzik rosszul.

Majd ha elkezdted használni, írj már néhány mondatot a tapasztalataidról ! Köszi !

Amúgy milyen súlyban lehet egy ilyen rugó ?


xclajos módosította - 2017. április 21. - 23:32


#23
Kisherceg

Kisherceg

  fullamatőr kocabringás

 • fórumtag
 • 6.021 hozzászólás

 
Elkezdtem írni egy hosszabb bejegyzést ide a tapasztalataimról, de a képbeillesztésnél eltűnt minden, úgyhogy ennyi, majd talán valamikor talán szánok rá időt.
 
 OFF: hogy tudok beilleszteni ide képet?
 

 

 

 

engem érdekelnének a tapasztalatok, főleg, hogy a rugós stucni kb 20 éve kihalt, mint a dodó és feltételezhetően nem véletlenül...a manta "nyereg" meg hát minimum furcsa és nem látom, hogy mi az előnye egy hagyományoshoz képest. de ha van tapasztalat, én szívesen olvasnám.

 

képet a megjelölt gomb megnyomása után, a kép linkjének bemásolásával tudsz beilleszteni.

403N_vtelen.jpg


Kisherceg módosította - 2017. április 21. - 16:11

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"


#24
Hurkamurka

Hurkamurka

  fórumtag

 • fórumtag
 • 37 hozzászólás

Hellósztok!
 
Kicsit tanácstalan, így megosztom veletek a problémámat, hátha több szem többet lát alapon tudnék dönteni :)
 
Szóval az van, hogy szeretek kísérletezni a  bringán minden félével, most például úton van egy ilyen. Azonban mivel már elég viseltes a nyergem, meg némileg kényelmetlen is hosszabb távon, így elkezdtem nézelődni a neten és ebbe az érdekes dologba botlottam. Bár nincs sok tapasztalat a neten róla, de amiket találtam elég jó véleménnyel voltak róla.
 
Most márciusban tervezek menni Berlinbe egy pár napra, és arra gondoltam, hogyha lehetőségem lenne rá akkor kipróbálnám valamelyik bringaboltban. Kinnt Németországban ezt a lehetőséget találtam: http://www.comfort-l...ddles/relax-iq/. Elvileg ugyanarról a nyeregről van szó. Fel is vettem a kapcsolatot velük, ahol elirányítottak egy boltba ahol a comfort-line oldalon lévő öszes nyereg megtalálható, plusz végeznek nyeregmérést (saddle-fitting, nem tudtam jobban magyarra átültetni, bocsesz) is minden féle eszközökkel és kütyükkel, úgy kb 1 - 1 1/2 óra hosszan tartó procedúrával. Ez azonban 70 euro-ba fájna. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek megérne egy ilyen nyeregmérés ennyi pénzt? Most egy nagyobb bringafelújításon vagyok túl ami kicsit leapasztotta a pénztárcámat, de ha lenne értelme ennek a dolognak akkor kisajtolnám rá az összeget még az is lehet, hogy jól is járnék vele. Egyébként lenne lehetőség simán csak ráülnöm a nyeregre, próbálgatni, bár reménykedtem, hogy lenne lehetőségem egy pár kört tenni a környéken a nyereggel, bár lehet van görgőjük is. Szóval ha valakinek lenne ezzel kapcsolatban pár gondolta, vagy van olyan aki kinnt él és ismeri a boltot akkor azt szívesen meghallgatnám.

 
Elkezdtem írni egy hosszabb bejegyzést ide a tapasztalataimról, de a képbeillesztésnél eltűnt minden, úgyhogy ennyi, majd talán valamikor talán szánok rá időt.
 
 OFF: hogy tudok beilleszteni ide képet?
 

Most jött a kickstarteről a maga nemében egyszerűen zseniális az egyszerűségével (Bár nekem mulatságos, de azt el kell ismernem hogy egy átlag városi bringásnak tényleg jó lehet) és ezt az emberek is észre vették 15000usd volt a cél és jelenleg 116000-nél tartanak. https://www.kickstar...-shock-absorber
04a475eb791194c91cb38984212201c2_origina

 
Köszi az ötletet, egy próbát nekem megér. Rendeltem 2 db-ot, feltétel nélküli "örökélet" garancia + 30 napos pénzvisszafizetési opció nem hangzik rosszul.#25
talpfa

talpfa

  vendég

 • fórumtag
 • 180 hozzászólás

Köszi a megosztást, hasznos volt.

 

Most szeretném felújítani a régi Classic Flite nyergemet, bár nem átbőrözni akarom, csak festetni vagy festetni.

Megkérdeztem egy kárpitost, kb. 6-7000 Ft mondott a festésre, restaurálásra.

 

Gondolkoztam rajta, hogy megcsinálnám én, de arra jutottam, mire megveszek mindent hozzá, lassan ugyan ott vagyok, mint a kárpitos (mínusz 2-3000 Ft lennék beljebb).

És akkor lehet, messze nem olyan lesz a végeredmény (sufnituningot nem szeretnék, nincs benne tapasztalatom). Bár ennek a veszélye egy "szakinál" is fennállhat?!?

 

Ha elkészült a "mű", akkor beszámolok róla.#26
petter78

petter78

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 603 hozzászólás

Hello, tegnap újrabőröztem egy nyerget, megosztom a tapasztalatokat, hátha segít másnak is.

Elsőként annyit, hogy kis odafigyeléssel simán csinálható meló ez, nem kell feltétlenül kárpitoshoz menni vele, egy spéci dolog kell csak hozzá a ragasztó-spray. Ebből autókárpit ragasztót érdemes használni, ennek kb. 3-3500 Ft flakonja. Sima barkácsboltban általában nem kapható de kis utánajárással ez beszerezhető (pl. Conrad-nak is van). A Bőr meg egyéni dolog, én pl. találtam otthon de ekkora darabokat kb 500-1000Ft-ért adnak mondjuk bőrdíszművesek.

1. lépés szétszedés, lefejtés ügyelve, hogy a szivacs ne sérüljön meg és a szegecsek se törjenek bele a perembe

2  lépés a nyereg alját és a síneket maszkoló szalaggal maszkoltam úgy, hogy a peremnél mindenhol legyen legalább 1-2 cm a ragasztáshoz

3. lépés a perem tisztítása valami oldószerrel és a szegecsek kihúzása miatti egyenetlenségek lecsiszolása finom csiszpapírral

4. lépés a bőr szabása. Itt elég bőven kell csak szabni, hogy a bőrt a szivacsperemig felhajtva mindenhol legyen még minimum 2-3 cm amit majd alulra fel lehet ragasztani

5. lépés ragasztás első fele. Én első körben csak a nyereg tetején a szivacsozást fújtam be meg a bőr közepét. Kivártam a megadott száradási időt és passzentosan a bőrt kissé húzva felragasztottam a szivacsra de csak a peremig. Itt még a perem alá nem akartam behajtani a bőrt.

6. lépés bőr méretre vágása. Miután kb. megszáradt a ragasztó megnéztem, hogy ha behajtom a bőrt a perem alá akkor hol mennyi hely áll rendelkezésre a ragasztáshoz és ennek megfelelően a felesleget szépen körben levágtam, nekem a peremtől kb 1-1,5 cm-re adódott ez.

6. lépés a perem alá ragasztás. Itt hátulról kezdtem. befújtam a peremet meg a bőrt és száradás után 1-2 centis lépésekben rá ügyeskedtem a perem alá a bőrt úgy, hogy ne gyűrődjön nagyon de feszüljön azért a szivacsra. Ez az a fázis ahova némi kézügyesség kell. Trükkös rész még a nyereg orra meg a sínek első csatlakozása melletti rész. Miután mindenhol végeztem egy gumileszedő tompa végével erősen mindenhol megnyomkodtam többször is a ragasztást. A ragasztó elég jól megfogta a bőrt, feszes maradt ezért én nem tűztem meg tűzőgéppel, szerintem így is jó lesz.

7. lépés a felesleges bőr eltávolítása: száradás után egy sniccerrel és új pengével végigmentem alul és mindenhol szépre igazítottam a bőrt ahol kellett a perem mentén.

8. maszkolás levétele és készre szerelés (már ha van mit)

 

Az utolsó ragasztás után fejjel lefelé fordított flakonnal ki kel fújni a hajtógázzal a csőben meg a fejben maradt ragasztót különben kuka!

A ragasztások közben az ember - én legalábbis - néha néha az ujja végével megnézi, hogy megszáradt-e már a ragasztó. Na ha nem figyelsz akkor ezzel szépen össze lehet taknyolni az új bőrt is az ülőfelületen szóval ne nagyon nézegessétek így.

 

Ha azt nézem, hogy kb. 3 órám biztosan ráment akkor nem is olyan sok az a 8-10.000 amit elkér ezért egy kárpitos (nők a fodrásznál 40-50 percér munkáért is fizetnek ennyit)

 

Sok sikert mindenkinek! Nekem megérte a végeredmény láttán.

 

íme a végeredmény meg ahonnan indultam (már részben bontott állapot)

 

http://www.kepfeltol...ame=671pro1.jpg

http://www.kepfeltol...ame=254pro2.jpg

http://www.kepfeltol...ame=468pro5.jpg

http://www.kepfeltol...ame=188pro3.jpg


 • blash, Kisherceg, MJani01 és 1 további fórumtag kedveli ezt

#27
zeezoltano

zeezoltano

  bentlakó

 • fórumtag
 • 6.034 hozzászólás

Most jött a kickstarteről a maga nemében egyszerűen zseniális az egyszerűségével (Bár nekem mulatságos, de azt el kell ismernem hogy egy átlag városi bringásnak tényleg jó lehet) és ezt az emberek is észre vették 15000usd volt a cél és jelenleg 116000-nél tartanak. https://www.kickstar...-shock-absorber

04a475eb791194c91cb38984212201c2_origina


zeezoltano módosította - 2017. április 18. - 10:46

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#28
talpfa

talpfa

  vendég

 • fórumtag
 • 180 hozzászólás

Sziasztok!

 

Újított már valaki fel házilag bőr nyerget (bőrfestés)? Ha igen, mi a tapasztalat?

 

Vagy esetleg megbízható szakit, valaki tud?

 

Köszi.

 #29
Vejne

Vejne

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 4.276 hozzászólás

én írtam, mert ezt látom, hogy ring a csípő pedálcsapásonként, a térd meg szinte hiperextendált, de közben spiccel nyújtózkodik a pedál után..

 

https://youtu.be/b5rIEx9SsCo?t=78

 

ilyesmi csípőmozgáshoz "tippytoe" rúgás. És rugdosnak, mert alig ér le a lábuk.

 

persze ezt nem Rád írtam, hanem úgy általánosságban rengeteg városi harcos krúzeresre. :) Tudom, kurva sok időm van, hogy ilyeneket nézek az utcán séta közben, de kell valami kikapcsoló tényező, hogy ne unatkozzak ingázás-mászkálás közben :) :) figyelni az embereket pontosan ilyen.

 

szerk: mindig megkapom ezt a "desokidődvan" beszólást, mindig olyan dolgokra, amik kb. 20 mp-et sem vesznek el az életemből :D pl. legutóbb egy marék 2.7mm-es lánckeréksor-hézagolóra, aminek a beszerzése kb. ennyi volt: 

 

"szia. kellene vagy hat-hét darab 2.7mm vastag, 35mm belső átmérőjű lánckeréksor-hézagoló, valami kemény műanyagból. megoldható?"

"igen. pill. tessék"

"köszi"

 

:D


Vejne módosította - 2017. március 18. - 08:32


#30
ultio

ultio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 1.061 hozzászólás

Nem tudom, az is kopik, gerinc azért egy kicsit fontosabb mint a térd, egy jó kis sérv meg ilyesmi más tészta. Az a lényeg hogy elvileg be lehet úgy lőni hogy pont a kettő között legyen, de ahhoz lehet hogy (neked) profi kell.

 

Már miért kellene nekem profi? És mihez?

 

Írtam, fájt a térdem, azért kellett nagyon felemelnem a nyerget. Derekam, gerincem nem fájt, nem kopott el.

Már meggyógyult a térdem, talán lentebb is van a nyereg.

 

Nem kell ezt túlspirázni az én esetemben.

 

Amúgy is csak azért írtam, mert korábban említette valaki, hogy milyen sokan mennek elméletileg túltolt nyereggel. Én pedig erre írtam, hogy nem minden az, aminek látszik. És a kivételek erősítik a szabályt. Nem minden test egyforma, lehet erre szabályokat felállítani, hogy így és így kell beállítani, én azt gondolom, mindenki magának érzi.

Természetesen jó tudni, milyen elvek alapján kellene belőni pl. a nyereg magasságát, de onnantól kezdve, hogy elérem a pedált, ellenben nem verem be az államat a térdembe, nem fáj semmim, rendben van a dolog.

És mindezek mellett lehet, hogy igen, magasan van a nyereg a "kitalált" optimálissal ellentétben.


Canyon Spectral AL 5.0 EX (2017)
rasti rusti

#31
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.233 hozzászólás

És inkább mozogjon a csípő, mint fájjon a térd.

 

Nem tudom, az is kopik, gerinc azért egy kicsit fontosabb mint a térd, egy jó kis sérv meg ilyesmi más tészta. Az a lényeg hogy elvileg be lehet úgy lőni hogy pont a kettő között legyen, de ahhoz lehet hogy (neked) profi kell.#32
ultio

ultio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 1.061 hozzászólás

Akkor elsőre rávágnám hogy akkor meg lehet hogy túl alacsonyan ültél :) De igazából ez összetettebb, egy bike fitting sokat segíthet.

 

Ezt mondom :-).

Lehet, azért ül magasan, mert megfájdul a térde, ha alacsonyabban ül. És inkább mozogjon a csípő, mint fájjon a térd. Én legalábbis így voltam vele. De persze nem akadt ki a térdem függőleges helyzetben.

Nekem "szóltak" már be, hogy nem ülök túl magasan?

 

Igen, nekem pl. összetettebb és egyszerűbb is az ok.


Canyon Spectral AL 5.0 EX (2017)
rasti rusti

#33
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.233 hozzászólás

Kérdés: miért ül magasan?

Én pl. azért, mert különben megfájdul a térdem.

 

Akkor elsőre rávágnám hogy akkor meg lehet hogy túl alacsonyan ültél :) De igazából ez összetettebb, egy bike fitting sokat segíthet.


 • Vejne kedveli ezt

#34
Vejne

Vejne

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 4.276 hozzászólás

Kérdés: miért ül magasan?

Én pl. azért, mert különben megfájdul a térdem.

magas: amikor minden pedálfordulatnál egyik oldalról-másikra ring a csípője a delikvensnek, miközben a térde teljes extenzióig jut szinte.

 

Nem tudom, miért csinálják sokan úgy, de azon is csodálkozok, milyen terpesztősen-furcsa szögben tekernek sokan. 

 

Anno edzőteremben szinte csodás áhítattal néztem mindenkit, aki tudott normálisan guggolni vagy hátazni. Bringán szintén öröm látni, ha valaki jó tartással, jó beállításokkal tekereg. 

 

Hiába na, én előadásokon is képes voltam az előadó mimikáját-testbeszédét-hanghordozását figyelni főleg.. :D 

 

Ha minden jól összejön, muszáj leszek ezekre még jobban figyelni :)#35
ultio

ultio

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 1.061 hozzászólás

tp: az emberek 90%-a ül túl magasan. legalábbis debrecenben..

Kérdés: miért ül magasan?

Én pl. azért, mert különben megfájdul a térdem.


Canyon Spectral AL 5.0 EX (2017)
rasti rusti

#36
Vejne

Vejne

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 4.276 hozzászólás

Ha nagyon mozog a csípőd tekerés közben akkor nem egy velemozgó nyerget kell venni hanem jól beállítani a magasságot :)

tp: az emberek 90%-a ül túl magasan. legalábbis debrecenben..#37
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.233 hozzászólás

Ha nagyon mozog a csípőd tekerés közben akkor nem egy velemozgó nyerget kell venni hanem jól beállítani a magasságot :)


 • peppe és Vejne kedveli ezt

#38
Hurkamurka

Hurkamurka

  fórumtag

 • fórumtag
 • 37 hozzászólás

A hozzád illő nyereg nagyon fontos dolog. És sokat kell bringán ülni ! Azt nem pótolja semmi.

Ezek a "forradalmi" dolgok inkább parasztvakítások, különben már rég mindenki ilyenen ülne.

Az a gond, hogy a boltban vagy a pár kör alatt a bolt körül kb semmi nem derül ki a nyeregről. Egy 90 km-es, 5 órás túrán is jónak kell lennie egy nyeregnek. Kifizetsz majd egy tonna pénzt és ugyan úgy fog fájni a segged. Ülőcsont szélességet kéne talán első körben mérned, ráültetnek egy zselés lapra és nézik a benyomódást. Ezt kb minden nagyobb boltban megteszik neked. Biztosan találsz a "normál" nyergek közt is egy hozzád illőt.

Ja ja vágom, nyerget rohadt nehéz választani, ezért is gondolkodtam el ezen a mérésen. Sajnos már fürödtem be jóhírű nyereggel ami rohadtul kényelmetlen volt és még a pálcája is elhajlott hab testem alatt...

 

A parasztvakítással vitatkoznék, több fórumon jött már szembe, hogy elégedettek vele az emberek úgy, hogy pl. amerikában volt olyan fórumozó aki vet vagy 10 nyerget és elkezdte kipróbálni őket (persze ott ha nem tetszik vissza lehet küldeni, nem úgy mint itthon, no komment, egyébként ebben a fórumba olvastam ezt pl., sparky kommenter 2011. aug. 13.-as hozzászólása)  persze ettől lehet még tényleg szar. Eelterjedtségben szerintem sokat számít az is, hogy egyrészt drága és elég nehezen talál rá az ember ha csak nem direktben keresi, másrészt mindenhol azt írják, hogy nagyon pontos beállítás szükséges hozzá. Pont ebben a pillanatban foglaltam le egy időpontot a shopban, meglátjuk majd, hogy mi lesz... Itt az általuk ajánlott nyereggel ha nem vagy megelégedve visszaküldheted a nyerget, természetesen visszautalják az árát + a mérés árát is. De persze majd ha túl leszek rajta beszámolok, hogy milyen volt illetve mi lett. Azért köszi a hozzászólást!#39
marton

marton

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.087 hozzászólás

Hellósztok!

 

Kicsit tanácstalan, így megosztom veletek a problémámat, hátha több szem többet lát alapon tudnék dönteni :)

 

Szóval az van, hogy szeretek kísérletezni a  bringán minden félével, most például úton van egy ilyen. Azonban mivel már elég viseltes a nyergem, meg némileg kényelmetlen is hosszabb távon, így elkezdtem nézelődni a neten és ebbe az érdekes dologba botlottam. Bár nincs sok tapasztalat a neten róla, de amiket találtam elég jó véleménnyel voltak róla.

 

Most márciusban tervezek menni Berlinbe egy pár napra, és arra gondoltam, hogyha lehetőségem lenne rá akkor kipróbálnám valamelyik bringaboltban. Kinnt Németországban ezt a lehetőséget találtam: http://www.comfort-l...ddles/relax-iq/. Elvileg ugyanarról a nyeregről van szó. Fel is vettem a kapcsolatot velük, ahol elirányítottak egy boltba ahol a comfort-line oldalon lévő öszes nyereg megtalálható, plusz végeznek nyeregmérést (saddle-fitting, nem tudtam jobban magyarra átültetni, bocsesz) is minden féle eszközökkel és kütyükkel, úgy kb 1 - 1 1/2 óra hosszan tartó procedúrával. Ez azonban 70 euro-ba fájna. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek megérne egy ilyen nyeregmérés ennyi pénzt? Most egy nagyobb bringafelújításon vagyok túl ami kicsit leapasztotta a pénztárcámat, de ha lenne értelme ennek a dolognak akkor kisajtolnám rá az összeget még az is lehet, hogy jól is járnék vele. Egyébként lenne lehetőség simán csak ráülnöm a nyeregre, próbálgatni, bár reménykedtem, hogy lenne lehetőségem egy pár kört tenni a környéken a nyereggel, bár lehet van görgőjük is. Szóval ha valakinek lenne ezzel kapcsolatban pár gondolta, vagy van olyan aki kinnt él és ismeri a boltot akkor azt szívesen meghallgatnám.

A hozzád illő nyereg nagyon fontos dolog. És sokat kell bringán ülni ! Azt nem pótolja semmi.

Ezek a "forradalmi" dolgok inkább parasztvakítások, különben már rég mindenki ilyenen ülne.

Az a gond, hogy a boltban vagy a pár kör alatt a bolt körül kb semmi nem derül ki a nyeregről. Egy 90 km-es, 5 órás túrán is jónak kell lennie egy nyeregnek. Kifizetsz majd egy tonna pénzt és ugyan úgy fog fájni a segged. Ülőcsont szélességet kéne talán első körben mérned, ráültetnek egy zselés lapra és nézik a benyomódást. Ezt kb minden nagyobb boltban megteszik neked. Biztosan találsz a "normál" nyergek közt is egy hozzád illőt.


Marci

#40
zsbacsi

zsbacsi

  vendég

 • fórumtag
 • 246 hozzászólás

Sziasztok!

 

Hátha valakit érdekel még: a bike-discount.de-n elég jó Ergon nyereg akciók vannak:

https://www.bike-dis...dles-14110/l-24


zsbacsi módosította - 2017. március 02. - 19:16