Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Számítógép zsenik ide!

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13653 hozzászólás a témában

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Én a nero expresst használtam, az nem csinálta meg nekem a bootolós dvd-t, a nero burning rom, viszont igen. Így sikeresen feltettem a suse 10.0, ezalatt már mûkszik a net is. Ez a verzió, meg alapból a Firefoxot használja a nethez. :) Win alól nem tudtam indítani a telepítést, mert semmi win alatti futtatható állományt nem találtam. Bootoláshoz meg természetesen a cd volt megadva a BIOS-ban.

Köszi a segítséget.

thread

thread

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

Elõször én is live dvd-vel próbálkoztam, letöltöttem iso formátumban, kiírtam, csak nem bootolt vele a gép. Ugyanez volt a nem live dvd verzióval is. Neroval, hogy érdemes kiírni az ilyen iso és egyéb dvdkép formátumokat? Mert most a 8ast suse-t raktam fel, és ha sikerálna bootolni a dvdrõl, cserélném a 10esre.

Nero alapbol bootolhato CD-t DVD-t ir, ha az ISO olyan.
Ha az egyik sem bootol,nem lehet,hogy a BIOS-ban nincs beallitva, hogy eloszor CD-rol probaljon bootolni?

Másik kérdés, látom a win partíciókat, és a rajta levõ állományokat a linux alól, letöltöttem egy ilyen helyre az Nforce és nvidia drivereket és a firefoxot, de nem sikerült feltelepíteni linuxra. Át kell ezeket raknom linux partícióra, vagy mi a trükkje. A YAST2 ha jól emléxem a nevére, neten frissítené az oprendszer állományait, de nforce driver nélkül nincs hálókártyám és így netem se linux alatt.

Suse-t nem ismerem, de az biztos, hogy nem kell linux particion lennie a telepitendo csomagnak. Felteve, ha csomagbol telepited, es nem csomagolod ki a forraskodot :)
Erdekes, hogy nem megy alapbol a halozat. Biztos hogy kell kulon driver hozza? En meg nem hallotam ilyet. Legalalabbis az elmult 5 evben. Elotte tenyleg volt olyan, hogy kezzel kellett beallitani alap dolgokat.

Ha lenne halozat, akkor a csomagkezelovel is fel lehet tenni a Firefox-ot, es nem kell kulon letolteni a csomagot. Esetleg fel kell venni par plusz repository-t a csomagkezelobe, de ez legyen kovetkezo lepes.

Egyebkent ha megvan a 10-es Suse DVD-n akkor megneznem helyedbe, hogy Win alol el lehet-e inditani a telepitest (mas disztribeknel el lehet), es akkor megoldodot a bootolas.
Nyugodtan elindithatod win alol, a telepites menete ugyanaz lesz mintha a dvd-rol bootolnal, azaz csak akkor irja felul a Win-t, ha a particiojat valasztod ki telepitesnel:)

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.627 hozzászólás

SNeroval, hogy érdemes kiírni az ilyen iso és egyéb dvdkép formátumokat?

Burn image...

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Sikerált feltennem. Most mikor csináltam 10 giga helyet neki, beérte volna néggyel. :( Mindegy van hely a vinyómon.

Elõször én is live dvd-vel próbálkoztam, letöltöttem iso formátumban, kiírtam, csak nem bootolt vele a gép. Ugyanez volt a nem live dvd verzióval is. Neroval, hogy érdemes kiírni az ilyen iso és egyéb dvdkép formátumokat? Mert most a 8ast suse-t raktam fel, és ha sikerálna bootolni a dvdrõl, cserélném a 10esre.

Másik kérdés, látom a win partíciókat, és a rajta levõ állományokat a linux alól, letöltöttem egy ilyen helyre az Nforce és nvidia drivereket és a firefoxot, de nem sikerült feltelepíteni linuxra. Át kell ezeket raknom linux partícióra, vagy mi a trükkje. A YAST2 ha jól emléxem a nevére, neten frissítené az oprendszer állományait, de nforce driver nélkül nincs hálókártyám és így netem se linux alatt.

Ja és a legfontosabb, kösz az eddigi segítséget.

Megyek is pingvint idomítani :D

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.627 hozzászólás

online bringabolt? :]

Végül is nem titok. Egy átfogó adatbázist szeretnénk létrehozni. Egyesületek, tagok, versenyek, eredmények stb Ezek között a szabályoknak megfelelõ összefüggésrendszer és máris kész az azonnali eredményeket, ranglistát stb kiszolgáló alap...

szinuhe

szinuhe

törzsvendég

• fórumtag
  • 911 hozzászólás
online bringabolt? :]
mostly harmless
toltesen tuliak tarsasaga - powered by patakmeder

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.627 hozzászólás
(Elég komplex) Adatbázis építésére keresünk embert. A dolognak van biciklis vonatkozása...
Privi / mail

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a komplett vizhûtések mindig hibáznak valahol.
szóval magadnak kell összeválogatni, mint ahogy azt én is tettem.
a passziv pedig: milyen géped is van? mert ez a mo-ra2 simán elvisz egy x1800xt-t meg egy 3800+ x2-t giga rammal, stb...

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

thread

thread

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

Nem voltam pontos igen. A linux betoltodik 8G fölül is de a boot loader mar nem biztos.

Floppyrol mar nem tudsz legalabbis a Fedoraknal mar nem.
Tulsagosan megnott a betoltodo kernelmeret, nem fer fel 1 floppyra
A cdrol bootolas is gaz ,mert asszem csak a Liveosokrol lehet ,egyebkent csak kapsz egy rescue konzolt aztan nezel mint borju az uj kapura :)

Egyebkent is erdemes elfogadni kezdoknek az alap beallitasokat. Szerintem nyugodtan mehet az MBR-be.

Az install CD-k bootolhatok es indithatoak roluk a vincsin levo linuxok. Mondjuk ha eloszor lat az ember Linuxot, akkor ez nem biztos, hogy rogton sikerulni fog. Erdemes eloszor minden alapbeallitast elfogadni. Vagy legeloszor kiprobalni egy LIVE CD-t. Google-el ra kell keresni: "live cd" (Ezt ajanlom azoknak, akik csak ki akarjak probalni.)

Amikor a LILO elindul floppyrol, cd-rol, pendrive-rol, ... lehetoseg van kezzel felparameterezni, azaz megadhatok a vincsin levo kernelek, azaz indithatok kulso eszkozol is. Ezeknek utana kell olvasni. En utoljara pendrivrol allitottam helyre egy gepet. Leszedtem egy olyan disztribuciot, amit pendrivra keszitettek... Google-el egyszeruen talalhatok ilyen leirasok.
A GRUB-ot nem ismerem annyira, mert nekem alapbeallitasokkal van felteve:)

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
10G sok szerintem is , válassz valami alapinstallt

A mai verzioknal is megmaradt ez a korlat???
Utolag lehet csinalni boot floppy-t!
Akar boot floppyrol akar install CD-rol is el lehet inditani a Linuxokat, ha nincsen bootmanager.

Nem voltam pontos igen. A linux betoltodik 8G fölül is de a boot loader mar nem biztos.

Floppyrol mar nem tudsz legalabbis a Fedoraknal mar nem.
Tulsagosan megnott a betoltodo kernelmeret, nem fer fel 1 floppyra
A cdrol bootolas is gaz ,mert asszem csak a Liveosokrol lehet ,egyebkent csak kapsz egy rescue konzolt aztan nezel mint borju az uj kapura :)

thread

thread

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás

Köszi szépen. Azért akarom átméretezni, mert a suse linux telepítõje, mindenképpen 10 giga területet akar magának. Erre a célra annak idején amikor partícionáltam a vinyót, hagytam 4 gigát, de ezt kevesselli ehhez kellene még 6. Telepítéskor felajánlja, hogy átpartícionálja a vinyót, de nem merem rábízni, mert vannak rajta olyan dolgok, amiknek nem tetszene a hiánya.

Nem lehet, hogy azert kell 10 giga a SUSE-nek, mert mindent fel akarsz tenni?
Szerintem a 4 giga boven eleg, ha nem teszel fel 5 ablakkezelot... Azaz valami alap installt kell valasztani. (En nem ismerem a SUSE-t, de szerintem biztosan telepitheto akkora particiora.)
Egyebkent miert nem probalsz mas disztribet, ami biztosan felmegy a jelenlegi particiodra?
Aztan vannak az ugynevezett LIVE CD-k, amihez nem kell hely a vincsin. Kiprobalashoz teljesen jok, aztan ha tetszik telepited.

"Arra is figyelj hogyha masodlagos os-nek rakod a linuxot akkor a 8GB-os bootolasi hatar fole helyezes eseten az MBR-be tedd a grub-ot, vagy a neked tetszo boot managert, kulonben nem fogod az eletbe elinditani, mivel az uj linuxok mar csak cd-rol bootolnak nincs bootfloppyjuk. Mondjuk megkerulheto az MBR be helyezes is, de ezt csak akkor irom le ha valakit erdekel."

A mai verzioknal is megmaradt ez a korlat???
Utolag lehet csinalni boot floppy-t!
Akar boot floppyrol akar install CD-rol is el lehet inditani a Linuxokat, ha nincsen bootmanager.

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
Ha egyedileg rakod össze azzal jársz a legjobban, kedvedre alakíthatod az összes fenti tényezõt, pont olyan lesz amilyennek Te szeretnéd, mint egy custom váz. ;)

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Pocokban az a lenyûgözõ, hogy kevés dolog érinti meg a való világból, de ami mégis, abban maximalista. :D

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Tenyleg, ha mar vizhutesnel tartunk, melyik a legjobb?
Ar ertelem szeruen nem szamit.
Hutes merteke igen
Hutheto egysegek szama szamit ( cpu, vga... )
Zajszint ( minimumon, maximumon, egyaltalan allithato -e )
Meret

Nos?
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Köszi szépen. Azért akarom átméretezni, mert a suse linux telepítõje, mindenképpen 10 giga területet akar magának. Erre a célra annak idején amikor partícionáltam a vinyót, hagytam 4 gigát, de ezt kevesselli ehhez kellene még 6. Telepítéskor felajánlja, hogy átpartícionálja a vinyót, de nem merem rábízni, mert vannak rajta olyan dolgok, amiknek nem tetszene a hiánya.

"Arra is figyelj hogyha masodlagos os-nek rakod a linuxot akkor a 8GB-os bootolasi hatar fole helyezes eseten az MBR-be tedd a grub-ot, vagy a neked tetszo boot managert, kulonben nem fogod az eletbe elinditani, mivel az uj linuxok mar csak cd-rol bootolnak nincs bootfloppyjuk. Mondjuk megkerulheto az MBR be helyezes is, de ezt csak akkor irom le ha valakit erdekel."

Ez a rész meg nem mond túl sokat, mert azért akarom feltenni másodlagosnak, hogy ismerkedjek vele, ugyanis alapvetõ dolgokkal sem igen vagyok tisztában linuxban.

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
"hangosabb mint egy rendes passzív cucc"

Hat vazzeg, persze hogy hangozabb, mivel meg van aldva negy ventillatorral, szemben a passziv hutesuekkel, amiknek pont az a lenyege, hogy nincs venti, ezert max a pumpa zaja lehetne zavaro, de azt a jobbak eldugjak a viz ala, vagy moge, vagy hasonlo.

A zajszint pedig szabalyozhato, mivel a fordulatszam is az, es ebben sokat segit az elore programozhato tobbfele mod.
Pl ha csendes modot akarok, es ugysem izzad a gep, mondjuk netezes / munka alatt, akkor alacsony fordulat, jatek modnal nagyobb fordulat, izzasztasnal pedig a max menu ;) :)

Mar azt hittem valami komolyabb gond van vele, de ha csak ennyi, akkor tokeletes.
Arakrol pedig ne beszeljunk ilyen kategoriaban, ahogy a DH vazaknal sem erdemes belekeverni az arat ha a felso kategoriarolvan szo. ;)
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
A Zalmannal az a baj, mint az összes Zalman cuccal: szépek és nem hûtenek, ha hûtenek akkor meg hangosak. Ez a passzív vízhûtésükre hatványozottan igaz, passzív módban egy izmos géppel fõzésre kiváló, másra nem.

A Waterchill-nek annyi a "baja", hogy hangosabb mint egy rendes passzív cucc, plussz drága, bár az Neked nem számít, a teljesítményével biztos, hogy nincs gond.

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Nem ertek annyira hozza, akkor ez olyan valasztas mint bringabol FOES -t venni? ;) :D

Orulnek ha kifejtened miert rossz valasztas a Waterchill Xternal.

A Reseratort meg csak megertem, ahoz nem veletlenul kinalnak mar tuning ventillatort, de azt irtam en is korabban, hogy a ketto kozul mindenkepp az Asetek kene.
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás

Ezt is neztem, ez a masik ami tetszene, de mivel passziv, ezert inkabb az aktivat valasztanam.

http://prohardver.hu...mod=10&id=13389

Ez kb. az egyik lehetõ legrosszabb választás mind aktív, mind passzív kivitelben. ;)

Mer' egy állat vagyok !

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Szerintem a Linux telepitoje nem tud atmeretezest csinalni, persze lehet tevedek, meg nem sok linux disztribuciot ismerek.
Azert a pmagicot inkabb ajanlanam ilyen celra de csak a windowsos particiok manipulalasara. Az egyeb os-ekhez hasznald azok sajatjait biztonsagi okokbol.
(Pl ne csinalj ext2, ext3 particiot pmagicel mer abbol sok jo nem biztos hogy kisul, nekem legalabbis volt rossz tapasztalatom vele)
Arra is figyelj hogyha masodlagos os-nek rakod a linuxot akkor a 8GB-os bootolasi hatar fole helyezes eseten az MBR-be tedd a grub-ot, vagy a neked tetszo boot managert, kulonben nem fogod az eletbe elinditani, mivel az uj linuxok mar csak cd-rol bootolnak nincs bootfloppyjuk. Mondjuk megkerulheto az MBR be helyezes is, de ezt csak akkor irom le ha valakit erdekel.