Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Pécsiek ide! #3

* * * * - 7 szavazat

  • Lépj be és szólj hozzá
60704 hozzászólás a témában

#60301
Andrew Wolf

Andrew Wolf

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.844 hozzászólás
Fugger, egy kis történelmi háttérinfo a telódról

"Az Egyesült Államokban ma is az elsõ és mindmáig egyetlen olyan elnökként emlékezetes, aki lemondásra kényszerült - különben ugyanis alkotmányos vádemeléssel, impeachment-tel távolították volna el hivatalából, noha nem egészen két évvel korábban fölényes választási gyõzelemmel szerzett négyéves elsõ elnöksége folytatására újabb, második mandátumot. Kínában ma is elismeréssel és féltve õrzik 1972-es pekingi látogatásának emlékét és az akkor kimunkált kínai-amerikai közleményt. Az indokínai térség országaiban egyszerre látják annak az embernek, aki éveken át hadat viselt ellenük, de annak is, akinek elnöksége alatt elhallgattak a fegyverek (és végsõ soron létrejöttek a feltételek Hanoi gyõzelméhez).

Nixon élete (1913 január 9 - 1994 április 22) és elnöksége (1969-1974) csupa ellentmondás - self-made manként a maga erejébõl emelkedett a csúcsra és a szó szoros értelmében maga tette nyakára a hurkot, illetve az ellene végzetes bizonyítékul szolgáló magnetofonszalagot. A világpolitikában azonban alighanem ennél is maradandóbb nyomot hagy az a "politikai holdraszállás", amelyet éppen az õhozzá közel álló amerikai konzervatívok által gyûlölt kommunista Kínában hajtott végre 1972 februárjában. Nemcsak a szenzáció miatt: az elnöki vizit bekapcsolta a nagyhatalmi játékba a világ legnépesebb, ám addig elszigetelt országát, amely akkor kemény konfliktusban állt az Egyesült Államok számára legfõbb fenyegetést jelentõ Szovjetunióval.

Richard M. Nixon 1913. január 9-én született egy kis kaliforniai farmon, kiváló eredménnyel végezte iskoláit és a Duke University Law School jogi diplomáját szerezte meg. 1940-ben kötött házasságából két lánya született. A második világháborúban a haditengerészet tisztjeként szolgált, leszerelése után a fáma szerint egy apróhirdetésre jelentkezett képviselõjelöltnek és meg is választották, 1950-ben pedig republikánus szenátori mandátumot szerzett. A kongresszus tagjaként a kommunistaellenes hajszát folytató McCarthy-bizottságban is aktív szerepet játszott. 1952-ben Dwight Eisenhower, a népszerû Ike oldalán alelnökké választották. 1960-ig töltötte be ezt a tisztséget, ám Ike elnökségének lejártával õ maga alul maradt a demokraták vonzó fellépésû jelöltjével, John F. Kennedy szenátorral szemben.

"Sivatagi átkelésének" nyolc éve alatt ügyvédi és elõadói tevékenységébõl tartotta fenn magát, sokat utazott világszerte, sikertelenül pályázott 1962-ben kormányzói posztra - ám 1968-ben ismét megszerezte pártjának elnökjelöltségét, majd az elnöki tisztséget is. 1972-ben minden addigit meghaladó többséggel választották újjá a Fehér Ház lakójává, ám 1974. augusztus 4-én lemondásra kényszerült annak a politikai botránynak következtében, amely Watergate-ügy néven vonult be az amerikai krónikákba. Még az újjáválasztási kampány idején, 1972-ben a washingtoni Watergate-luxuslakótömbben betörõket füleltek le, akik a Demokrata Párt választási irodájába hatoltak be. A szálak a Fehér Ház felé vezettek. Nixon azért bukott bele a fõleg a sajtó egyre újabb leleplezései nyomán megállíthatatlanul terebélyesedõ ügybe, mert sajátmaga készíttetett titokban magnófelvételeket - jövendõ emlékirataihoz - az elnöki hivatalában folytatott megbeszéléseirõl. Ez a tény a vizsgálat során kipattant és a felvételek bizonyították, hogy alig néhány nappal a betörés után arról tárgyalt munkatársaival, miként lehetne eltussolni az ügyet.

Így az amerikai politikai világban a hatalommal való visszaélés és az igazság elkendõzése volt az a morális vád, amelyet akkor és azóta is emeltek vele szemben. Elnökségének nemzetközi lépései viszont sokban átalakították a hidegháború elsõ évtizedeiben éveiben testet öltött nemzetközi rendszert.

Nixon "megörökölte" a demokrata elnökök idején kiszélesedett és az õ idején csúcspontra jutott - általa újabb országokra kiterjesztett - indokínai konfliktust, de az õ elnöksége idején, 1973 januárjában születtek meg a párizsi békemegállapodások is, amelyek alapján véget ért az amerikai szerepvállalás a háborúban. Míg azonban a párizsi megállapodást elsöpörte a vietnami kommunista hatalom késõbbi offenzívája, amellyel Dél-Vietnamban is megdöntötte a Washingtonnal szövetséges rendszert, a Nixon által Pekinggel és Moszkvával kötött megállapodások hatása azóta is érezhetõ.

Pekingi látogatása 1972 februárjában azért volt meghatározó politikai fordulat, mert a Mao Ce-tung vezette kínai kommunisták gyõzelme után az Egyesült Államok a Tajvanra menekült Csang Kaj-sek-rezsimet támogatta és Kína egyedüli képviselõjének tekintette - ezzel szinte Moszkva karjaiba lökve a pekingi kormányzatot. Nixont konzervatív republikánus politikusként nem érhette a kommunista-barátság gyanúja, éppen ezért hajthatta végre õ a fordulatot Washington kínai politikájában. Az idõpont, nem sokkal a kínai-szovjet határincidensek után, különösen kedvezõ volt erre.

Az amerikai elnök olyan pillanatban látogatott Kínába, amikor országának még diplomáciai kapcsolata sem volt Pekinggel, erre még éveket kellett várni - viszont a vizitje idején aláírt sanghaji közlemény, amely diplomáciai kétértelmûséggel ismeri el, hogy a Tajvani-szoros két oldalán (a Kínai Népköztársaságban és a Tajvani Köztársaságban) élõ kínaiak egyetértenek abban: egy Kína van és annak Tajvan részét alkotja - ma is vitatott szerepet tölt be. Kína Tajvannal kapcsolatos országegyesítõ politikája alapelvének tekinti, az Egyesült Államok ha csak lehet kerüli említését, Tajvan elutasítja.

A kínai-amerikai enyhülést követte az amerikai-szovjet megállapodás a stratégiai támadó fegyverek korlátozásáról, amely ugyancsak áttörésnek számított a maga idejében. Nixonnak külpolitikájában Henry Kissinger volt a jobbkeze, nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként fontos szerepet játszott mind az elnök pekingi látogatásának elõkészítésében, mind a szovjet-amerikai tárgyalásokban, mind a párizsi megállapodások elérésében, mind a Közel-Keleten. Kissinger késõbb azzal a hasonlattal érzékeltette a saját szerepét, hogy a diplomata csak akkor lehet eredményes, ha érzékeltetni tudja tárgyalópartnereivel: mögötte áll valaki "a nagy bottal".

A Watergate-ügy elõbb meggyengítette Nixon elnökségét - több munkatársa börtönbe került -, majd 1974 augusztus 8-án lemondásra kényszerítette. Nixonnak botrányos körülmények között kellett távoznia, csak azért nem emeltek vádat ellene, mert lemondása fejében utóda, Gerald Ford elnök kegyelmet adott számára. Nem maradt azonban élete végéig politikai pária: számos könyvet írt, újra beutazta a világot, találkozott a világ vezetõ politikusaival, elnöki könyvtára Yorba Linda településen, ahol született, hû embereinek állandó mûhelyévé vált. Az 1994 április 22-én bekövetkezett halála elõtti években ismét gyakran szerepelt a nyilvánosság elõtt szenior államférfiként, temetésén nemcsak a republikánus Bob Dole szenátor mondott beszédet, de Bill Clinton akkori elnök is, no meg természetesen Henry Kissinger.

Watergate azonban azóta is fogalom - még a gate utótag is, amely minden vezetõ politikust érintõ botrányban feltûnik, a világ minden táján. "

#60302
FAHELY

FAHELY

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.237 hozzászólás
milye koppant?

#60303
kölyök8

kölyök8

    maximus

  • fórumtag
  • 13.478 hozzászólás
Shoshi: :D

Van kedvem menni. De semmi mást nem tudok elmondani. ;)

Sztem Gabesz is megy, legalábbis tegnap valamit említett. Na majd ha megbeszéltük, szólok neki.

Koppant ma a ford, mikor parkoltam egy olyan helyre, ahová nem szoktak parkolni. Valószínû másoknak nem szokott ott koppanni, mivel nem parkolnak oda. Hehehe...

Folyik a pénz.

Edit: most vállaltam el a párhuzamos port(ok) programozása assembly nyelven címû elõadást. Van rá egy hetem. Fákk!

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D


#60304
A.Fugger

A.Fugger

    vendég

  • fórumtag
  • 205 hozzászólás
A Nixonom egyszerûen Wunder!

Give me some iced-tea from long Island!


#60305
Mettyú

Mettyú

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.203 hozzászólás
Hát én is letolok majd mindenkit, csak akkor olyan gépre ülök! Mondjuk egy traktorra, oszt leshettek buzik!
Na nyomkodod a telót szabadidõdben, Fugger?


#60306
mozsafsik

mozsafsik

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.930 hozzászólás
Üdvözlet mindenkinek!!!

Király volt a tegnapi mogyorós sörrentés!!!

Reggel kicsit tojtam az idõ miatt,de north shore-nak elment volna.De most ezer ágra süt a nap!!!Mennyünk megint tekerni!!!

Valaki!!!Mindenki!!!:bananadan

<<<ROCK&ROLL>>>
:ogien:


#60307
A.Fugger

A.Fugger

    vendég

  • fórumtag
  • 205 hozzászólás
Vazz, én nem rinyálok, egy napos hétvégén majd felülök a gépemre és letolok mindenkit felfelé TV torony meg lefelé is... Aztán majd kérdezitek mi a titka, hogy csinálom. Hát csak annyi, hogy 1,5 napom van arra amit szeretek csinálni, izomlázat, gyengeséget kiiktatom az agyamból.

Give me some iced-tea from long Island!


#60308
FAHELY

FAHELY

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.237 hozzászólás
Metty: Szökjél el a melóbol, úgy, hogy kb 16:00-kor lépjél ki a kéródból a kis kerékpárodon ülve. Símán feljutsz a toronyig, meg le, világosban!!!
Ebben az esetben NEM fognak idegesíteni az ilyesfajta hozzászólások, hidd el.

#60309
Andrew Wolf

Andrew Wolf

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.844 hozzászólás

Hejj, vazze! Elkezdõdött a szezon és ezek után majd mindennap azt kell hallgatni, hogy milyen iszonyat királyat tekertetek? Nyissatok erre egy másik topicot, mert ez itt nagyon OFF! Muhahahahaaaaa, gecók!



Heheheheee.. pedig Mettyú szokjál ehhez hozzá, hogy mostantól mindennap ilyen bejegyzésekkel lesz tele a fórum.. menj te is! :)

#60310
FAHELY

FAHELY

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.237 hozzászólás
Infósoknak: Chuck Norris tud nullával osztani.

Ninjáknak: Chuck Norris forgórúgásának szelét már 1600 mérföld távolságból meg lehet érezni.

Gyúrósoknak: Amikor Chuck Norris fekvõtámaszozik ,nem magát tolja ki, hanem a Földet nyomja le.

#60311
Shoshi

Shoshi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Elõször én is kicsit mérges voltam, de utána elkezdtem aggódni, hogy hátha valami bajod van... Na de most már elég legyen ebbõl!

HülyeKokkKikérdezett:D:D?
Oksa, még nálam sem egyértelmû a helyzet... De valamikor valamit csinálok:D...

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.


#60312
FAHELY

FAHELY

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.237 hozzászólás
SHOSH:Az vígasztal, hogy te ULTRA-FITT vagy és gyakrabban feljutsz a hegyre, ezálltal be tudod hozni a tegnapi deficitet. Megtisztelve érzem magam, hogy tegnap a végsõkig kivártál, és KIVÁLÓ NINJához méltóan viselkedtél. HAAI.

#60313
kölyök8

kölyök8

    maximus

  • fórumtag
  • 13.478 hozzászólás
Fél 12-ig suliban vagyok. Utána konzultáljunk... Mert még nem tudom.

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D


#60314
Shoshi

Shoshi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Hehe! Ma is kurrva jó idõ lesz a tekerésre! Remélem kitart délutánig! Bocs Mettyú! Tényleg, Te miért nem jössz?

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.


#60315
Mettyú

Mettyú

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.203 hozzászólás
Hejj, vazze! Elkezdõdött a szezon és ezek után majd mindennap azt kell hallgatni, hogy milyen iszonyat királyat tekertetek? Nyissatok erre egy másik topicot, mert ez itt nagyon OFF! Muhahahahaaaaa, gecók!


#60316
kölyök8

kölyök8

    maximus

  • fórumtag
  • 13.478 hozzászólás
Móning srákok!


A tegnapi tekerés nem volt rossz nekünk sem. De valamit sürgõsen csinálnom kell, mert majd meghaltam, annyira gyenge vagyok... LEfelé 3 kanyart tekerek, utána csak lihegés. Sztem ha nincs hideg, elmegyek 1-2 kört majd betonon a kis speedyvel, hogy tekerjek is...

Meleget, napot, szépidõt!!!

És egy LOL reggelre...

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D


#60317
Shoshi

Shoshi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Morning!

Jah, király volt a tekerés, de ma asszem elmegyek elõbb. Csak nem fog esni...

Fahely:
Nem kell semmiféle bocsánat, csak sajnálom, hogy faszság miatt nem tudtunk menni együtt. Meg azt is, hogy elmehettem vona háromkor is, de így fél öt után indultam, és szürkületben jöttem le...

Na szép napot mindenkinek!

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.


#60318
FAHELY

FAHELY

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.237 hozzászólás
SZEVASZTOK PÖCSÖK!!!

Mily király kan-rágcsálás volt tegnap!! HEHEHE
...meg bringázás is, végül mindenki feljutott a toronyig, no meg le is.
Érzem is a mindenemet...(kulcscsont izomlázam van)

#60319
kölyök8

kölyök8

    maximus

  • fórumtag
  • 13.478 hozzászólás
Nah, ez jó volt. Ittunk söröt, meg ettünk tál mogyorót, némi kosz gyártásával párhuzamosan... Kanparty. Csak a csajok végetvetettek neki. De sebaj... ;)

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D


#60320
tomidny

tomidny

    maximus

  • fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Ne menjetek, mert esik az esõ, aztán megfáztok, és fogtok krákogni, köhögni, taknyot folyatni, és az senkinek se hiányzik...
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök