Jó a 120, érzésem szerint könnyebb vele például mászni, szerintem nagyon jó választás volt a Kross! Canyon is 120mm-es, elég szinte mindenhová idehaza és nagyon kényelmes, stabil bringa, párom nagyon szeretni. Pilisben, Budai-hegyekben szoktunk bicajozni; igaz, a köves részeket ki nem állhatja és ilyenkor õ sokszor felmegy aszfaltra; ilyenkor megbeszéljük, hol találkozunk, én meg csapatok egyet terepen. ;-)
Nyeregcsõben egy ismerõs vett 2012-es RS Reverbet, próbálgattam kicsit; eléggé tetszene, na! :-)
10-es váltás? Jó kérdés, mennyire jön be... Párom bringáját én szervizelgetem és bajlódtam már a váltó beállításával; maradjunk annyiban, nem egyszerû. Viszont ha sikerült beállítani, talán egy leheletnyivel finomabb a váltás a kilences rendszerhez képest. Ezt pontosan megítélni persze nem tudom, ahhoz kevés vagyok. :-) Fura egy dolog ez a sok fogaskerék olyan sûrûn egymás mellett, nagyon pontosan kell itt már a váltót beállítani, a lánc éppen hogy csak elfér az alatta és felette lévõ fogaskerekek közt. Ami meg zavaró lehet késõbb a tízesben, hogy ha elkoszolódik egy kilences és egy tízes hátsó váltó, elég egyértelmû, hogy a kilencessel amíg vígan elmennék, a tízest már szét kell kapni és alaposan megtisztogatni. A lánc élettartama felõl is vannak még kétségeim, hozza-e a kilences szintjét (egy nyolcasét biztos nem fogja, az nagyon jó volt), de ez majd kiderül. Excelben szervíznaplót vezetek a bicajokról pontos km-adatokkal, szóval ez mindenképp kiderül majd.
Arn, hm, igen, azért ne túlozz a "szép bicajokkal", mert a vázam színe... Olyan "eklektikus", hogy úgy mondjam... :-) Noha nem volt elsõdleges szempont a szín; meg hát ha határozottan nem tetszett volna, nem vettem volna meg. Mindenesetre képen még szokni kell, élõben viszont egész pofás. (Tolvajmágnes a javából!) Mindegy, fontosabb volt, hogy ez hátul még IS tárcsafék-felfogatással jön (2012-es váz tökéletesen ugyanez, még színre is, csak már PM-es, amit nem szerettem volna), a fejcsõ viszont már tapered, ott vannak rajta ugye a már említett nyeregcsõkábelt vezetõ szemek és meglehetõsen túlépített. A régi mellé téve és megfeszegetve a hátsó kereket és a felfüggesztés környéként, hadd ne mondjam, mennyivel merevebb a 2008-as AM-nél! Na meg tetszett, hogy átütõs és tapered már a villa is, igaz, a fehér szín itt nem a kedvencem, mert feketét jobban szeretem, de ez bizony nem FIT-es, hanem a régi jó open-bath technika belül! 2012-es One-Forty meg már FIT-es villával jönne és nem sima Float, hanem Talas, de azt nem tudnám szervizelni magam, így azért sem szerettem volna.
Rengeteget filóztam amúgy 2012-es Trance X1-en is, ami mind küllemben, mind pedig a felfüggesztését tekintve no plus ultra lehetett volna - aztán úgy láttam, ennyi pénzt köszönöm, de nem tudnék kiadni egy bicajra. Válság van, kérem szépen! ;-)
Arn, egyébként aluvázas alappal nagyon alacsony az a 12.5-ös tömeg sima nyeregcsõvel, elég ügyesen összeválogattad az alkatrészeket ezek szerint. Speci vázak mondjuk jó alapok erre, a német magazinok rendre a legalacsonyabb tömegeket mérik a vázaiknál. Gumikon mondjuk lehetne spórolni, csak én nem merek ilyeneket használni itt. A málhával 85 kilós tömegemmel félnék, hogy kivágja az oldalfalát valami kõ, szóval a kerekeken nekem van mindig egy kis extra súly. Sebaj, legyen minden megbízható, a technika oldaláról mindig az a lényeg! ;-)