Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Teló helyett merevvilla

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
510 hozzászólás a témában

smek24

smek24

vendég

• fórumtag
  • 55 hozzászólás
HELP! Infoéhségem van, mutassatok nekem linket valami tisztességes CCmerevvilláról(titán, alu). Kérem szépen!
Egyébként ha merev villával ráz a gép, akkor bele kell tenni egy 2.4-2.2- es gumit háromnegyede nyomáson, mint amit rendesen használnál és lesz olyan tapadás, meg rezgéscsillapítás...:)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás

Mert a 90-es évek elõtt senki sem biciklizett terepen, ugye? Jó dolog a teló, de nem mindenható. Van élet anélkül is.

A mountain bike hõskorában minden teljesen más volt...
A gépek fõként jó minõségû cro-moból készültek, merev villás geoval. A Salsa gyártója (Ross Shafer) még nem sokba nézte a telót, mert elég komfortot biztosított szerinte a vasparipa rugalmassága.
A technika fejlõdésével a pályák is jócskán változtak. 1994-1995 körül a DH-sok többsége cantifékkel ment, ma pedig...
Magas szinten sztem már nincs esélye a merevnek, mert a trend nem azt diktálja. A mai CC vázak is minimum 80mm-es telóhoz készülnek, ráadásul nem rugalmas cro-moból, hanem a merevebb aluból. Lehet hogy tévedek, de egy merev aluváznak az élettartama szempontjából sem árt a teló.

Más a helyzet hobbi kategóriában, ahol nem a jövõ évi szerzõdésed múlik azon, hogy hogy mész. Sztem sokan fölöslegesen eröltetik a telót, nincs rá szükségük, de ez mindenkinek a magánügye, én is rakok a saját bringámra olyat, amire "normális embernek" nincs szüksége.
Van akit izgatnak az alternatív megoldások, ezért pölö teló helyett titán villa meg ducibb gumi (vagy tuveless).
Nekem sosem volt a gépemben teló, nem is hiányzik, jól meg vagyok így is, és ösztönösen vonzódom az alternatív megoldások felé, szóval valszeg hamarabb lesz titán villám, mint Skarebem.:P

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 hozzászólás
Ha már valaki járt Észak-Magyarországon, találkozott egy nagyon durva puklival, csak Karancsnak hívják. Az elvtársak vágtak bele egy kõbányát, nah, ott az xc gép néha megvadul... Aztán tovább haladva ott az út, amit csak "határsávnak" hívnak, hát ott el-elkap a halálfélelem :krol:

Viszont az is bennevan, hogy a lusta vagyok felfújni a SID-et. Elméletileg ugye a levegõs villánál, mikor összébb összébb nyomod, csökken a légkamra térfogata, tehát nõ a nyomás. Tehát minnél beljebb van a villa, annál nehezebben kellene tovább mennie. De egy bizonyos levegõmennyiség mellett ez csak elmélet marad. Ilyen szempontból nézve jó volt az öreg elasztomeres SL

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.354 hozzászólás

Hát, nekem 12 éve egy Scott Montanam volt, DB acél CroMo csövekkel, és acél vellával. Hát azzal a géppel ha átmentél egy ötforintoson, megmondtad, hogy fej, vagy írás :D
Ehhez képest vicces, hogy a mostani Serpensem hátul sokkal kényelmesebb, pedig alu.
És amikor a merevvilla helyett becsattintottam elõre anno a Marzo Zokest, akkor hirtelen 10-15 km/h-val gyorsultam a lejtõkön, és hosszú-köves ereszkedés után sem fájt az összes ujjam...
Lehet, hogy akinek tökéletes a kerékpárkezelése, és kemény, mint a szikla, az ugyanúgy megy merev villával, mint telóval, de azért az én habtestemnek a teló való :)

X.

ugyanilyen megfontolásból növesztettem én hátra is egy rugóstagot, öreg vagyok én már az izületszétveréshez:)
mondjuk ez már más szakág, mint az említett szal csöndben maradok.(de azóta igazán élvezni a kicsit nemtudom, hisz mindig csak visszarúg, le akar szakadni a lábam pedálostul, lépcsõket nagyívben kerülöm, vagy leviszem rajta, etc)

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás

régen meg voltak az acél vázak, acél villával, aminek azért volt akkora rugalmassága, mint mostanában egy rövidebb utas telónak :) de egy hipermerev alu váznál azért megérzed ha nincs teló ...

Hát, nekem 12 éve egy Scott Montanam volt, DB acél CroMo csövekkel, és acél vellával. Hát azzal a géppel ha átmentél egy ötforintoson, megmondtad, hogy fej, vagy írás :D
Ehhez képest vicces, hogy a mostani Serpensem hátul sokkal kényelmesebb, pedig alu.
És amikor a merevvilla helyett becsattintottam elõre anno a Marzo Zokest, akkor hirtelen 10-15 km/h-val gyorsultam a lejtõkön, és hosszú-köves ereszkedés után sem fájt az összes ujjam...
Lehet, hogy akinek tökéletes a kerékpárkezelése, és kemény, mint a szikla, az ugyanúgy megy merev villával, mint telóval, de azért az én habtestemnek a teló való :)

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.354 hozzászólás
ez a 6 cm lehet csak azért nem tünik fel,mert van mikor 18 cm ül be alattam.
de aki tényleg rutinos róka, annak nem lesz problémája ez a pár centi miatt. viszont aki ilyen kockázatos helyen lemegy, annak minden elismerésem:) én ilyenkor csak lesni, pislogni szoktam. és azt gondolom magamban hogy eme kollegák szakágat tévesztettek:)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Szerintem a lockolás sem életbevágóan fontos elsõ telónál.
Meg kell tanulni úgy menni, h ne pogózzon a gép orrba-szájba, kiállva hajtás amúgy sem jó.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
akkor te viszont nem voltál még úgy, hogy a 18-20 centibõl 15-öt beül a villa egy meredek köves fékezõs szakaszon. na az tud rontani a geón ;)

felfele persze nem állati zavaró tud lenni a pogózás, de ma már tényleg nem olyan drágák a lockolhatós villák, szóval ez sem mentség

és mondhat bárki bármit, terepen (nem ledöngölt dózerúton) sokkal kényelmesebb telóval menni. régen meg voltak az acél vázak, acél villával, aminek azért volt akkora rugalmassága, mint mostanában egy rövidebb utas telónak :) de egy hipermerev alu váznál azért megérzed ha nincs teló ...

ettõl függetlenül mindenki azt használ ami neki tetszik, kb. olyan vita mint a markolatváltó kontra pöckölõs.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

ilyen hosszú utas rendesen mozgó cc-s telót még nem láttam ahol ez probléma lehetne...
az a max ~ 6 centi beülés ilyet okozzon, durva is lenne.
viszont akinek fontosak az izületei is, az hosszútávra ne gondolkozzon merevvillában.

Ezek szerinte te még nem voltál CC bringával durva helyeken, pl. nyeregmögébeülõs lépcsõszerû meredek köves lejtõkön, ahol csak 2vel lehet lefelé csorogni. Az ilyen helyeken elég gázos tud lenni, mikor összezár a villa...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

viszont akinek fontosak az izületei is, az hosszútávra ne gondolkozzon merevvillában.

Mert a 90-es évek elõtt senki sem biciklizett terepen, ugye? Jó dolog a teló, de nem mindenható. Van élet anélkül is.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.354 hozzászólás
ilyen hosszú utas rendesen mozgó cc-s telót még nem láttam ahol ez probléma lehetne...
az a max ~ 6 centi beülés ilyet okozzon, durva is lenne.

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 hozzászólás
Hátttt, pályafüggõ is - döngölt földúton nem vészes, ha nincs teló. De sajna azt kell mondanom, néha a teló néha okozhat gondokat. Pl, ha xc géppel olyan helyen kolbászolsz, ami letörésben gazdag (külszíni fejtés :bananadan ), elõfordulhat, hogy fejre állsz vele, mert ha benyomod a villát, megváltozik a bicaj geometriája, súlypontja, egyebek, szal ha nem figyelsz, bukta lesz...
Amúgy meg egy sima SID Race-m van, amibe nincs lockout, és valami horror, hogy felfelé mennyire zavaró...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

Én kurta egy évig toltam merevvel, mert nem volt pézem telóra. HALÁÁÁÁÁÁL.

Érdekes, én nem lassultam be a merev villától, pedig egy Skareb Super helyett próbáltam ki újra. Versenyen is mezõnyben szinte csont ugyanott értem be, és plusz fáradtság nem volt. Ja igen, edzeni kell, erre is. Menet közben kicsit más technikát igényel (jobbat), mint a teló.
Én egyikre sem mondom hogy fúj.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Titán merevvilla?

LeGeon

LeGeon

törzsvendég

• fórumtag
  • 692 hozzászólás
Mindenben eggyetértek. :) Én csak annyit mondok, hogy merevvillával is van élet és talán jobb mint egy olcsóbb nehéz teló. Bár izlés kérdése. Télen az sem mozog csak húzza az orrát. Szerintem kb. 20ezer alatt nincs olyan teló amire lecserélném a merevvillát. Természetesen ezeket maratonozásra/cc-zésre értem. Ha valaki földuton 20kilómétert akar tekerni az vegyen nyugottan olcsótelót. Nekem a kényelem nem elsõdleges.
De majd egyszer énis veszek egy ösztelóst.(pl.: NRS :))
Aki meg súlymániás az amjd vesz karbon merevvillát 90grammos nyereggel. Az olyan embernek meg szerintem nemfontos, hogy köves részen nemtud olyan jol menni.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Na jó, de hát akkor arra akarsz kilyukadni, hogy mint minden, ez is (sajnos :( ) - kis hazánkban - elsõsorban pénz kérdés. Mert van könnyû teló amit ritkán kell karban tartani, csak mondjuk veszettül drága stb. De mint befektetett energia (ha mondjuk azt vesszük, hogya adott kcal-ból azonos tempóval milyen távot bírsz menni) biztosan nem aláz egy átlagos hegyi terepen (durván meg fõleg nem) egy merevvilla egy jó telót. Értem ezalatt, hogy hiába mászol vele "állítólag" jobban, az elfáradás, amit mondasz, megbosszulja magát. Én ezzel csak azt akarom mondani, hogy technikai érvekkel nem túl hiteles ezen a területen jönni - pl ilyen áron a súlymánia is szvsz értelmetlen.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

LeGeon

LeGeon

törzsvendég

• fórumtag
  • 692 hozzászólás
Én lassan 3éve tolom merevvillával. Egészen megszoktam. Szerintem ezzel is lehet lefelé hasitani, bár az tény hogy egy hosszú lejövetel után rendesen elfárad minden izmom. Akinek telóhoz szokott a csuklója annak biztos nagyon rosz. Én már teljesen megszoktam. Persze ha összeszedek annyi pénzt, hogy egy rendes telót vegyek ami nem pogózik és nem 2kiló akkor cserélem. Addig használom marad a megszokott merevség és kiválló mászási tulajdonság.
Ja és ami szintén nem utolsó dolog, a merevvillát nemkell karbantartani. :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Mászni is rossz, vagy még nem másztatok tényleg köves terepen. ;)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

vendég_kerekeske_*

vendég_kerekeske_*
  • vendég
Én kurta egy évig toltam merevvel, mert nem volt pézem telóra. HALÁÁÁÁÁÁL. Bár nagyon könnyû lesz a gép, és tök poén, de csak ASZFALTON. Ha már ösvényeken akarsz nyomulni, meg köves utakon, akkor TELESZKÓP kell, mert nem kevesebb, mint 4X akkora sebességgel mehetsz, gond nélkül, míg a merev szétrázza a segged, lábad, csuklód(!) ami hosszútávú károsodáshoz is vezethet. Avagy maradsz a 4 km/h-nál, mikor kövekhez érsz.
Szóval szerintem kár a merev elõnyeit latolgatni hegyikerózás terén, mert a telónak SOKKAL több van.

Utóirat: mászni nem rossz, de létezik már "lock-out" csoda is.

smek24

smek24

vendég

• fórumtag
  • 55 hozzászólás
izé... újat akartam létrehozni, nem láttam meg ezt a topikot, és a NAGY TESTVÉR idetette a hülyeségem...Bocs, Nagytestvér! Innentõl kussolok és olvasok...meg kérek idõpontot egy szemésztõl!