Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Teló helyett merevvilla

- - - - -

• Please log in to reply
510 replies to this topic

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
Lemértem:
monoblokk tengely ~3, kormány ~10 centivel került lejjebb. Ezt a stucni átfordításával, és alátétezéssel kiküszöböltem.

MBAH-ban azt írták, 1 fokot változtat a fejcsõszögön. Akkor 60-70mm volt az általános.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
geó mennyiben módosul egy 80-100-as villához tervezett váz esetében? ne felejtsd el, hogy ma a vázszögeket már telós használathoz tervezik, tehát pont egy merevvillától fog "orraesni" a gép

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

tehát a teló a profik kiváltásga?;)
és szerinted egy nomrális bringásnak felesleges, hogy ne eröltesse meg az izületeit, felesleges a jobb úttartás, ez maradjon meg a versenyzõk jutalma?
érdekes hozzáállás.

és hogy csak azért megy valaki telóval mert ezt hallotta, ez hangzik a legfurábban.

Nem. Amilyen tempóval mennek, oda már tényleg kell teló. De pl. egy magyar maraton középtávon induló csávónak, aki kb. az elejétõl 20%+-t kap, ott talán nem elvetendõ, hogy kipróbálja. Ha nem válik be, nyugodtan visszaállhat telóra.
Mindenki telóval, erre csak annyit, hogy Hydra is telós, sõt, a korában sem a rigid gépeket viszik.
Bocs, ha nem fogalmazok túl egyértelmûen. Szerintem hobbi CC maratonozásra, magyar pályákon van olyan helyzet, mikor a merevvel is lehet jól menni. Persze, egy jó telóval tényleg szuper a terepezés, jobb az úttartás, kényelmes, nem pattogsz el. Csak 1 kiló plusz, a geometria módosul, lomhább lesz a bicaj. Pár havonta (asszem 100 üzemóra) szervizelni kell, ilyesmi. S egy alacsonyabb kategóriás telóval már akár összevethetõ a merev villa.

De kinek mi tetszik jobban. Megéri-e a spártaibb viselkedés, cserébe az agilisabb irányításért, vagy inkább úgy érzed, a telóval sokkal gyorsabb leszel.

Tavaly merevvel nyomtam 24h solot, Mátra hosszútávot, ez alapján én nem vetem el a merevvillát. Elõtte Skareb Super, ill. Judy DH volt alattam.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

régen, merevillás idpkben szaggattunk lefelé a jánoshegyen, én pont kikerültem egy gödröt, de a mögöttem jövõ srác márt nem tudta... jól beleépültek a kõdarabok a könyökébe.. ma is látszik

ma, ugyan ott kb 40el megyek át rajta röhögve köszönhetõen a jó guminak és a 18 centit mozgó telónak...

Tévedés ne essék, senki nem mondta, hogy déházni kell egy rigid bike-kal. Aki a merev elõnyeit írogatja, az szigorúan cc felhasználásra gondolt (sztem).

Egyébklént röhej, hogy tábrokra szakad a teló/merevvilla megítélése, amikor egy SS bicajon senkinek nem akad meg a szürkeállománya a fullmereven (26"ról beszélek).

Továbbá nem nagyon reagált a topic a titán merevvillára (cc-zni) Az sem drágább, mint egy új teló (mármint valami jófajta). Elég alternatív megoldás, engem érdekelne, ha lenne $...:P

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 posts
OX magyarbajnok kisbarátom, Vertich Tomika így nyilatkozott errõl: cross countryn maradjon a merevfarú (s-works M5) maratonon szigorúan fulltelós EPIC. Viszont sokak szerint - Filip Meirhaeghe xc-re is fulltelós kell, hát... egy baba fulltelós váz is 2300gramm, abból nehéz 10kg-s gépet csinálni...
Érthetõ, egy XC sokkal röviedebb versenytáv, maratonon hosszabb távon "szétüt" a természet

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

nálunk :)

Na igen. ;) De ez (is) pénzkérdés.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

de verseny XCben sem mennek az emberek össztelóssal

nálunk :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Teló nem létszükséglet minden esetben, és van, amikor már a kényelem már irreális mértékben megy a többi tulajdonság rovására.
Hirtelen 1 tandemes példát tudnék hozni
de verseny XCben sem mennek az emberek össztelóssal

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts

.... nekem már egy axel is katasztrófa, ami van, hisz nem nagyon akarja az igazságot.

mert nem tudsz biciklizni, rossz a technikád :P :D

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
elméleti síkon valóban, de nem gyakorlatban, de ezt már írtam egyszer:)
elméletben jól hangzik ez a fejlõdés meg ilyenek, gyakorlatban nagyon nem,kivéve aki ezt szereti. nekem már egy axel is katasztrófa, ami van, hisz nem nagyon akarja az igazságot.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

túl van bonyolítva az egész.

Így van. Nem akarom túlmisztifikálni a merevvillát, mért mint mondottam volt, a teló kényelmesebb, biztonságosabb, és a gép is kezelhetõbb vele.
Ettõl függetlenül a merevvillának is megvan a maga helye. És szerintem tény, hogy a merevvillával sokkal jobban rá vagy kényszerítve a helyes kerékpárkezelésre.

A gondolatsor persze pusztán elméleti volt, ezért is kap tõlem a zasszony egy Judy XCt :D

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
aki oda van a merevvilláért használja, de ne ideologizálja meg, hogy miért jó...
mert nem az
pontosabbn terepezni nem

a profi versenyzõket ne keverjük ide, az más világ
másrészt meg azzal mennek, amit kapnak, ha merevvillát kapnának, azzal nyernének olimpiát...

régen, merevillás idpkben szaggattunk lefelé a jánoshegyen, én pont kikerültem egy gödröt, de a mögöttem jövõ srác márt nem tudta... jól beleépültek a kõdarabok a könyökébe.. ma is látszik

ma, ugyan ott kb 40el megyek át rajta röhögve köszönhetõen a jó guminak és a 18 centit mozgó telónak...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

És amiért a forma-1es versenyzõk is gokarton kezdenek... Mert azon meg lehet azt tanulni, hogy mikor száll el a gép, és mindez nem 320nál történik, hanem 50nél... Persze ez pusztán utópisztikus gondolat volt.

X.

és szeirntetek egy teló használata merevvilla elõzmény nélkül azonos egy 3ezres v10es f1 gép gokart nélkül, vagy 1000es motor 125-ös nélküli hasonlattal?:)

túl van bonyolítva az egész.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
És amiért a forma-1es versenyzõk is gokarton kezdenek... Mert azon meg lehet azt tanulni, hogy mikor száll el a gép, és mindez nem 320nál történik, hanem 50nél... Persze ez pusztán utópisztikus gondolat volt.

X.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Akik az evolucionista nézetet képviselik valszeg úgy gondolják, hogy õk sem csiriviri bringán tanultak bele a kerózásba, így van mögöttük némi tanulópénz és riszpekt a technikával szemben.
Továbbá az egyszerûbb - általában - jobb, fõleg egy kezdõnél. Kevesebb karbantartás stb.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
én az egészben ott ragadtam le hogy itt mi szükség van arra hogy elöbb merevvilla legyen. a teló oldalirányban nem mozogja ki a vízmosásokat, ösvényeket ugyanúgy mint egy merevvilla sem, fõleg egy 8 centis. az meg hogy a göröngyön nem rázza ki a csuklódból az izületi folyadékot, az sosem hátrány;)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

és hogy csak azért megy valaki telóval mert ezt hallotta, ez hangzik a legfurábban.

A mai információs társadalomban miért kellene ezen csodálkozni? Valszeg arra gondolt, hogy ma elérhetõbb az emberek számára a teló, mint 10 éve, és anélkül vesz valaki olyat, hogy arról kellõ tapasztalata lenne (Tudod, a haveromnak az unokaöccse mondta...), sõt: egy rendes merevvel bármilyen tapasztalata lenne...

===================================================
Smek24!
http://www.sibexsports.com
Az árakat ne nézd, a többirõl priviben, ha érdekel

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Egyszerûen egy teleszkóppal egyszerûbb a gép kezelése, biztonságosabb, és kényelmesebb is. Ezzel nehéz vitatkozni.

Tény, hogy a merevvilla rákényszerít a helyes kerékpárkezelésre, és az "ösvénykeresés" gyors elsajátítására. Egy ideáli világban a tanuló MTBsek merevvillával kezdenének bringázni, majd ha az alapokat elsajátították, akkor kapnának teló, és akkor nem lenne annyi "kori elszállásos" baleset - vagyis amikor a túl jó teló miatti túlzott önbizalommal telve nem gyökkettõvel száll el a kezdõ bringás, hanem 1000el...

X.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

A montisok nagyobb része hobbista. Szerintem is sokan csak azért mennek telóval, mert mástól azt hallották, hogy merevvel botladozni fognak, meg szétmennek az ízületeik. Közben félnek kipróbálni mást is.

tehát a teló a profik kiváltásga?;)
és szerinted egy nomrális bringásnak felesleges, hogy ne eröltesse meg az izületeit, felesleges a jobb úttartás, ez maradjon meg a versenyzõk jutalma?
érdekes hozzáállás.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Más a helyzet hobbi kategóriában, ahol nem a jövõ évi szerzõdésed múlik azon, hogy hogy mész. Sztem sokan fölöslegesen eröltetik a telót, nincs rá szükségük, de ez mindenkinek a magánügye, én is rakok a saját bringámra olyat, amire "normális embernek" nincs szüksége.

A montisok nagyobb része hobbista. Szerintem is sokan csak azért mennek telóval, mert mástól azt hallották, hogy merevvel botladozni fognak, meg szétmennek az ízületeik. Közben félnek kipróbálni mást is.